Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
eeeedvaj cekam da bide toa.. bs sakam da vidam kade ke ne stavi nas nevernicite ..pekolot? :pos2::pos2::pos2::pos2:
Не се секирај ќе дочекаш..само незнам дали ќе си еуфоричен толку како сега..ќе ти трба друго смајли....

vernici..toa e vasiot problem.. zatoa sto se nadevate vo zadgroben zivot .. raj.. zatoa i tolku vi e gajle sto i kako ke bide so ovaa zemja, si velite vie ..ke umram i op vo rajot pa sto me boli za ovoa parce zemja iako znam deka e na pat kon unistuvanje
Аман бе....од кај извира оваа мудрост..да не е од Green Peace...можеби таму учат дека верниците не се грижат за оваа земја...
За ова земја е запишано дека ќе биде изгорена...
"во огнот на Мојата ревност ќе биде изгорена сета земја."
"...А ние, според Неговото ветување, очекуваме нови небеса и нова земја, во кои пребива правдата.."..ова е ветување...
si go minete zivotot vo obozuvanje na nekoja iliuzija.. do sega niedna religija ne uspeala da me ubedi deka postoi visha sila, se mi lici na detski prikazni, od koi mozes da izvleces poucni raboti.. no sepak se detski prikazni .
Кава религија јас зборам за живиот Бог..ако не си го "запознал" ти живееш во илузија...."..за да не бидеме веќе деца, кои ги лулее и ги носи секој ветар на науката, што - со човечката измама и лукавство - доведува до итро измислени заблуди".
vie ste nesigurni vo samite sebe i nesigurni ste deka lugeto se sposobni da upravuvaat so svojata sudbina. nesigurni ste vo toa sto ste -Covek ..strav vi e od postoenjeto pa zatoa se nadevte na nesto polesno -Raj
Поглупо до оваа здравје....луѓето способни да управуваат со својата судбина...па ти не би можел да управуваш ни со клавир што ти паѓа на глава....а камо ли да управуваш со животот....или смртта...
Патот што си го одбрал е бегство од одговорноста....
Рајот е за победници и разумните..дали навистина мислиш дека е полесниот пат....полесно е да чекаш на два метра земја и црвите...

Член од
4 јануари 2008
Мислења
84
Поени од реакции
2
Поглупо до оваа здравје....луѓето способни да управуваат со својата судбина...па ти не би можел да управуваш ни со клавир што ти паѓа на глава....а камо ли да управуваш со животот....или смртта...
Патот што си го одбрал е бегство од одговорноста....
Рајот е за победници и разумните..дали навистина мислиш дека е полесниот пат....полесно е да чекаш на два метра земја и црвите...

Da. ne vo smisla ke vide kako sto sakam.. no kako sto kazav
sudbinta zavisi od negovite pogledi kon coveshtvoto, i se obide da prevzeme nesto...

jas ne rekov deka upravuvam so smrtta! nikoj ne upravuva so smrtta.

a ti sto mislis nema da bides dva metra pod zemja i nema da te jadat crvi ? :)

Член од
8 март 2007
Мислења
1.405
Поени од реакции
20
Кога не би имало зло и страдање мислите дека ќе се цени животот?Исто така не е само за скапоценоста на животот,животот без страдање и болка не би бил интересен.Затоа за секое добро нешто во животот постои лошо

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Da. ne vo smisla ke vide kako sto sakam.. no kako sto kazav
sudbinta zavisi od negovite pogledi kon coveshtvoto, i se obide da prevzeme nesto...
Види да ти кажам човекот има слободна волја да бира дали ќе ги следи божјите патеки или не..ова што ти го кажуваш како превземање на нешто на своја рака е...илузија..неможеш да контролираш нешто што е поголемо од тебе...уште помалку да се убедиш себе си дека си успеал во тоа...оти во првиот безнадежен момент бараш спас..ама не гледаш во себе туку "нагоре"...
Кога ќе ја имаш моќта да бидеш трансцендентален, надвор од времето и просторот..тогаш ќе праиме муабет дека ја имаш судбината во свои раце....дотогаш..среќно будење...
jas ne rekov deka upravuvam so smrtta! nikoj ne upravuva so smrtta.
Па ако си толку самостоен од каде власт на смртта над тебе...ти си севишно суштество кое пали и гаси..ја имаш судбината во свои раце кажи и не на смртта...
a ti sto mislis nema da bides dva metra pod zemja i nema da te jadat crvi ? :)
Мислев ако не се надеваш на вечен живот..оти има и втора смрт..ако не си чул...полоша е од земја и црви...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Кога не би имало зло и страдање мислите дека ќе се цени животот?Исто така не е само за скапоценоста на животот,животот без страдање и болка не би бил интересен.Затоа за секое добро нешто во животот постои лошо
Епа зашто кога ќе ти умре некој близок, плачеш? Би требало да е интересно кога има страдање и болка?

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
OK, te razbrav mene mi intersirase dali se razmisluval na tema besmrtnost odnosno dali covekot ima kapacitet da zivee vecno?
Да .. човекот може да живее вечно .. незнам дали знаеш али на планетава постојат 7 змејски топки , кога ке ги најдеш сите 7 треба да ги 6 од нив да ги наредиш у круг и една у средина .. тогаш го кажуваш пасвордот , тие се активираат и се појавува вечниот змеј кој што може да ти исполни една желба , буквално све што и да посакаш .. е сеа , ако посакаш бесмртност , ке имаш .. али многу тешко се наоѓаат сите 7 змејски топки , ке треба да бараш низ цела планета пошто незнаеш каде се наоѓаат !

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Да .. човекот може да живее вечно .. незнам дали знаеш али на планетава постојат 7 змејски топки , кога ке ги најдеш сите 7 треба да ги 6 од нив да ги наредиш у круг и една у средина .. тогаш го кажуваш пасвордот , тие се активираат и се појавува вечниот змеј кој што може да ти исполни една желба , буквално све што и да посакаш .. е сеа , ако посакаш бесмртност , ке имаш .. али многу тешко се наоѓаат сите 7 змејски топки , ке треба да бараш низ цела планета пошто незнаеш каде се наоѓаат !
Fallen Angel za topkive mi kazuvashe Sondzoko od Dragon Ball toj mi tvrdeshe deka gi nashol 6-te topki edinstveno mu falela 7-ta mene mi intersirashe dali imash soznanija kade bi mozela da se naoga sedmata topka?

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Fallen Angel za topkive mi kazuvashe Sondzoko od Dragon Ball toj mi tvrdeshe deka gi nashol 6-te topki edinstveno mu falela 7-ta mene mi intersirashe dali imash soznanija kade bi mozela da se naoga sedmata topka?
Сонџоку те лажел .. вчера зборев со него и ми рече дека има само 3 топки најдено .. другите 4 се кај мене, ама не му кажувај .. ја моментално сум на планетета Намек и таму ги барам змејските топки .. незнам дали си ги видел , многу се поголеми од овие на земјата и змејот на љубовта (така го викаат на Намек) исполнува 3 желби .. !

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Аман бе со топкеве :pos:

OFcp&&&

МИСЛИТЕЛ
Член од
18 ноември 2007
Мислења
239
Поени од реакции
0
Збориме за роботи или за луѓе....ти си свесено и слободно суштество...ама тоа незначи дека ќе имаш право да го негираш својот створител...Работата е во тоа, колкава желба имаш да се понижиш, заедно со своите лични претпоставки до таа мера, да го чуеш гласот на апсолутната вистина..или и понатаму ќе им веруваш само на своите способности... твој избор...
Nemam pravo da pobaram dokazi za postoenjeto na mojot tvoritel?
Јас мислам дека тие служат за манипулирање со луѓето...

Му помага?
кога?
каде е кога е потребен?
За да ни помогне треба да веуваме во него?
Господ да беше толку „доба“ злото немаше да постои( претпоставка е да тој постои )

Epa bate site go barame Gospod koga ke ni zgusne i barame da pomogne...epa ne moze taka...si bara sekoja nedela idenje vo crkva i sekoja vecer molitva pred legnuvanje...a 90% od nas ne ni ja znaat Oce Nas....i 90% od nas vo crkva idat za bozik i za veligden a drugite denovi ne im ni teknuva da otidat do crkva...a koga ke ni zgusne site Gospode Gospode pomogni
Znam lugje koi go pravele toa,odele vo crkva,veruvale,pravele dobri raboti, no sepak gospod ne im se pojavil koga im bile najpotrebni,im nanesol zlo...( i tuka,pretpostavka e deka postoi )
Еј, колку нема врска..
Господ не бара да одиш секој ден в црква, и не бара да ја знајш Оче наш на памет, и не бара да се молиш пред секое легнување.
Бара да шириш љубов, бара да не правиш зло, со тоа тој знае дека ти верваш во него..
За мене црква е секое место во светот, за мене Оче наш е секој добар збор и секое добро направено дело.
И Господ бара да го следиш патот на Исус...
И на Тоше.:smir:
Od kade znaes pa ti sto bara toj a sto ne bara,
a od kade znaes deka postoi?
znam,samo veruvas vo toa,
jas veruvam deka sum Nikola Tesla...ama mozebi ne sum :)
Shorty, ne veruvam deka, Bog (ako postoi, a ne veruvam deka postoi) ili bilo koj drug saka da si sledis patistata na Tupac. Toa ne sakas veruvaj, od iskustvo ti zboruvam.. Mozebu 2Pac bese enormen vernik, koj vo sekoja nekova pesna go velicese imeto na Bog, no ako dobro slusas togas ke znaes deka Pac veli "I refuse to be a role model.."
Ako ne razbiras da ti prevedam "Odbivam da bidam necij idol" (ne e bukvalen prevod, tuku prevod so znacenje).
Sea ti vidi. I ne znam kolku pati 2Pac ima kazano deka ne e toa zivotot sto saka da go zivee... Deka ne odbral toj svoevolno, deka potrebata za prezivuvanje go naterala da zivee takov zivot...
Ova otvara nova tema.. Da ne zabeguvame
Jas ne veruvam deka ne postoi,jas znam deka ne postoi.
Boze ...se razocarav od lugevo kakvo mislenje imaat (sto gluposti pisuvaat) ....se soglasuvam so Tamarce-bravo!

Inace Gospod Bog postoi !!! i tuka nema sto drugo da se zbori. tie sto ne veruvaat vo nego se luge sto se razocarani od svojot zivot, ne znaat kako da si gi resat problemite i go cekat Gospod da se simne...
Toa sto nekoj veruva deka toj postoi,ne znaci deka navistina postoi.

Eve eden primer:
ako 100 lugje veruvaat deka postojat marsovci,tie navistina ke postojat?
Како може да чекаме Господ да се симне ако не веруваме во него =/

Се сложувам (=
Ce povtoram,
toa sto nekoj veruva deka postoi,neznaci deka toj navistina postoi i deka ke se simne na zemjata.

Прво и прво, имај малку култура, Господ со голема почетна се пишува.
Второ и второ, се гледа дека не си ја прочитал Библијата. Потопот и доаѓањето на Исус биле за да се исчисти земјата од сите грешници и да се исчистат гревовите. Господ само чека тотално да застраниме од вистинскиот пат, за повторно да прати Спасител на земјата. Ете што чека.
Ti veruvas deka se vo biblijata e vistinito i tocno?
Veruvas deka taa bila napisana od gospod?
Господ постои!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Еве кога би рекле така да биде да нема војни убиства... Што ке биде животот??? Само радост??? И тоа би ни здосадило. Господ го создал човекот, но тој не управува со него. Ако никој не умира хаххахахах нема да има доволно место за сите. Хахахаххахах мн. мн. јасно. :smeshko:
Dokazi deka postoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gospod ne upravuva so covekot,zatoa sto toj ne postoi,
Ti pravis razlika pomedju upravuvanje i regulacija?hehehe
Ако сам не си го средиш животот, ќе ти го среди Господ... Само ти надевај се. :tapp:

Почни да правиш нешто со животот, не ти е касно.
Zatoa sto gospod ne postoi?
Ти кажав еднаш. Еднаш дојде, го распнавме.
Премногу сме грешни, треба малце да се свестиме шо прајме.

А не мислиш дека наспорти доброто постој злото кое со сите сили се бори против доброто?
Не можи се да биди совршено, размисли малце.

А кај го барале тие жити клепките, да ом и јас да го побарам. Свашта!
Ako gospod postoi,i toj go napravil covekot,
togas go napravil gresen,
greskite i grevovite na covekot voedno se grevovi i na gospod...
Ako gospod postoi,i toj napravil se`,togas go napravil i zloto...

( toa sto go rekol ajnstajn ne kazuva deka gospod ne go napravil zloto,tuku kazuva deka gospod ne postoi!!! )

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
eeeedvaj cekam da bide toa.. bs sakam da vidam kade ke ne stavi nas nevernicite ..pekolot? :pos2::pos2::pos2::pos2:

vernici..toa e vasiot problem.. zatoa sto se nadevate vo zadgroben zivot .. raj.. zatoa i tolku vi e gajle sto i kako ke bide so ovaa zemja, si velite vie ..ke umram i op vo rajot pa sto me boli za ovoa parce zemja iako znam deka e na pat kon unistuvanje

si go minete zivotot vo obozuvanje na nekoja iliuzija.. do sega niedna religija ne uspeala da me ubedi deka postoi visha sila, se mi lici na detski prikazni, od koi mozes da izvleces poucni raboti.. no sepak se detski prikazni .
vie ste nesigurni vo samite sebe i nesigurni ste deka lugeto se sposobni da upravuvaat so svojata sudbina. nesigurni ste vo toa sto ste -Covek ..strav vi e od postoenjeto pa zatoa se nadevte na nesto polesno -Raj
Кога Бог ќе дојди повторно на земјата,сите оние што умреле ќе станат и тогаш ќе се врши делбата,односно оние кои си верувале ќе живеат вечно а оние што го мразеле Бог ќе се вратат во земјата назад и вечно ќе спијат.Би требало да ја прочиташ Библијата,па ќе ти се раџјаснат многу рабти ако не сите.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Sudbina ne postoi covekot sam si gi pravi rabotite sto mu se slucuvaat. Bog go sozdal covekot dobar bez bolka i stradanje, no bidejki Adam i Eva ne izdrzaa vo toa poslusanie vo taa blagodatna sostojba odpadnaa od zaednicata so Boga, pa zatoa nastanalo stradanjeto kaj covekot. Pa ako moze bez navredi, bidejki sekoj covek ima vera vo sebe makar i da e golema kolku sinapovo zrno, pa zatoa zaludno zboruvas deka nepostoi Gospod, pa togas zosto go spomnuvas Negovoto ime, ako toj nepostoi, znaci celiot veren narod e vo zabluda (prelest), ve molam razmislete za vasiot stav a ako sakate poveke muabet, pisete na e-mail.pozdrav i prostete ako nekoj go navrediv.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Нема да има пекол.Кога Бог повторно ќе дојди на земјата ќе се делат луѓето според тоа дали некој верувал или не.И тогаш тие што верувале ќе имаат вечен живот,а оние кои не веруве ќе се вратат назад во земјата,засекогаш ќе заспијат.

Нема врска зачувувањето на земјата со тоа дали е некој верник или не.Тоа е до човекот лично.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Нема да има пекол.Кога Бог повторно ќе дојди на земјата ќе се делат луѓето според тоа дали некој верувал или не.И тогаш тие што верувале ќе имаат вечен живот,а оние кои не веруве ќе се вратат назад во земјата,засекогаш ќе заспијат.
Не разбирам. Како засекогаш ќе заспиеме? Каде го пишува тоа? Кога ќе дојде господ на земјата. Што е со тие што грешеле па се покајале? Зошто му требаат милиони год. за да дојде на земјата? Вечен живот? Каде вечен живот? Во рајот чија врата е затворена и чиј влез го варди некое чудовиште?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
84
Поени од реакции
2
Кога Бог ќе дојди повторно на земјата,сите оние што умреле ќе станат и тогаш ќе се врши делбата,односно оние кои си верувале ќе живеат вечно а оние што го мразеле Бог ќе се вратат во земјата назад и вечно ќе спијат.Би требало да ја прочиташ Библијата,па ќе ти се раџјаснат многу рабти ако не сите.
c c c
jas ne go mrazam tuku ne veruvam vo nego.. za da go mrazis treba i da veruvas deka postoi!

Biblijata ja imam citano namalku 3-4 pati

Kajgana Shop

На врв Bottom