Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.568
Ова црвеното е малку контраверзно-личи на вртење на водата кон својата воденица-па за што служат тогаш толку спомнуваните 10 божји заповеди?
Господ толку го љуби човекот, што и понатаму му помага, му дава насоки за дејствување. Но доказ за дека навистина го љуби е фактот што крајниот збор во активностите на човекот го има самиот тој, односно неговата слободна воља.
А ти што сакаш човекот да има слободна воља и, со оглед на неговата несовршеност, да нема негативни последици од своето несовршено слободноволно дејствување, доколку е такво и е контра поставеноста на нештата? Зарем светов ти личи на толку хаотично направен да нема никакви законитости? Законитостите се насекаде околу нас и тие го држат устројството на светот.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Кога Господ го содал човекот се надевал на доготрајна врска со него...но почнувајќи од идеата дека уште во тој првобитен свет луѓето имале право да го послушаат Господ или не... се случило тоа што се случило.
Одлуката на човекот да го напушти Бога е причина за денешното страдање или проклетство како сакате....
Интересно е што и покрај негирањето на неговот постоење, непочитување на неговите закони, и дури хулење...луѓето имаат храбрости да кажат....Каде е Господ кога ни треба или како што е насловот на темата зошто Бог го допушта зло и страдање..
Го отфлија Бога се па сега филозофираат на таа тема...
Толку сме слепи што дури ни испруженат рака на Господ..и жртвувањето на неговиот син..како знак на помирување, и простување на гревот не го прифативме туку и понатаму сме себични, а слободата е блиску...преку Исусовиот крст...

OFcp&&&

МИСЛИТЕЛ
Член од
18 ноември 2007
Мислења
239
Поени од реакции
0
Човекот не е Бог, па да дејствува идентично совршено, безгрешно. А има слободна воља, што му е дадена од Бога заради љубовта што Бог ја има кон човекот, како кон свое дело, дете.
Совршеното дејствување на Бога не раѓа резултат: зло. А несовршеното дејствување, по слободна воља, од страна на човекот (поради болдираното) може да резултира со зло.
Човекот неможе да дејствува совршено не поради тоа што не е бог,туку поради тоа што господ не постои.

Ако господ е совшен,а човекот е негово дело,
тогаш зошто и човекот не е совршен,
1. поради тоа што господ несакал така да биде ( т.е. сакал да постои злото )
2. Ни самиот господ не бил совршен
3. господ не постои
4. нешто друго
?!?

Ова црвеното е малку контраверзно-личи на вртење на водата кон својата воденица-па за што служат тогаш толку спомнуваните 10 божји заповеди?
Јас мислам дека тие служат за манипулирање со луѓето...
Господ толку го љуби човекот, што и понатаму му помага, му дава насоки за дејствување. Но доказ за дека навистина го љуби е фактот што крајниот збор во активностите на човекот го има самиот тој, односно неговата слободна воља.
А ти што сакаш човекот да има слободна воља и, со оглед на неговата несовршеност, да нема негативни последици од своето несовршено слободноволно дејствување, доколку е такво и е контра поставеноста на нештата? Зарем светов ти личи на толку хаотично направен да нема никакви законитости? Законитостите се насекаде околу нас и тие го држат устројството на светот.
Му помага?
кога?
каде е кога е потребен?
За да ни помогне треба да веуваме во него?
Господ да беше толку „доба“ злото немаше да постои( претпоставка е да тој постои )
Кога Господ го содал човекот се надевал на доготрајна врска со него...но почнувајќи од идеата дека уште во тој првобитен свет луѓето имале право да го послушаат Господ или не... се случило тоа што се случило.
Одлуката на човекот да го напушти Бога е причина за денешното страдање или проклетство како сакате....
Интересно е што и покрај негирањето на неговот постоење, непочитување на неговите закони, и дури хулење...луѓето имаат храбрости да кажат....Каде е Господ кога ни треба или како што е насловот на темата зошто Бог го допушта зло и страдање..
Го отфлија Бога се па сега филозофираат на таа тема...
Толку сме слепи што дури ни испруженат рака на Господ..и жртвувањето на неговиот син..како знак на помирување, и простување на гревот не го прифативме туку и понатаму сме слепи и себични, а слободата е блиску...преку Исусовиот крст...
Доколку господ го направил човекот,
тогаш нашата постапка воедно е и негова постапка,
што кажува дека ако тој сакал да остане со човекот,ќе останел...

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Odgovorot e lesen i ednostaven..
Posho ne postoi :)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Збориме за роботи или за луѓе....ти си свесено и слободно суштество...ама тоа незначи дека ќе имаш право да го негираш својот створител...Работата е во тоа, колкава желба имаш да се понижиш, заедно со своите лични претпоставки до таа мера, да го чуеш гласот на апсолутната вистина..или и понатаму ќе им веруваш само на своите способности... твој избор...

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Човекот неможе да дејствува совршено не поради тоа што не е бог,туку поради тоа што господ не постои.
Човекот не може да дејствува совршено ради то шо нема совршен чоек, совршен е само Бог.

Ако господ е совшен,а човекот е негово дело,
тогаш зошто и човекот не е совршен,

1. поради тоа што господ несакал така да биде ( т.е. сакал да постои злото )
2. Ни самиот господ не бил совршен
3. господ не постои
4. нешто друго
?!?
1. За да се избори и сам да опстои
2. За да размислува како да се извлечи од проблеми
3. За да не закржлајме во паметите, со то шо ќе биди се совршено, нема да можиме да мислиме и ќе бидиме невидени дебили
4. За да учиме од проблемите и грешките и страдањата и да не ги повторваме.

Му помага?
кога?
каде е кога е потребен?
Господ да беше толку „доба“ злото немаше да постои( претпоставка е да тој постои )
Јас мислам дека 10 божји заповеди служат за да се воспостави некаква хармонија во светот.

Како?
Така што ти влева љубов, надеж и вера во срцето.
Кај е?
Сегде околу нас. Во мене, во тебе, во воздухот.
За да ни помогне треба да верваме во него?
Доволно е само да верваш во љубов. Така сам прво ќе си поможиш.

Господ Е добар. И постои. И ти кажав погоре зошто злото постои.
Значи, како шо постој темнина, така постој светлина, како шо постој добро, мора да псотој некоја негативна енергија шо ќе спречва да се шири доброто, и која НИЕ мора да ја победиме.

Еднаш дојде, го распнаја.

Odgovorot e lesen i ednostaven..
Posho ne postoi :)
Одговорот е лесен и едноставен.
Затоа што постои.

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192

Му помага?
кога?
каде е кога е потребен?

Epa bate site go barame Gospod koga ke ni zgusne i barame da pomogne...epa ne moze taka...si bara sekoja nedela idenje vo crkva i sekoja vecer molitva pred legnuvanje...a 90% od nas ne ni ja znaat Oce Nas....i 90% od nas vo crkva idat za bozik i za veligden a drugite denovi ne im ni teknuva da otidat do crkva...a koga ke ni zgusne site Gospode Gospode pomogni

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223

Му помага?
кога?
каде е кога е потребен?

Epa bate site go barame Gospod koga ke ni zgusne i barame da pomogne...epa ne moze taka...si bara sekoja nedela idenje vo crkva i sekoja vecer molitva pred legnuvanje...a 90% od nas ne ni ja znaat Oce Nas....i 90% od nas vo crkva idat za bozik i za veligden a drugite denovi ne im ni teknuva da otidat do crkva...a koga ke ni zgusne site Gospode Gospode pomogni
Еј, колку нема врска..
Господ не бара да одиш секој ден в црква, и не бара да ја знајш Оче наш на памет, и не бара да се молиш пред секое легнување.
Бара да шириш љубов, бара да не правиш зло, со тоа тој знае дека ти верваш во него..
За мене црква е секое место во светот, за мене Оче наш е секој добар збор и секое добро направено дело.
И Господ бара да го следиш патот на Исус...
И на Тоше.:smir:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Господ е мало злобно дете со лупа во раката кое набљудува се` што правиме.

Тамарче, Господ бара да го следиш патот на Чак Норис и Тупак а не на Исус и Тоше (=

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Господ е мало злобно дете со лупа во раката кое набљудува се` што правиме.

Тамарче, Господ бара да го следиш патот на Чак Норис и Тупак а не на Исус и Тоше (=
Не можам а да не речам дека напиша глупост.
Дај дефинирај ми ги патиштата на Норис и Тупак, оти не сум го следела нивниот живот многу.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Не можам а да не речам дека напиша глупост.
Дај дефинирај ми ги патиштата на Норис и Тупак, оти не сум го следела нивниот живот многу.
Епа погуглај ако толку те интересира. Ај ти напиши се` за Исус и за Тоше

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Shorty, ne veruvam deka, Bog (ako postoi, a ne veruvam deka postoi) ili bilo koj drug saka da si sledis patistata na Tupac. Toa ne sakas veruvaj, od iskustvo ti zboruvam.. Mozebu 2Pac bese enormen vernik, koj vo sekoja nekova pesna go velicese imeto na Bog, no ako dobro slusas togas ke znaes deka Pac veli "I refuse to be a role model.."
Ako ne razbiras da ti prevedam "Odbivam da bidam necij idol" (ne e bukvalen prevod, tuku prevod so znacenje).
Sea ti vidi. I ne znam kolku pati 2Pac ima kazano deka ne e toa zivotot sto saka da go zivee... Deka ne odbral toj svoevolno, deka potrebata za prezivuvanje go naterala da zivee takov zivot...
Ova otvara nova tema.. Da ne zabeguvame

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
Boze ...se razocarav od lugevo kakvo mislenje imaat (sto gluposti pisuvaat) ....se soglasuvam so Tamarce-bravo!

Inace Gospod Bog postoi !!! i tuka nema sto drugo da se zbori. tie sto ne veruvaat vo nego se luge sto se razocarani od svojot zivot, ne znaat kako da si gi resat problemite i go cekat Gospod da se simne...

Член од
3 јануари 2008
Мислења
222
Поени од реакции
3
Ко прво... Бог (ако постои) тогаш допушта зло и страдање како казна поради гревот на Адам и Ева (бар ја така мислам)...

Иначе Рената, не сум атеист ама не сум ни фанатик на религиозни работи. Но нели според вас "големите верници" Господ веќе ни ја има скроено судбината? Епа нормално е дека некој ке биде незадоволен токму од Него и ќе Го чекаат да дојде и да им "поправи" бар нешто.

Kajgana Shop

На врв Bottom