Според на AMD ( И само за амд ) девелопмент центарот , На амд процесорите Л1 е сеште на еден до два циклуси , Л2 ката е на 3 - 5 циклуси ... А за Л3 по кратко листање на документацијата не најдов ништо . Али еве ти линк до девелеоперскиот сајт на АМД и таму имаш Вајт пејперс за скоро се на амд сигурен сум дека ако пробуричкаш ке најдиш .Правам за на факултет една семинарска и барам да најдам колкава е најголемата брзина денес на кеш мемориите (L1, L2, L3). Најдов некои информации али се стари година минимум, а од тогаш излегоа доста подобри процесори кај кои би требало да е имплементирана поголема брзина на кешот. Информациите што ги најдов се следните:
L1 access time is 1 or 2 CPU cycles
L2 access time is in10's of CPU cycles
За L3 не најдов. Ако некој има информации околу ова би го/ја замолил да ги сподели
Правам за на факултет една семинарска и барам да најдам колкава е најголемата брзина денес на кеш мемориите (L1, L2, L3). Најдов некои информации али се стари година минимум, а од тогаш излегоа доста подобри процесори кај кои би требало да е имплементирана поголема брзина на кешот. Информациите што ги најдов се следните:
За L3 не најдов. Ако некој има информации околу ова би го/ја замолил да ги сподели
Тешко веројатно дека некој на делој ке ти го земи ... По правило кај нас сервисите не поднесват ни да отварат лаптопи а камо ли да земат на делој и од два расипани еден да напрат ...moze li da se prodadat nekade nekoi od delovite sto se funkcionalni?...
Зошто да не, кулер си е кулер, ке си работи. Само од задната/предната (зависи од кулерот) страна си има спецификации за на каква струја работи.Може е малку смешно ама да прашам:
Ми изгоре едно напојување чиј кулер го имав менувано порано. Значи не беше директно сврзна туку жиците беа пресечени и наставени. Сега дали може само кулерот некако да се поврзе на прекинувач и на батерија и кога ќе е затворено колото истиот да работи(да врти)?
Според на AMD ( И само за амд ) девелопмент центарот , На амд процесорите Л1 е сеште на еден до два циклуси , Л2 ката е на 3 - 5 циклуси ... А за Л3 по кратко листање на документацијата не најдов ништо . Али еве ти линк до девелеоперскиот сајт на АМД и таму имаш Вајт пејперс за скоро се на амд сигурен сум дека ако пробуричкаш ке најдиш .
За интеловци не најдов али знам дека На амд Л3 ката е по бавна одколку интелската особено на НАхалем структура.
Е сега ако ти треба време реално ... тогаш .. малце потешко ... Треба да видиш како се пресметва циклус за да видиш реал тајм .
Фала многу до двајцата! Барав на сајтот на интел и ги симнав документациите од АМД за денес да ги прочитам зошто вчера веќе ми се приспа. Таман со ова што ми го дадовте можам да го досредам делот што ми беше довршен. Фала пак!Within the processor the L3 cache is part of the north bridge subsystem and runs at the North Bridge (NB) frequency. Hence the L3 hit latency is also dependent on the NB frequency.
"Shanghai" has a best case latency of 29 CPU clocks, whereas "Barcelona" had a best case latency of 34 CPU clocks. So the lower latency to data stored in L3 cache should also help to significantly boost performance.
Ево ти и линкови, а подолу на страната имаш и линкови до девелопер документи:
http://forums.amd.com/devblog/blogpost.cfm?catid=271&threadid=103010
Тешко дека ќе најдеш, конкретни и опширни информации.Правам за на факултет една семинарска и барам да најдам колкава е најголемата брзина денес на кеш мемориите (L1, L2, L3). Најдов некои информации али се стари година минимум, а од тогаш излегоа доста подобри процесори кај кои би требало да е имплементирана поголема брзина на кешот. Информациите што ги најдов се следните:
Па тоа, никаде нема за поновите Интел процесори некои конкретни податоци туку го има тоа што е најлаички. Дури на Интел страната не пишуваат ни за L1 и L2 кешот колкав е, на Википедиа го најдов.Тешко дека ќе најдеш, конкретни и опширни информации.
За AMD незнам, ама Intel, има опширни упатства се до Pentium, се што е поново од оваа генетација на процесори, е мање више мутно.
Со други зборови кажано, што точно се случува внатре во CPU-то, реално, знаат само инжинерите кои го дизајнирале процесорот.
Ако земеш во предвид дека Hardware Designer's Reference Manual на примитивниот 8051 е ~100 страни, сликата е јасна.
Интересна семинарска ти дале во секој случај.
od delovite sto mozat da se izvadat ima hard disk 240 gb ,2 ram plocki po 2 gb i dvd rezac ,ako te interesira uste nesto prasaj...Тешко веројатно дека некој на делој ке ти го земи ... По правило кај нас сервисите не поднесват ни да отварат лаптопи а камо ли да земат на делој и од два расипани еден да напрат ...
Ако ти е ептен за давање , кажи конфигурациа пошто јас имам низ дома расипани и не поправливи , да видам дали нешто би ми требало мене лично а пак и ке се распрашам шо можиш да шитниш од другите ствари . Ако најдам некој де .
Јави се на 3203770 ќе ти кажат каде се можеш да набавиш батерија и по која цена.Каде да најдам батерија ( и колку пари е ) за лаптоп Fujitsu Siemiens Amilio Li 1818.. мислам дека е на 2000mAh. :helou: