Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
Каде да најдам батерија ( и колку пари е ) за лаптоп Fujitsu Siemiens Amilio Li 1818.. мислам дека е на 2000mAh. :helou:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Правам за на факултет една семинарска и барам да најдам колкава е најголемата брзина денес на кеш мемориите (L1, L2, L3). Најдов некои информации али се стари година минимум, а од тогаш излегоа доста подобри процесори кај кои би требало да е имплементирана поголема брзина на кешот. Информациите што ги најдов се следните:

L1 access time is 1 or 2 CPU cycles
L2 access time is in10's of CPU cycles

За L3 не најдов. Ако некој има информации околу ова би го/ја замолил да ги сподели :)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Правам за на факултет една семинарска и барам да најдам колкава е најголемата брзина денес на кеш мемориите (L1, L2, L3). Најдов некои информации али се стари година минимум, а од тогаш излегоа доста подобри процесори кај кои би требало да е имплементирана поголема брзина на кешот. Информациите што ги најдов се следните:

За L3 не најдов. Ако некој има информации околу ова би го/ја замолил да ги сподели :)
Според на AMD ( И само за амд ) девелопмент центарот , На амд процесорите Л1 е сеште на еден до два циклуси , Л2 ката е на 3 - 5 циклуси ... А за Л3 по кратко листање на документацијата не најдов ништо . Али еве ти линк до девелеоперскиот сајт на АМД и таму имаш Вајт пејперс за скоро се на амд сигурен сум дека ако пробуричкаш ке најдиш .

За интеловци не најдов али знам дека На амд Л3 ката е по бавна одколку интелската особено на НАхалем структура.

Е сега ако ти треба време реално ... тогаш .. малце потешко ... Треба да видиш како се пресметва циклус за да видиш реал тајм .

• Ми се допаѓа
Reactions: Xak

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169

Within the processor the L3 cache is part of the north bridge subsystem and runs at the North Bridge (NB) frequency. Hence the L3 hit latency is also dependent on the NB frequency.

"Shanghai" has a best case latency of 29 CPU clocks, whereas "Barcelona" had a best case latency of 34 CPU clocks. So the lower latency to data stored in L3 cache should also help to significantly boost performance.

Ево ти и линкови, а подолу на страната имаш и линкови до девелопер документи:

http://forums.amd.com/devblog/blogpost.cfm?catid=271&threadid=103010

• Ми се допаѓа
Reactions: Xak

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
moze li da se prodadat nekade nekoi od delovite sto se funkcionalni?...:)
Тешко веројатно дека некој на делој ке ти го земи ... По правило кај нас сервисите не поднесват ни да отварат лаптопи а камо ли да земат на делој и од два расипани еден да напрат ...
Ако ти е ептен за давање , кажи конфигурациа пошто јас имам низ дома расипани и не поправливи , да видам дали нешто би ми требало мене лично а пак и ке се распрашам шо можиш да шитниш од другите ствари . Ако најдам некој де .

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Може е малку смешно ама да прашам:

Ми изгоре едно напојување чиј кулер го имав менувано порано. Значи не беше директно сврзна туку жиците беа пресечени и наставени. Сега дали може само кулерот некако да се поврзе на прекинувач и на батерија и кога ќе е затворено колото истиот да работи(да врти)?
Зошто да не, кулер си е кулер, ке си работи. Само од задната/предната (зависи од кулерот) страна си има спецификации за на каква струја работи.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Според на AMD ( И само за амд ) девелопмент центарот , На амд процесорите Л1 е сеште на еден до два циклуси , Л2 ката е на 3 - 5 циклуси ... А за Л3 по кратко листање на документацијата не најдов ништо . Али еве ти линк до девелеоперскиот сајт на АМД и таму имаш Вајт пејперс за скоро се на амд сигурен сум дека ако пробуричкаш ке најдиш .

За интеловци не најдов али знам дека На амд Л3 ката е по бавна одколку интелската особено на НАхалем структура.

Е сега ако ти треба време реално ... тогаш .. малце потешко ... Треба да видиш како се пресметва циклус за да видиш реал тајм .
Within the processor the L3 cache is part of the north bridge subsystem and runs at the North Bridge (NB) frequency. Hence the L3 hit latency is also dependent on the NB frequency.

"Shanghai" has a best case latency of 29 CPU clocks, whereas "Barcelona" had a best case latency of 34 CPU clocks. So the lower latency to data stored in L3 cache should also help to significantly boost performance.

Ево ти и линкови, а подолу на страната имаш и линкови до девелопер документи:

http://forums.amd.com/devblog/blogpost.cfm?catid=271&threadid=103010
Фала многу до двајцата! Барав на сајтот на интел и ги симнав документациите од АМД за денес да ги прочитам зошто вчера веќе ми се приспа. Таман со ова што ми го дадовте можам да го досредам делот што ми беше довршен. Фала пак! :)

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148

Тешко дека ќе најдеш, конкретни и опширни информации.
За AMD незнам, ама Intel, има опширни упатства се до Pentium, се што е поново од оваа генетација на процесори, е мање више мутно.

Со други зборови кажано, што точно се случува внатре во CPU-то, реално, знаат само инжинерите кои го дизајнирале процесорот.

Ако земеш во предвид дека Hardware Designer's Reference Manual на примитивниот 8051 е ~100 страни, сликата е јасна.

Интересна семинарска ти дале во секој случај. :)

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Едно прашање..
Имам рутер Линксис WRT54G и се деси некој проблем..
Почна да трепери Power диодата,снема Wireless,и рутерот не е достапен никако,никако не можам да влезам во него..
Пробав и фабрички рестарт. и све џабе.

Останатите диоди светат ко што треба.

Чаре?

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Тешко дека ќе најдеш, конкретни и опширни информации.
За AMD незнам, ама Intel, има опширни упатства се до Pentium, се што е поново од оваа генетација на процесори, е мање више мутно.

Со други зборови кажано, што точно се случува внатре во CPU-то, реално, знаат само инжинерите кои го дизајнирале процесорот.

Ако земеш во предвид дека Hardware Designer's Reference Manual на примитивниот 8051 е ~100 страни, сликата е јасна.

Интересна семинарска ти дале во секој случај. :)
Па тоа, никаде нема за поновите Интел процесори некои конкретни податоци туку го има тоа што е најлаички. Дури на Интел страната не пишуваат ни за L1 и L2 кешот колкав е, на Википедиа го најдов.
Повеќе е ова домашна за екстра бодови за поголема оцена по предметот Оперативни Системи али треба да се пишуваат ко семинарски. Ова ни е до сега втора домашна и е за меморија (кеш, рам, магнетна, диск) треба да се направи табела со сегашните достигнувања (брзина, големина) , претходната беше да се напише за Threads семинарска добро средена, а искрено предметов ми е ептен интересен, цело време учиме за интересни работи и на предавања и на лабораториски вежби, а и бар за мене професорката е добра и добро објаснува :).

Член од
7 декември 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Тешко веројатно дека некој на делој ке ти го земи ... По правило кај нас сервисите не поднесват ни да отварат лаптопи а камо ли да земат на делој и од два расипани еден да напрат ...
Ако ти е ептен за давање , кажи конфигурациа пошто јас имам низ дома расипани и не поправливи , да видам дали нешто би ми требало мене лично а пак и ке се распрашам шо можиш да шитниш од другите ствари . Ако најдам некој де .
od delovite sto mozat da se izvadat ima hard disk 240 gb ,2 ram plocki po 2 gb i dvd rezac ,ako te interesira uste nesto prasaj...:)

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Значи вака сакам со s-video да приклучам пц на тв го иам овој кабел само со женски бананки

Тај оде со графичката само шо кај мене бананките се женски е сеа каков треба да купам за да приклучам кажите за да не тражам по градо и мислам дека мојто ТВ нема vhs него со скард ке треба.Фала ногу:smir:

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
здраво, компјутеров во последниве 2 дена почна да бучи како луд.. го отворив куќиштето, ја исмукав прашината ама еве го пак.. ми се има десено и порано ама за 1 ден и престанувало ова ептен затера.. ај ако знае некој некое чаре нека каже. поздрав и фала :smir:

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Каде да најдам батерија ( и колку пари е ) за лаптоп Fujitsu Siemiens Amilio Li 1818.. мислам дека е на 2000mAh. :helou:
Јави се на 3203770 ќе ти кажат каде се можеш да набавиш батерија и по која цена.

Kajgana Shop

На врв Bottom