Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.569
Поени од реакции
610
1. Лага.
2. Голема лага.
3. Статистика (читај-најголема лага).

--- надополнето ---

Само СОДРЖАЈНИ луѓе можат па ја препознаат СОДРЖИНАТА....
Извини, ако треба нека ме напоменат администраторите, али очигледно ти си ослепен од „божјата моќ“ што никаде ја нема.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи, дури и да се потврди дека луѓето од 20 и 21 век имаат вродена идеја за Бог, во што јас се сомневам, тоа не е доказ, затоа што тие луѓе се продукт на 20 вековна религијска традиција. Науката во овој момент не знае дали и на кои начин некои идеи се пренесуваат од генерација на генерација, така да она што за луѓето од 20 век е можеби вродено, за некој од 5 век е стекнато.
Заратистра,

препочитај си го постов едно 2-3 00 пати, напни го тоа јакиот И-КУ, и самиот најди си ја „утката„ во постов!

Ај да не денгубиш, дај да Ти помогнам: еднаш велиш дека религијата била продукт од 20 вековна традиција (што значи дека имала свој почеток во минатото!) па праиш временски скок во 20-от и 21-от век па велиш дека науката вели оти она кое за луѓето од 20-от век можеби е вродено, тоа за некој од 5 век е стекнато!

Јака Ти е логикава, паша зоти!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Си го поставувам прашањето, дали е платен за ова или навистина верува? Чорбаџија знам дека е платен.
Мики ми наликува на муслиманските верници на форумов... им нема рамен за глупости.
Јас истото се прашував, дури и запрашав еден друг член на форумов. Мислам дека Мики на овој начин се додоворува некому...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Како може да се тражат докази за нешто што не е од овој материјален свет? The Divine Mind е во Аtziluth, а ние сме ограничени во Assiah :toe:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Лага е!

Ајде види подетаљно на кои се подгрупи е поделена областа „христијанство„!

Дај биди поубедлив и најди статистичка „вистина„ за тоа како е поделено христијанството! И Исламот не е „едноделен„ но во статистичкиов круг, стои како една целина!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Заратистра,

препочитај си го постов едно 2-3 00 пати, напни го тоа јакиот И-КУ, и самиот најди си ја „утката„ во постов!

Ај да не денгубиш, дај да Ти помогнам: еднаш велиш дека религијата била продукт од 20 вековна традиција (што значи дека имала свој почеток во минатото!) па праиш временски скок во 20-от и 21-от век па велиш дека науката вели оти она кое за луѓето од 20-от век можеби е вродено, тоа за некој од 5 век е стекнато!

Јака Ти е логикава, паша зоти!
Што тука не е јасно?
Не е религијата продукт на двесет вековна традиција, читај точно, луѓето на 20 век се продукт на 20 вековна религиска традиција... Како такви, не се релевантни субјекти за истражување за било какви вродени религиски идеи...

Мислам, многу е просто ова, го поедноставувам до максимум за да сфатиш...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како може да се тражат докази за нешто што не е од овој материјален свет? T
Може: преку личниот духовен опит, а не во акцелераторот од ЦЕРН.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Лага е!

Ајде види подетаљно на кои се подгрупи е поделена областа „христијанство„!

Дај биди поубедлив и најди статистичка „вистина„ за тоа како е поделено христијанството! И Исламот не е „едноделен„ но во статистичкиов круг, стои како една целина!
Па сите тие поделби се гранки од христијанството....што е тука невистинито?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мислам, многу е просто ова, го поедноставувам до максимум за да сфатиш...
Ајде де! Дај ми научен „доказ„ дека „примитивците„ од 5-от век верувале, само затоа што некој така им шепнал.

--- надополнето ---

Па сите тие поделби се гранки од христијанството....што е тука невистинито?
Дај ми рационален (не духовен!) одговор: дали е можно да постојат 2, 3, 5 или 1246 вистини истовремено?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Може: преку личниот духовен опит, а не во акцелераторот од ЦЕРН.
Преку личниот духовен опит еден дечко сместен во душевната болница во Демир Хисар мисли дека е Наполеон Бонапарта...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ајде де! Дај ми научен „дозказ„ дека „примитивците„ од 5-от век верувале, само затоа што некој така им шепнал.

--- надополнето ---

Дај ми рационален (не духовен!) одговор: дали е можно да постојат 2, 3, 5 или 1246 вистини истовремено?
Може и милион....што е вистина е многу релевантен поим.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ајде де! Дај ми научен „дозказ„ дека „примитивците„ од 5-от век верувале, само затоа што некој така им шепнал.

Мики, се загина малку...

Во што верувале и како верувале луѓето од 5 век, воопшто не е тема на дискусија. Јас и ти не можеме да воскреснеме некој од 5 век, (всушност, ти можеби можеш) и да анализираме дали има вродена идеа за Бог. Она што ние можеме да го анализираме се луѓето од 20 век, а тие не се добри субјекти за тоа заради наталоженото религиско искуство, така да кај нив не може да се одреди што е вродено а што генетски стекнато.

Поедноставно од ова не можам, аман пробај да разбереш...

Ако и ова не го разбираш, едноставно ти нема помош.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.268
Преку личниот духовен опит еден дечко сместен во душевната болница во Демир Хисар мисли дека е Наполеон Бонапарта...
Не го потценувај духовниот свет, совет...да не звучи као заповед :smir:. И мене ми беа смешни видеата за енергии и духови, но од многу здрави луѓе (кои не веруваат во господи или светци) добив информации за одредени случувања. Провери кога ќе можеш на пример случувањата на Гази Баба во прифатниот центар. Има и други случки кои веќе влагаат у мистерии пошто не можат реално да се објаснат.
Како може да се тражат докази за нешто што не е од овој материјален свет? The Divine Mind е во Аtziluth, а ние сме ограничени во Assiah :toe:
е, за ова е интересно да се види што се знаеме и можеме да перцепираме. Го споредувам со неперцептивните димензии или со сознанието на кромањонецот за атомот, молекулот и ткивото. Можеби сме и ние дел од некој поголем молекул (ова го размислував као средношколец :).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Може и милион....што е вистина е многу релевантен поим.
Во ред, погоре напишаново ќе го сметам за Твој одговор на мое прашање.

Еве уште едно: дали 2+2 се:
1. =3.
2. =4
3. =5

Кој е Твојот одговор? Дали и овде вистината е „релативна„ и „милионска„?

--- надополнето ---

Мики, се загина малку...
Напротив: јас давам одговори, а Ти даваш празнотија...

--- надополнето ---

...а некои велат дека го виделе Мики Маус па чак и Елвис...

--- надополнето ---

Во што верувале и како верувале луѓето од 5 век, воопшто не е тема на дискусија. Јас и ти не можеме да воскреснеме некој од 5 век, (всушност, ти можеби можеш) и да анализираме дали има вродена идеа за Бог. Она што ние можеме да го анализираме се луѓето од 20 век, а тие не се добри субјекти за тоа заради наталоженото религиско искуство, така да кај нив не може да се одреди што е вродено а што генетски стекнато.
Не „набадај„: веруваа и Инките и Маите, а веруваа и античките египќани уште пред 7 000 г. така да не се во прашање само овие 2 000 г, христијанство.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не го потценувај духовниот свет, совет...да не звучи као заповед :smir:. И мене ми беа смешни видеата за енергии и духови, но од многу здрави луѓе (кои не веруваат во господи или светци) добив информации за одредени случувања. Провери кога ќе можеш на пример случувањата на Гази Баба во прифатниот центар. Има и други случки кои веќе влагаат у мистерии пошто не можат реално да се објаснат.
Не потценувам јас ништо, посебно не паранормалните појави. Меѓутоа поимот за Бог не е неопходен за објаснување на ниту една паранормална појава. Поради тоа, повикувањето на нив како доказ за Божјото присуство, едноставно не вреди...

--- надополнето ---

Не „набадај„: веруваа и Инките и Маите, а веруваа и античките египќани уште пред 7 000 г.
Мики, комплетно ја промашуваш дискусијата. Полека ама сигурно се претвораш во јавна заебанција на овој форум, и на тој начин и правиш мечкина услуга на верата...

Kajgana Shop

На врв Bottom