Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
O

Omer el Faruk

Гостин
Хехе, ок. Ќе те оставам извесно време да си мислиш дека ме фати во тесно.:smir:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Marcus, znam deka te zamaram, ama iskreno me interesira a ne sum bas informiran za ova.
Dali toa se smeta oficijalno kako del od tekstot na Svetata Kniga Biblijata? Svetata Kniga vo koja se pisuvani Bozjite zborovi?
Нормално..се работи за послание на Павле..еден од Христовите Апостоли..го има во Новиот Завет.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако ѓаволот немал никаков проблем да го искушува Исус преку разбојникот кој висел на КРСТОТ веднаш до Голготскиот КРСТ, тогаш зошто мислиш дека сега ќе бега од некакво православно крстче купено за 100ден од тезгите на МПЦ? :)
Одговорот е во твоето прашање...
Лукавиот го искушувал Христа преку разбојникот, а не преку крстот. А плус тоа, Христос сеуште бил на крстот, распнат, и сеуште жив, во овој Свет, што значи, сеуште неупокоен и сеуште невоскреснат. Воскресението Христово е она кое ја одредува границата од која Неговото распетие на крстот стана животворно. Плус тоа, на крстот беше распнат Исус, човекот, а не и Синот Божји. Синот Божји секако дека не би се уплашил од демонската близина.

Веќе напоменав дека не секој крст има иста моќ. туку само крст кој е (п)осветен и благословен. Само таков крст има моќ над демонските сили, а не секој предмет со крстообразна форма.
А крстовите кои се продаваат во храмовите од МПЦ, независно од цената, секако дека не се било какви крстови...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Нормално..се работи запослание на Павле..еден од Христовите Апостоли..го има во Новиот Завет.
Bez pogresno da me sfatis, bez nikakva tendencija, zar toa ne e kontradiktorno?
Neli krstot e prifaten kako simbol posle smrtta na Isus, kako togas e mozno da bide vmetnat vo Biblijata? Toa ne se Bozji zborovi.
Ili mozebi ima objasnuvanje za ova?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Единствени симболи кои Христос ги остави на христијаните се лебот и виното, па сепак ниту за овие не спомна дека штитат од џаоли и дека ако ги носиме околу врат демоните ќе се тресат и ќе бегаат од нас.
Единствена заштита што им е дадена и препорачана на христијаните во Светото Писмо е стравот Божји, близината со Бог и отстранувањето од злото.
Убаво е христијаните да си користат симболи кои ќе ги потсетуваат на одредени апсекти од христијанството, како што се рибата, крстот, гулабот, котвата итн. Но од овие симболи да се прават фетиши и идоли и да им се даваат натприродни моќи т.е. да се верува дека ѓаволот бега од нив, дека штитат од демони, вампири, дека водата се дезинфекцира доколку се потопи некој од овие симболи во нив итн е крајно богохулство и покажува една голема несериозност во верата.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Bez pogresno da me sfatis, bez nikakva tendencija, zar toa ne e kontradiktorno?
Neli krstot e prifaten kako simbol posle smrtta na Isus, kako togas e mozno da bide vmetnat vo Biblijata? Toa ne se Bozji zborovi.
Ili mozebi ima objasnuvanje za ova?
Новиот завет е запишан од Апостолите(пратеници0..оние кои Исус ги одредил да го шират Евангелието

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Новиот завет е запишан од Апостолите(пратеници0..оние кои Исус ги одредил да го шират Евангелието
Da, toa go znam, no dali na niv im bilo dozvoleno da vmnetnuvaat vo tekstot svoi recenici, neizreceni od Isus? Mislam, dali so toa ne se gubi svetosta na Biblijata, i dali so toa moze da se otvori somnez deka i drugi delovi od Biblijata se vmetnati od Apostolite?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Da, toa go znam, no dali na niv im bilo dozvoleno da vmnetnuvaat vo tekstot svoi recenici, neizreceni od Isus? Mislam, dali so toa ne se gubi svetosta na Biblijata, i dali so toa moze da se otvori somnez deka i drugi delovi od Biblijata se vmetnati od Apostolite?
Библијата е пишувана под влијание на Светиот Дух..Да речеме дека Апостолите послужиле само како инструмент...во рацете на Бог..

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Библијата е пишувана под влијание на Светиот Дух..Да речеме дека Апостолите послужиле само како инструмент...во рацете на Бог..
:) Dobro, a koj garantira deka e taka, deka nekoj od Apostolite na primer ne lazel?
I dali, spored toa sto go kazuvas, Apostolite mozat da se stavat na isto ramniste recimo so Mojsej ili Abraham?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
:) Dobro, a koj garantira deka e taka, deka nekoj od Apostolite na primer ne lazel?
I dali, spored toa sto go kazuvas, Apostolite mozat da se stavat na isto ramniste recimo so Mojsej ili Abraham?
Може ќе звучи провокативно но..Кој гарантира дека Мухамед не лажел..Работата е едноставна..Верба во Бога..во неговиот збор и дела..

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Може ќе звучи провокативно но..Кој гарантира дека Мухамед не лажел..Работата е едноставна..Верба во Бога..во неговиот збор и дела..
Dobro aj da go batalime toa, za da ne vlezeme vo nepotrebna i sterilna konfrontacija :).

No, drugiot del od prasanjeto me interesira. Dali cim Apostolite mozele da "komuniciraat" so Gospod preku koj i da bili "medium", mozat da se postavat na isto ramniste so Abraham ili Mojsej, Bozji pratenici ( eve Muhamed ne go spomenuvam :))?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Dobro aj da go batalime toa, za da ne vlezeme vo nepotrebna i sterilna konfrontacija :).

No, drugiot del od prasanjeto me interesira. Dali cim Apostolite mozele da "komuniciraat" so Gospod preku koj i da bili "medium", mozat da se postavat na isto ramniste so Abraham ili Mojsej, Bozji pratenici ( eve Muhamed ne go spomenuvam :))?
Апостолите зборувале, јаделе, спиеле, се молеле со Господ(Исус) секој ден..а за рамништето не знам..биле избрани од Господ како и многу други луѓе во Библијата..ако сакаш сам да дојдеш до заклучок еве ти еден цитат од посланието до Евреите...

Затоа, свети браќа, вие кои учествувате во небесното призвание, насочете ги вашите мисли кон Исуса, Апостолот и Првосвештеникот на нашето исповедување, Кој Му е верен на Оној, Кој Го поставил, како што беше и Мојсеј во целиот Негов дом. Зашто Овој е удостоен со поголема слава од Мојсеја, како што поголема чест има од куќата оној кој ја изградил.

Kajgana Shop

На врв Bottom