Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Мислев на ова:
„Јас Сум жив - вели Господ - Мене ќе Ми се поклони секое колено; и секој јазик ќе Го исповеда Бога.”
ОК,и каде овде ја најде сигурноста и аргументот за идната конвертација на атеистот во Богомолец?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Од една книга Раизел. Поточно од Библијата. За мене таа е аргумент повеќе. Ако може некој да ги наведе 11 глупости на атеизмот, зошто јас да не го кажам спортивното, и тоа барем нешто што е запишано.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Од една книга Раизел. Поточно од Библијата. За мене таа е аргумент повеќе. Ако може некој да ги наведе 11 глупости на атеизмот, зошто јас да не го кажам спортивното, и тоа барем нешто што е запишано.
ОК,пак повторувам,не судам ама се смеам.И самиот знаеш дека слободната волја е кучка.Во ниеден концепт на стадо немало спроведување на истиот во тотала.Секогаш постоеле кривини кои штрчеле во облик на креативци,уметници,луѓе кои ги гледале ѕвездите без некоја омнипотенција да им го попречува патот.Никогаш немој да ти излета такво нешто од типот дека таа е глобалната вистина која мора да дојде до секого.Ако како размислување те исполнува тоа дека еден ден сите ќе бидат јајце на јајце под покривот на крстот,ок,значи имаш една перверзна причина плус која те држи во живот и ти дава надеж.

А има многу запишани работи кои не се баш вистина.Хари Потер беше втората најпродавана книга по библијата,ама не почнаа луѓе да скокаат со метли од тераса.Секогаш имај резерва.Слепилото,па макар и она кое се должи на некое субјективно просветление,не помага на човек.

На крај,еден мал цитат од песна:

Mother mary miscarry
But we pray just like insects
The world is so ugly now
Because its a great big white world
And we are drained of our colors

Искрено сакаш ова да се случи?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
ОК,пак повторувам,не судам ама се смеам.И самиот знаеш дека слободната волја е кучка.Во ниеден концепт на стадо немало спроведување на истиот во тотала.Секогаш постоеле кривини кои штрчеле во облик на креативци,уметници,луѓе кои ги гледале ѕвездите без некоја омнипотенција да им го попречува патот.Никогаш немој да ти излета такво нешто од типот дека таа е глобалната вистина која мора да дојде до секого.Ако како размислување те исполнува тоа дека еден ден сите ќе бидат јајце на јајце под покривот на крстот,ок,значи имаш една перверзна причина плус која те држи во живот и ти дава надеж.

А има многу запишани работи кои не се баш вистина.Хари Потер беше втората најпродавана книга по библијата,ама не почнаа луѓе да скокаат со метли од тераса.Секогаш имај резерва.Слепилото,па макар и она кое се должи на некое субјективно просветление,не помага на човек.

На крај,еден мал цитат од песна:

Mother mary miscarry
But we pray just like insects
The world is so ugly now
Because its a great big white world
And we are drained of our colors

Искрено сакаш ова да се случи?
Заблудата Разел почнува баш овде, каде велиш дека слободната волја е кучка. Проблемот е во тоа што никогаш немаме слободна волја каква мислиме дека имаме ..вреојатно затоа и паѓаат сите тие кои пробале да летаат со метла...гравитација што да правам.
Да споредуваш Библија и книга за деца е смешно.Шегата на страна животот е една нишка на причини и последици која неможеш да ја расплетеш без изјавата дека Бог постои.
Атеистите одбиваат да веруваат во Бог(дури и ако постои) затоа што ги ограничува.Одбиваат да веруваат во нешто спрема што се инфериорни.
Дека сите ќе идеме јајца под ист покрив, се сомневам некои ќе се варат на бањски начин.
Е сега дали јас живеам во субјективна светлина или тие - ќе покаже времето. Иитересна е една мисла на Паскал кој вели:
"Ако верувате во Бога и се воспостави дека сте крвo верувале-никому ништо. Но ако излезе дека не сте во право - одите во пеколот.Така да се кладaм на Господ"

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.
Ова е доста добро прашање, Бог му се открива на човекот преку Библијата ако не постоела Библијата не би можеле да го запознаеме ако неможеме да го запознаеме тогаш немало потреба Бог да го создава човекот ет фрст плејс коз која е поентата детето да неможе да го види и запознае таткото, а таткото е жив.

Член од
7 септември 2007
Мислења
99
Поени од реакции
1
Бог не се крие тој е насекаде со нас, проблемот е што луѓето бегаат и се кријат од Него

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ова е доста добро прашање, Бог му се открива на човекот преку Библијата ако не постоела Библијата не би можеле да го запознаеме ако неможеме да го запознаеме тогаш немало потреба Бог да го создава човекот ет фрст плејс коз која е поентата детето да неможе да го види и запознае таткото, а таткото е жив.

Ako Bog se otkriva samo preku Biblijata zar za divite pleminja vo juzna ameriak nema li Bog ...paralela neam biblija nemozat da go otkrijat ?

zar za tie sto postoele pred biblijata nemalo Bog ?

Zar za starite kinezi nemalo bog ?

ZNaci biblijata ne e faktor postoelo nesto mnogu pred nea ... energijata a Isus, Muhamed , Buda se se toa samo proroci predvesnici na kreatorot pocetnata energija...

aj razmislete dal ima logika

Ivka

Алхемичарка
Член од
1 февруари 2007
Мислења
300
Поени од реакции
4
Dokolku vo svetot site stanat ateisti kako avtorov na temava togas vo svetot ke nastane totalen haos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! site vojni sto se slucuvaat momentalno se od nevernici koj sto ne veruvaat vo gospod inaci ne bi ubivale drugi luge neli????
Многу подобро ќе биде сите да се атеисти во светот. Затоа што размисли малку скоро сите војни во светото се настанати поради верски причини и национални меѓу кои и овие сеа што се водат.Верата ја измислиле државниците за да можат преку нејзе да го држат народодт заедно и да имаат единство. Како можете да кажете дека верувате во нешто што не постои, нешто што никој не го видел, слушнал ниту почуствувал. Полесно би можела да сватам да верувате во Исус Христос и дека тој постоел, но не дека бил син на Бог и дека настанал без машки полови клетки, како оп у стомакот на Марија бебе од мирисање ружи-жими асан да ти баам. Многу е по логично дека постоел човек кој се викал Исус и дека ништо повеќе туку знаел, умеел, имал повеќе енергија во своето тело и знаел како правилно да ја насочи и да помогне на лугето. Тоа можат многу луѓе да го направат- ја пренасочуваат енергијата од своето тело.
А за да и вие верниците бидете сигурни дека верувате во Бог, а не дека тоа е само резултат на воспитувањето од дома, прочитајте некоја научна книга.
И уште една рабора. Не ми е јасно и ако некој знае го молам да ми објасни. Нели во христијанството има светци, и тие се слават, па може да се слушне дека не знам некој сонил некој светец или дека му се појавил, како тоа не им се дешава на муслиманите да сонат некој наш светец?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Im se desilo

ja znam za Sveti nikola koj spasil musliman vo rusija na primer

nema veze

drugo greska si

vojnite ne se radi religiite toa e naivno sfakanje

vojnite se radi PARITE

sekogas bile i ke bidat

a religijata moze se koristi samo kako paravan i sredstvo do krajnata cel PARITE

znaesh koj go finansiral Bush semejstvoto na Bin Laden i onie arapite ... gledaj farenhajt 911 ke sfatis

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Многу подобро ќе биде сите да се атеисти во светот. Затоа што размисли малку скоро сите војни во светото се настанати поради верски причини и национални меѓу кои и овие сеа што се водат.Верата ја измислиле државниците за да можат преку нејзе да го држат народодт заедно и да имаат единство.
Сакаш да кажеш дека за војните не се криви луѓето туку религијата?
И баш за тоа треба сите да станеме атеисти?!!Ова звучи како она од К-15 дека комунистите ја измислија љубовта за...
Како можете да кажете дека верувате во нешто што не постои, нешто што никој не го видел, слушнал ниту почуствувал..
Па тоа ти е исто како да тврдиш дека твојот мозок постои а никој не го видел.
А за да и вие верниците бидете сигурни дека верувате во Бог, а не дека тоа е само резултат на воспитувањето од дома, прочитајте некоја научна книга.
Бре бре...еве кој ќе не описмени.
И уште една рабора. Не ми е јасно и ако некој знае го молам да ми објасни. Нели во христијанството има светци, и тие се слават, па може да се слушне дека не знам некој сонил некој светец или дека му се појавил, како тоа не им се дешава на муслиманите да сонат некој наш светец?
Какви светци...какви сонови со светци не е ова македонски народни приказни.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ивка, очигледно твоето недоразбирање е во тоа што ти мешаш православие со христијанство. Во православието се слават ткн "светци", луѓе, Марија, Петар, Павле, Петка, Станка итн.

Во Христијанството се слави единствено Господ. Во христијанската света книга - Библијата нема да најдеш ни еден единствен пример каде Христос или апостолите славеле некој човек. А наспроти тоа ќе најдеш и неколку примери каде што на пример апостол Петар одбил да биде славен и да му се поклонуваат. (истото го прави и еден ангел).

Член од
29 август 2007
Мислења
16
Поени од реакции
2
ZA DZABE SE KARATE, NEMA DA POSTIGNITE NISTO NI EDNITE, NI DRUGITE. SEKOJ SI VERVIT VO TO SO SAKAT. KRAJ.

INAKU JAS VERVAM VO GOSPOD.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Се што не е забрането можи да се применува

Колку се согласувам со ова,во врска со религијата,како мои зборови да се :)

Во врска со темава...зарем се потребни причини да бидеш атеист или верник? Ако јас се чувствувам духовно побогата дека постои Бог ќе верувам во него (како и досега),ако не го чувствувам истото нема да верувам и нема да се дробам со причини,науки (кој не го докажале спротивното од религијата),демагогии и сл.Може да се најдат и 11 причини да се убие некој,потоа 11 причини за силување,педофилија...Во сите теми каде се дискутира да се биде верник или не крајно решение е = секој на својот став,џабе везеш:)
Никој не е приморан да верува во нешто,тоа е личен избор,но и никој нема право да одржува трибина под наслов "продавање магла".

Kajgana Shop

На врв Bottom