- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 698
- Поени од реакции
- 137
Прво, доста го користите терминот "нискиот стандард".. стандард на што, дефиниран со што, мерен со што???? Правилен израз е НИСКИ ПАРИЧНИ ПРИМАЊА за кои примања немаме утврдено законски минимуми. Берза на трудот... yeah right... берза без правила, нема грешка :nesvest:.
Второ, реципроцитет има, освен за граѓаните на EU и USA... причината е многу јасна: донации, кредити и фондови кои се на располагање, доаѓаат токму од овие земји... нема логика некој да те "финансира", а ти да му бараш виза за влез :wink:
На темата... што веднаш рипате високо, и тоа во географска и парична смисла. Англија на север и скапа авионска карта. Спушти се ниско, на пример во Чешка и со автобус, па после збори дека неможеш да си приуштиш трип, во SF иднина кога нема да ти треба виза. Кога ќе се спомне виза за Германија, сите создаваат слика на живот во центар на Берлин... во Франција иста прича со Париз, итд, итд... само кога се зборува за Македонија си создаваме слика за град како Македонски Брод![]()
Stvarno be, i jas mislev na tie "visi celi" , zaradi koi nema reciprocitet.
Ama koga ke zemam edna EU zemja koja odvreme navreme donira za cesma vo "Spklinci" ili dala oprema za procistuvanje na voda ili donirala pari za vodovot i toa sve po 40-50000€, a retko kogas i do 250'000€. A koga ke fatam penkaloto pa da izracunam po brojot na aplikacii za vizi dnevno pa davacki za osiguruvanje i g.pismo se doagja do suma od preku 10mil. evra.
De ne zaboram deka zemjata davala i "povolni krediti" za zemjodelstvo i co.
koi ostanuvaat,cudno, neiskoristeni. Ako nekoja zemja dala povekje od sto zemala toa e Japonija, i fala im. Taa kon nas nema vizen rezim, a neretko i po nekoj nas otisol na pecalka vo taa zemja.
Dali znaete kolku pari ima izmolzeno Srbija po osnov Vizi od EU, i den deneska molze so diskriminatorskite patarini,koja Makedonija gi ukina za stranskite vozila po eden vrisok od Brisel.
Nego da se vratime na vizite. Kako sto gledam i nasiot "doktorant" ne znae nisto novo pa tapka po stapkite na komunjarkata baba zumbula. Se odnesuva kako da e kadar na sdsm-skm , vrti kicma,vedne glava.
preku *** mi e od ovakva "mekotela politika". Toa sto javno prasuva "Sto uste treba da napravime?" i maickata "NO VIZA FOR MK" jas go dozivuvam samo kako "licen marketing". Eve ti konkretno prasanje pa odgovori,na sto se somnevam oti prethodno im pisav na MVR pa posle neodgovaranjeto i im pisav na "Vlada na RM" pak nisto.
-Dali MVR ima pari da kupi 2 lap-top-a za mobilna kontrola na patnite ispravi na dvata zeleznicki granicni premini Tabanovci i Gevgelija,i koga ke prestane ponizuvackoto popolnuvanje kartoncinja koi zavrsuvaat vo korpa a Grcite da preckrtuvaat RM i nekaznano pisuvaat FYROM,a strancite se cudat. Ako nema kazete mi ke donirame.
Milosevski veli: "V godina ke pocneme da rabotime na ispolnuvanje na uslovite za liberalizacija!".
-Alo covece,mojot vek ne e 300 godini! Sto te sprecuva od deneska da pocnes da rabotis? Sto mora da se ceka 2008 ? Ste srabotele olesnuvanje,ste srabotele tropki. Takvo olesnuvanje Rusija i Ukraina dobira bez pregovori pred da kazes KEKS. Kakvi se tie ponizuvanja "olesnuvanja" ,pa baba zumbula zborese za liberalizacija,zasto spadnavte tolku nisko?
Nas ni e sram da im vovedeme vizi, a niv neli im e sram da ja molzat zalna Makedonija i nie da im gi finansirame nivnite ministerstva za NR, imate li hrabrost toa da gi prasate?
-Neli vi e sram dragi nasi strateski prijateli ????
I tuka trebavte da udrite, BESPLATNI VIZI ZA SITE VEDNAS , i samo toa,
drugo nisto ne trebase da ne interesira. Tuka imate bezbroj argumenti,kazete deka ni e se uste ne sme za liberalizacija. Zalno e na nasiot gladen covek da mu gi zemate polovinata pari sto gi odvoil da ja vidi Venecia i Piza.
Ako toa se izvojuvase,ambasadite sami ke pobaraa ukinuvanje za RM po samo 12 meseci.
Nasiot "drag" bUCKo donese "vremena" odluka za ednostrano ukinuvanje na vizite(kaj nas nema pregovori ili olesnuvanja) na
Nova Evropa. Taa vremena odluka ke ja otpovikame vednas ako ne ni se vozvrati na ist nacin (rok 4 meseci). Toa ke bese prv udar vo Sengenskiot ziv dzid. NISTO!
-Zosto ne ja anulirate ne produktivnata odluka na vasiot prethodnik?
(Nemojte za prikaznite Ceska .Polska i Ungarija,niv izemete gi!)
Za motivacija ke vi raskazam slednava slucka:
Bese toa mislam prolet 2004, odam jas vo ambasadata na RM vo Germanija da podnesam baranje za nov pasos. Stigam pred vlezot,guzva. Ihhh,si velam, kolku ne ima! Cek, abe ovie ne se nasi, se stranci. Si vikam de ne sum pred druga ambasada. Ne be,nasa e. Pisuva fino "Republik Mazedonien". I sto e rabota se prasuvam,gledam strancite koi izleguvaa,nasmeani, dobile viza! Dobile ,ludje, Makedonska viza! Drugite
gi stegaat pasosite i gledaat zagrizeno,cekaat na red.
Kako samo mi se napolni srceto. Imase Poljaci,Cesi,Madzari, Estonci,Kiparijanci i koi li uste ne. Koga se kaciv gore kaj "ambasadorot",pred nego stoi metalna kutija, od nea strcat euro banknoti od po 20,50,100.
EEeee,dragi moi,od tie pari imalo za plati na tie ludje,za koli ,za sluzbeni patuvanja, a sigurno prakjale i na smetkata na MNR. Politicari ,drzavnici.
Bljak!!!
Za tie ludje sega plakja sega obicniot covek Makedonec,a i smetkata na MVR fakja prasanja. Vizioneri. Kaj se rezultatite od takvata politika?
Ne se sposobni za eden vizen centar, im trebalo 5 godini da se vospostavi.
Aj ke gi razgledame i pricinite za vizi. Prva ni vovede Germanija,taa i najpovekje crpe od vizi od Makedonija, gi finansira site svoi ambasadi vo JIE
od Makedonija. Mozese da se patuva vo Italija do 95. Znaci pricinata e GERMANIJA. Taa prva ne okova. A da gi prasate zosto samo nas vo 92' a ne Hrvatska? sto bea podobri Hrvatite od nas 92'. Nemojte za pasosi ve molam. Toa na drug prodavajte mu go. Vidov 2003 Madzarski pasos na koj slikata mu bese prikacena so nitni kako na nasiot od SFRJ. Lesno se falsifikuvale kako da ne. Zasto ima togas najvekje Svedki fals pasosi?
Ako e do pasosite znaete li uste koga BiH ima podobri pasosi od HR???
Germanija e strateski partner na ovaa vlada,kako da ne. Se gleda.
Kako i da e,jas pak sum pozadovolen od ovaa vlada odkolku od prethodnata banda koja bese na vlast. Ama vladata ima nedostatoci i treba da se repariraat. I so toa sto ne mi odgovaraat na moite prasanja,pokazuvaat deka se daluku od transparentni,i najgolemiot rejting vo JEI e preteran. Eden drugar mi demonstrirase za kolku vreme ke mu odgovori nivnoot HR MUP, i zamislete,pomalku od 24 casa.
Izbrisete gi kontakt-mail-ovite od vasite Web stranici,takov dekor e steten.
Pofalba do hrabriot Gorcev i odlucnata Jankulovska, a smena za Milososki.
Mojot glas ne ste go izgubile,zatoa sto nemate konkurecija vo Makedonija.