Кој е навистина проблемот на грците?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ostanuvaat samo dve moznosti : ili ovde na forumov samo GENIJALCI...ili vo VLADA , samo najgolemite idioti filtrirani vo drzavava...., ostatokot na narodot..nivnite biraci... dibidus mazohisti koi si sakaat i si biraat takva vlada.....treta nema....inaku kako ke se objasni ona , pogore napisano od ABC sto e tocno do zapirka+ uste 10 pati po tolku ,ne napisano... ????

Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=1155&ArticleID=74034

ЗАБУНА ОД РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТОТ
Европејците ни препорачуваат уште еден службен јазик
Уставот на Република Македонија во амандманот 5 предвидува употреба на албанскиот јазик во писмената комуникација меѓу граѓаните и подрачните органите на државната власт само на локално ниво, односно само во подрачјето каде што повеќе од 20 отсто од населението е албанско, а не на цела територија. - Во сите други подрачја во земјава, каде што има помалку од 20 отсто Албанци, службен јазик во комуникацијата со јавните институции е македонскиот, и оваа одредба од Уставот може да се менува само со закон - смета Тања Каракамишева, професорка по уставно право и политички системи.
Резолуцијата што Европскиот парламент ја изгласа во петокот ја повикува Македонија да најде решение за употреба на албанскиот јазик во јавните институции и да се реши статусот на албанската герила, односно ОНА.
Забуна внесе првиот дел од пораката во Резолуцијата, употреба на албанскиот јазик во јавните институции, што е спротивно на став 1 &“8211; алинеја 5 од Уставот во која се вели дека „во органите на државната власт службен јазик различен од македонскиот, може да се користи само со донесување посебен закон“, тврди професорката Каракамишева.
- Законот за јазиците не е донесен, ако тој закон стане реалност и во него се вметне препораката или пораката на Европскиот парламент за употреба на албанскиот јазик, тогаш автоматски ќе имаме два службени јазици во земјава - додава Каракамишева.
Наспроти ова, дел од македонската делегација што беше во Стразбур, се уште е збунета во врска со клаузулата од т.н. „мајски договор“ меѓу власта и опозицијата, која сега е дел и од пишан европски документ.
- Јас сериозно ги сфаќам пораките и документите на европските институции. Тие не ставаат туку&“8211;така нешто на хартија. Тие имаат намера тоа и да го спроведат. Прашањето за употребата на албанскиот јазик е деликатно прашање, неопходна е јавна дебата која јас ќе ја побарам, ако не на друго место, тогаш во Парламентот. Без оглед што договориле две партии, Македонија ќе го носи товарот - вели Иван Анастасовски, потпретседател на Собранието и дел од тимот кој беше во Стразбур.
Од Демократската унија за интеграција на Албанците, точката за употребата на албанскиот јазик ја толкуваат на свој, како што велат, поширок начин.
- Амандманот 5 од Уставот вели дека албанскиот јазик е втор службен јазик, без да дава спецификација дали тоа важи само во единиците каде Албанците се повеќе од 20 отсто или на цела територија на Македонија - вели Теута Арифи, потпретседателка на ДУИ. Според Џеват Адеми, пак, пратеник на ДУИ, доколку во Струмица има макар еден Албанец, тогаш тој треба да има право да се обрати до јавните органи на мајчин јазик.
И покрај недореченоста и забуните во јавноста, од Владата велат дека содржината во Резолуцијата на Европарламентот не е задолжителна, и дека за употребата на албанскиот јазик нема да се пречекори уставната рамка и одредбите од Охридскиот договор.

:jaj:
Grcka a? :uvo: da e samo grcka

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ел сид, ваквите препораки од страна на Оли Рен се многу алармантни, бидејќи или Груевски лаже на големо или мислам дека тие таму од брисел примаат неточни информации, или „шминкани информации“, бидејќи како што прочитав во брисел за политичките збиднувања тука ги информира фуере, кој истиот присуствуваше на дијалогот ВМРО-ДУИ , и се нешто ми кажува дека фуере земал добра пара од ДУИ за да им каже на тие горе дека всушност постои цврст договор а не начелни согласувања создадени на усно ниво.
Но нешто што е уште пострашно е тоа што со таквите нивни изјави засновани на според моја претпоставка грешни информации, причинуваат директно за нестабилноста.
Да не кажеа дека употребата на албанскиот јазик треба да биде таква како што ја именуваа, немаше денес да се слуша дека ДУИ пак размислува да излегува од собрание.
Токму поради вавите изјави на Оли рен кои подигнаа толку многу контроверзии се 100% причината зошто груевски под итна постапка одлета за брисел и веднаш побара да се консултира со солана и рен.
Јас не знам збореле а и никој нема да дознае што збореле на ови средби првите луѓе на ЕУ и груевски, ама се надевам дека им воочил јасно и гласно дека тие со нивните изјави директно го нарушија прогресот кон формирање на консензус на партиите во македонија.
Освен тоа нешто што навистина загрижува е тоа што Челниците на ЕУ во опозицијата ја гледаат само ДУИ и ги маргинализираат СДСМ како политички фактор и субјект, што е многу погубно за нас.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
problemot so grcite ne,a vrska so jazikot na albanicte neznam sto si go piknal tuka .otvori tema pa ke se diksutira, i za toa.nie samo diskutirame koje problemot so grcite ,a relanosta i vistinskata sostojba sie sosem razlicna .

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
проблемот со грците сега конкретно во моментов е дека се спремаат за избори, а нешто на што најмногу гласови можат да придобијат е силниот националзм кој со децении е создаван и се отсликува кон Самоидентификацијата, што според нив се руши со признавањето на Македонија под уставното име. Национализмот толку силно им е врежан во главите на грците, што може владата и да краде, и да проневерува милиони, и да биде најголем должник на светот, но тоа е сосема маргинално бидејќи побитен им е да си го потврдат тоа што ги терале да го учат во училиште за националното потрекло на грците односно дека сите во грција се етнички грци.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Drugar...aj ne seri...
Jas studirav u Bugarija...imam imot i biznis tuka...
pa kako od gjavol begam od taa bugarskata tapija i si gi plakjam svojski sekogas site lihvi samo zatoa sto ja nemam...
ti od Prilep se najde `pameten` i zema bugarski pasos...
(izvini...ama u usta te gagjam!)
Ke vidis za mnogu skoro kako bugarite ke izigraat u europarlamentot so site tie tapii...i togas ke pravime muabet...
Kako sto kazav vise ednas...sekoj od nas treba da ima proekcija u glavata za toa sto sledi!
Сега тебе не треба ни дипломата да ти ја признаеме оти ја имаш купено таму,шо си барал да студираш Бугарија кога овде си имаме златни факултети.
А зошто скоро нашите Македонци да не изиграат со сите тие тапии во Европарламентот,па да им речат еве гледате колку Македонци има во Бугарија итоа со тапија.Тогаш ќе испадне дека ти не си сакал да помогнеш на Македонците во Бугарија да го зачуваат статусот по бројност.Двојното државјанство не е по автоматизам и откажување од предходното или ти воопшто не си размислил за тоа?А си помислил ли колку Македонски деца бегалци би зеле двојно Грчко-Македонско државјанство доколку им се укаже прилика,ќе изиграат ли Грците нешто во Европарламентот доколку им дадат пасоши на децата бегалци или пак знаат дека ќе бидат заебани,па затоа не им даваат пасоши,државјанства ниту на оние кој се родени таму?
Разгледај ја работава од тој аспект,размисли малку,биди реален па одговори вака јавно доколку си паметен и одговори,можеби и другите сакаат да знаат што можат да направат Бугарите освен да се просерат на нивна сметка во Европарламентот или било каде.Мислиш ли дека јас се затрчав и без размислување извадив букарска тапија,абе се разгледав,сите опции и состојби за да ја донесам таа одлука за на крај да констатирам колку сме во добивка со секое добивање на двојно тројно или 100кратно државјанство.Ние братко си остануваме Македонци не од што ни е ептен убаво овде,а и 99% од Македонците ја користат можноста за која Бугарите воопшто и не водеа сметка дека еден ден можеби ќе се сврти против нивните асимилаторски умови.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Што збориш бе,зарем така ви прават по ова границиве и амбасадиве,е па не сум знаел досега,ама отсега ќе го имам тоа на ум.Јас си одам по бизнис низ Грција и не сум бил во Грчки или било какви други конзулати и амбасади па сум заборавил малку дека порано беше малку лошо доколку имаш само Македонски пасош.
1. не знаеш нормално, продаден си ти одамна
2. мене лично не ми прават, дека не ги ебам ни 2%, за разлика од некои кои немаат идентитет, јас имам, исти проблеми ги имаат и албанците во грчка, па затоа јас не им идам.
3. Целиот си бил ти бизнис, тоа во грчка идеш по кабли за твоето интернет кафе кое не издава фискални каси и ќе се затвори сега откако државата нуди бесплатен интернет?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Сега тебе не треба ни дипломата да ти ја признаеме оти ја имаш купено таму,шо си барал да студираш Бугарија кога овде си имаме златни факултети.
А зошто скоро нашите Македонци да не изиграат со сите тие тапии во Европарламентот,па да им речат еве гледате колку Македонци има во Бугарија итоа со тапија.Тогаш ќе испадне дека ти не си сакал да помогнеш на Македонците во Бугарија да го зачуваат статусот по бројност.Двојното државјанство не е по автоматизам и откажување од предходното или ти воопшто не си размислил за тоа?А си помислил ли колку Македонски деца бегалци би зеле двојно Грчко-Македонско државјанство доколку им се укаже прилика,ќе изиграат ли Грците нешто во Европарламентот доколку им дадат пасоши на децата бегалци или пак знаат дека ќе бидат заебани,па затоа не им даваат пасоши,државјанства ниту на оние кој се родени таму?
Разгледај ја работава од тој аспект,размисли малку,биди реален па одговори вака јавно доколку си паметен и одговори,можеби и другите сакаат да знаат што можат да направат Бугарите освен да се просерат на нивна сметка во Европарламентот или било каде.Мислиш ли дека јас се затрчав и без размислување извадив букарска тапија,абе се разгледав,сите опции и состојби за да ја донесам таа одлука за на крај да констатирам колку сме во добивка со секое добивање на двојно тројно или 100кратно државјанство.Ние братко си остануваме Македонци не од што ни е ептен убаво овде,а и 99% од Македонците ја користат можноста за која Бугарите воопшто и не водеа сметка дека еден ден можеби ќе се сврти против нивните асимилаторски умови.
:nenene:,kupena diploma????? ti tocen li si be bugarija ima univerzitet use nie koga bevme turska palanka be ne e ubavo taka da zbores
i ti si zemal bugarski pasos i drndas protiv niv

N

n/a

Гостин
A be Advocatus Diaboli!
:pos2: :pos2: :pos2:
Tebe ako nekogas osnovam partija za podparol ke te zemam...
i ke te platam kolku treba samo da znam deka si od moja:pos2:
More Gebels eden...ne gi izvrtuvaj i prevrtuvaj faktite:
Fakt e deka:
Ti po tapija i so tvoja soglasnost i tvoj podpis...
si gi:
1.Napravil ili tvoite predci(babi dedovci bugari)
2.Ili samiot si se deklariral kako bugarin od Makedonija.
Taka da...so samoto toa...ti vekje ne si makedonec...i avtomatski si 5-ta kolona kaj mene
Kako ti se cuvstvuvas vo dusata...nikoj nema da prasa vo Strazbur koga bugarite ke gi pokazat tapiite...
Ti si tamu...kako i site ostanati kako tebe...broj koj sto DEKLARIRA bugar od Makedonija!
Jasno pile???
I spored mene mozes smesta da pomines od drugata strana na granicata....ili da obrazlozis zasto i kako ne si razmislil dobro i SI I NASTETIL SO SAMOTO TOA NA TVOJATA MATICNA DRZAVA u policija...i da se otkazes od toa drzavjanstvo?

Bulgarite kupuvat eftini prodajni dupeta kakto tvoito...i sus samoto tova bez da razbirat i samite razli4avat koi ot nas e patriot do SMURT...a koi PRODAZNIK i NAEMNIK kakto teb:))
Iasno prodaznik:))

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Iam slusnato prikazna deka porano imalo nekoj kral na teritorijata na Makedonia i imalo luge koi trebale da ja zemat vlasta od kralot deka bil star. No ovoj ne umiral :). Ovi lugevo so trebale da ja zemat vlasta se obidele da go otruat ( vo vinoto mu stavile otrov ). Kralot doznal i koga sedela na masata i koga trebale da nazdravat kralov gi prokolnal deka nikogas nema da stanat drzava ( ne mi tteknuva bukvalno so gi prokolnal ama nesto slicno na ova ) i go ispil otrvot. Sea dali e izmislena ili ne drzi voda.

Ja sekogas ke znam koj sum so sum i od kaj doagam i so e moe. Mislam mali se sansite da si go vratime Aleksandar ko nas a kamoli da ni gi vratat delovite so ni gi zemale.

No vo druga gledna tocka so ke mi se delovite da mi gi vratat koga ja ovaa drzava ne ja priznavam nikoj ne se borel za Meguetnicka drzava ili nesto slicno. Znam deka nekoj od borcite vo vremeto na turskoto ropstvo kazal ( mislam deka bese Goce Delcev ) deka gi povikuva i Albancite i Srbite i Romite i koj bile da se krenat na borba za da sozdadat Makedonska drzava a ne Multietnicka. Sekoj si ima predrasudi no nikogas nie Makedoncite ne sme gi ponizuvale ili nesto slicno da sme pravele na drugite narodi koj ziveat tuka.

Za mene ne ova Makedonska drzava samo e Makedonska teritoria.

I uste ova nie ne sme 100% Anticki Makedonci kako i grcite no fakt e deka grcite gi mrazele Makedoncite i gi narekuvale varvari kako mozat posle toa ti da se vadat deka se mesale ili pak deka bile tie. A nie sme si Slovenci ama koga dosle slovencite na ovaa teritoria se izmesale so Antickite Makedonci i zaradi toa i zaradi grcite so gi vikale Antickite Makedonci varvari, samite tie kazale deka tie ne se grci i razlicen jazik imale zaradi toa treba Aleksandar da e nas.

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
So ako ti si sfatil deka ne si se otkazal deka si Makedonec i deka svoevolno si prifatil na toa. Fakt e deka porano gi terale da potpisuvaat a za koj k*r gi terale togas da potpisuvaat oti nemalo drug nacin kako a sea so fakulteti, pari i itn svoevolno si zemas bugarski drzavjanstvo. Kolku i da mislis deka ne si ja predal drzavata se lazes. Ti sea si bratce eden broj plus vo taa brojka na takanareceni Makedonski Bugari ko so sakaat bugarite da ne vikaat. Grcia i Bugaria ista vojna vodat grcite se vadat so Aleksandar makedonski i itn. bugarite nemozat mozat samo so toa deka nie so niv sme edno isto. A dokazot so ke go davaat vo evrposka unia ili kade bilo ke bides ti i uste tolku takvi ko tebe so razmisluvale na ist nacin ko tebe i uste tie prinudeni Makedonci koi morale da potpisat ako sakale da ziveat ne da preziveat samo da ziveat.

So samoto takvo razmisluvanje kako sto razmisluvas ti sami si se unistuvame bravo za tebe

i veruvaj nikakvo tvoe pravdanje zosto i so si mislel nema da te otrgne od toa deka so tebe i drugite ko tebe Bugarite ke dokazuvaat deka sme edno isto uste ednas bravo za tebe

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vrti...suci, ovde koja tema da ja stavis...na krajot zavrsuva kako zavrsuva....so pljuckanje vo site pravci...
Ima li definitivni postulati na koi kako na temel stoi ovaa ...sega za sega skalamerija narecena FYROM..., za za koja samo nie si znaeme deka e MAKEDONIJA ??? Vidlivo e deka site drugi imaat nekoi drugi mislenja za toa...
1. IMA ILI NEMA MAKEDONCI I AKO IMA DALI SE TIE ISTO TOLKU MAKEDONCI KAKO STO SE GRCITE-GRCI,BUGARITE-BUGARI,SRBITE -SRBI i ova novokomponiranive ALBANCI-ALBANCI ????
2.DALI E MAKEDONIJA DRZAVA NA TIE TAKVITE MAKEDONCI ILI TERITORIJA T.E. OPSTA PRCIJA???
3.DALI SITE DOSEGASNI VLADI ZNAAT SO STO VLADEAT,SLUZBITE SO STO SLUZBUVAAT ILI E TOA INERCIJA OD PRETHODNATA YU-SITUACIJA....KOJA POLEKA PAPSUVA...???
4.DALI VOOPSTO NEKOJ IMA POJMA STO E TOA NACIONALNA STRATEGIJA: NE VO SMISOL NA 19 VEK (KAKVA STO E ONAA NA NASITE KOMSII) TUKU KAKO KONCEPT KOJ NA SVOJOT NAROD KE MU SE STVORI USLOVI ZA NEPRECEN RAZVOJ PO SITE LINII.....
5.DALI PO DEFOLT SITE NARODNI IZBRANICI SE KRADCI,LAZGOVCI , DILETANTI I KAKO TAKOV PARADOX MOZE DA POSTOI , AKO CELATA POPULACIJA OD KOJA SE BIRAAT NE E TAKVA ????
6.DALI MOZE DA SE OCEKUVA GENTSKI PEDOFILI,GRABACI,KOLONIZATORI I UNISTUVACI NA CIVILIZACII KAKO STO SE EVROPJANITE, KOGA KE NALETAAT NA ALAJBEGOVA SLAMA KAKVA STO E MKD....DA SE ODNESUVAAT NA PODRUG NACIN OD ONOJ NA KOJ SE ODNESUVAAT????
Imame li kakvi takvi odgovori na ovie prasanja..???

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Абе сериозно сакате да знаете шо е проблемот со сите шо ни се праат, мавнати се со мокра чорапа

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Vrti...suci, ovde koja tema da ja stavis...na krajot zavrsuva kako zavrsuva....so pljuckanje vo site pravci...
Ima li definitivni postulati na koi kako na temel stoi ovaa ...sega za sega skalamerija narecena FYROM..., za za koja samo nie si znaeme deka e MAKEDONIJA ??? Vidlivo e deka site drugi imaat nekoi drugi mislenja za toa...
1. IMA ILI NEMA MAKEDONCI I AKO IMA DALI SE TIE ISTO TOLKU MAKEDONCI KAKO STO SE GRCITE-GRCI,BUGARITE-BUGARI,SRBITE -SRBI i ova novokomponiranive ALBANCI-ALBANCI ????
2.DALI E MAKEDONIJA DRZAVA NA TIE TAKVITE MAKEDONCI ILI TERITORIJA T.E. OPSTA PRCIJA???
3.DALI SITE DOSEGASNI VLADI ZNAAT SO STO VLADEAT,SLUZBITE SO STO SLUZBUVAAT ILI E TOA INERCIJA OD PRETHODNATA YU-SITUACIJA....KOJA POLEKA PAPSUVA...???
4.DALI VOOPSTO NEKOJ IMA POJMA STO E TOA NACIONALNA STRATEGIJA: NE VO SMISOL NA 19 VEK (KAKVA STO E ONAA NA NASITE KOMSII) TUKU KAKO KONCEPT KOJ NA SVOJOT NAROD KE MU SE STVORI USLOVI ZA NEPRECEN RAZVOJ PO SITE LINII.....
5.DALI PO DEFOLT SITE NARODNI IZBRANICI SE KRADCI,LAZGOVCI , DILETANTI I KAKO TAKOV PARADOX MOZE DA POSTOI , AKO CELATA POPULACIJA OD KOJA SE BIRAAT NE E TAKVA ????
6.DALI MOZE DA SE OCEKUVA GENTSKI PEDOFILI,GRABACI,KOLONIZATORI I UNISTUVACI NA CIVILIZACII KAKO STO SE EVROPJANITE, KOGA KE NALETAAT NA ALAJBEGOVA SLAMA KAKVA STO E MKD....DA SE ODNESUVAAT NA PODRUG NACIN OD ONOJ NA KOJ SE ODNESUVAAT????
Imame li kakvi takvi odgovori na ovie prasanja..???
Ко прво и основно 118 држави во светот официјално не знаат и препознаваат како Македонија, а и во поголем дел од останатите сигурно во географските карти на балканот пишува Македонија а не FYROM.

1.Има и тие се исто толку можеби и повеќе Македонци од колку што се и грците грци, бидејќи кај нас барем си секој може отворено да си каже дали е етнички македонец или не, за разлика од грција каде што сите мораат по дифолт да се етнички грци.

2.Р. македонија исто како што и сите останати балкански држави не е еднонационална држава следствено Македонија не и припаѓа ексклузивно само на етничките Македонци туку и на сите останати етникуми кои живеат во Македонија и се борат за независност на Македонија од остататите соседни држави.

3. Владите многу добор знаат со што владеат, ама не знаат како правилно да владеат.

4. Имаше пред неколку недели во колумната на Љубомир Фрчковски како треба да изгледа националната стратегија базирана на мултиетничкото општество во кое живееме, проблемот е тоа што само малку луѓе тоа го разбираат и следствено не се применува.

5. Како што имам кажано и порано многу пати, популацијата е воглавно таква, затоа и политичарите се такви, за да се смени тоа кај политичарите треба да се смени менталитетот на популацијата.

6. Тоа зависи многу од самите нас.

Член од
26 јуни 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
до абс,ама ти верваш ли си на това дека си написал,да изиграете нешто во европарламенто,братче преди да земеш пасош ти со твојата си рука си декларирал сам по твое желание и без притисок от нигде дека ти и твоите родители са б'лгари родом и се чувствуват като такива.е после штто ке декларираш ,че си македонец ,кои во европарламентот ке ти поверва.излиза дека кога е изгодно си бугарин а кога е по изгодно си македонец.поради тоа не си д'ржал испит по бугарски оти си зел д'ржавјанство по произход.какво и да пишеш по форумите факто си е факт,не е важно штто говориш а што правиш.иначе можем само да те поздравам како согражданин ,како и да се согласам с тоа штто са написали по долу како коментар за тебе.јас како бугарски гражданин :helou:имам и нигериици за сограждани.

Kajgana Shop

На врв Bottom