Сонови, толкување на сонови

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
о може и да се свати како желба за крај на нешто и почеток на нешто ново ова повеќе одговара за мене, бидејќи сакам нешто ново да се случи во мојот живот и да заврши нешто што ме мачи,мислам дека имам некоја скриена желба за голем успех каде ќе се надминам себе си!
Секогаш може подлабоко да се анализира, ама само рамките на психата. Јас не можам да се сложам со твоето толкување од проста причина што не е правилно да кажеш дека тоа е симбол на желба за крај на нешто и почеток на нешто ново . Можеби за тебе е , но за мене не е , така што ако јас сонувам исти или сличен сон значењето во никој случај нема да биде исто. Ти мене не ме познаваш и ќе ми го протолкуваш сонот според твоите сфаќања за симболите или на некои соновници напишани од кој и да е. Поентата е дека психологот треба длабоко да ја анализира твојата психа, да го открие твојот принцип на контање и сфаќање на нештата за да ти даде приближно толкување. Се друго е бесмислено.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Секогаш може подлабоко да се анализира, ама само рамките на психата. Јас не можам да се сложам со твоето толкување од проста причина што не е правилно да кажеш дека тоа е симбол на желба за крај на нешто и почеток на нешто ново . Можеби за тебе е , но за мене не е , така што ако јас сонувам исти или сличен сон значењето во никој случај нема да биде исто. Ти мене не ме познаваш и ќе ми го протолкуваш сонот според твоите сфаќања за симболите или на некои соновници напишани од кој и да е. Поентата е дека психологот треба длабоко да ја анализира твојата психа, да го открие твојот принцип на контање и сфаќање на нештата за да ти даде приближно толкување. Се друго е бесмислено.
види тука никој не изиграва психолог само пренесува искуства и начини на размислувања, исто така не очекувам некој да ми верува и тоа што ќе му го кажам секогаш да биде вистина, а секој тука има право да протолкува сон онака како го сваќа, а за тоа колку е точен или не кога би се докажувало би се одело до бесконечност. Некогаш и психолог знае да ја утне работата бидејќи никој точно незнае што чувствува еден човек кон што се стреми, затоа јас цело време се трудам да ти укажам дека твојот првичен пост не беше реален како и сите останати.

јас тврдам дека моето сваќање за сонот е точно бидејќи знам како сум се чувствувала тогаш и што сум мислела кога сум го сонувала, а твоето толкување и не може да има некое значење за мене така што можам слободно да кажам дека е и неточно.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
Значи не постојат универзални симболи туку секој сон за секој човек посебно се разгледува врз база на стравовите и желбите. Тоа е фројд.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
ОК, доволно беше со меѓусебна расправа, покажете на дело сега, чекајте нека пише некој сон за толкување па да видиме

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
Прифати различни ставови.. јас сакам да ти ги спорам толкувањата.. и што ми можеш? :D

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Прифати различни ставови.. јас сакам да ти ги спорам толкувањата.. и што ми можеш? :D
па прифаќам различни ставови и исто така јас ги спорам твоите. Гледаш кога би се докажувало кое толкување е точно а кое не, би се одело до бесконечност, бидејќи толкувањето е само логика, начин на разбирање на работите!

--- надополнето ---

ОК, доволно беше со меѓусебна расправа, покажете на дело сега, чекајте нека пише некој сон за толкување па да видиме

јас нема што повеќе да се покажувам има еден куп страни со мои толкувања кој сака нека чита и анализира, добар дел од форумџиите ми кажале дека сум им погодиле и да не сепак толкувањата ако ништо друго имаат барем како таква логика.

а сега од толкувањата ќе се повлечам а господинот доктор нека се покаже на дело!

-

--- надополнето ---

Значи не постојат универзални симболи туку секој сон за секој човек посебно се разгледува врз база на стравовите и желбите. Тоа е фројд.
немора секој Фрој да го подедржува и не секогаш и неговите толкувања испаднале точни!

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
немора секој Фрој да го подедржува и не секогаш и неговите толкувања испаднале точни!
Фројд како и секој друг имал професионални промашувања, но ако го разгледуваме научниот аспект како најкомпетентен Фројд е number 1 и тој ми е најлогичен.

--- надополнето ---

Фројд како и секој друг имал професионални промашувања, но ако го разгледуваме научниот аспект како најкомпетентен Фројд е number 1 и тој ми е најлогичен.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229

"Interpretacija snova" sadrži i Freudov osobni san "Irmina injekcija", koji sadrži ključ razumijevanja misterije snova, i prvi je san koji je Freud analizirao tehnikom samo-analize. . Freud nije dovršio analizu ovog sna, ali je prvi put dokazao sa su snovi zamaskirano ispunjenje nesvjesne želje.
еве колку да ти докажам дека Фројд слабо си го сватил и дека не толкуваш според негови тези и сваќања за соновите, односно мојата самоанализа на сонот е точна ако се водиме според него!

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
ќе ја довршиме дискусијава морам да одам сега. поздрав

--- надополнето ---

во ништо не ме демантираше во наредна прилика ќе ти кажам зошто.

С

Сатори

Гостин
Океј, се извинувам затоа што се уфрлам со неповрзан пост во дебата за Фројд ... али, што значи да се сонуваат три прекрасни бели мачиња? :pipi:

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
Океј, се извинувам затоа што се уфрлам со неповрзан пост во дебата за Фројд ... али, што значи да се сонуваат три прекрасни бели мачиња? :pipi:

Не значи ништо. Не постои такво нешто како ЗНАЧЕЊЕ на сонови, си сонуваме тоа што ни е во потсвеста и се друго е суеверие. Јас сонувам во црно и бело и секогаш сонувам како паѓам од височина и како ме гонат некои чудовишта. =)

С

Сатори

Гостин
Не значи ништо. Не постои такво нешто како ЗНАЧЕЊЕ на сонови, си сонуваме тоа што ни е во потсвеста и се друго е суеверие. Јас сонувам во црно и бело и секогаш сонувам како паѓам од височина и како ме гонат некои чудовишта. =)
Ова ако се прифати како фактички поткрепено сознание на кое што може да му се даде валидност, значи дека и јас и ти сме сјебани. :)

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
Ова ако се прифати како фактички поткрепено сознание на кое што може да му се даде валидност, значи дека и јас и ти сме сјебани. :)
не ... За мене знам дека не сум сјебан, бидејки нема никакво значење за мене сонот, а за тебе незнам =)

С

Сатори

Гостин
не ... За мене знам дека не сум сјебан, бидејки нема никакво значење за мене сонот, а за тебе незнам =)
Ако во било кој момент кажеш дека она што го сонуваме е производ на она што се наоѓа во нашата потсвест тогаш мора да има значење, тоа се обидов да ти го посочам преку зезање со предходниот пост, а ако генерално стоиш на ставот дека се што се одигрува во твојата глава за време на рем фазата е комплетно небитно, тогаш треба да си доктор на науки кои што ги открил сите тајни на човековиот мозок, така што ... теоријава, noup.

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
Ако во било кој момент кажеш дека она што го сонуваме е производ на она што се наоѓа во нашата потсвест тогаш мора да има значење, тоа се обидов да ти го посочам преку зезање со предходниот пост, а ако генерално стоиш на ставот дека се што се одигрува во твојата глава за време на рем фазата е комплетно небитно, тогаш треба да си доктор на науки кои што ги открил сите тајни на човековиот мозок, така што ... теоријава, noup.
Не си во право, ако си некогаш читала за луцидно сонување тогаш се ке ти биде јасно за мојава теорија. Нашата потсвест складира слики и мемории од она што сме го доживеале во текот на денот и е еден вид на кеш меморија, се ресетира после одреден период. Значи сонуваме само тоа што сме го искусиле или виделе во последните 24 часа =)

Kajgana Shop

На врв Bottom