Сонови, толкување на сонови

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
првата разлика помеѓу мене и тебе е тоа што ја се заосновам на факти и РЕАЛНОСТ, а не на измислици. Не реков дека сум многу компетентен , ама тоа што до сега го имам читано (како на пр. Фројд) ме навело да размислувам по конструктивно за разлика од тебе. Второ , баш ради тоа што секој си има право на мислење јас си го произјаснувам моето. Трета работа кога сме веќе кај соновите, накратко ќе ти раскажам за еден мој сон за кој сум 100 посто сигурен дека ја и ти ќе имаме различно '' толкување'' (односно тоа што ти се обидуваш да правиш се нарекува ''ориномантија'' )... Сонував дека сум дома. Во едната соба лежеше татко ми на смртна постела и го оплакуваа нашите роднини и пријатели, додека во дневната просторија се случуваше веселба за раѓање на ново дете. Подоцна некој заѕвони на вратата, кога отворив ја видов мајка ми со бебе во рацете. Ми го подаде бебето и ми рече дека тоа сум јас кога сум бил бебе.. и практично се ''држев'' самиот во раце .. бебето ми се смееше, а во исто време влезе поп и ме праша кај е покојниот...
E cea wild dolphin јас си имам свое толкување на овој сон заосновано на психолошка база, единственото толкување е тоа дека како и секој друг човек се плашам од сопствената смрт и смртта на моите најблиски а другиот дел од сонот го толкувам како желба и потреба за некои времиња , места и луѓе од минатото. Се е просто и јасно. Ме интересира твое мислење!

незначи ако јас и ти имаме различни толкувања на сонишатата дека не се точни или дека не се релевантни односно како ти викаш измислици и глупости. И јас имам прочитано неколку соновници и толкувања на соништа исто така имам стапено во контакт со човек кој има завршено психологија и толкува соништа, што значи моите толкувањеа не се залудни и измислени туку се базираат ко прво на некоја моја логика и врз толкувања од компетентни луѓе во кои ти сигурно не спаѓаш, едно читање на Фројд не те прави подобар толкувач на соништа од било кој друг и не ти дава основа да кажеш некому дека ги лаже луѓето и за утврдување на лагата постојат компетентни луѓе. Ако си мислел да мис е спротиставиш требаше со знаење да ми се спротиставиш а не така селски.

Пролистај малку по форумот и види ги сите мои толкувања, па после дојди да ми продаваш памет.

според мене товјот сон значи раѓање на нешто ново во твојот живот и животот на твоите најблиски или ослободување од некој товар. Бидејќи раѓање на дете по некоја логика ако уствари ја имаш, значи ослободување од некое бреме, тегоба, а бебето пак некој нов почеток. Смртта на сон може да се свати различно може да биде обратно на јаве и да значи здравје и продолжување на животот што мене повеќе ми е логично а може да се свати и како тага или депресија губење на воља за живот, а секако смртта во сонот може да биде како резултат од самиот страв од неа. Солзите се ослободување од некои потиснати емоции или како некои психолози го нарекуваат емоционално чистење или олеснување. Веселба на што друго би асоцирало ако не на свеченост и радосни моменти поврзани со некоја новина во вашиот живот.

И јас го имам читано Фројд немој да мсилиш дека си сам и единствен, а на интернет има и негов соновник ако не си знаел, кој е повеќе на психолошка основа, а кој најмногу го користам кога толкувам сон.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
првата разлика помеѓу мене и тебе е тоа што ја се заосновам на факти и РЕАЛНОСТ, а не на измислици. Не реков дека сум многу компетентен , ама тоа што до сега го имам читано (како на пр. Фројд) ме навело да размислувам по конструктивно за разлика од тебе. Второ , баш ради тоа што секој си има право на мислење јас си го произјаснувам моето. Трета работа кога сме веќе кај соновите, накратко ќе ти раскажам за еден мој сон за кој сум 100 посто сигурен дека ја и ти ќе имаме различно '' толкување'' (односно тоа што ти се обидуваш да правиш се нарекува ''ониромантија'' )... Сонував дека сум дома. Во едната соба лежеше татко ми на смртна постела и го оплакуваа нашите роднини и пријатели, додека во дневната просторија се случуваше веселба за раѓање на ново дете. Подоцна некој заѕвони на вратата, кога отворив ја видов мајка ми со бебе во рацете. Ми го подаде бебето и ми рече дека тоа см јас кога сум бил бебе.. и практично се ''држев'' самиот во раце .. бебето ми се смееше, а во исто време влезе поп и ме праша кај е покојниот...
E cea wild dolphin јас си имам свое толкување на овој сон заосновано на психолошка база, единственото толкување е тоа дека како и секој друг човек се плашам од сопствената смрт и смртта на моите најблиски а другиот дел од сонот го толкувам како желба и потреба за некои времиња , места и луѓе од минатото. Се е просто и јасно. Ме интересира твое мислење!

хммм бидјеќи се правиш дека разбираш а јас тебе да ти раскажам мој сон да видам што ќе ми кажеш ако нема некоја логика или вистина во толкувањето држ му се добро!

имено сонувам како е некаде 5 саатот наутро знчаи пред да се раздени станувам и гледам низ прозор мрак но наеднаш почна да се разденува но кога погледнав во небото во исто време видов месечина и сонце, месечината беше светла а сонцето беше со убава портокалова боја и беа едно до друго. Ај кажи ми што мислиш?

--- надополнето ---

Го сонував братучед ми како ми вика дека оди да си купи трактор..:pos2:.Одев јас така по улица и тој ме сретна и ми кажува кога ке одам дома да им кажам на сите демек ако го барале да знаат дека пошол трактор да купува?Трактор и братучедми кој нива у живот не видел се 2 различни поима..И тоа мало тракторче не некој голем..
епа можеби братучед ти сака да почне да работи!

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
незначи ако јас и ти имаме различни толкувања на сонишатата дека не се точни или дека не се релевантни односно како ти викаш измислици и глупости. И јас имам прочитано неколку соновници и толкувања на соништа исто така имам стапено во контакт со човек кој има завршено психологија и толкува соништа, што значи моите толкувањеа не се залудни и измислени туку се базираат ко прво на некоја моја логика и врз толкувања од компетентни луѓе во кои ти сигурно не спаѓаш, едно читање на Фројд не те прави подобар толкувач на соништа од било кој друг и не ти дава основа да кажеш некому дека ги лаже луѓето и за утврдување на лагата постојат компетентни луѓе. Ако си мислел да мис е спротиставиш требаше со знаење да ми се спротиставиш а не така селски.

Пролистај малку по форумот и види ги сите мои толкувања, па после дојди да ми продаваш памет.

според мене товјот сон значи раѓање на нешто ново во твојот живот и животот на твоите најблиски или ослободување од некој товар. Бидејќи раѓање на дете по некоја логика ако уствари ја имаш, значи ослободување од некое бреме, тегоба, а бебето пак некој нов почеток. Смртта на сон може да се свати различно може да биде обратно на јаве и да значи здравје и продолжување на животот што мене повеќе ми е логично а може да се свати и како тага или депресија губење на воља за живот, а секако смртта во сонот може да биде како резултат од самиот страв од неа. Солзите се ослободување од некои потиснати емоции или како некои психолози го нарекуваат емоционално чистење или олеснување. Веселба на што друго би асоцирало ако не на свеченост и радосни моменти поврзани со некоја новина во вашиот живот.

И јас го имам читано Фројд а на интернет има и негов соновник кој е повеќе на психолошка основа а кој најмногу го користам кога толкувам сон.
Хаха никогаш не сум се ни сметал за толкувач, значи за да бидам толкувач треба да сум психолог или друг стучњак од таа област, а не да прочитам 2-3 соновника, или дело на Фројд. Јас ти го кажав моето мислење, а што се однесува до лагите еве ок може ти не лажеш, но целиот тој принцип на толкување на соништата е лажен, а тоа што луѓето му веруваат е сосема друг проблем. Wild dolphin ете го апсурдот ти рече дека смртта може да биде предзнак за ново раѓање , здравје или пак во обратен случај депресија, губење на воља за живот или од фројдовиот аспект страв од смрт. Едноставно не е возможно да ги правиш овие комбинации со психологијата, затоа што науката никогаш не би се сложила со тебе, без разлика на психологот што го консултираш. Еве и јас имам психлог во најблискиот круг на семејството со кого многу пати сме разговарале на оваа тема и го делиме сосема истиот став. П.С не го сфакај ова лично немав намера никого да навредам.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Хаха никогаш не сум се ни сметал за толкувач, значи за да бидам толкувач треба да сум психолог или друг стучњак од таа област, а не да прочитам 2-3 соновника, или дело на Фројд. Јас ти го кажав моето мислење, а што се однесува до лагите еве ок може ти не лажеш, но целиот тој принцип на толкување на соништата е лажен, а тоа што луѓето му веруваат е сосема друг проблем. Wild dolphin ете го апсурдот ти рече дека смртта може да биде предзнак за ново раѓање , здравје или пак во обратен случај депресија, губење на воља за живот или од фројдовиот аспект страв од смрт. Едноставно не е возможно да ги правиш овие комбинации со психологијата, затоа што науката никогаш не би се сложила со тебе, без разлика на психологот што го консултираш. Еве и јас имам психлог во најблискиот круг на семејството со кого многу пати сме разговарале на оваа тема и го делиме сосема истиот став. П.С не го сфакај ова лично немав намера никого да навредам.

ти убаво прочитај јас не кажав дека смртта е раѓање на нешто ново туку раѓање на бебето е ослободување од некој товар или раѓање на нешто ново ти очигледно незнаеш ни да читаш, а смртта кажав дека секогаш различно човекот гледа на неа и ја сваќа кога се во прашање соновите. Ти си во некоја заблуда а не јас. Моето толкување не е лажно не значи ако јас и ти имаме различни гледишта на работите дека се лажни.

само мене не ми е јасно како твојот фамилијарен психолог не ти кажал дека си исфрустриран ако толку е компетентен и стручен.

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
Смртта на сон може да се свати различно може да биде обратно на јаве и да значи здравје и продолжување на животот што мене повеќе ми е логично а може да се свати и како тага или депресија губење на воља за живот, а секако смртта во сонот може да биде како резултат од самиот страв од неа.
Ок искрено не се препотив на твоето толкување, ама еве ти извадок од твојот цитат кој сеуште е апсурден :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Ок искрено не се препотив на твоето толкување, ама еве ти извадок од твојот цитат кој сеуште е апсурден :)
да но никаде не пишува дека е раѓање на нешто ново очигледно нешто измислуваш за да си ги задоволиш своите фрустрации!!

не барам ти да се препотиш од мојот пост туку достојно ти се спротиставувам а друго секој има различно сваќање за смртта и незначи ако ти ја сваќаш така како ја сваќаш дека е точно!

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
не е битно што згрешив во претходниот одговор ,(затоа се поправив) поентата е таа.
добро ти ај протолкувај ми го сонот кој го раскажав да те видам?

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
имено сонувам како е некаде 5 саатот наутро знчаи пред да се раздени станувам и гледам низ прозор мрак но наеднаш почна да се разденува но кога погледнав во небото во исто време видов месечина и сонце, месечината беше светла а сонцето беше со убава портокалова боја и беа едно до друго. Ај кажи ми што мислиш?
па вака со самото тоа што си знаела дека е 5 саатот наутро, нормално е да очекуваш дека ќе се раздени само што во соновите процесите се одвиваат многу побрзо или поспоро во зависност од очекувањата, желбите, стравовите итн. Пример ако во сонот се наоѓам на гробишта а се плашам од духови или очекувам да се појават ќе се разбудам со мокри гаќи :P :P е сеа значи до тука се е логично. Идеме даље .. Рече дека си видела месечина и сонце истовремено, тоа е сосема нормална појава во периодот на изгревањето на сонцето и заоѓањето на месечината, но обично во соновите сите појави се карикатура (преувеличување) значи нема сајнс фикшн, абракадбра... ти неколку дена пред тоа или некогаш во животот си го забележала тој феномен и ти останал како ''фајл'' во меморијата , а спектарот на бои и светлина е можеби твојот сенс за пејсажи , уметност и тн или пак има уште едно логично објаснување, а тоа е потребата на некои луѓе да видат нешто чудно, фантастично, катаклизмично и затоа имаат такви соништа. П.С дури сега видов дека си ми раскажала сон... :/

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
па вака со самото тоа што си знаела дека е 5 саатот наутро, нормално е да очекуваш дека ќе се раздени само што во соновите процесите се одвиваат многу побрзо или поспоро во зависност од очекувањата, желбите, стравовите итн. Пример ако во сонот се наоѓам на гробишта а се плашам од духови или очекувам да се појават ќе се разбудам со мокри гаќи :P :P е сеа значи до тука се е логично. Идеме даље .. Рече дека си видела месечина и сонце истовремено, тоа е сосема нормална појава во периодот на изгревањето на сонцето и заоѓањето на месечината, но обично во соновите сите појави се карикатура (преувеличување) значи нема сајнс фикшн, абракадбра... ти неколку дена пред тоа или некогаш во животот си го забележала тој феномен и ти останал како ''фајл'' во меморијата , а спектарот на бои и светлина е можеби твојот сенс за пејсажи , уметност и тн или пак има уште едно логично објаснување, а тоа е потребата на некои луѓе да видат нешто чудно, фантастично, катаклизмично и затоа имаат такви соништа. П.С дури сега видов дека си ми раскажала сон... :/
ти неколку дена пред тоа или некогаш во животот си го забележала тој феномен и ти останал како ''фајл'' во меморијата
никогаш не сум го видела овој феномен во живот мој ни на слика! нити знам каков ќе биде спектарот на бои, за саатот е горе доле точно може сум имала чувство за време односно сум очекувала да се раздени тоа и си го претпоставува односно јасно ми беше, но останатото што го кажа паѓа во вода никогаш не сум видела таков феномен за да го видам треба да се разбудам во 5 наутро и да го гледам ако воопшто постои како феномен. Ретко се будам во 5 но и кога сум се разбудила никогаш не сум излегла надвор да гледам такво нешто и никогаш не би ми паднало на памет! мислам малку утна!

обично во соновите сите појави се карикатура (преувеличување) значи нема сајнс фикшн, абракадбра...
да некогаш е карикатура но во мојот случај не мене барем ми изгледаше нормална величина ( бидејќи никогаш не сум го видела тој феномен).

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Да ви кажам право интересни ми сте и двајцата со ова како ја живнавте темава... секој со свој начин на толкување. Така и ќе остане. Ова особено нека важи за новајлијава, кој без основа натрескал куп обвинувања и навреди кон wild dolphin. Па докторе Ољо, повелете и со ваши толкувања на понатамошните соништа. Доволно беше дискусија помеѓу вас, продолжуваме онака како што оваа тема предвидува.

п.с докторе очекувам ти сега да "бидеш компетентен" и да толкуваш сонови - повели (ти на свој начин wild dolphin на нејзин)

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
никогаш не сум го видела овој феномен во живот мој ни на слика!
никогаш не си ја видела месечината сабајлечки окулу 7, 8 саат?? Доста чудно. Чувството за пејсаж си нема никаква поврзаност со феноменот што си го видела.. само се обидов да ти објаснам зошто си ја гледала бојата и светлината. Што е со ''потребата на некои луѓе да видат нешто чудно, фантастично, катаклизмично и затоа имаат такви соништа''. Биди искрена.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
никогаш не си ја видела месечината сабајлечки окулу 7, 8 саат?? Доста чудно. Чувството за пејсаж си нема никаква поврзаност со феноменот што си го видела.. само се обидов да ти објаснам зошто си ја гледала бојата и светлината. Што е со ''потребата на некои луѓе да видат нешто чудно, фантастично, катаклизмично и затоа имаат такви соништа''. Биди искрена.
искрено не сум видела никогаш таков феномен инаку немаше ни да ме зачуди толку сонот и остави толкава импресија.

А за потребата луѓето да видат нешто фантастично и чудно е точно но може и да се свати како желба за крај на нешто и почеток на нешто ново ова повеќе одговара за мене, бидејќи сакам нешто ново да се случи во мојот живот и да заврши нешто што ме мачи,мислам дека имам некоја скриена желба за голем успех каде ќе се надминам себе си а кој ќе ме извлече од ситуацијата во која сум! сваќаш!? а не дека имам некоја потреба феномени да гледам, сакам да ги гледам но не тежнеам по нив.

во тој период кога го сонував овој сон најмногу ме мачеше помислата дека не сум направила доволно за себе односно не сум остварила некаков поголем успех, имав чувство дека сум застанала некаде и тапкам во едно место.

затоа мислам дека малку утна во толкувањето, односно сметам дека многу буквално ми го протолкува сонот!

Член од
17 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
2
Да ви кажам право интересни ми сте и двајцата со ова како ја живнавте темава... секој со свој начин на толкување. Така и ќе остане. Ова особено нека важи за новајлијава, кој без основа натрескал куп обвинувања и навреди кон wild dolphin. Па докторе Ољо, повелете и со ваши толкувања на понатамошните соништа. Доволно беше дискусија помеѓу вас, продолжуваме онака како што оваа тема предвидува.

п.с докторе очекувам ти сега да "бидеш компетентен" и да толкуваш сонови - повели (ти на свој начин wild dolphin на нејзин)
Apokalipto не е точно дека ја навредувам прочитај ги повнимателно коментарите и ќе се увериш. Нема никакви натрескани, незаосновани обвинувања ова не е партиски брифинг само си го кажувам сопствениот став и моите логични гледишта кои се соодвестуваат со науката. Иначе ете го протолкував сонот на wild dolphin според сопствени убедувања.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Apokalipto не е точно дека ја навредувам прочитај ги повнимателно коментарите и ќе се увериш. Нема никакви натрескани, незаосновани обвинувања ова не е партиски брифинг само си го кажувам сопствениот став и моите логични гледишта кои се соодвестуваат со науката. Иначе ете го протолкував сонот на wild dolphin според сопствени убедувања.
Ок, продолжи со добрата работа и толкувај уште сонови, не се расправајте за вашите методи на толкување, баш сакам да видам толкување по Фројд :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom