Регистрирање на фирма?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
има...јас работам легално... треба да сум пореметен да земам пари за поставување на парно инсталација (минимум 2000 евра па се иде и до 15.000 евра) да набавувам материјали за кеш, и се остало... еден треба да ме поткаже или пријави па да ме ИЗГОРАТ СО КАЗНИ... а плус и не е само тоа... знаете ли дека парите во оптек што идат и се во кеш се многу малку? кој на денешно време има кеш во рака за да плати толкава сума? се е по сметки, трансакциони, жиро сметки, штедни сметки и слично.... нема кеш веке последниве 2-3 години ептен е запрен кешот... се е со безготовинско плаќање...
Знам купував нешто од една фирма еден репро материјал,кога сакав да платам кешарица ми викаат неможе
си викам абе овие луди ли се што не примаат кеш:toe:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Знам купував нешто од една фирма еден репро материјал,кога сакав да платам кешарица ми викаат неможе
си викам абе овие луди ли се што не примаат кеш:toe:
има опција за кеш... јас си имам спремено вирмани за во банка (за на сметка на фирмата се разбира) на кои им е празна сумата и името на уплатувачот. кога ке ми даде пари, ми се потпишува на вирманот и јас сам идам и во банка и ги уплаќам. или втора опција ми е му туркам под нос вирман спремен, ја упишуваме сумата, и го праќам во банка да ми уплати на сметка. за неколку саати парите ми се на располагање... меѓутоа ова е за некои помали зафати, на пример промена на вентили, или додавање на радијатор или нешто такво... за цели инсталации, луѓето нај често уплаќаат од сопствени сметки, со налог преку банка...

меѓутоа, моето со она што ти си го доживеал се различни.... јаснај често нудам и продавам УСЛУГА (монтажа и сервис) додека ти си купувал материјал.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
786
Поени од реакции
391
Продај му ја фирмата не некој од овие што сака да отвори :)

imam 4 god firma doo sekoja godina zavrsna smetka prijavuvam 0 da ne imam nekoj problem so firmava ili nema vrska
nemam nisto raboteno so firmava mi trebase za nekoja rabota da napravam ama ne izleze kako sto mislev i taka stoi i odmara firmava
ke imam nekoj problem ili nisto?

--- надополнето ---

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=4FE3B19B8BD38645B8F8F683720F4CD0
....
Тој објасни дека во Централниот регистар е направен голем напредок во делот на доброволно затворање фирма, односно доколку некоја компанија нема долгови кон одредени доверители, а сака да ја затвори фирмата, само доставува пријава до Централниот регистар и во рок од 45 дена компанијата се затвора. Според него за затворање фирма намалена е и цената од 1.300 на 500 денари. Костадиновски потсети дека за 4 часа може да се отвори нова фирма, а трошокот за нејзино регистрирање е намален за 6 проценти.

околу 18 илјади денари ако не ти е блокирана жиро сметката... ако ти е блокирана нешто помалку... значи, збориме за стечај нели... си решил да ја бутнеш во стечај, имаш блокирано жиро сметка тогаш тоа е окол 15.500 денари... так ми рече правничката што ми средува фирмите... и тоа 15.500 не ги даваш одма туку на 3 пати на еден месец... првиот пат даваш околу 5.500, вториот пат (после 1 месец) околу 6.000 третиот пат (пак после 1 месец) околу 4.000 и фирмата е во стечај...

а комплетно затварање е друга процедура... да речеме се си е чисто со сметките, значи нема долгови, данокот платен... само до централен регистар се испраќа т.е. се дава документот што го зимаш од УЈП дека немаш долгови, исто така и од банка последен извод... се плаќа нешто ситно и тоа е тоа... ќе чекаш едно 3 до 6 месеци и фирмата ќе се избрише... секако и правник можеш да ангажираш, ама незнам колку ќе чини со правник... не сум баш до крај сигурен која е оваа процедура, ама знам дека имаше нешто и со суд... ај стварно кој знае нека објасни што и како е кога идеш на затварање а не на стечај на фирма...

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
ne sakam da ja prodavam firmata
samo vo slucaj da imam problem ja butkam vo stecaj i cista smetka dolga ljubov so drzavata i opet nova:smir:firma

Член од
17 декември 2010
Мислења
5
Поени од реакции
0
ke mi kazeli nekoj sto treba da napravam za da otvoram sopstven prehramben dukan i kako e najdobro da ja registriram ne mi se jasni rabotite kako treba da odat vo ovoa proglematika

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Здраво. Ја прочитав темата но за жал не успеав да разберам ништо. Можеби затоа што немам никакви познавања од оваа област. Сепак ова е тоа што сакам да го прашам и многу би ценел кога некој би можел да ми помогне.

Сакам да отворам фирма. Фирмата ќе се занимава со издавање на услуги. Ќе нема вработени ќе бидам само јас. Веќе имам обезбедено пазар но потребно ми е да издавам фискална сметка или нешто адекватно на тоа за завршената работа. Тоа што ме интересира е колку ќе ме чини регистрирањето на една фирма. Дали мира да купувам фискална сметка бидејќи се работи за мал број на услуги или може на друг начин да бидам чист пред законот и другите форми за завршената дејност?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Здраво. Ја прочитав темата но за жал не успеав да разберам ништо. Можеби затоа што немам никакви познавања од оваа област. Сепак ова е тоа што сакам да го прашам и многу би ценел кога некој би можел да ми помогне.

Сакам да отворам фирма. Фирмата ќе се занимава со издавање на услуги. Ќе нема вработени ќе бидам само јас. Веќе имам обезбедено пазар но потребно ми е да издавам фискална сметка или нешто адекватно на тоа за завршената работа. Тоа што ме интересира е колку ќе ме чини регистрирањето на една фирма. Дали мира да купувам фискална сметка бидејќи се работи за мал број на услуги или може на друг начин да бидам чист пред законот и другите форми за завршената дејност?
Ако си во доменот на услуги,издаваш фактура.Што област ќе работиш? Дали кон правни лица или физички?

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ако си во доменот на услуги,издаваш фактура.Што област ќе работиш? Дали кон правни лица или физички?
И кон двете. Само да се набави фискална каса не е толку проблем. Тоа што повеќе ме интересира е регистрирањето на вработени (за кој не сакам да има за да не плаќам опремнина иако не ми пречи да не земам зелени картони) како и тоната сума на регистрирање на фирмата. Домен на услуги е издавање на интелектуална сопственост (креирање на дизајн) како и можеби привремени продажба на флаери, летоци, веб страни и сл.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И кон двете. Само да се набави фискална каса не е толку проблем. Тоа што повеќе ме интересира е регистрирањето на вработени (за кој не сакам да има за да не плаќам опремнина иако не ми пречи да не земам зелени картони) како и тоната сума на регистрирање на фирмата. Домен на услуги е издавање на интелектуална сопственост (креирање на дизајн) како и можеби привремени продажба на флаери, летоци, веб страни и сл.
Вработен можеш да бидеш само ти како управител,никој не треба да вработиш.Имам адвокат за 6 000 ки ти ја завршува работата за два дена,само се потпишуваш и си земаш печат и сметка од банка.Сумата за отварање е измислена,значи ти требаат 6 000 денари и отвараш фирма.
Онак ми ја предложи и јас ја обожавам :)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Ако не работиш со кеш не ти е потребна фискална сметка. Интелектуалните услуги ќе ги фактурираш, а плаќањето ќе оди вирмански без проблем, било да е физички или правно лице. За отворање на фирма и вработување убаво ти е објаснето, мислам дека 6000 денари не е многу, плус ќе заштедиш време нема да трчаш по ходници.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Сакам да регистрирам фирма, за дејност јавен превоз - авто такси. Ке има двајца вработени со две возила. Дали некој знае каква фирма ми треба, и дали се потребни некои дополнителни документи како сертификат за професионална/стручна компетентност? Сакам да бидам подобро информиран пред да се впуштам во бркање документи. позз

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Сакам да регистрирам фирма, за дејност јавен превоз - авто такси. Ке има двајца вработени со две возила. Дали некој знае каква фирма ми треба, и дали се потребни некои дополнителни документи како сертификат за професионална/стручна компетентност? Сакам да бидам подобро информиран пред да се впуштам во бркање документи. позз
Оваа дејност се поклопува со мојата во барање документација. Ќе регистрираш ДООЕЛ, ќе ти треба сертификат за компетентност на управител ( 11 000 денари) и сертификат за возачите (6000денари). Обуките се вршат во Битола на машински (си плаќаш и ти ги праќаат тестовите за парите).Потоа се пријавуваш во архива во министерство за транспорт,секој петок се полага (наизменично возач/управител). Од кога ќе го добиеш уверението за положен испит (кој се зема лично од секоја страна) поднесуваш за сертификат (и таа процедура трае 20 дена). Кога ќе земеш сертификати,спремаш документација за лиценца (што ти треба ќе ти кажат во министерство од задна страна). 10 000денари е лиценца за внатрешен јавен и чекаш лиценца (10 дена).Па потоа чекаш извод од лиценца. И на крај се убиваш од чекање....

Член од
23 февруари 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Оваа дејност се поклопува со мојата во барање документација. Ќе регистрираш ДООЕЛ, ќе ти треба сертификат за компетентност на управител ( 11 000 денари) и сертификат за возачите (6000денари). Обуките се вршат во Битола на машински (си плаќаш и ти ги праќаат тестовите за парите).Потоа се пријавуваш во архива во министерство за транспорт,секој петок се полага (наизменично возач/управител). Од кога ќе го добиеш уверението за положен испит (кој се зема лично од секоја страна) поднесуваш за сертификат (и таа процедура трае 20 дена). Кога ќе земеш сертификати,спремаш документација за лиценца (што ти треба ќе ти кажат во министерство од задна страна). 10 000денари е лиценца за внатрешен јавен и чекаш лиценца (10 дена).Па потоа чекаш извод од лиценца. И на крај се убиваш од чекање....
Благодарам за помошта. Значи колку што разбрав, можеш да регистрираш ДООЕЛ, да пријавиш вработени а тие сертификатите ќе ти се потребни за лиценцата?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Благодарам за помошта. Значи колку што разбрав, можеш да регистрираш ДООЕЛ, да пријавиш вработени а тие сертификатите ќе ти се потребни за лиценцата?
Да.Се пријавуваш како управител и двајца вработени по 8 работни часа на ден.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
506
Поени од реакции
288
Вака имам еден проблем и ми треба решение. Со еден другар отворивме фирма ДОО ама сеа сакаме да ја префрлиме на друго лице и да ја направиме ДООЕЛ. Ми рекоа дека ако го направиме ова на крај на година во ујп ке сме требеле да платиме по 250 евра двајцата неам појма зошто. Значи фирмата не оставрува никаков промет. Значи ми треба совет, некое најбезболно решение. Ве молам за помош

Kajgana Shop

На врв Bottom