Математика + ЛОГИКА

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Pa stom go pogodi prviot del valjda ovoj nema da ti e tezok :)

A jas znam edna so dve burinja, ne tri. Edno od 5 litri, drugo od 3 litri i treba da napolnis 4 litri, ali ovaa e mnogu poznata taka da mozda ne e taa na koja mislis ti.
20мин е решение ??? т.е РАСТОЈАНИЕТО МЕЃУ НИВ Е 20 минути :uvo:

E aj и бурињата пиши ги.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Pa stom go pogodi prviot del valjda ovoj nema da ti e tezok :)

A jas znam edna so dve burinja, ne tri. Edno od 5 litri, drugo od 3 litri i treba da napolnis 4 litri, ali ovaa e mnogu poznata taka da mozda ne e taa na koja mislis ti.
А каде ќе ги ставиш тие 4?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Da, 20 minuti e ama vo kilometri kolku e :)

Odgovorot za burinjata?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Da, 20 minuti e ama vo kilometri kolku e :)

Odgovorot za burinjata?
Со оглед на тоа колку податоци имаше оставено и на тоа како дојдов до "првото решение" можеш слободно ти да кажеш колку километри се тоа.

И ако веќе почна нешто за БУРИЊАТА дај напиши ја цела задача.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Pa ja napisav. Imate edno bure od 5 litri i edno bure od 3 litri. Kako ke izmerite 4 litri ako imate voda kolku sakate.

С

Спенсер

Гостин
Ja polnis kofata od 5 i ja preturas vo taa od 3.Znaci ostanuva samo 2 vo taa od 5.Ja praznis taa od 3 i ja polnis so tie 2 od golemata.Znaci golemata e prazna sega a malata e polna so 2.Ja polnis pak golemata i ja preturas vo malata za da ja dopolnis.Znaci malata imase 2 i ke otide uste 1 od golemata za da se dopolni a ustvari vo golemata ke ostane 5-1 =4.

еве го одговорот,само со канти шо е, ја имаше оваа задача

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
паметни Македонци
инаку сакате диференцијална геометрија малце.
се зафркавам..нема такви задачки.. ама кој го интересира тука сум за информации

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ovaa mozda ja znaete

Nekoj covek imal dva sina i resil da im ja podeli zemjata, arno ama ne uspeal da ja podeli na dva ednakvi dela. Im dal po eden konj i im rekol da se trkaat do nivata. Cij konj ke stigne posleden toj ke go zeme pogolemiot del. Ovie pak tvrdoglavi nejkele da javaat nakaj nivata. Sto im rekol covekot za da gi natera da pocnat da se trkaat?

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Ovaa mozda ja znaete

Nekoj covek imal dva sina i resil da im ja podeli zemjata, arno ama ne uspeal da ja podeli na dva ednakvi dela. Im dal po eden konj i im rekol da se trkaat do nivata. Cij konj ke stigne posleden toj ke go zeme pogolemiot del. Ovie pak tvrdoglavi nejkele da javaat nakaj nivata. Sto im rekol covekot za da gi natera da pocnat da se trkaat?
Ги смениле коњите и фактички кој прв ќе стигнал со коњот кој го јавал, ја земал земјата.

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
да ги сменат.
(старо е, уште в 5то 6то одд ја думав)

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Еве уште една лесна и интересна задача од мене:
Го прашале управникот на една ергела колку коњи порачал кралот, а тој одговара: Половина од порачаните коњи се за кралот, половина од останатите се за неговиот министер, половина од останатите и уште половина коњи за слугите и преостанатиот коњ е за кочијашот. Колку коњи порачал кралот???

Kajgana Shop

На врв Bottom