Математика + ЛОГИКА

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување

Некој број е деллив со 15 ако крајната цифра му е 5 или нула, а збирот на цифрите да е деллив со 3.
Тргнувајќи од тоа. треба да има 3 осмици и нула на крај за да биде делив со 15, а најмал.
кој ли е тој? 8880/15=592.

Сеа трефнав или?

Некој број е деллив со 15 ако крајната цифра му е 5 или нула, а збирот на цифрите да е деллив со 3.
Тргнувајќи од тоа. треба да има 3 осмици и нула на крај за да биде делив со 15, а најмал.
кој ли е тој? 8880/15=592.

Сеа трефнав или?
Tochno. Mnogu osnovno/lesno, neli?

Tochno. Mnogu osnovno/lesno, neli?

Нумерус `64 ..се зезам..Јас мислев сакаш само број, не дочитав.

А во принцип зошто е темава во чек дис аут? Некаде образование и е местото.

...Петковски..
Да влезе некој во кутијата?

(x-x)(x+x)=x2-x2-binom na kvadrat

Наједноставно и најточно математичко решение:
х-х = 0

х(х-х)=(х-х)(х+х)
х*0 = (х+х)*0
0=0

(x-x)(x+x)=x2-x2-binom na kvadrat

Точно е, само не се вика бином на квадрат.;)
Бином на квадрат е ова: (А+(-)Б)2 = А2 +(-) 2*А*Б + Б2.
Ама исто така е точно и дека х-х=0, шо значи целио резултат е нула ко шо пишав погоре.

да, извини, разлика на квадрати мислам дека се викаше.Според една логика идат 0, а според друга дека 1=2

Eden voz trgnuva od Minhen vo 08:00 i odi nakaj Berlin so 60km/h. Vo 9:00, voz trgnuva od Berlin i odi nakaj Minhen so 90 km/h. Koj voz e poblisku do Berlin koga dvata ke se razminat.

I duri sum tuka uste edno :)

Na koe rastojanie se istite dva voza 20 minuti pred da se sretnat?

уште берлин минхен растојание да кажеше

Растојание Берлин - Минхен 501.97км (чика гугл) ама нема врска

Бидејќи кога ќе се разминат ќе бидат ЗАЕДНО па така да и двата ќе бидат на исто растојание, освем ако пругата не е со некоја голема кривина па едниот да има подолга а другиот помала патека на движење :)

или по некоја глупа логика побавниот т.е првиот

Носталгија ме мава од задачкиве.. како сум се маткал.. имаше една со 3 буриња.. не ми текнува треба да претураш. за од три буриња, во едно да направиш одредена количина и тоа заебав во петто бе беше мислам. ако некој ја знае нека ја спомне

Носталгија ме мава од задачкиве.. како сум се маткал.. имаше една со 3 буриња.. не ми текнува треба да претураш. и тоа заебав во четврто мислам. ако некој ја знае нека ја спомне
Meне само хаос во главата и нервоза, бидејќи не ми даваа да ги решавам ваквите задачи од нумерусот... си имаше две миленички тој наставникот... а па овој пишал нешто а не остаил основни податоци... ништо не оставил :)

Na koe rastojanie se istite dva voza 20 minuti pred da se sretnat?

Pa stom go pogodi prviot del valjda ovoj nema da ti e tezok :)

A jas znam edna so dve burinja, ne tri. Edno od 5 litri, drugo od 3 litri i treba da napolnis 4 litri, ali ovaa e mnogu poznata taka da mozda ne e taa na koja mislis ti.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom