Sussaro
Southern comfort, southern sun
- Член од
- 27 декември 2005
- Мислења
- 6.136
- Поени од реакции
- 25.671
Секој верува во тоа што сака да верува. Една работа е да оформиш црква како верска институција каде што секој има право да ти се приклучи или не. Сосем друга работа е да се претставуваш како психолошко советувалиште каде што "професионалци" ќе ти помогнат и советуваат за твојот живот, стрес, стравови итн. Они така се претставуваат како советувалиште на почетокот, а не како секта што всушност и се. Прв доказ за подмуклоста. После тоа за тие терапии ти земаат брдо пари. И трето ти наложуваат што да правиш а што не во животот. Односно животот ти го контролира сектата. При тоа многу добра тактика што се користи е максималното зближување на членовите на сектата каде што водачите секојдневно им кажуваат дека тие се избраните од Бога и слични срања прават да се чувствуваш дека сектата е секогаш тука зад тебе, те сака кога ти е најтешко, не те отрла и сл. Потребата за припадност и афекција кај луѓето е моќен елемент преку којшто може да се манипулираат индивидуите и групите.pa vaka, poso imam kniga dijanetika i skientologija doma... i e bogami teska za citanje... a i soooznam... iskreno nemam predrasudi okolu ovaa "religija" ali ne mi smeta... imaat nekoi za nas "cudni" pravila, a mozda i ne se, znaete kako vikaat na pr: TOJ E LUD
nekoj ke kaze nekoja misla, sfakjanje, fakt, otkritie bilo sto i ako poveke od polovinata go prifatat znaci deka ne e ludost, ako nekoj isto takvo nesto kaze i poveke od polovinata ne go prifatat toa, odnosno poveketo ke se prilkucat na protivnoto mislenje na nekolku licnosti... onda toa e ludost i toj e LUD.... bidejki ne go prifakjaat...
e taka e i so ova... poveketo luge ne go prifakaat ova ucenje za zivotot i covekovoto telo i um i go smetaat za ludost, a tie sto ne go smetaat za ludost ke treba da molcat ili ne, ako se hrabri .
sepak, dali e pogresna ovaa nauka, religija, sto i da e.. ili ne e ke pokaze vremeto
a inaku toa deka covekot e samo duh i um i telo se soglasuvam... se soglasuvam i so toa so nekade go procitav deka duhot prodolzuva da zivee vo koja dimenzija ne znam.. ali da ne begame od temava...
znaci.. ne mi smeta dijanetikata i skientologijata.... iako ne sum del od seto toa
И немој да мислиш дека е којзнае колку тешка книгата. Треба само да си кадарен да го користиш пишаниот збор преку тежок вокабулар, и начин на врзување на речениците што ќе делува генијално а ако го протолкуваш е купче булшит.
Иначе пари користени во религиозни институции и хуманитарни цели не се оданочуваат во многу земји. Повеќето гласноговорници и пророци на Бога го знаат тој факт.