Pink Floyd

Член од
1 август 2009
Мислења
24
Поени од реакции
3
Dobro e sto voopsto se probija bidejki establismentot i denesnive kapitalisti ne sakaat mladite da slusaat muzika so poraka .. so razmisluvane.. tuku se forsira prazna muzika koja ke go otapuva mozokot i sluhot.Nikogas nema da se probie kvalitet i revolucija kako pink vo denesno vreme, a mozebe i ima takov bend... da bea rodeni denes pink floyd nemase da se probijat nikogas, drugo vreme bilo toa prasajte gi vasite roditeli oni znaele sto e vrednost

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Заборавив да спомнам, од неколку албуми има 5.1 surround снимки. Некој што има surround sound system дома и е од Скопје, кажете слободно да ви дадам неколку ДВД-а. Верувајте, не сте ги почуствувале Pink Floyd дури не ги слушнете вака. Исто така сите концерти ги имам итн. Sharing is caring. :)
И ме зачуди што до сега никој не ја стави Wish You Were Here.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
За Пинк Флојд тро појќе пишав во темата за прогресив рок, и тоаш ми текна дек неам нишо пишано овде. Срам голем да ми е. :)

Интензивно почнав да ги слушам тек пред година дена, дотоаш лагано и колку за тепање време ми беа. Ко седнав да ги преслушам сите албуми од почеток, шо би рекол баџо ми, се мрднав од умов. Како шо спомнав и во постот шо е посочен погоре, најдоброто соло на светов е на Pulse, концерт кој никогаш не мојт да ти здосадит или да ти збоктисат. Такво лајт-шоу, таква феноменална изведба, неверојатни сола... неповторливо. Една од омилените песни ми е Have A Cigar, кога и да ја слушам ме носит до состојба на нирвана.
Не знам дал знајте, па да си кажам: Флојд имет напраено и кавер на една олд скул песна, од The Animals. Најверојатно веќе претпоставувате која - House Of The Rising Sun. Извонредно парче музика, must say.
А не можам да пропуштам да спомнам и за Shine On You Crazy Diamond. Миљарда вечери сам кај мене в соба, и се слушат само Римембр уен ју у’р јанг? Ју шон лајк д сан... ШААААЈН ОООН ЈУ КРЕЕЕЕЈЗИ ДААААЈМ’НД! И пак, и пак, и пак. Поготово Pulse верзијата.
Поарно ќе бидит да го приведвам постов при крај пошо сфарно ќе требит до дванаесет сатот да пишам.
Гилмор „ја свирит“ гитарата шо се викат, да не речам - ја растурат. Заради бендој ко Pink Floyd, KISS, Queen, The Doors, Dire Straits, Led Zeppelin, The Who и слични на нив ми е мака шо не сум роден едно 35-40 години порано во Англија... ил Америка во краен случај.

Сабајлево од Он Нет не’ освежија таман. Мастерпис.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Гилмор „ја свирит“ гитарата шо се викат, да не речам - ја растурат. Заради бендој ко Pink Floyd, KISS, Queen, The Doors, Dire Straits, Led Zeppelin, The Who и слични на нив ми е мака шо не сум роден едно 35-40 години порано во Англија... ил Америка во краен случај.
Е за ова стварно те разбирам.

он. Ги немам преслушано се, ама тоа што го имам е ОК.
До душа, не ни им ја имам целата дискографија. Ги има на торент?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Barrett - Madcap laughs - Love you и - лом! :) (...honeу, love you, honey, little honey, funny, sunny love... :) )

А за 'If it's in you' неможам ни да зборам. Ако некој не ја слушал оваа - мора под итно, пошто лудоќата на Берет може да се сконта само по внимателно слушање на изведбата на оваа безвременски идиотска песна. Уметност!

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Suck me beautiful! Темава оживеала и немам пост на неа. Океј.
Pink Floyd почнав да ги слушам по препорака на другар, велејќи ми: "Брат, погенијалци од овие не сум слушнал... утре ти ја носам дискографијава". Ај да видам што е толку генијално и почнав со дрогата наречена PF. Прво ги ислушав поголемите хитови од албумите, за после да најдам една магична поврзаност во песните кои беа од ист албум. Со тек на време се оштри и слух и се`. Стани ме на сред хибернација, можам да ти кажам песна од старите албуми и од поновиве.:)
Јас сум фрик на Флојдовата музика воопшто, иако повеќе ми лежи периодот после Dark Side Of The Moon. Од овде, па се до Final Cut, доаѓа до израз маестралното знаење на Waters да напише лирика со која ќе паднеш на газ. И покрај несогласувањата и напуштањето на погореспоменатиот член, му се поклонувам на Гилмор како успеа да ги склопи последните два албуми.(Y)
Ги немам преслушано се, ама тоа што го имам е ОК.
До душа, не ни им ја имам целата дискографија. Ги има на торент?
Вака сега. Дискографија ќе ти дам на торент преку ПП.
Да ти кажам и како да преслушаш се` бидејќи ако почниш од почеток ќе се откажиш сто посто. 5-6 албуми на генијална психоделија не се добар почеток.:) Листа за слушање, по албуми:
The Division Bell
The Dark Side Of The Moon (Од почеток до крај, без скокање песни)
The Wall (Исто ко погоре)
Wish You Were Here
Animals
Momentary Lapse Of Reason
Final Cut
Obscured By Clouds
Meddle
...останатите постари албуми.

Секако неморат стриктно да е вака, ама за да се уходаш, добро е.:)

Shine On You Crazy Diamond blоws my fucking mind off. Не знам зошто, ама песната ме ежи од глава до петици секогаш кога ќе ја слушнам.
Некои препораки за албуми/специфични песни би биле добредојдени. :)
Едит: да се надополнам, мислев за препорака на нешто во стилот на Shine On You Crazy Diamond, инаку знам што ми е следно на плејлист од нив.
Well, во стилот на Крејзи Дајмонд. Слушни ја Echoes, слушни ја Keep Talking, High Hopes, Great Gig In The Sky, Sorrow, Learning To Fly, Comfortably Numb! Брате слушни се`, нема да се покаеш ти гарантирам.

Ау да, ќе забораев. После одредено време на слушање, гледајте го и филмот Pink Floyd The Wall. Ама пред то обавезно прочитајте нешто за филмов на википедија, со цел да го сфатите.:) Ба-бај.

CIL

Член од
21 август 2008
Мислења
750
Поени од реакции
55
Suck me beautiful! Темава оживеала и немам пост на неа. Океј.
Pink Floyd почнав да ги слушам по препорака на другар, велејќи ми: "Брат, погенијалци од овие не сум слушнал... утре ти ја носам дискографијава". Ај да видам што е толку генијално и почнав со дрогата наречена PF. Прво ги ислушав поголемите хитови од албумите, за после да најдам една магична поврзаност во песните кои беа од ист албум. Со тек на време се оштри и слух и се`. Стани ме на сред хибернација, можам да ти кажам песна од старите албуми и од поновиве.:)
Јас сум фрик на Флојдовата музика воопшто, иако повеќе ми лежи периодот после Dark Side Of The Moon. Од овде, па се до Final Cut, доаѓа до израз маестралното знаење на Waters да напише лирика со која ќе паднеш на газ. И покрај несогласувањата и напуштањето на погореспоменатиот член, му се поклонувам на Гилмор како успеа да ги склопи последните два албуми.(Y)

Вака сега. Дискографија ќе ти дам на торент преку ПП.
Да ти кажам и како да преслушаш се` бидејќи ако почниш од почеток ќе се откажиш сто посто. 5-6 албуми на генијална психоделија не се добар почеток.:) Листа за слушање, по албуми:
The Division Bell
The Dark Side Of The Moon (Од почеток до крај, без скокање песни)
The Wall (Исто ко погоре)
Wish You Were Here
Animals
Momentary Lapse Of Reason
Final Cut
Obscured By Clouds
Meddle
...останатите постари албуми.

Секако неморат стриктно да е вака, ама за да се уходаш, добро е.:)

Well, во стилот на Крејзи Дајмонд. Слушни ја Echoes, слушни ја Keep Talking, High Hopes, Great Gig In The Sky, Sorrow, Learning To Fly, Comfortably Numb! Брате слушни се`, нема да се покаеш ти гарантирам.

Ау да, ќе забораев. После одредено време на слушање, гледајте го и филмот Pink Floyd The Wall. Ама пред то обавезно прочитајте нешто за филмов на википедија, со цел да го сфатите.:) Ба-бај.

- Исти вкус имаме кога се работи за Pink Floyd. Ватерс за мене е најгенијалниот член на Pink Floyd. Пред се заради The Wall албумот - мојот омилен. Пази, се затвораш во соба, гасиш светло и се уфилмуаш у музиката. Уште претходно да си го гледаш филмот The Wall најубоо нели. Нема албум што е подобар од овој за мене :wink:.

- Кога почнав да ги слушам си реков ќе почнам од прв до последен редоследно и не се откажав. Подобро е така за мене, сам ќе го увидиш развојот на бендот :toe:

- Моја препорака ако не си го гледал (во што се сомневам) да го гледаш Pink Floyd - Live at the pompeii , еден документарец/филм, во кој Echoes е најмаестрално прикажана.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Секоја чест за сите шо почнаја да пишуваат по нешто. Добро е шо почна да живеј темата. Гледам дури и почнавте да коментирате како да заразите некој со Флојд.
@ Болиглава: Се сложвам за она ако почни некој да слуша од почеток дека ќе се откажи. Можеби најлесни за слушање се Дивижн бел и Зидот. Ама тешко ако некој не сака да се зарази неможиш. Имам пробвано така да натерам луѓе да ги слушаат и слабо ми одеше. Од друга страна некој ако сака да слуша ќе побара и ако слушни барем една песна. Најдобри за ловење на вакви луѓе после филмот мислам се песните од албумите шо ги спомнавме горе и Wish you were here. А да и да те попрам за листата. Исто и Division Bell e за слушање по ред од почеток до крај има flow албумот.
Ај поздрав

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Пинк Флојд!!! Уф е ова е група. Перфекционисти. Тешки се за слушање од старт зашто имаат тешки и не баш мелодични песни за почетници (како кај мене случајот) но подоцна се сфаќа нивниот начин на музичирање. Го имав оригинал албумот Echoes - The Best of Pink Floyd на двојно цеде али по неколку реновирања по дома го изгубив и ептен ми е криво. Вака е тиња со пиратерииве од Lime Wire симнато. Како да се сквернави музиката на Флојд. За чудо од старт ја знаев Division Bell а не како другите Another Brick in the Wall. Флојд - еден од моите 5 омилени групи заедно со Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors и The Who.

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
- Исти вкус имаме кога се работи за Pink Floyd. Ватерс за мене е најгенијалниот член на Pink Floyd. Пред се заради The Wall албумот - мојот омилен. Пази, се затвораш во соба, гасиш светло и се уфилмуаш у музиката. Уште претходно да си го гледаш филмот The Wall најубоо нели. Нема албум што е подобар од овој за мене :wink:.

- Кога почнав да ги слушам си реков ќе почнам од прв до последен редоследно и не се откажав. Подобро е така за мене, сам ќе го увидиш развојот на бендот :toe:

- Моја препорака ако не си го гледал (во што се сомневам) да го гледаш Pink Floyd - Live at the pompeii , еден документарец/филм, во кој Echoes е најмаестрално прикажана.
- Да, The Wall може умствено да те крене и спушти како никое друго парче музика. Ипак мене врв ми е Дарк Сајд, се поради работењето на Флојд како прав бенд во тој период, односно сите покрај Waters имаат голем придонес за да се создаде овој албум. Убави времиња.:)
Пишав и во социјалната група дека има и документарец на YouTube за правењето на овој албум, во пет дела по десет минути кој вреди да се изгледа:

- Личен вкус. За мене беше подобар првиот пристап.:)

- Гледан Live At Pompeii. Клише ќе е да пишам перфекција по стотти пат, не?:)

Секоја чест за сите шо почнаја да пишуваат по нешто. Добро е шо почна да живеј темата. Гледам дури и почнавте да коментирате како да заразите некој со Флојд.
@ Болиглава: Се сложвам за она ако почни некој да слуша од почеток дека ќе се откажи. Можеби најлесни за слушање се Дивижн бел и Зидот. Ама тешко ако некој не сака да се зарази неможиш. Имам пробвано така да натерам луѓе да ги слушаат и слабо ми одеше. Од друга страна некој ако сака да слуша ќе побара и ако слушни барем една песна. Најдобри за ловење на вакви луѓе после филмот мислам се песните од албумите шо ги спомнавме горе и Wish you were here. А да и да те попрам за листата. Исто и Division Bell e за слушање по ред од почеток до крај има flow албумот.
Ај поздрав
Па види, не може секој да ја доживее оваа музика на прав начин. Секако дека на некого ќе му е полесно да слушне 2 лесни рифа кои влегуваат в уво него да се посвети тотално на музика која некогаш влегува в мозок после неколку слушања.
Инаку, Division Bell не е концепт албум како тие 2 што му ги препорачав да ги слуша од почеток до крај, јес да песните имаат сличен шмек, специфично за Пинк Флојд - правеа музика препознатлива по албум.

macaparket

Oфицијализиран Паркет!
Член од
16 јуни 2009
Мислења
281
Поени од реакции
14
Не ми е јасно како немам пост на темава.:uvo:
Почнав да ги слушам по повеќе часови македонски поминати во слушање на мојот другар дарко као збори за нив. И на крај се одлучив по негова препорака да ја чујам Wish you were here.
И се оодушевив. Симнав уште некои по познати песни и после и го симнав Дарк Сајд оф да Мун.
Е тоа ми е више ко дрога. Го слушам во еден здив можеби секој ден.
Друго дискгорафија неам освен Да Вал ама го неам преслушано зошо ми фалат неколку песни и треба да го стаам на ЦД.
Али Флојд Се перфектни.:smir::vozbud:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Е тоа ми е више ко дрога. Го слушам во еден здив можеби секој ден.
Друго дискгорафија неам освен Да Вал ама го неам преслушано зошо ми фалат неколку песни и треба да го стаам на ЦД.
Али Флојд Се перфектни.:smir::vozbud:
Леле дечко отиде ти а уште немаш појма каде :) :) :)

Жесток еден завид накај тебе што ја неможам пак да ги чујам по прв пат албумите кои следниве 2-3 години ќе ти отворат почудни светови, меланхолични психоделии, перфектни изведби и претопувања на звуци, слоеви музика и неочекувани пресврти. Ќе препознаваш мотиви и мелодии за кои ќе ти се чини дека се преклански, а на омотот (порано така се викаше :P) ќе ти вика '73 или '78. Леле па Wall ко ќе го стаиш... Блазеси ти :)

Еве уште малку тривија:

Вториот студиски албум, A Saucerful of Secerets (Тацна полна тајни - уф јебо' те наслов :) ) кој е, нели, првиот албум на Вотерсовиот Флојд е воедно и првиот албум ever кој има дизајн на омотот. Мислам... не е фотографија од членовите на групата. Дизајнерите се, нели, студио Hipgnosis - двајца хипи-фрикови кои, покрај тоа што се „пети член“ на групата (визуелниот) во следните 15-6 години, туку се и највлијателните album cover дизајнери, исто така, ever!.
Демек, да не ни беа Флојд, уште ќе глеавме шутраци по омотите :P

...у ствари, па такви се уште овие поп-ствариве :)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.134
Поени од реакции
25.669
Значи со 41 гига само Флојд материјали мислам дека имам веќе собрано ако не се сигурно над 90% од се што е издадено и неиздадено официјално. Пишав во фан клубот што ми фали, ако некој ги најде и ги сподели частам пиво. Препораки вон овие познатите албуми. Да се симне документарецот Tonite Let's All make love in London има интереси интервјуа и приказ на една ај да ја наречам хипи генерација за тоа време. Бидејќи темелна анализа на еден опус би била некомплетна без да се има поим за условите и времето во кое е творено. Ќе добиете една подобра слика. Има една бутлег компилација со раритетни материјали наречена A Treefull of Secrets составена од 18 це-деа која што ако веќе сте исцрпиле се треба да ја преслушате. На торенти се наоѓа и една компилација Pink Floyd Ultimate collection part... каде што ги имате веќе а tree full of secrets плус концертни снимки алтернативни верзии и ретки материјали. Must have компилација е исто The Early Singles со песни од раниот Берет период кои ги нема на ниеден студиски албум. Relics компилацијата исто иако добар дел од песните се повторуваат со Тhe early singles. Умагума студискиот исто така има песни што ги нема на друго место. Саундтракот од Zabriskie Point e исто така нешто што повеќето го забораваат. Од видеа повеќе информации за ран Флојд имате во документарецот The Pink Floyd and Syd Barrett story кај што се опишуваат почетоците на групата и е опишан Барет како личност и преку неговото влијание како музичар. Исто го имате на youTube видеото Syd Barrett's first trip наводно на снимката се гледа Барет под дејство на ЛСД. Од ран период е вредно да се спомене концертот Live at Pompeii снимен во раните 70-ти во истоимениот антички град во италија. Видеото од тој концерт исто така се наоѓа на торенти. Толку од овој пост посветен строго на не толку познатите и раритетни песни, албуми и видео снимки од Флојд.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

macaparket

Oфицијализиран Паркет!
Член од
16 јуни 2009
Мислења
281
Поени од реакции
14
Леле дечко отиде ти а уште немаш појма каде :) :) :)

Жесток еден завид накај тебе што ја неможам пак да ги чујам по прв пат албумите кои следниве 2-3 години ќе ти отворат почудни светови, меланхолични психоделии, перфектни изведби и претопувања на звуци, слоеви музика и неочекувани пресврти. Ќе препознаваш мотиви и мелодии за кои ќе ти се чини дека се преклански, а на омотот (порано така се викаше :P) ќе ти вика '73 или '78. Леле па Wall ко ќе го стаиш... Блазеси ти :)
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: Знам од кажувањето на другар ми. Он е фанатик буквално. :vozbud:

Иначе цура сум не дечко.:smir::tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom