Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260

--- надополнето ---

Грешка во чекори. Секундарна работа на креатинот е тоа што има својство да врзува вода во клетката, не примарна. Ако спортистите го користат поради фактот што врзувајки вода стануваат поголеми (не гледам како и помускулести) тогаш не им треба. За да врзеш вода можеш и сол да јаде, големи количини на ЈХ....и ред други работи.
Примарна цел на креатинот е да ослободи една своја фосфатна група, која во даден момент кога за време на тренинг доаѓа до опаѓање на енергијата ја врзе( од АДФ=АТФ) и овозможи обновување на енергијата, завршување на серијата и вежбата. Монохидратот е тежок на желудник и за полесно да се абсорбира и осолободи во системот потребно е да се испие со доволна количина на вода. Ако пиете Креалкалин, тогаш при самото пиење толкава количина на вода не ви е потребно. Но, во текот на денот, како основен фактор хидтратацијата ви е неопходна, па и 3-4 литри вода на ден без разлика пиеле или не креатин.

--- надополнето ---

Пиши за каков Тестостерон суплемент станува збор.

Овој :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Од она што можам да видам се работи за Трибулус терестис. Нема проблем со 20 год да го користи. Само не ка не претерува со доза и нека прави циклуси (период на употреба и период на пауза).

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Од она што можам да видам се работи за Трибулус терестис. Нема проблем со 20 год да го користи. Само не ка не претерува со доза и нека прави циклуси (период на употреба и период на пауза).
Океј,фала многу.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Грешка во чекори. Секундарна работа на креатинот е тоа што има својство да врзува вода во клетката, не примарна. Ако спортистите го користат поради фактот што врзувајки вода стануваат поголеми (не гледам како и помускулести) тогаш не им треба. За да врзеш вода можеш и сол да јаде, големи количини на ЈХ....и ред други работи.
Примарна цел на креатинот е да ослободи една своја фосфатна група, која во даден момент кога за време на тренинг доаѓа до опаѓање на енергијата ја врзе( од АДФ=АТФ) и овозможи обновување на енергијата, завршување на серијата и вежбата. Монохидратот е тежок на желудник и за полесно да се абсорбира и осолободи во системот потребно е да се испие со доволна количина на вода. Ако пиете Креалкалин, тогаш при самото пиење толкава количина на вода не ви е потребно. Но, во текот на денот, како основен фактор хидтратацијата ви е неопходна, па и 3-4 литри вода на ден без разлика пиеле или не креатин.
Сепак се работи за искуство, а ти го имаш далеку повеќе од мене. Јас само ги кажав најосновните работи, за кои мислев дека сум во право. Е сеа, што не беа правилно подредени, да сме здрави и живи. Затоа си ти тука да не поправиш :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Воедно ја имам и честа на форумов прв да го најавам и купот кој наскоро ќе се одржи во градот Скопје, под покровителство на GetReady.
Секако ова се неофицијални информации, за време место и ангажман.

Државно првенство во Македонија за бодибилдинг, фитнес и бодифитнес.

Атлета на Македонија 2011

Повеќе информации на www.herkules.com.mk и www.napumpajse.com

Attachments

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
сакам да ве прашам што мислите за следниот систем на вежбање :

понеделник гради трицепс
вторник грб бицепс
среда одмор
четврток рамо нозе
петок комбинирам ( бицепс-трицепс , груди-бицепс,грб-трицепс) една недела пример бицепс-трицепс , следната наредното..
сабота одмор
недела одмор

Префриганиот!

(Простор за Реклама)
Член од
16 декември 2007
Мислења
1.203
Поени од реакции
73
сакам да ве прашам што мислите за следниот систем на вежбање :

понеделник гради трицепс
вторник грб бицепс
среда одмор
четврток рамо нозе
петок комбинирам ( бицепс-трицепс , груди-бицепс,грб-трицепс) една недела пример бицепс-трицепс , следната наредното..
сабота одмор
недела одмор
не ти е добра програмава, ни за маса ни за дефиниција иако незнам што ти е цел, ако одиш на маса, најдобро ти е да вежбаш ден па пауза да правиш , мускулите растат при одмор, а ти не им даваш доволно одмор со оваа програма.. јас моментално вежбам за маса програма. еве ја следната
Понеделник: Гради ,бицепс
Среда:Нозе и абдомен
Петок : Грб и трицепс
Сабота: рамо и абдомен

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Да прашам некој од поискусните :
Дали е правилно да оставам посебни денови за бицепс и трицепс - прибидејќи прочитав на друг форум за бодибилдинг дека најубаво растат раце кога посебно се оддава тренинг на нив така што програмата ми е поделена :
-Гради и стомачни
-Бицепс
-Грб и нозе
-Трицепс и кардио
-Рамо и стомачни

Agent014

F.U.B.A.R.
Член од
26 октомври 2010
Мислења
379
Поени од реакции
147
Да прашам некој од поискусните :
Дали е правилно да оставам посебни денови за бицепс и трицепс - прибидејќи прочитав на друг форум за бодибилдинг дека најубаво растат раце кога посебно се оддава тренинг на нив така што програмата ми е поделена :
-Гради и стомачни
-Бицепс
-Грб и нозе
-Трицепс и кардио
-Рамо и стомачни
Имаш различни програми ... мене лично ми одговара бицепс да правам со гради во ист ден , на други им одговара да прават бицепс со антагонисти т.е трицепсот , трети го прават бицепсот го грб пошто за грб бицепс најповеќе користиш , четврти прават само бицепс итн ... Пробај повеќе начини види кој ти има најголем ефект на телото и држи се до тоа .

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
Jas gi vezbam posebno site grupi sekoj den,osven gradi forsiram dva pati nedelno,vaka ke mu dojde:
Gradi/stomacni i kardio
Grb
Ramo/stomacni i kardio
Noze
Race/stomacni i kardio
Gradi
Odmor

sto mislite ? cel mi e poveke definicija,pomalku masa

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Имаш различни програми ... мене лично ми одговара бицепс да правам со гради во ист ден , на други им одговара да прават бицепс со антагонисти т.е трицепсот , трети го прават бицепсот го грб пошто за грб бицепс најповеќе користиш , четврти прават само бицепс итн ... Пробај повеќе начини види кој ти има најголем ефект на телото и држи се до тоа .
Доколку не ја менуваш програмата за вежбање на одреден временски периоид, никогаш нема да го извлечеш максимумот од себе.

Agent014

F.U.B.A.R.
Член од
26 октомври 2010
Мислења
379
Поени од реакции
147
Доколку не ја менуваш програмата за вежбање на одреден временски периоид, никогаш нема да го извлечеш максимумот од себе.
Всушност точно , ќе стагнираш , ќе се навикне телото на таа одредена рутина . :)

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
не ти е добра програмава, ни за маса ни за дефиниција иако незнам што ти е цел, ако одиш на маса, најдобро ти е да вежбаш ден па пауза да правиш , мускулите растат при одмор, а ти не им даваш доволно одмор со оваа програма.. јас моментално вежбам за маса програма. еве ја следната
Понеделник: Гради ,бицепс
Среда:Нозе и абдомен
Петок : Грб и трицепс
Сабота: рамо и абдомен

Но мислам дека ако вежбам гради и трицепс па утгредента грб бицепс , мускилите ке ми се одморени т.е. со вежбање гради и трицепс не заморувам ни грб ни бицепс , па така утре вежбам грб и бицепс кои се потполно одморени...

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
Ај ако може некој да ми каже или да ми даде да прочитам за млечните производи(сирење,урда,кашкавал итн.).Дали е добро да се зимаат во текот на главниот оброг,какво и нивното дејство во текот на слабеењето.Зшто ја на пример во секој оброк зимам по 50 грама сирење,урда или кашкавал.Дали треба да намалам или да ја зголемам грамажата.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Ај ако може некој да ми каже или да ми даде да прочитам за млечните производи(сирење,урда,кашкавал итн.).Дали е добро да се зимаат во текот на главниот оброг,какво и нивното дејство во текот на слабеењето.Зшто ја на пример во секој оброк зимам по 50 грама сирење,урда или кашкавал.Дали треба да намалам или да ја зголемам грамажата.
Не сум сигурен колку е корисно да јадеш кашкавал, но за немасно сирење и немасна урда е океј.

Kajgana Shop

На врв Bottom