Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
Фала на вас што одговоривте, ќе пробам со Глукозамин другарче сеа ми кажа и он земал па имало ефект и му поминало. Фала пак :)
а може и да си прашаш во теретана кај што идеш некој мнпоискусен од нас или на пр. Ѓороски е тука ... него да слушаш секого,не викам дека немаат право но никогаш не се знае кој каква намера има.само мал совет немој да ме сватиш погрешно :smir:

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
а може и да си прашаш во теретана кај што идеш некој мнпоискусен од нас или на пр. Ѓороски е тука ... него да слушаш секого,не викам дека немаат право но никогаш не се знае кој каква намера има.само мал совет немој да ме сватиш погрешно :smir:
Не бе тамам работа, фала за советот :D

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Кардио и тегови во ист ден е едно големо не, најдобра варијанта ти е да дигаш три дена тегови, те понеделник, среда, петок, а вторник и четврток да трчаш и тоа умерено за да не го расипеш тоа што си вежбал со теговите. И добра идеја е да го поткрепиш вежбањето со протеини (види погоре за моја препорака)

Јас вежбам секој ден, те еден ден идам во теретана, еден ден 4 рунди на боксерска вреќа и 20 мин на орбитрек.

Мојот систем на вежбање е поделен на 4 дена. Комбинација на Split и HIT. Во еден ден не практикувам повеќе од две вежби за една мускулна група, и гледам да вежбам антагонистички парови( грб со гради, бицепс со трицепс)

Вежбите ќе ги пишувам на англиски затоа што немам превод за сите да бидат на мак, а не сакам да изгледа како урнебес.

прв ден
BB bench press 3x6
Pull ups 4x6
BB incliine bench press 3x6
back lat pulldowns 4x6
shrugs 3x12
Abs 3x25
(јас немам decline/ контра коса кај мене во теретана, ако ја имаш додади ја и неа со 3x6)

втор ден
BB Biceps curls 4x6
scull crushers 4x6
DB Shoulder press 4x6
Squat 4x6
DB pull overs 4x8
back extensions 3x12

трет ден
db bench press 3x6
Reverse Chin ups 4x6
incline db benchpress 3x6
Upright rows(wide grip) 4x6
dips 4x6
db side bends 3x12

четврт ден
DB Biceps curls 4x6
DB scull crushers 4x6
DB front shoulder press или Alternate front Raises 4x6
flys 4x6
leg presses 4x6
Abs 3x25

Како што гледаш се базира на кравање потешки тегови со помалку репетиции, во главно 4 серии по 6 повторувања, кога се осеќам спремен да накачам тежина правам тест од 4 серии по 7 повторувања, ако ги направам без многу проблеми накачам за 5 кила( 5 кила на двете раце, те ако се еднорачни по 2.5 на секоја рака)

За градење мускулна маса, оптимално е помеѓу 5-8 повторувања во серија.

Ако ти треба помош со кои се кои вежби, побарај ја книгава
Frederic Delavier Strength Training.Anatomy 2nd Edition

^ ^ испадна ептен долг пост
Како дојде до едно големо НЕ заклучок за кардио и тегови во еден ист ден ?! Како можеш да расипеш нешто што си го вежбал со тегови, ако трчаш не умерено???
Во целиот систем, половина од телото го вежбаш само со една вежба. Можеш и него да го вежбаш, антагонистички, како и горниот дел од телото. Единствено на тој начин се обликува целото тело целосно.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Како дојде до едно големо НЕ заклучок за кардио и тегови во еден ист ден ?! Како можеш да расипеш нешто што си го вежбал со тегови, ако трчаш не умерено???
Во целиот систем, половина од телото го вежбаш само со една вежба. Можеш и него да го вежбаш, антагонистички, како и горниот дел од телото. Единствено на тој начин се обликува целото тело целосно.
Неможеш да земеш да трчаш во ден кога дигаш тегови, после вежбање телото е во оптимална анаболичка состојба, ако додадеш на изморено тело плус трчање многу лесно може да се негираат придобивките затоа што телото ќе биде изморено, и многу брзо ќе се префрли во катаболичка состојба, за да има енергија за време на трчањето.

А ако трчаш пред да дигаш тегови, ќе бидеш изморен, и нема да можеш да изведеш оптимално ниво на вежбање со теговите.

Во ниедна книга и на ниеден форум, немам видено некој да препорачува кардио и тегови во ист ден.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Неможеш да земеш да трчаш во ден кога дигаш тегови, после вежбање телото е во оптимална анаболичка состојба, ако додадеш на изморено тело плус трчање многу лесно може да се негираат придобивките затоа што телото ќе биде изморено, и многу брзо ќе се префрли во катаболичка состојба, за да има енергија за време на трчањето.

А ако трчаш пред да дигаш тегови, ќе бидеш изморен, и нема да можеш да изведеш оптимално ниво на вежбање со теговите.

Во ниедна книга и на ниеден форум, немам видено некој да препорачува кардио и тегови во ист ден.
Кој форум и книга ги имаш прочитано, да погледнам и јас нешто да поднаучам?
Можеби звучам саркастично, за што се извинувам, но ако се потрудеше барем овој форум и оваа тема да ја прочиташе ќе најдеше многу спротивни тврдења и, совети и препораки од твоите.

--- надополнето ---

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
--- надополнето ---

[/COLOR][/QUOTE]

Дефинитивно Бобан Наумовски,а иначе убаво ќе беше изборот за Атлета на Македонија 2010 да има снимка на тв
многу малце скоро ич не се рекламира овој спорт на нашите телевизии иако последниве години се зголеми бројот на рекреативци,Имам правено муабет со луѓе што од самиот почеток на развивање на овој спорт во МКД се натпреварувале и разликата од тогаш до сега е многу мала,значи потребно е некој да инвестира малце во овој спорт :smir:

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
@ Gjoroski
mi treba sovet koja kombinacija da ja zeam.

hors power so animal cuts ili pak xpand so rapid cuts???
i prasanje okolu leutor...nesto za nego!

sakam da izgubam od masnite naslagi i da gi gi popunam gradite, osobeno problem imam so gorni gradi

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
@ Gjoroski
mi treba sovet koja kombinacija da ja zeam.

hors power so animal cuts ili pak xpand so rapid cuts???
i prasanje okolu leutor...nesto za nego!

sakam da izgubam od masnite naslagi i da gi gi popunam gradite, osobeno problem imam so gorni gradi
Што се однесува до тренингот, мора да знам две работи. Што вежбаш и како тоа го вежбаш. Се случувало да препорачам вежби, исти кои вежбачот ги изведувал, немале ефект, а сето тоа било на погрешен начин. Во овој случај кај тебе, секој тренинг започнувај го со потисок на коса клупа, потоа оди со потисок на рамна и како трета вежба развлекување на коса клупа со еднорачни тегови. Ова е основа која може на многу начини да се модификува со додавање на други вежби, но како што реков на самиот почеток најбитен момент е начинот на нивното изведување.
За да ги изгубиш масните наслаги потребно е предходно да направиш промени во својот начин на исхрана и во зависност од степенот на масните наслаги на твоето тело, да започнеш со примена на кардио тренинг. Времетраењето на тој кардио тренинг зависи од твојата моментална форма. Во овој период можеш да започнеш со употреба на креатин. Од двете комбинации кои погоре ги напиша по состав е подобар Horse power. НО, верувајте ми кога ќе ви кажам дека секој организам знае да изреагира различно на еден ист продукт. Јас во животот сум пробал од сите марки и има марки кои не ми одговараат ни по вкус ни по реакција.
Топачите би ти ги препорачал да започнеш да ги употребуваш оној момент кога ќе достигнеш плафон со новиот начин на исхрана.

Idiot.
Долго време сум во овој спорт и жалосно е што неможам да најдам 5 луѓе кои навистина го сакаат бодибилдингот и фитнесот како спортови и би сториле се за нивна вистинска промоција.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Што се однесува до тренингот, мора да знам две работи. Што вежбаш и како тоа го вежбаш. Се случувало да препорачам вежби, исти кои вежбачот ги изведувал, немале ефект, а сето тоа било на погрешен начин. Во овој случај кај тебе, секој тренинг започнувај го со потисок на коса клупа, потоа оди со потисок на рамна и како трета вежба развлекување на коса клупа со еднорачни тегови. Ова е основа која може на многу начини да се модификува со додавање на други вежби, но како што реков на самиот почеток најбитен момент е начинот на нивното изведување.
За да ги изгубиш масните наслаги потребно е предходно да направиш промени во својот начин на исхрана и во зависност од степенот на масните наслаги на твоето тело, да започнеш со примена на кардио тренинг. Времетраењето на тој кардио тренинг зависи од твојата моментална форма. Во овој период можеш да започнеш со употреба на креатин. Од двете комбинации кои погоре ги напиша по состав е подобар Horse power. НО, верувајте ми кога ќе ви кажам дека секој организам знае да изреагира различно на еден ист продукт. Јас во животот сум пробал од сите марки и има марки кои не ми одговараат ни по вкус ни по реакција.
Топачите би ти ги препорачал да започнеш да ги употребуваш оној момент кога ќе достигнеш плафон со новиот начин на исхрана.
inaku sum 185 visok a imam okolu 91kg
taka i gi praam tie tri vezbi, samo mesto razvlekuvanje menjam t.e ne mi e sekogash treta, inaku pravam 5 vezbi so po 4 serii od po 6 diganja, na ramna klupa sum so 95 maks 3 pati sam i uste 3 so pomganje malo, na kosa so 85kg 6 pati sam, i na kosa da fakam potesno ili normalno vo linija so ramenicite? inaku skoro 2 godini vezbam so prekini leten period, i gradite mi se katastofa, a do sea neam zimano nikakov vid na suplementi sea so horsot prv pat pocinjam od utre. dodeka sum so horsot, treba da pazam na iskrana ili da si jadam samo da isklucam leb i blago?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Што мислите за комбинација 500мл млеко со 100 грама смелена соја во него после тренинг. Ова би требало да обезбеди околу 50 грама протеини. Дали некој го има пробано ?

Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
Изгледа ова е темата кај што може да си прашам..
-Каде можам во Скопје (кисела вода, центар најубаво) да вежбам во теретана со личен тренер (значи не по мое бидејќи не сум искусен)?
И по можност да не е 100 евра месечно, бидејќи не сакам да покажувам адидас тренерки и ipod, туку да вежбам :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Што мислите за комбинација 500мл млеко со 100 грама смелена соја во него после тренинг. Ова би требало да обезбеди околу 50 грама протеини. Дали некој го има пробано ?
Прочитав дека протеините од сојата само 50% се искористуваат..Кај јајцата е 98% искористување и кај млекото толку беше 97,98

Rooney's Temper

in front of Old Trafford
Член од
14 јуни 2009
Мислења
2.888
Поени од реакции
2.653
Изгледа ова е темата кај што може да си прашам..
-Каде можам во Скопје (кисела вода, центар најубаво) да вежбам во теретана со личен тренер (значи не по мое бидејќи не сум искусен)?
И по можност да не е 100 евра месечно, бидејќи не сакам да покажувам адидас тренерки и ipod, туку да вежбам :)
Јас вежбам некое време во Калифорнија Фитнес, се наоѓа спроти Универзална, одлично опремена теретана, секогаш има по 3-4 тренери на смена кои обрнуваат доста внимание посебно на почетниците и се со нив при секоја вежба. Исто така имаш и личен тренер ама тоа се плаќа 3-4 пати поскапо од месечната членарина.

Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
Јас вежбам некое време во Калифорнија Фитнес, се наоѓа спроти Универзална, одлично опремена теретана, секогаш има по 3-4 тренери на смена кои обрнуваат доста внимание посебно на почетниците и се со нив при секоја вежба. Исто така имаш и личен тренер ама тоа се плаќа 3-4 пати поскапо од месечната членарина.
Ок, фала за информацијата.
А инаку, тоа во бројки колку е? :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom