Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
Го користат да ама претходно биле на лекар и имале лекарски прегледи
значи секој оној кој се занимава со спортска активност дали професионално или аматерски би требало да си прави редовно преглед барем еднаш годишно оние аматерите додека професионалците се знае на секои 3 месеци прават задолжителни прегледи но они не ги прават затоа за да можат да пијат некои суплементи т.е додатоци во исхраната тука за лична заштита па и секој оној кој не вежба треба барем еднаш годишно да направи лекарски преглед затоа не ги ставај децава во заблуда дека морале пред да почнат да пијат креатин МОРАЛЕ да се проверат на лекар моја препорака и од стручен аспект но и од лично искуство е препорака до секој еден кој вежба барем еднаш до два пати годишно да си се провери на институтот за физиологија само заради лична заштита и ништо повеќе:smir:

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
значи секој оној кој се занимава со спортска активност дали професионално или аматерски би требало да си прави редовно преглед барем еднаш годишно оние аматерите додека професионалците се знае на секои 3 месеци прават задолжителни прегледи но они не ги прават затоа за да можат да пијат некои суплементи т.е додатоци во исхраната тука за лична заштита па и секој оној кој не вежба треба барем еднаш годишно да направи лекарски преглед затоа не ги ставај децава во заблуда дека морале пред да почнат да пијат креатин МОРАЛЕ да се проверат на лекар моја препорака и од стручен аспект но и од лично искуство е препорака до секој еден кој вежба барем еднаш до два пати годишно да си се провери на институтот за физиологија само заради лична заштита и ништо повеќе:smir:
:zver:

Не само спортисти, туку и секој просечен човек е пожелно повремено и тоа редовно да врши лекарски прегледи.
Меѓутоа, ќе причекам да го видам одговорот зашто би оделе на лекарски преглед и каков тој би требало да биде, за да може да се користат додатоци во исхраната.
Иако дедо ми, кој се хранел 1900 "здраво" не користел вакви или слични додатоци, а истотака не бил никогаш на лекраски преглед :nesvest:

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
браво мајсторе

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Ќе може ли да ми кажете како да ги искомбинирам вежбите за вежбање на градите.. Со која вежба да почнам што како. Јас досега вежбав Прав бенџ, па кос бенџ со шипка, па потоа развлекував на прав и на кос бенџ. па одев на клупата за стомачни, односноп оваа вежба

во истиот став развлекував.. и на крај ја правев оваа вежба

Пред некој ден еден постар билдер почна да ми кажува како да вежбам.. ми велеше првин да се загреам со склекови, па да одам на оваа вежба

па права клупа со шипка и развлачање, па коса - шипка и развлачање и доволно било.
Ај ако сака некој нека каже како вежба, или како да вежбам.. инаку сакам да постигнам дефиниција на градите. Ако може некој да каже како да одам редоследно со вежбите и на кои вежби да вложам поголема сила со поголема тежина, а на која да правам со помала тежина повеќе повторувања. фала

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
Ќе може ли да ми кажете како да ги искомбинирам вежбите за вежбање на градите.. Со која вежба да почнам што како. Јас досега вежбав Прав бенџ, па кос бенџ со шипка, па потоа развлекував на прав и на кос бенџ. па одев на клупата за стомачни, односноп оваа вежба

во истиот став развлекував.. и на крај ја правев оваа вежба

Пред некој ден еден постар билдер почна да ми кажува како да вежбам.. ми велеше првин да се загреам со склекови, па да одам на оваа вежба

па права клупа со шипка и развлачање, па коса - шипка и развлачање и доволно било.
Ај ако сака некој нека каже како вежба, или како да вежбам.. инаку сакам да постигнам дефиниција на градите. Ако може некој да каже како да одам редоследно со вежбите и на кои вежби да вложам поголема сила со поголема тежина, а на која да правам со помала тежина повеќе повторувања. фала
тренингот т.е вежбите мора да ги менуваш на 8 недели како вежбите така и редоследот бидејќи кога ќе го навикнеш мускулот на истите вежби и истиот редослед на нивно правење мускулот нема да реагира како што треба да реагира затоа мора да се „шокира“ за да има поголем ефект мора да му се воведе новина во вежбањето

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Ако не го мрзи на некој ај нека напиши според него која е најубава шема за вежбање?

Понеделник Гради

Вторник Бицепс?

Среда....

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ако не го мрзи на некој ај нека напиши според него која е најубава шема за вежбање?

Понеделник Гради

Вторник Бицепс?

Среда....
Еве ти ја мојата шема:
Понеделник - гради
Вторник - бицепс, трицепс, подлактица
Среда - одмор
Четврток - квадроцепс, лоза, лист
Петок - врат, трапез, рамо
Сабота - грб
Недела - одмор

И одбериси денови (3-4) кај што ќе правиш стомачни, загревање и растегнување пред тренинг обавезно, тренингот да не ти трае повеќе од 90 мин

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
ШТО ГИ УПЛАШИ ДЕЦАТА СЕ РАСТРЧАА ПО ЛЕКАРИ ДА СЕ ПРОВЕРАТ[/quote

__ХАХАХА немав намера да ги плашам.
Тоа е чиста рутина која би требало да ја има секој човек а да не збориме некој кој сака да се бави со спорт чито аматерски или професионално зашто прочитав многу неодговорни постови и морав
да се приклучам на темава/

На пример за едно дете од 10 години му даваат совет дека нема да се набие ако почне да вежба со тегови мислам тоа е апсурд

Дигањето тежини е најпростата работа што може да се направи пред детото да наполни 16 години а некои професионалци велат 18

Има пливање, кошарка, футбал

Едноставно доколку си се консултирате со стручен специјалист лекар ке ви ги објасни сите заблуди кои владејат на форумов./

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
кои вежби ги праиш за врат и трапез и не ли е тоа едно исто??
За врат е на клупа легнат (стомак и грб) и со тег на глава идеш горе долу (со главата).

Трапез, исправен со рацете држиш дворачен тег и ги подигаш рамената

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
ШТО ГИ УПЛАШИ ДЕЦАТА СЕ РАСТРЧАА ПО ЛЕКАРИ ДА СЕ ПРОВЕРАТ[/quote

__ХАХАХА немав намера да ги плашам.
Тоа е чиста рутина која би требало да ја има секој човек а да не збориме некој кој сака да се бави со спорт чито аматерски или професионално зашто прочитав многу неодговорни постови и морав
да се приклучам на темава/

На пример за едно дете од 10 години му даваат совет дека нема да се набие ако почне да вежба со тегови мислам тоа е апсурд

Дигањето тежини е најпростата работа што може да се направи пред детото да наполни 16 години а некои професионалци велат 18

Има пливање, кошарка, футбал

Едноставно доколку си се консултирате со стручен специјалист лекар ке ви ги објасни сите заблуди кои владејат на форумов./
Пријател, дај име на стручен степцијалист,лекар, баш би сакал да ми објасни ова ти што го промовираш.
И, дали си влегол ти во теретана, да видиш од што се се состои бодибилдингОТ, како се вежба и што се постои од избор на справи за вежбање?
Што подразбираш ти под НАБИВАЊЕ, кога имаш тежински тренинзи со цел обликување на тело? Незнам дали има тема, ДИГАЊЕ ТЕГОВИ, ако ја има, тогаш овде си ја промашил.
Понатаму, ова овде што го нудиш од лекарски преглед, е дијаметрално спротивно на тезата од предходно, дека за да користиш додатоци во исхраната потребно е лакаркси преглед и лекарска белешка. Можеби и препорака од лекар :pos2:
Многу јак и издржан пост ти е кога велиш дека- Дигањето тежини е најпростата работа што може да се направи пред детото да наполни 16 години-
Многу ја упрости работата, а за протеини бараш КОНЗИЛИУМ НА ДОКТОРИ.

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Морам да се надоврзем на разговорот. Велиш дека треба да се консултираш со лекар пред да земеш некои додатоци во исхрана. Минатиот вторник или среда баш бев на лекар поради ова. И на мене ми беше сомнително покрај сите совети околу ова. Не можев да верувам на списанија за вежбање, на некои кои тренираат или газдите на теретаните. Си отидов фино лепо на лекар и му кажувам таква и таква работа, вежбам и мислам дека треба да земам некои додатоци во исхраната зошто мислам дека не се хранам соодветно за вежбање. И прва работа што ми кажа лекарот беше „Вежбаш?? Браво. И ја се имам доста занимавано со вежабање.“ и пријатно ме изненади. Кажа дека и он има зимано додатоци во исхрана (поточно амино). Ја го прашав пак дали се штетни, дали може да се стане стерилен и слично. Ми кажа тоа е за стероидите зошто влијаат на хормоните што ти знам таму, и во никаков случај не смеем да земам стероиди. Кажа да однесам какви типови додатоци има и по составот да ми каже што би било најдобро да земам. Исто така препиша ми некои витамини. Му реков дека планирам да земам додатоци после Нова Година и тој ми рече дека тоа ми е паметна работа. Кога ќе земам некој додаток после консумирањето да не престанам да вежбам. Минимун 3 месеци вежбање. Алкохол, такви работи никако..
Друга работа. Во теретаната каде одам мн често се случува да вежбаме заедно со еден заболекар. Тој има земано некои додатоци ми има кажувано. Е сега кога навистина би биле штетни тој како образован човек не би земал тоа. Поздрав.

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Vcera mi donesea edna tuba Protein Meal od American Muscle so 60% protein od surutka i belka .

nemam mnogu iskustvo so suplementi ,posto poveke sakam na prirodna ishrana , pa ako moze nekojda mi kaze neso vise za ovoj Protein Meal , ako ima nekoj so go ima koristeno predhodno.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Ми требаат вежби за 6пек абс .... Не е битно тешки/лесни , ми треба за во најбрз можен рок =)

пс:Чили пиперка и Јогурт пред вежбање .... Аууу , кој сака да слабее - нема боље =)

Kajgana Shop

На врв Bottom