Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Која е разликата во кревање едно рачен тег (кога тренирате бицепс) како чекан (hammer curls) и стандардно(regular curls)?
епа вака кога креваш еднорачен тег, стандардно го вежбаш бицепсот т.е. exercises-biceps.jpg
во спротивно кога вежбаш чекан или hammer curls го вежбаш средниот дел на раката што се наоѓа помеѓу бицепсот и трицепсот под рамото т.е. biceps.jpg .
се надевам дека добро објаснив ако направив некоја грешка нека ме корегира некој. поздрав :smir:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
епа вака кога креваш еднорачен тег, стандардно го вежбаш бицепсот т.е. Прегледај го приврзокот 13718
во спротивно кога вежбаш чекан или hammer curls го вежбаш средниот дел на раката што се наоѓа помеѓу бицепсот и трицепсот под рамото т.е. Прегледај го приврзокот 13717.
се надевам дека добро објаснив ако направив некоја грешка нека ме корегира некој. поздрав :smir:
Сакаш да кажеш кога вежбаш чекан не го вежбаш бицепсот туку страниќниот? Пошто на bodybuilding.com беше чекан ставен во бицепс делот (и повеќето вежби беа со чекан) А за дворачен со крива шипка

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Сакаш да кажеш кога вежбаш чекан не го вежбаш бицепсот туку страниќниот? Пошто на bodybuilding.com беше чекан ставен во бицепс делот (и повеќето вежби беа со чекан) А за дворачен со крива шипка
види вака кога вежбаш чекан го вежбаш средниот бицепс т.е. горе сликата што е ставена, но удира и на бицепсот пошто средниот бицепс спаѓа во бицепс исто.
biceps-exercises-dumbbell-alternate-bicep-curls.gif
оваа слика ^ ти е за бицепс нормален бицепс значи регулар..
biceps-exercises-hammer-curls.gif
ова е чекан што значи дека ова е за средниот бицепс или средниот дел на раката помеѓу бицепсот и трицепсот.

вака ај пробај и самиот земи едно тегче 5кг и направи чекан и види кој мускул највеќе ке се активира после пробај тоа обичното и види тогаш дека го активираш бицепсот регулар ке го наречам. ај види сеа свати ваљда :)

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Veke 4 godini treniram bodybilding i nikako ne mozam da gi izdefiniram abdominalnite , pazam i na ishrana , ali slabo mi ode .. nekoj sovet ??
ќе земеш некој фет брнер и ќе се средат за 20 дена :) само несмееш да ја избегнуваш како категорија стомачните вежби треба да ги работиш 6 дена во неделата, и доколку сакаш да имаш добар абдомен треба да имаш барем 5 x 3km неделно трчање, степер или точак (точак 30 мин). јас да ти кажам ослабев 25кг од минатиот септември, имав 95кг сеа сум 74. стомакот е место каде што најспоро се постигнува саканиот изглед.. сеуште се мачам да го средам стомакот и имам решено дека пред летово ќе земам некој фет брнер да си го средам и конечно да изгледам асално во тој дел оти само тој дел ми боде очи.

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
ќе земеш некој фет брнер и ќе се средат за 20 дена :) само несмееш да ја избегнуваш како категорија стомачните вежби треба да ги работиш 6 дена во неделата, и доколку сакаш да имаш добар абдомен треба да имаш барем 5 x 3km неделно трчање, степер или точак (точак 30 мин). јас да ти кажам ослабев 25кг од минатиот септември, имав 95кг сеа сум 74. стомакот е место каде што најспоро се постигнува саканиот изглед.. сеуште се мачам да го средам стомакот и имам решено дека пред летово ќе земам некој фет брнер да си го средам и конечно да изгледам асално во тој дел оти само тој дел ми боде очи.

E toa , nekam da zimam brneri .. a trcam , vezbi pravam sekoj den za abdominalni, osven sabota . Trcam 3 x 4 km nedelno , i pa slabo ide ..

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
ОВАА ВЕЖБА ГО ПОГОДУВА BRACHIALISOT.ЗЕМЕТЕ ЕДНОРАЧНИ ТЕГОВИ И ЗАСТАНЕТЕ ЦВРСТО НА ПОДОТ(НОЗЕТЕ ВО ШИРИНА НА РАМЕЊА).РАЦЕТЕ СЕ ПОКРАЈ ТОРЗОТО СО ДЛАНКИТЕ СВРТЕНИ КОН НОЗЕТЕ.
МАЛКУ ПОБРЗО ОД ОБИЧНО ПОДИГНЕТЕ ГИ ТЕГОВИТЕ НАГОРЕ.

Член од
18 ноември 2009
Мислења
73
Поени од реакции
14
Vo plan mi e da se zapisham na Plivanje..(najdobar priroden sport,vikaat bil)
prashanje
dali e dobra kombinacija Plivanje (obichno) i Teretana (BodyBuilding)?:toe:

O

Orion.

Гостин
6 дена абдомен да вежба е сепак многу:toe: Треба одмор

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
1 ден неделно во теретана ?
џабе ке одиш..,.
за еден ден што побрзо ке вежбаш рамо, рака, гради, грб, нозе или стомак ?
Најсоодветно прашање е : ШТО САКАШ ДА ПОСТИГНЕШ???

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
зашо нема више од оној креатин што те пумпа набрзина онака со вода те пуни него има еден сеа шо само ти даа сила ама не те пумпа брзо кој тој стариот креатин шо беше...

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
6 дена абдомен да вежба е сепак многу:toe: Треба одмор
нема везе напротив мускулите на абдоменот не се како мускулите на рацете нозете и така натака.. ако се испушта таа категорија и не се работи барем 5/7 стомакот се замрсува и уште се помали шансите да искочат стомачните на виделина :) исто како трева ако не ја косиш ќе ти ги покрие линиите од игралиштето :)

E toa , nekam da zimam brneri .. a trcam , vezbi pravam sekoj den za abdominalni, osven sabota . Trcam 3 x 4 km nedelno , i pa slabo ide ..
епа брат неможе јебига.. и ја нејќам со хемија и немам до сеа земено ама изгледа ќе мора ако сакам стомачни да се гледаат.. нема избор значи све сум пробал ако ми веруваш све све..

prashanje
кик бокс 3 пати неделно и 2 пати теретана идам.. па задоволен сум

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
prashanje
Доколку можеш не е штета, затоа што со пливањето се согоруваат доста калории и навистина ги активираш скоро сите мускули во текот на пливањето.
Но сепак требе да си дозволиш и ден за одмор, и да го промениш распоредот, бидејќи една ден во теретана не ти врши работа...

nihilista размисли зошто сакаш да го постигнеш тој ефект? Тоа ти е моментален ефект, брзо се постигнува но и брзо се нарушува, затоа најдобро ти е полека но сигурно, избери протеин наместо тој креатин.

Член од
18 ноември 2009
Мислења
73
Поени од реакции
14
@Kontinjercho :D
Па вака,се каам со појата ДЕБЕЛИНА(65кила,али се сум сало на мене,да не се лажеме)
Што сакам?
Да постигнам совршено тело(немора скрос,али привлечно:kesa:)

Kajgana Shop

На врв Bottom