Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Ме интересира за вежби за бицепс за зглолемување бидејќи добро ми е издефиниран па сакам да го зголемам повеќе.
Вежбам со тег некаде од прилика 7,5-8 кг 4 серии по 20 повторувања на двете раци, и ме интересира и како правилно се вежба дали треба раката целосно да се испржува кога се спушта или не и до која висина да ја кревам ( дали под прав агол или до рамо) и за крај што е поефикасно, да се зголемат повторувањата или тежината.
Совет...
Благодарам однапред :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Ме интересира за вежби за бицепс за зглолемување бидејќи добро ми е издефиниран па сакам да го зголемам повеќе.
Вежбам со тег некаде од прилика 7,5-8 кг 4 серии по 20 повторувања на двете раци, и ме интересира и како правилно се вежба дали треба раката целосно да се испржува кога се спушта или не и до која висина да ја кревам ( дали под прав агол или до рамо) и за крај што е поефикасно, да се зголемат повторувањата или тежината.
Совет...
накачи килажа.
со 8 кила... тешко да направиш нешто.

Член од
13 јуни 2007
Мислења
206
Поени од реакции
15
Совет...
namali povtoruvanja na 6-8, i zgolemi kilaza max..
tegot spustaj go do krajna dolna tocka, i krevaj go kade sto osekjas napor, ne da go go nosis skros do ramo.. vezbame biceps, ne branchialis..

so ovoj nacin celis na aktiviranje na brzi muskulni vlakna, koi imaat najgolema esplozivna mokj, a i najgolem potencijal za rastenje.. za razlika od bavnite muskulni vlakna koi momentalno gi vezbas so tie serii od 20 povtoruvanja.. za da ti bide pojasno.. sporedi sprinter na 100m i maratonec..

pozz ;)

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.830
20 povtoruvanja se sekako premnogu za dobivanje na masa. Kako sto rekoa pred mene.....zgolemi kilaza i povtoruvaj po 8-10 pati.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Добро сега ја накачив тежината, некаде околу 15 -20 кг немам точно мерено ама тешко е:nesum: .
Бидејќи вежбам во домашни услови наполнив една туба со вода:vozbud: и сакам да прашам како да вежбам, седечки или исправен бидејќи почувствував болка во половината кога кревав денеска исправен. Инаку кревам во 4 серии по 6 повторувања сега бидејќи на левата толку мах. можам. На десната можам и до 10 повторувања да направам но гледам да не ја форсирам само десната и да ги израмнам двете раце.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Друже правилото е 6-8 повторувања со поголема килажа од вежба за маса,а 15-20 повторувања со помала тежина за дефиниција.:toe:

A

Alexander Nevsky

Гостин
има некој работено со аб рокет? она што го рекламираат на топ шоп,може некој да ми каже дали е корисно и дали има резултати добри или бучкуруш работа е?

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
има некој работено со аб рокет? она што го рекламираат на топ шоп,може некој да ми каже дали е корисно и дали има резултати добри или бучкуруш работа е?
Јас имам користено АБ Рокет.Добро е ама многу е слично да не кажам исто со обичните стомачни што се прават на коса клупа.Така да овие рекламите што ги дават Топ Шоп и други не се точни,никој за 1 месец неможе да има дефинирани стомачни како на Рони Колман.Така да ефектот е скоро ист...ПОздрав

A

Alexander Nevsky

Гостин
Јас имам користено АБ Рокет.Добро е ама многу е слично да не кажам исто со обичните стомачни што се прават на коса клупа.Така да овие рекламите што ги дават Топ Шоп и други не се точни,никој за 1 месец неможе да има дефинирани стомачни како на Рони Колман.Така да ефектот е скоро ист...ПОздрав
Аха фала на одговорот а некоја справа според тебе добра за стомачни?

Слепо Црево

Оџачар Грла
Член од
26 мај 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
223
Дечки почнав со теретана пред 2 дена и приметив дека левата рака ми е многу послаба од десната. Со десната пример ке дигнам 10 пати тег со левата преку сила 2. Ако знае некој да ми казе како да ги урамнотезам ако знае. Поздрав:smir:

Член од
18 јануари 2009
Мислења
29
Поени од реакции
0
vezbaj ja levata poveke,a desnata mozes i da ne ja vezbas nekoe vreme dodeka ne ti se izednacat. jas taka uspeav da gi izednacam

vac 13

партизановец
Член од
21 мај 2008
Мислења
5.426
Поени од реакции
530
И јас имав сличен проблем,сконцентрирај се на вежбите што ги правиш со лева,и во психата има нешто.
Повеќе внимание и само напор:toe:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Дечки почнав со теретана пред 2 дена и приметив дека левата рака ми е многу послаба од десната. Со десната пример ке дигнам 10 пати тег со левата преку сила 2. Ако знае некој да ми казе како да ги урамнотезам ако знае. Поздрав:smir:
Исти проблем имаме...
Најверојатно и ти си десничар како и мене и повеќето активности ги работиме со десната рака, а левата ја занемаруваме. Тешко да ги изедначам и јас но се подобрувам со тоа што кога носам, кревам некои работи гледам да ги извршам со левата рака.
И гледај кога креваш тегови да креваш ист терет и ист број на повторувања на двете раце (ако можеш и повеќе на левата уште подобро ќе биде).
И тоа е активирај ја повеќе левата рака и ќе ги доближиш во силата но тешко истата сила да ја достигнеш на двете раце ( знам по мене) :jaj:

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Препорака за каиш?

Стигнав до големи трицифрени килажи и кичмава веќе не издржува... кој што користел, што препорачува ect.

Kajgana Shop

На врв Bottom