Sonista, kosmari, zamisli, insinuacii, iluzii – neobjasnivi raboti.
Nejse, pisanijata nekako mi se poklapaat so onie od temata za duhovi, ama aj da staam I jas 2 denari u prikaznata, I moja gledna tocka.
2002,juzen SAD,3 sabajle, jas I mojot cimer vo toa vreme se vrakjame od izleguvanje, vo kukjata na edni prijateli. Kukjata dvokatnica, so ogromni prozori, hermeticki site zatvoreni sem predna I zadna vrata – vlagame kluc na vrata. Se zveri kukistevo prema okeanot koj e samo na 10 metri pred nea, plazata diva, mrak pred oci, dozd od nebo, branovi po 10 metri.
Velguvash od pred vrata, ogromen hodnik so tavan visok 7 metri, od desna strana vrata, uste eden hodnik, desno soba, levo soba, vo sredina WC. OBDN ja zema levata, drugarcevo desnata. Zabi, lice, nogi mienje I pravac u krevet. Posle samo 5 minuti OBDN slusa tecenje voda u kupatiloto do nea (pomegju dvete sobi) treskanje na lavabo I site drugi zvuci koi edna ceremonija vo WC gi dava. Ja fakjaat nervi onaka nenaspana I mu se dere na drugarot ”Pa majku mu jebem, idi da spavash, sta sad radish u toaletu?” Na shto dobivam odgovor, no ne od WC-to tuku od sobata negova ”nemoj me zajebavati majke ti, idi da spavash,” tuka mene strekanje u gradi, skokanje od krevet I dvajcata u isto vreme gi otvarame vratite od sobite, se zverime eden u drug 2 sekundi gledame meni levo, nemu desno u vratata od Wc-to, stapisuvanje 2 sekundi, I toj sprint u moja soba, zatvaranja vrata, mavanje rezne I stoenje u stroj mesto. Prva pomisla – nekoj e u kukjata. Kukjata koja se koristi samo na leto a vo vremeto vo koe nie bevme (sred zima) samo budali kako nas od vreme na vreme ja koristat. Plazata diva, se na se edno 5 semejstva koi mozebi ziveat prez cela godina. Na ulicite nema svetlo ne pa neshto drugo. Meni prva misla, nekoj bezdomnik se ima napikano (prednite vrati znaat da bidat otvoreni a I klucot stoi pod cergice) I si zivee ovde. Moze e pijan pa ne osekja deka ima I nekoj drug. I taka filmovi. Vodata ne prestanuva, cesmata si tece, se slusa ko nekoj da se mie, no ne ritmicki, tuku ko da se prska. Ajme meni – mojot drag drugar panicar od peleni, pocna da se trese I prepotuva, I da mi sepoti da zvonam na policija. Kreva OBDN telefon, odgovara na milion I edno prasanje, demek shto, kade? Nekoj povreden? Nekoj mrtov? Vie ok ste? Use da me prasase so vitamini zemav, da imashe nekoj ke me ubiese. Nejse, rekoa ke pratat kola. Spustam jas telefon, 2 minuti posle toa zvoni staticniot telefon vo glavniot hodnik (znaci edna vrata od soba prema hodnikot kaj shto e wc-to pa uste edna vrata treba da se otvori za da se izleze kaj shto zvoni telefonot). Damn, znam deka se ova od policija, posto ko me prasaa za telefonot za da se osiguraat deka im zvonam od taa kukja I deka ne e zaebancija, jas im go dadov staticniot, znam deka ako ne odgovoram nema da dojdat. Ajde sega koj e hrabar na majka da izleze. Za da bdie uste poveselo, vo momentot ko zazvoni telefonot se slusaat cekori po skalite koi vodat do vtoriot sprat a pominuvaat odma iznad sobata kaj shto sedime. Opala, nekoj se simnuva. No shto da se prai, drugackava mi se trese, normalno OBDN stapuva scena. Tri koraka napred, srce u grlo zgrabav telefon, potvrdiv deka sum jas I aj sea ke dojdeme.
Dve minuti posle toa se gledaat svetla od policiska kola, OBDN istrcuva nadvor da gi preceka drugarite, I slusa samo freeze, don’t move! I aj sea objasni mu ti deka ti si go viknal, I deka ne si kriminalecot koj pokusava da bega. Bev na gun point dodeka ne mi dojde cickoto stroen policaec da me vidi jadno mlado devojce po pidzami. Cetvorica bea, ko od film, t.e. vlegoa u film, raskoraceno treskanje vrati, vleguvanje vnatre pretresuvanje na sekoe mozno kose – posle toa u dvor, pod kukja (od onie podignatite e) njama nishto. Zaklucok, nema nikoj, ili vi se pricinuva, ili nekoj bezdomnik ima cekorene nadvor po ”porch” (terasa pred porti) pusteno mozebi voda tamu, a na nas ni se slusalo deka e vo kukjata. Ke patrolirame nie (od ko ke ni dadete po casa tekila) ic da ne se sekirate. Posedoa lugjeto 2-3 saati, se napraivme nie happy tequila buddies, I si legnavme; tie patroliraa. Nema nikoj, I nisto, zvukot od koga se ugasnaa site svetla ne se povtori.
Utre kazuvanje na gazdite na kukjata, niven zaklucok, ili duhovi ili stvarno nekoj bezdomnik. Bezdomnik tesko, site vrati zatvoreni I zakluceni koga vlegoa policajcite, nemalo nikoj od kade da vleze, prozorite do eden hermeticki zatvoreni ne se otvaraat. Drugackava ubedena deka se duhovi, OBDN ne saka ni da rezonira, si veli Iluzija. Ama kako na dvajcata ni se slusalo istoto? Moralo da ima neshto. Niven zaklucok duhovi. I sea sto od vroden strav shto od predpazlivost I otvorenost na ona ”se e mozno” OBDN ne ojde povtorno vo kukjata bez minimum 2 drugacki.
Posle toa nikakvi zalbi I poplaki od kukjata. Se do posle 2 godini, koga istoto se slucuva na drugi gosti. Cekorenje, voda, sumolenje. Nekoj e vo kukjata. Duhovi!!!Senki!!! Nekoj ne remeti a nie ne go gledame!!!!
E trebashe samo nedela dena da se vidi koj e toj nekoj. Pri rutinska kontrola I cistenje na tavan, dodeka gazdata na kukjata se seta vo potkrovje sam, slusa kako voda teci vo kupatiloto na vtoriot sprat, kako nekoj se mrda, ko da nekoj e tamu – I ima shto da vidi, cicko rakun, golem ko dete 7godisno, tezok 15 kg (go merea mrtov) si sednal na lavabo si pustil cesma I si se slapka, a drugar mu ili ljubovnicata stoi na patos do nego I si igra so toalet – koga se pomrdnal gazdata na kukjata, I dvete drugacki ja ostavaat cesmata da tece, I trcanje nadole po skali (ko armija vojska ne coek rece zvucese).
Zaklucok, 10 godini nikoj ne primetil deka vo tavanot na kukjata se vgnezdile rakuni, koi si napraile dupka od koja si vlagaat se hranat nadvor a si spijat na toplicko posebno na zima, se udebljale I napraile volovi (zaklucok donesen I od fekaliite ostaveni na tavanot).
Da umrev den pred toa nekoj ke me ubeduvashe deka bile duhovi – cudni raboti, cudni zivotni se I rakunite, ama koj da znae, koga ne gi videl kako vesto so raceve znaat da izlupat I banana, a kako samo delikatno jadat zmija koga ke ja fatat, koskite I gi ostavaat cisti beli I sjajni, vo cel skelet dodeka mesoto si go krkaat ko delikates; a shto ostanalo za slapkanje u voda I stvaranje stresovi na zlostornicite nareceni lugje.
Ajt pozdrav