Родителско право на шамар?

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Мислам дека прво треба да се проба со убаво,а ако не оди тогаш ќе дојде тоа што верувам дека на ниеден родител не му е сеедно да го направи.
Некои деца само така се разбираат,џабе се разни муабети и казни.
Би оправдала шамар,ама во екстремно лоши случаеви кога детето несака да се смири и кога тера инает на повозрасните.:pipi:
Или, може родителот да жали за авторитетот кој не можел да го воспостави додека детето се` уште било многу мало, па сега сака да го наметне со помош на сила.
Запамти, детето никогаш не тера инает на претпоставените, доколку тоа претходно не му било толерирано и дозволено.
Не секогаш децата се криви што родителите премногу попуштаат, и после кога гледаат дека работите излегуваат надвор од контрола, преминуваат на физички начин на воспитување.
Сосем погрешно.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
261
Поени од реакции
28
Јас не сум за шамар...ама ич не оправдувам тоа. :nenene: Според мене тоа е најглупиот начин да се воспита едно дете. Може се со збор, ама на тоа треба да се мисли на време, уште додека е детето мало треба правилно да се воспита и нема да дојде ни до ситуација за употреба на сила.

Јас за среќа не можам да се пожалам од моите од тој гледен аспект бидејќи ме немаат истепано. Се случувало некогаш да ми удрат шамар, али некогаш сум сама крива за тоа [ако нешто им одвраќам особено кога се нервозни]. (татко ми тоа, мајка ми е помека, али построга).
Ама сепак е во граници на нормалата и не е ништо страшно, се заборава :smir:

Самара Морган

НЕ Е ВЕЌЕ ЧЛЕН НА КАЈГАНА
Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Тоа „право“ во сите нормални земји е забрането и за било каква гребатинка и модрица на детето доаѓаат социјални служби и го одземаат детето , се додека родителот или родителите на сфатат и поправат.Но, тоа го одлучува судот.
Не се сложувам со оваа „метода“ на воспитување на детето, бидејќи кога се мали децата тие се tabula rasa (празна табла) и впиваат знаење и љубов од страна на родителите.Доколку самото тепање , или па во секој случај малтретирање на детето прерасне во поголемо насилство, што тогаш? Детето дома ќе биде светец и мирно , а на улица ќе биде исто како нив.Но , не секој случај е таков.Има малтретирани деца кои потоа се повлекуваат во себе.Најчесто малтретираните деца во детството стануваат bulies и потоа излегува дека самото дете е криво , а не тие што го научиле на тоа.
Што се однесува до тоа дали мене моите некогаш ме удриле , одговорот е негативен.Јас со татко ми никогаш не сум била блиска и не е запознает со многу работи за мојот живот, така да немал ни потреба.
Со мајка ми сум неразделна (не сум галениче) и можам да се пофалам дека ниту еднаш во животот нема кренато рака на мене.Посакувам сите да имаат таква мајка.Жената е хипик.Ѕвер :)

J

JOEY JORDISON

Гостин
Рака врз дете не ни треба да се помисли да се крене!!!(да не пишувам 20.000реда сеа)

Јас не сум за шамар...ама ич не оправдувам тоа. :nenene: Според мене тоа е најглупиот начин да се воспита едно дете. Може се со збор, ама на тоа треба да се мисли на време, уште додека е детето мало треба правилно да се воспита и нема да дојде ни до ситуација за употреба на сила.

Јас за среќа не можам да се пожалам од моите од тој гледен аспект бидејќи ме немаат истепано. Се случувало некогаш да ми удрат шамар, али некогаш сум сама крива за тоа [ако нешто им одвраќам особено кога се нервозни]. (татко ми тоа, мајка ми е помека, али построга).
Ама сепак е во граници на нормалата и не е ништо страшно, се заборава :smir:
Точно!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Едно плеснување по гз не го воспитува дете, но го освестува и освежува :) Не верувам дека еден од вас не добил такво освежување :) Не зборувам за тепање и малтертирање (тоа е друга приказна).

Тоа „право“ во сите нормални земји е забрането и за било каква гребатинка и модрица на детето доаѓаат социјални служби и го одземаат детето , се додека родителот или родителите на сфатат и поправат.
Во голема заблуда си :) И те како се плескаат па за толку малку никој не реагирал, некогаш ни на поголемо не реагираат. Не е ни во другите земји така средено ко што мислиш.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.298
Поени од реакции
7.025
Треба да се има за право, како не, се слушате ли шо лафите? Ќе го трпам јас како ми се гали на 15 години и секоја година ја повторува истата грешка? Едноставно ако нема разбирање со разговор единствено што преостанува е ќотекот... :toe:
така е брат,за некои не треба разговор,само ќотек(некои како мене :toe: )

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Treba deteto navreme da se vospita da ne dojde do situacija da se krene raka, ako dojde do takva situacija dzabe e veke, ne raka ako sakas i nozite kreni gi isto ti se fakja, deteto nema da se promeni, moze samo da se izrevoltira i uste poloso da stane.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ја, на пример, би напишала вака: шамар=дотерување на памет.
Шамарот го гледам како врска меѓу светот на фантазијата и реалноста (т.е стедство за враќање во реалноста). И што е најважно-што порано го попиеш првиот, поспремен си за живот...и коа ќе размислам подобро, барем првиот пат треба да е од (со) некој кој го сакаш...:smir:

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Треба некогаш една воспитна за детето, но да не се претерува и да не се малтретира тоа е веќе друго. Јас сум кркал ќотек ко мал па еве ме здрав, прав ништо не ми фали, за разлика од многу што ги знам кои дома ги гледаа во стаклено звоно па сеуште се разгалени лигуши и уште плачат ако им речеш НЕ. Има ситуации кога детето си заслужува шамар кој не треба да биде силен но од самата постапка малиот ќе се расплачи и ќе ја научи лекцијата. И ве молам воспитниот шамар да не го мешате со насилство врз децата.

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Само мама смее да ми удри шамар!
Од ќотек признавам само шамар у образ ,се` друго е претерано и одвишно!
Последен пат си добив шамар у трето одд. и добро се сеќавам на случката и знам дека си ја заслужив казната.
Секогаш сум била мирна ,а и кога сум збеснувала најчесто ми држеле „лекција’’ ,никогаш не ме тепале.
Сметам дека подобар ефект врз однесувањето на детето има еден сериозен разговор отколку ќотек или казнување.
Мене отсекогаш повеќе ме болеле зборовите отколу ќотекот.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Ја, на пример, би напишала вака: шамар=дотерување на памет.
Шамарот го гледам како врска меѓу светот на фантазијата и реалноста (т.е стедство за враќање во реалноста). И што е најважно-што порано го попиеш првиот, поспремен си за живот...и коа ќе размислам подобро, барем првиот пат треба да е од (со) некој кој го сакаш...:smir:
Шамар=прекасно дотерување на памет.
Не е до децата проблемот што се деца.
Проблемот е до ваквите како тебе, ќе дотеруваат памет со шамари, кога не можат со зборови.
Браво, одличен начин да се врати изгубениот авторитет.
Немам коментар.
Некои луѓе едноставно немаат право да бидат родители..

M

Mr.InF3ction

Гостин
па кога се мали да.... само така слушааат...но кога ќе пораснат ... не знам глупаво ми е ... мене таткоми не ми удрил шамар од 14 год.. вика се срамам да те тепам види колку си голем

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Чотекот е здрава работа само не мавање по глава.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
И сега? Смеам или не смеам да му акнам една и да го залепам за ѕид? Црево више боли и не е у глава, као пендрек :)

Инаку за шамар, тоа е нешто најпогрешно, како и по задник (зборам за нормални удари, не како комарец). На лицето може да се акне по нерв па да му се искриви лицето, а и на задникот има нерви кои може лесно да се погодат. Воопшто удар во глава, стомак...слични места носат огромен ризик (во средина на стомакот има нервен јазол кој, ако се погоди-а не е тешко-може да донесе лоши последици).

Ако веќе се мора (сепак според мене е излишно, непотребно е тепање), поарно по грб затоа што има најмала можност за повреда (подебела кожа, поголеми мускули...). Освен ако е некој ѕвер па успее да удри некого во кичма. Тогаш боље нек се отепа самиот.

Треба да е доволно погледот од родител за дете да послуша, во краен случај припрема на рака. Се друго е терсене и со можни психофизички последици. После цел живот некој ќе се јаде.

Резиме
Ќотек не, осим ако се мора-во краен случај. Посебно кај повозрасно дете (кај мало што велат -по малку е здраво).

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
По газе, можеби...Се друго, не поштујем! Не прави никад на друг тоа што не сакаш да ти го прават тебе. (зошто децата би биле исклучок-спротивно треба да си поригорозен)

Срциња убави, знаат да те извадат од кожа ама шамар? Сепак-не!

Kajgana Shop

На врв Bottom