Хари Потер

Valerija

I'm like an Angel
Член од
23 октомври 2008
Мислења
211
Поени од реакции
5
а има ли веќе 6 дел?
и by the way слушнав дека во последниот дел (не знам кој). Хари Потер ќе умри!..точно е? :nesum:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
а има ли веќе 6 дел?
и by the way слушнав дека во последниот дел (не знам кој). Хари Потер ќе умри!..точно е? :nesum:
Во Македонија преведени се до 5-ти дел.И изгледа немаат намера да ги преведат последните 2 дела.И Хари Потер не умира во 7-от дел.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
425
Поени од реакции
10
а има ли веќе 6 дел?
nema da umre poveke ne ti kazuvam strpise gledaj go filmot:pos2:

sea simnav audio verzija na knigite half blood prince i deadly hollows.zakon e samo sedis i ti citaat kako da ti raskazuvaat prikazni.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
nema da umre poveke ne ti kazuvam strpise gledaj go filmot:pos2:

sea simnav audio verzija na knigite half blood prince i deadly hollows.zakon e samo sedis i ti citaat kako da ti raskazuvaat prikazni.
Не е исто со чувството кога ти ја читаш и ја имаш пред тебе:)
Oва ми изгледа како, внучко седи сега баба да ти чита, и ќе заспиеш:pos:

Valerija

I'm like an Angel
Член од
23 октомври 2008
Мислења
211
Поени од реакции
5
не прашував за филмовите колку дела ќе има?
и дали ќе ги даваат кај нас?

Член од
29 јануари 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
ХП 6-7 на македонски?

Ај ве молам ако некој знае да ми каже дали се преведени на Македонски Хари Потер 6тиот и 7миот дел. Не можам никаде да ги најдам, а издавачката куќа Култура вели дека не ги издаваат бидејќи немало интерес што и не ми е така логично, али шо знам ја... Ај ако знае некој дали ги има, нека каже каде да ги најдам! фала однапред

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Ги нема на македонски,од сигурни извори :smir:

Sacansi*

Oh, crystal ball!
Член од
4 април 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
68
не прашував за филмовите колку дела ќе има?
и дали ќе ги даваат кај нас?
Има 5 дела до сега од филмот, и мислам дека сега би требало да се снима 6ти дел. А има и 6ти и 7ми дел Хари Потер, ама книги :)

EDIT: Излезен е 6тиот дел на Хари Потер (филмот) годинава :)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
„Хари Потер и полукрвниот принц“ веќе е преведена на македонски.
Тоа го знам од сигурни извори :). Белки годинава ќе биде и печатена.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Да да. Преведено е шестото издание Хари Потер и полукрвниот принц во издание на Младинска книга.

Шестото продолжение за Хари Потер го објавува „Младинска книга“

Годинава на македонски јазик ќе биде објавено и шестото продолжение од авантурите на Хари Потер, насловено „Хари Потер и полукрвниот Принц“ од „Младинска книга“. Станува збор за најпродаваната серија романи за деца и возрасни на сите времиња. Сагата за Хари Потер, за младиот волшебник, ги собори сите светски рекорди, освои многу награди, преведена е на над 65 јазици во светот, со што авторката Џоан Роулинг се вброи меѓу најпреведуваните автори во светската историја. Во целиот свет, книгите се продадени во над 400 милиони примероци.

Инаку, „Хари Потер и полукрвниот Принц“ првпат беше објавена на 16 јули 2005 година и во првите 24 часа по објавувањето, беше продадена во речиси 10 милиони примероци во целиот свет. Долгите редици на луѓе кои на полноќ го чекаат објавувањето и доставувањето на книгата, почна со книгата „Хари Потер и пламениот пехар“, продолжува и за другите книги од серијата.

Оваа година ќе се одржи и премиерата на филмот „Хари Потер и полукрвниот Принц“. За еуфоријата што ја предизвикува серијата романи говорат и следниве факти: англиското издание на Хари Потер е првата книга што некогаш се искачила на врвот на француската топ-листа на бестселери на книга што не е напишана на француски јазик, а големиот успех на книгите за Хари Потер го поттикна „Њујорк тајмс“ во 2000 година да воведе одделна бестселер-листа за литература за деца. На таа листа Роулинг беше на врвот цели 79 недели.

Досега серијата романи за Хари Потер во Македонија ги објавуваше „Култура“ од Скопје, но како што не' информираше главниот уредник Глигор Стојковски, тие ги откупиле правата само до петтото продолжение. Се' уште има примероци кои се продаваат од последниот роман, но, бидејќи станува збор за поголема книга, петтото продолжение и трошоците за нејзиното објавување стануваат поголеми и затоа и продажбата оди позабавено. Бидејќи правата за шестото продолжение биле слободни, овој пат македонската читачка публика, сепак, ќе го добие и шестото продолжение, благодарение на „Младинска книга“. (Н.П.)

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Убави вести...сега ова ме стрви да ја купам и македонската:)

Член од
31 јануари 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Sto mislite za 5-te knigi objaveni na makedonski jazik?

Dali nekoj gi proccital?
Kakov e prevodot?
Dali se iminjata isti kako vo filmovite?

Ај ве молам ако некој знае да ми каже дали се преведени на Македонски Хари Потер 6тиот и 7миот дел. Не можам никаде да ги најдам, а издавачката куќа Култура вели дека не ги издаваат бидејќи немало интерес што и не ми е така логично, али шо знам ја... Ај ако знае некој дали ги има, нека каже каде да ги најдам! фала однапред
Hari Poter VI-ot del NASKORO ce bide objaven na makedonski jazik. Na moja ogromna radost:)
Dali si gi proccital prethodnite 5 izdanija? Na makedonski???

Член од
22 јануари 2008
Мислења
425
Поени од реакции
10
golem minus e sto iminjata ne se ko na filmot,se nadevam deka vo novata kniga(deka e od nova izdavacka grupa)ke se nadmine toj problem.

Kajgana Shop

На врв Bottom