Мачки (општи дискусии)

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Прочитај ги претходните постови па мислам дека ќе се снајдиш.:smir:
Инаку нонстоп на топло да е, и лепчето пробај да му го дајш ептен ситно како каша во млеко. Исто пробај со виршла ама ептен ситно сечкана преситно и дај му онака нежно ти да пробат прво да вкусит. Го најде или ти го дадоја поклон некаде па сеа е оделено од мајката?:smir:

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Зедов едно маченце, 1 до 2 месеци старо и освен салама и кашкавал ништо не сака да јаде. Му дробам млеко со леп но за жива глава не сака да проба од лепчето.. Ова ми е првото маченце па не знам баш како одам работите. Уште е мало за лепче или?
па не ти е скапа храната за мачки, зрнестата kite cat ти е 160 ден 1кг, виршли само сецкани пошто цели нема да ги јади, белвица кога ке потпорасни и таа не ти е скапа 70 ден 1 кг, маслинки, пробај пржени пиперки со домати и јајца мојот обожава такво нешто... само немој да му даваш едно те исто и избегнувај да му даваш зачинета храна пошто ке му направиш проблем со жлездите...

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Прочитај ги претходните постови па мислам дека ќе се снајдиш.:smir:
Инаку нонстоп на топло да е, и лепчето пробај да му го дајш ептен ситно како каша во млеко. Исто пробај со виршла ама ептен ситно сечкана преситно и дај му онака нежно ти да пробат прво да вкусит. Го најде или ти го дадоја поклон некаде па сеа е оделено од мајката?:smir:
Го зедов од еден чоек, тој има мачка и таа се омачи и роди 5 мачина па тој сакаше да се ослободи од нив и така јас му зедов едно маченце. А зошто да пробам со виршла? Јас не сакам да го хранам со такви рабојке. маргарин со леп или така нешто што ќе остани а не да купвам за него специална храна.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Имам мачиња стари 3 недели и им умре мајка им и немаат од каде да се хранат. Им давам топло млеко во сад, им давам со цуцла, со пинцета но едноставно не сакаат, уште се многу мали и не знаат како да се прехранат. Ми умре едно и сега останаа две. Ве молам за совет како да ги натерам да се прехранат, ако може во најбрзо можно време

Имав мачка пред едно време, ми се омачи и ги остави мачињата .. ги ранев со обично млеко преку шприц ... си пораснаа и си се разбегаа/ги испоутепаа .. така да ако идеш на лекар нешто ау, зимај шприцот и бутај им, со тек на време сами ќе си бараат.

--- надополнето ---

Го зедов од еден чоек, тој има мачка и таа се омачи и роди 5 мачина па тој сакаше да се ослободи од нив и така јас му зедов едно маченце. А зошто да пробам со виршла? Јас не сакам да го хранам со такви рабојке. маргарин со леп или така нешто што ќе остани а не да купвам за него специална храна.
Не е специјално за мачето тоа, веројатно купувате виршли дома .. тоа што ќе ти остане исецкај ситно и дај му. И специјалната храна за мачки е добра за мачето а не е скапа, така да ти се исплати да земеш. Сеуште е мало за да јаде маргарин и леб или салами цели, кашкавали, нека потпорасне уште месец,два.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.927
Поени од реакции
73.355
Откако ми исчезна Мемо, почнав да ја чувам неговата женска :)
Беше трудна тогаш и се омачи пред месец дена. Имам три нови мачиња, едно црно, едно сивкасто мешано со жолто, и жолто (веќе се решив дека тоа ќе ми биде примарно и нормално си го доби името на моето претходно милениче кое уште неможам да го прежалам :'( )
Уште не се припритомени али добро ми оди. Почнаа да не бегаат до толку и да си спијат пред врата. Многу ми се интересни кога ќе се наредат околу мајката и цицаат сите три. Прееска ги испоснимав и испосликав па ќе ставам на кајгана за некое време :wub:

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Откако ми исчезна Мемо, почнав да ја чувам неговата женска :)
Беше трудна тогаш и се омачи пред месец дена. Имам три нови мачиња, едно црно, едно сивкасто мешано со жолто, и жолто (веќе се решив дека тоа ќе ми биде примарно и нормално си го доби името на моето претходно милениче кое уште неможам да го прежалам :'( )
Уште не се припритомени али добро ми оди. Почнаа да не бегаат до толку и да си спијат пред врата. Многу ми се интересни кога ќе се наредат околу мајката и цицаат сите три. Прееска ги испоснимав и испосликав па ќе ставам на кајгана за некое време :wub:
да се здрави и живи малите.:smir:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

Ти не си бре за мачка, чувај канаринец...барем ќе заштедиш на маргарин, а можда и на леб...
Мој совет е да го дадеш мачето на некој што сака мачки (да не речам, што ја разбира нивната природа т.е дека мачките се всушност МЕСОЖДЕРИ а не леб-со-маргарин-ждери).

Ај, поздравЧе до тебе.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Денеска едно од трите мачиња кои имаат 3 месеци како зашеметено беше цел ден од топлово најверојатно...проблемов е што пред неколку години исто 3 месечно почина најверојатно од топлово...Мачињава не се мои туку се малски ,им давам јадење и вода редовно но незнам што да правам ,како би му помогнал од топлово?

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.413
Поени од реакции
2.547
Мразам мачки:toe:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Имам мачиња стари 3 недели и им умре мајка им и немаат од каде да се хранат. Им давам топло млеко во сад, им давам со цуцла, со пинцета но едноставно не сакаат, уште се многу мали и не знаат како да се прехранат. Ми умре едно и сега останаа две. Ве молам за совет како да ги натерам да се прехранат, ако може во најбрзо можно време
Побарај некоја мачка која е исто брзо време омачена мислам нема да ги одбие...

--- надополнето ---

Мразам мачки:toe:
Фала што го сподели тоа со нас...навистина ни значеше...

Annath

Полуактивен член.
Член од
11 јуни 2010
Мислења
338
Поени од реакции
42
Немам мачка, мачор имам. Мал мачор, маченце.
Маченце, хипи маченце, со хипи именце.
Сиво е. И многу мило. И лошо, понекогаш.

Патем, многу ви се убавки мачињата чии што слики ги постиравте.

Член од
15 мај 2010
Мислења
145
Поени од реакции
2
Jas imam dvajca macorista gi cuvam od mali i ne pravea nikakov problem ali so tek na vreme dodeka rastea nevozmozno e da se cuvaat zaedno ednostavno se davat megju sebe dobro sto e sega leto i nadvor gi cuvam ama minatata zima bea nepodnoslivi i rasturaa se po doma koga ke gi vidam mi se temni pred oci iskubani i izgrizani :nesvest: sho vikate treba da se resam od eden a mozda i od dvajcata :pop:

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Имат видој на мачки ама не тигри и обични мачки него од обчниве мачку да се разликуваат по нешто, например некои да се легачи некои да ловџии на гуштеричиња и глувци итн? Мачено мое веќе гледам дека живна, навечер почна да шеткат и да си освојуват територија. Само да ве прашам дали му давате да јадит на земја или во пајнче? Јас му давам во пајнче и тро ке каснит и го остават, а ако му дајш на земја ќе го изејт цело и уште ке ти барат. И вистина е дека мачките не сакаат да јадат замрзната риба наводно јаделе само свежа? Ајде утре ке го сликам и ке ви го ставам моето Маче :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Абе другари незнам за проблемов али со години проследува ,секогаш кога ке се омачи мачка мора некое од мачињата мора да боледува со паѓање на влакната на страничниот дел од главата од едната страна под увото и притоа имаше мали ранички...што може да е ? Инсект ,змија,друга мачка или болест ? Да беше случај со една мачка ке беше во ред али редовно секое лето мора ова да се деси, пред 2 години мачето со антибиотици го излекував ...но зошто се повторува на друго маче истото?

Kajgana Shop

На врв Bottom