Делење на интернет во зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Supreme06
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Имам едно проблемче ми треба совет,како и што интернет да делам во зграда? бидејки не ми се исплати сам да го плакам а не сум дома секој ден во годината,ако има некој искуство може да ми објасни што како...фала однапред

За да го делиш интернетот, доволен ти е само еден свич. Зависи колку комшии ќе се поврзувате таков свич ќе си купиш. Не ти препорачувам повеќе од 2-3 зошто ќе има премногу караници. Лимитот ќе го трошите нерамномерно, а ќе плаќате исто. Брзината на WADSL-от е иста кај сите поврзани преку свичот (максиламлната). Јас дома имам 2 компјутери поврзано со свич и делам вадсл и двата имаат 768 брзина ама јас го делам со брат ми и не се караме (не смее да ми писне:)). Кога би се врзувал во зграда иста е постапката само подолг кабел ти треба и ти препорачувам квалитетен, а не од оние што ги продаваат 10 денари метар. Значи пред да ставите интернет договорете се за лимитот зошто за глупост може да си го изгубиш пријателството и ќе се испокарате, а може некои и да се одкажат и ќе го крка тој што го потишал договорот. Ова од искуство ти го кажувам, зошто многу луѓе така имаа направено и надрапаа тие што на нивно име беше договорот.

Switcher се купува во секоја продавница за компјутери, ама јас не ви препорачувам вие да сте „хостот” или тој со ќе собира пари, зошто ќе си имате проблеми....

KoNtEjNeR напиша:
a kaj se prodava svic ? :)
Јас купив од амц карши попе, до xxx што издаваат филмови.Го земав околу 1200 денари зошто му требаше на брат ми за да делиме интернет летото.Ти зборам за адсл

abe mene za doma mi treba :) sakav toa da go napraam poodamna ali treba da busam dzid pa zatoa go odloziv... a kolku pari e od prilika svic za dva kompjutera..
iii.. uste nesto ne mi e jasno :)
na wadsl neli ima adapter i e pruklcen vo kabelot.. seto toa kako vlaga vo svitcot ?
kakov vlez i izlez ima ? kako za telefon mislam.. ne bas ko za telefon sea se malce posiroki na wadsl.. aj koj znae neka pise

Од WADSL-от иде еден кабел кој влага во адаптер кој после продолжува исто како да е мрежен кабел и тој влага во првиот порт од Свичот. Во другите порти влагаат мрежните кабли од другите компјутери. Толку е инсталацијата. Си шравиш на секој компјутер посебна конекција за оннет (PPPoE) и се поврзуваш.
Инаку свич има сегде. Јас дома имам D-Link 5 портен свич.

Jas u zgrada delam so povekje dusi. Ni jas ne znam kolku sme vekje :)
Za delenjeto na netot imame programa napravena so registrira koj kolku potrosil, i ako preteras toj so ni e glaven ti namaluva brzina i nema lutish...inace wadsl koristime sea za sea eden varjda use eden ke staime.

Имајте на ум дека кабелот што ќе го пуштате (од switch до компјутер) не треба да биде подолг од ~70м. Во спротивно ќе треба switch и на другата страна од кабелот па од тој switch да се поврзе пц-то

п.с ако имаш можност за Tелекабел тоа ти е најисплатливо 1500ден. -unlimited down\upl.

-=}{VLATCHE}{=- напиша:
Имајте на ум дека кабелот што ќе го пуштате (од switch до компјутер) не треба да биде подолг од ~70м. Во спротивно ќе треба switch и на другата страна од кабелот па од тој switch да се поврзе пц-то

п.с ако имаш можност за Tелекабел тоа ти е најисплатливо 1500ден. -unlimited down\upl.
Kabel kategorija UTP5 10/100 ide maksimum 100 metra a ako vrzuvate Switch so Switch ne treba da bide podolg od 15-20 metra (zasto ke namali na brzina)
E pa sea malku e i poskap

SuBZerO напиша:
Kabel kategorija UTP5 10/100 ide maksimum 100 metra a ako vrzuvate Switch so Switch ne treba da bide podolg od 15-20 metra (zasto ke namali na brzina)
E pa sea malku e i poskap

а да си стават рутер :pos2:...

armin06 напиша:
Za Wadsl mislev a dali e toa dozvoleno ili se e na crno?
Abe so e dozvoleno vo drzava pa toa da e zabraneto sekako deka on net nema da vi 'Dozvoli" ali nema veze i onaka site go delat vise zavisi kolku ljudze sakate da go delite ako ste povise od 4-5 stavete si router ako ne i so SWITCH moze:pos2:

SuBZerO напиша:
Abe so e dozvoleno vo drzava pa toa da e zabraneto sekako deka on net nema da vi 'Dozvoli" ali nema veze i onaka site go delat vise zavisi kolku ljudze sakate da go delite ako ste povise od 4-5 stavete si router ako ne i so SWITCH moze:pos2:
Mislam deka sme dvajca sea a mora li na eden sprat da bide,llleeeleleee treba da viknam majstor da zavrsi rabota oti mene ne me biva

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom