Делење на интернет во зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Supreme06
  • Време на започнување Време на започнување
ice dmx напиша:
a ako sakam bezicno da se vrzam kakva oprema ke mi treba?
Wireless router (скоро сите имаат вгредно 4-5 портни свичеви ако сакаш да врзеш други уреди жичано) кој ќе го користиш како AP, и wireless network adapter (ако имаш лаптоп сигурно ти е вграден) за да можеш да ги фаќаш сигналите. За сетирање како и кај сите мрежи со рутери.

BTW, гледај да ти подржава 802.11g мрежен протокол, има 5 пати побрз проток од 802.11b

ice dmx напиша:
a ako sakam bezicno da se vrzam kakva oprema ke mi treba?
За безжично (некни прашував) ти треба 2 работи: безжична мрежна, и acess point (нешо како безжичен рутер). Пошо јас имам лап-топ и на него има интегрирано безжична мрежна мене ни треба само acess point. Тој е околу 50 евра +-(D-Link во E-store беше 3600 денари). А за картичката во обичен компјутер колку е појма немам. За ова прашуваше?

Делам интернет преку рутер од анхоч го купив за 1970 денари и сеа проблемот е како да ограницам прометот кој го трошиме. Имаме WADSL па да наместам да имаме по 5 гига?

ve molam odgovoretemi
so ruter ili swich da delam internet so eden komsija. so e poarno.
dali so swicot ce mi se namali brzinata ,ili ce imame ista .

sasence19 напиша:
ve molam odgovoretemi
Каков интернет користиш? Ако си на WADSL колку што паметам ја забранија опцијата за опвеќе сесии, така да ќе ти треба рутер, исто и за ADSL, со кабловските незнам како оди, мислам дека имаа заштита по MAC адреса (барем овој во Струга).

sasence19 напиша:
ve molam odgovoretemi

Во случај да си на Телекабел во Скопје, switch.. двајцата ќе имате различни статички IP адреси.

opa

deXterche напиша:
Каков интернет користиш? Ако си на WADSL колку што паметам ја забранија опцијата за опвеќе сесии, така да ќе ти треба рутер, исто и за ADSL, со кабловските незнам како оди, мислам дека имаа заштита по MAC адреса (барем овој во Струга).
jas koristam w adsl.skoro site vo tetovo koristat swich za delenje na internetot. no sega koga mi kazuvas deka ne moze/ care/ sto da se prai . ako kupam i ako ne moze so ke praam. znam deka ruterot e opcija .no so nego se namaluvase brzinata kolku sto znam jas , a so swicot ostanuva ista kaj sekoj priklucen?
pozdrav

SuBZerO напиша:
Abe so e dozvoleno vo drzava pa toa da e zabraneto sekako deka on net nema da vi 'Dozvoli" ali nema veze i onaka site go delat vise zavisi kolku ljudze sakate da go delite ako ste povise od 4-5 stavete si router ako ne i so SWITCH moze:pos2:

a KOJA e programata me interesirat POSO jas sum adminot vo zgradava i me interesirat da vidam so e

sasence19 напиша:
ve molam odgovoretemi

Vidi sea zemi si eden router so pomalku izlezi (jas iam so 4) i zemi eden swich (iam so 5) i super ke ti e !!!! Uklucvis Router --- Swich i ke te fatit poeftino !!!! Ama i prednosta vo routerot e toj nonstop e konektiran A VAKA SEKOJ user ke morat da se konektirat oddelno.

p.s. neznam sea kako e AMA na mt net edno vreme so swich nemozese da se konektiras od 2 kom !!! ILI POVEKE

Tanes напиша:
Vidi sea zemi si eden router so pomalku izlezi (jas iam so 4) i zemi eden swich (iam so 5) i super ke ti e !!!! Uklucvis Router --- Swich i ke te fatit poeftino !!!! Ama i prednosta vo routerot e toj nonstop e konektiran A VAKA SEKOJ user ke morat da se konektirat oddelno.

p.s. neznam sea kako e AMA na mt net edno vreme so swich nemozese da se konektiras od 2 kom !!! ILI POVEKE
Зошто му е свич коа зема веќе рутер? Нека земе рутер со вграден 5-6 портен свич, не ќе дели тој на 20-30 души нет па да му треба свич. Само фрлате пари без потреба!

Колку што разбрав неговата логика е да дели прво со рутер (оннет да мислат дека е само 1 компјутер) затоа и рутер со помалку излези, па после еден излез да иде во свичот и комшиите да зимаат од свичот за да има секој по 512кбпс брзина.
Вака мислеше?
Ама мислам дека сепак вкупната брзина ќе биде 512кбпс зошто сепак преку рутерот само толку ќе може да помине.

Jane напиша:
Колку што разбрав неговата логика е да дели прво со рутер (оннет да мислат дека е само 1 компјутер) затоа и рутер со помалку излези, па после еден излез да иде во свичот и комшиите да зимаат од свичот за да има секој по 512кбпс брзина.
Вака мислеше?
Ама мислам дека сепак вкупната брзина ќе биде 512кбпс зошто сепак преку рутерот само толку ќе може да помине.
Абе може да се изведе на повеќе начини, може и само со свич, да се постави едниот компјутер како рутер, и тој да е гејтвеј на останатите компјутери во мрежата, но ќе треба нон-стоп да е уклучен. Втора алтернатива е со рутер кој има повеќе портен свич вгредно, а може и со рутер + свич, ако планира поголема мрежа да прави. Како и да е, брзината ќе остане 512/128 која ќе се дели низ сите компјутери во мрежата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom