Делење на интернет во зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Supreme06
  • Време на започнување Време на започнување
deXterche напиша:
Абе може да се изведе на повеќе начини, може и само со свич, да се постави едниот компјутер како рутер, и тој да е гејтвеј на останатите компјутери во мрежата, но ќе треба нон-стоп да е уклучен. Втора алтернатива е со рутер кој има повеќе портен свич вгредно, а може и со рутер + свич, ако планира поголема мрежа да прави. Како и да е, брзината ќе остане 512/128 која ќе се дели низ сите компјутери во мрежата
Ke se deli ili sekoj po tolku ke ima??
A imate informacii kolku cini ruter so povekeporten svic?

Ќе се дели, како deX што рече! :helou:
За рутер со 4-портен свич 3500ден. Линксис.
За повеќе портен незнам.

Idi vo set imas ASUS so 4 porti za 30 evra

sasence19 напиша:
Ke se deli ili sekoj po tolku ke ima??
A imate informacii kolku cini ruter so povekeporten svic?
Со свич секој ќе има по толку.
Со рутер вкупно ќе имате 512.

Со свич може да ти праат проблем ако врзеш повеќе од еден компјутер (а може и да не ти праат проблем),
Со рутер немаш ваков проблем.

Свич D-Link 5 портен ти е околу 800 денари во продавница.
Рутер (жичен) D-Link 4 портен е 28 евра, LevelOne исто 4 портен е 33 евра. Цениве за рутериве се кај мене дилерски (незнам точно за продавница) што значи дека во продавница во Тетово би биле барем 5-10 евра поскапи.

Па сега види што ти се исплати највеќе. Иначе имаш ако сакаш и бежичен рутер за околу 4500-5000 во продавница.

Jane напиша:
Со свич секој ќе има по толку.
Со рутер вкупно ќе имате 512.

Со свич може да ти праат проблем ако врзеш повеќе од еден компјутер (а може и да не ти праат проблем),
Со рутер немаш ваков проблем.

Свич D-Link 5 портен ти е околу 800 денари во продавница.
Рутер (жичен) D-Link 4 портен е 28 евра, LevelOne исто 4 портен е 33 евра. Цениве за рутериве се кај мене дилерски (незнам точно за продавница) што значи дека во продавница во Тетово би биле барем 5-10 евра поскапи.

Па сега види што ти се исплати највеќе. Иначе имаш ако сакаш и бежичен рутер за околу 4500-5000 во продавница.
BLAGODARAM. jane
pozdrav do tebe.!!!:smir:

daj kazete kako se vika toa programceto za ogranicuvanje na downloadot.delam so komsijata wadsl i sakam da go podelam,dvajcata da imame po 5 giga

Jas u zgrada delam so povekje dusi. Ni jas ne znam kolku sme vekje :)
Za delenjeto na netot imame programa napravena so registrira koj kolku potrosil, i ako preteras toj so ni e glaven ti namaluva brzina i nema lutish...inace wadsl koristime sea za sea eden varjda use eden ke staime.

kaj da najdam takva programa,nemozam vise ke se ispotepam so komsijata:P

Za delenjeto na netot imame programa napravena so registrira koj kolku potrosil, i ako preteras toj so ni e glaven ti namaluva brzina i nema lutish...inace wadsl koristime sea za sea eden varjda use eden ke staime.
ај ако може линк за програмава . . .

Вака ја сеа зедов нов компјутер а сатриот е кај братми у соба е сеа како може да напраам дали ЛАН мрежа или па нешто за да можам да земам песни клипчиња и такви работе од кај него и он од кај мене,шеринг така се вика нели?Ај плис кој знае нека ми објасни

Вака ја сеа зедов нов компјутер а сатриот е кај братми у соба е сеа како може да напраам дали ЛАН мрежа или па нешто за да можам да земам песни клипчиња и такви работе од кај него и он од кај мене,шеринг така се вика нели?Ај плис кој знае нека ми објасни

Читај овде: http://www.forum.kajgana.com/showthread.php?t=22130

sakam da prefrlam internet vo dukan 130 metra .imam nekolku switcevi dali moze da gi iskoristam i na kolku metra da gi stavam.

sakam da prefrlam internet vo dukan 130 metra .imam nekolku switcevi dali moze da gi iskoristam i na kolku metra da gi stavam.
jas kolku sto znam deka dalecinata nema da ti e problem za da go prekinuvas kabelot so switc.Znam eden drugar toj vlecese kabel preku tri ulici pa sigurno imase 150m i nema problem funkcionira

jas sum znam deka moze do 100m a za 120 -130 ne znam dali ke moze .najverojatno moze samo treba so pokvaliteten kabel

А која е програмата ??? Или кажите некоја слична!

сакам да се приклучам на каблетел , и сакам да приклучам 2 компјутера , како да го сторам ова ? Ми рекоа дека не можело со свитч ? рутерот скап бил?? Ај некој сто знае ако може да ми објасни , фино јасно , разбирливо , поздрав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom