Стигмата

trilobite напиша:
Точно.Но прашање е од каде доаѓа.И зошто,која е поентата и намерата со ова дури и да не е трик или фотомонтажа.
Зошто Бог би сакал некој одново да ги доживува маките што он сам ги претрпел еднаш за секогаш за сите.
Најчесто ова се пројавува кај личности што се длабоко навлезени во окултистички пракси.Мене ми е јасно од каде е изворот.

Ne sakam da bidam off topic, ama me interesira od kade e izvorot, bidejki tvrdis deka to e jasno.

Inaku, postovi veruvanje deka navistina se slucuvalo da sepojavat slicni rani, lezii, po teloto i ekstremitetite pri golema koncentracija, meditacija, akj pustinici i lica posveteni na vantresno poznanie na samite sebe vo odnos na okolinata.

Na vremeto, se veruvalo deka moze preku misticna ekstaza (znaci dlaboka meditacija) da se dozivee nekoja visa sila, togas narekuvana bog, no i pokraj dlabokata posvetenost na tie lica, nivnata meditascija i molitvenje, ne se slucuvale stigmi ( a tie lica bile od risjanska -pravoslanvna proveniencija), dodeka, slicni primeri imalo kaj katolicite, da se pojavuvaat stigmi kaj "sveti" lica koi se posvetuvale na bog.

Licno, ne sum videl, znaci ne veruvam, da vidam, moze ke poveruvam, no samo deka se pojavuvaat rani i krv, ne deka ima bog. Toa e moj stav.

Nejse, najmnogu me interesira tvrdenjeto na Trilijan okolu boldiranoto!

Мислам е докажано дека причина за Стигмата лежи во менталната состојба, но не на нивото на поврзаност со Творецот, пред се затоа што на луѓе што верувале дека Исус го прободеле кај дланките имаат таму бодежи при Стигмата наспроти нели реалната состојба од науката која смета дека престапниците (и Исус) биле ковани кај зглобовите. Значи доколку на таков ум му се каже/сугерира дека начинот на распнуање е друг, манифестацијата на Стигмата ќе биде исто така поинаква.

filmot me poludi ko go gledav ama ne vervam deka takvo nesto mozi da se sluci..ne e mozno..kako i sekoja druga "religiska' rabota...
so dolzna pocit kon vernicite,
Sanja

Стигмата е спонтана манифестација на крвави рани на рацете,стапалата,челото и грбот(како раните на Исус Христос).

Оние кои ја доживеале,ја категоризираат како божествена и мистична.
Обично раните зараснуваат неколку часа откако ќе се појават.

Верувате во ова?

Не верувам во Стигмата и слични работи, мислам дека повеќето се или лажни пропаганди или религиозен фанатизам :)

е стварно незнам што да мислам, кога ке го видам ова ??????????????:nesvest:
очекувам коментари. Поздрав

Iskreno veruvam deka postojat vakvi raboti ama jezivi mi se epten...
Imase edno dobro filmce za ova isto se vika Stigmata mislam ne se sekavam dobro zs odamna go iam gledano no sepak ima epten dobar zaklucok zatoa gleajte go...
A za toa so nz nekoj kaza deka ova im se desavalo samo na pregolemi vernici ili nz so nema vrska jas kolku sto imam citano i slusano i gledano dokumentarki i se toa moze da mu se desi i na covek koj sto e ateist te koj sto ne veruva vo Gospod...
A inace stvarno postojat luge na koi sto im se desavaat vakvi raboti...

Па и ја го имам само на филм видено ама што знам ваљда имало такви случаи штом го ставиле во повеќе религиозни филмови.Е сеа не знам дали го има во Библијата спомнато,анека каже некој што ја читал.А може да е и само измислица на црквата

Nikade ne spomnuva biblijata vakva slucka, nitu pak ima nekoe prorostvo koe kazuva deka ke se sluci vo idnina vakva rabota.

Точно.Но прашање е од каде доаѓа.И зошто,која е поентата и намерата со ова дури и да не е трик или фотомонтажа.
Зошто Бог би сакал некој одново да ги доживува маките што он сам ги претрпел еднаш за секогаш за сите.
Најчесто ова се пројавува кај личности што се длабоко навлезени во окултистички пракси.Мене ми е јасно од каде е изворот.

Ми го зема зборот:wink:.
и да се случува вистински што тоа ни менува во однос на верувањето?
Бог прави размни чуда, полезни, а јас во ова не гледам никаква полза......така да и да се случува вистински не е од Бог...
ОД ЗЛИОТ Е!

Да додадам само дека пред 13 век не постоела стигмата...кога Христовото распетие станува традиционална икона во запдниот свет.. се појавува и стигмата..
Ова е тема за Риплиевите верувале или не..

Да додадам само дека пред 13 век не постоела стигмата...кога Христовото распетие станува традиционална икона во запдниот свет.. се појавува и стигмата..
Ова е тема за Риплиевите верувале или не..
Подвижни циркуси :) само уште еден начин да извадат пари од наивните верници :)

Подвижни циркуси :) само уште еден начин да извадат пари од наивните верници :)
Па имаш такви циркуси и во поново време ...Отец Пио кој од Јован беше прогласен за светец..користел киселина..интересен начин да си правиш ..оптечатоци(стигмата)..Ама народот бил заведуван и со поинтересни работи..мој фаворит се од Папата со печат потврдени откупни гревови за веќе мртви луѓе кои нормално се откупуваат со пари..па можеш да ја спасиш целата си фамилија..

Па имаш такви циркуси и во поново време ...Отец Пио кој од Јован беше прогласен за светец..користел киселина..интересен начин да си правиш ..оптечатоци(стигмата)..Ама народот бил заведуван и со поинтересни работи..мој фаворит се од Папата со печат потврдени откупни гревови за веќе мртви луѓе кои нормално се откупуваат со пари..па можеш да ја спасиш целата си фамилија..

Zatoa Martin Luter ja napustil sluzbata vo katolickata crkva i e eden
od pionerite vo protestantskoto dvizenje

100% стигматава е некоја болест. Секогаш така испаѓало и порано. Оние визиите на ‘‘големите пророци‘‘ испаднале напади на епилепсија проследени со халуцинирање ко за пример. Веројатно и ова наскоро ќе добие (ако уште не е објаснето) објаснување.

Стигмата е обична католичко еликсиолошка маркетиншка измислица која е вметната во христијанството за атрактивност и доказ за силата на верата а таа не се докажува со отворање на рани со боја туку патот до верата се делата,божјата благодат и отворените "рани" се сосема спротивни појави.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom