LOST

Дали ви се допадна крајот на серијата?

• Вкупно гласачи
    290
Член од
21 јули 2007
Мислења
122
Поени од реакции
2
Дали сега заедно две епизоди ќе излезат во четврток.,???

Ficc

Black & White
Член од
18 септември 2008
Мислења
609
Поени од реакции
263
Да де, ќе биде двочасовно финале.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Мразам се кога ќе се разреши во една епизода (нареднава)...мада има уште една сезона :helou:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Си мислев повеќе пати - каква врска има Хорас со Џејкоб? Horace Goodspeed, good е без една буква God, што значи Божја брзина. Џејкоб т.е. Јаков од Библијата добил од Господ име Израил, што значи - оној што се борел со Господ. Поврзано а... :)
Е сега он ако постоел како жив човек одамна и вечно млад како Ричард, па после се приклучил на Дарма како балансер помеѓу едните и другите, бидејќи е добар човек нели, па после својата смрт станал дух или некој му го наметнал тоа.
Е сега пазете!!!

Му го наметнале затоа што тој е главниот и се додека он е заробен како дух, заробен е и островот, па со неговото убивање т.е. ослободување се ќе се среди. Се сеќавате ли на трета или четврта сезона на прва средба Џон и Џејкоб - Хелп миии!
Може било - ослободи ме, т.е. убиј ме.

Не што нема благе везе туку не е ни смешно?:raz:

А сега помислив и дека нашиот стварен Господ е заробен и не чека да го ослободиме. Не само на лично поединечно ниво секој во себеси.

CIL

Член од
21 август 2008
Мислења
751
Поени од реакции
60
Си мислев повеќе пати - каква врска има Хорас со Џејкоб? Horace Goodspeed, good е без една буква God, што значи Божја брзина. Џејкоб т.е. Јаков од Библијата добил од Господ име Израил, што значи - оној што се борел со Господ. Поврзано а... :)
Е сега он ако постоел како жив човек одамна и вечно млад како Ричард, па после се приклучил на Дарма како балансер помеѓу едните и другите, бидејќи е добар човек нели, па после својата смрт станал дух или некој му го наметнал тоа.
Е сега пазете!!!

Му го наметнале затоа што тој е главниот и се додека он е заробен како дух, заробен е и островот, па со неговото убивање т.е. ослободување се ќе се среди. Се сеќавате ли на трета или четврта сезона на прва средба Џон и Џејкоб - Хелп миии!

А сега помислив и дека нашиот стварен Господ е заробен и не чека да го ослободиме. Не само на лично поединечно ниво секој во себеси.
Брат добра ти е мислава последна. Може Господ ги пратил сценаристиве да напраат ваква серија за да се ослободи светот и сам себе:toe::)

Јака епизода нема што. Само не ми е јасно што точно ќе се случи со бомбава. Едвај ја чекам нареднава епизода:vozbud:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Брат добра ти е мислава последна. Може Господ ги пратил сценаристиве да напраат ваква серија за да се ослободи светот и сам себе:toe::)
Хехе, тоа би било тоа, да сфатат сите луѓе колку се всушност изгубени.
Да, серијава и за мене е многу длабока.

DarthMakedon

Македонец
Член од
20 април 2008
Мислења
1.915
Поени од реакции
167
стварно најинтересна епизода и се гледа дека крајот на сезонава ќе не воодушеви

само не можам да дочекам кога ќе го виидме крајот на целата серија

Член од
6 март 2007
Мислења
307
Поени од реакции
184
Ricard rece deka gi videl site kako umiraat a ? Ne veruvam deka laze, tocno e deka gi videl kako umiraat pred 30 god, no sepak toa e vo negovoto minato, a momentalno likovite sto se vo 1977 god i ja ziveat nivnata segasnost. Dokolku serijava ostane vo stilot "whatever happend, happend" toa i ke se sluci (likovite vo 1977 ke umrat), no koga se vrati Daniel Faraday rece deka sepak e mozno da se promeni idninata. Vo momentot toa se slucuva ima borba pomegu "whatever happend, happend" vs. "free will" i ocigledno e deka ke pobedi free will i likovite vo 1977 nema da umrat :D

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.936
Поени од реакции
23.073
Е сега пазете!!!

Добра ти е теоријата...Останува да видиме..

Член од
21 јули 2007
Мислења
122
Поени од реакции
2
Hostage

Jacob is Ben's hostage.
Evidence:

• Ben seems able to control Jacob's fit when Locke turns on the flashlight during his first visit to the cabin.
  • Ben is keeping Jackob "prisoner" with the mysterious ash-like substance surrounding Jacob's cabin (Ben checks this every time he enters the house). In some cultures, salt drawn in a circle is said to contain spirits. Jacob's plea of "Help me" can thus be seen as a plea to help Jacob escape from Ben.
  • This also suggests why Ben was very reluctant to take locke to see him. Jacob can somehow selectively talk to individuals, hence he was able to talk to Locke without Ben being able to hear. He can talk to people telepathically. Hence, realizing Locke was a good person, asked him for help.
    • Ben talks to Jacob in a rather casual way. He does not appear to be scared of Jacob. This may further support the theory that Jacob is somehow being restrained by Ben. He may be restraining Jacob in some way but at the same time keeping him alive: because he needs Jacob to sustain his own authority over the Others.
  • Jacob is helping the Losties by showing them visions that give them clues, aide and warnings so that they can stop the Others and free him. This is why Ben is so threatened by Locke's ability to hear Jacob.
Limitations:

• Why didn't Jacob summon the Othershttp://lostpedia.wikia.com/wiki/Others in a similar fashion to overthrow Ben? Perhaps the Others are afraid of Jacob for some reason, or Ben.
  • Why does Jacob apparently guide Ben and assist the Others with information and guidance if he is their prisoner? Further, if he is not really a living person, what could they possibly use to coerce him?
  • Why then does Ben do what Christian (speaking for Jacob) says and move the island?
    • Have we ever really got confirmation that Christian is speaking for Jacob? Just because he appears in the cabin, does that confirm this?
    • Alternately Jackob could be a willing prisoner, and the ash doesn't keep him in, instead it keeps something else out. ben is helping jackob but is taking his time out of fear of becoming useless to The others.
  • If Jacob was being held prisoner by Ben and contained by the ash, then where was Jacob in 'theres no place like home,parts 2&3"" and why was 'Cristian" there instead?

"Help Me."

Theory 1: Jacob says "Help me" to Locke because he knows Faraday's group is coming and they are a threat to him and/or The Island. He chooses to ask for Locke's help instead of Ben's because he knows Ben will be imprisoned by the survivors of flight 815 and unable to do anything, whereas Locke is a member of the survivors group and not perceived as a threat. By using an insider, Jacob has more control over the actions of the survivors of flight 815.
Evidence:

Theory 2: Jacob tells Locke "Help me" because Jacob is being held prisoner by Ben so that he himself is the only one who can communicate with him. See Hostage theory (above).
Theory 3: Jacob wants Locke to replace Ben simply because Locke is a better version of Ben.
Evidence:

• Soon after, the Cristian apparition in the cabin banishes Ben by having him move the island.
  • Ben states that he no longer has "dreams" - ostensibly the premonitions that Locke has about what to do on the island.

Through time travel, Jack becomes Jacob in an early period of the island's history.
Evidence:

• Jack can be short for Jacob (making it possible that Jack's full name is Jacob Shephard)
  • Supposedly, Matthew Fox is the only character who knows the ending to the series. This may be why.
  • Only Jack's family (Christian & Claire) are in Jacob's cabin, it appears that he may have selected them so that they could assist him.
  • Jack is a very talented doctor. He saved his ex-wife somewhat miraculously. Jacob also has miraculous healing abilities. (Ben told Juliet that it was Jacob who healed Juliet's sister. We can conclude that the healing properties of the island is due to Jacob.)
  • In the episode Walkabout, Boone tells Jack that he should talk to Rose, who was sitting alone on the beach without eating or drinking. Boone adds "You are the one who saved her life." Jack saved Rose after the crash, but in the general sense Jacob saved Rose's life by curing her cancer. Therefore this might be a foreshadowing.
  • Jacob supposedly "heals" people on the island, but he didn't heal Ben's tumor in his spine. Perhaps this could be because Jack is Jacob and Jack was still there to heal Ben.
    • Jacob also failed to heal Jack's appendicitis... Why would he do that?
      • Perhaps because he doesn't want to alter himself by affecting his past.
  • The first glimpse of Jack that we have is of his eye. The first glimpse of Jacob that we have is of HIS eye. In both instances, the eyes are open wide with an intense expression of fear and surprise. Thus, the writers have created a strong parallel between Jack and Jacob.
    • Their eyes are even the same color -- dark brown with just a hint of green rather than a light green/blue like Locke's eyes or Ben's eyes.
Jack was Jacob

Or...through reincarnation, Jack was Jacob and will be again.

• Jacob was the great-great grandfather of Aaron in the Book of Genesis. That would make Jacob Christian's grandfather following the same lineage.
  • Christian's dead body, having arrived in a coffin on the island, becomes reanimated. Locke's dead body is in a coffin awaiting transport back to the island and is being carried around in a van labeled with an anagram for reincarnation. We first saw the coffin inside a funeral home whose name was an anagram for flash forward and that came to be. The van is the only other place we've seen Locke's coffin.
  • Given the significance of the entire Shephard family to the island, it is possible that when one of them dies, their spirit or soul enters the body of the next person born in the lineage. Since Aaron was born weeks after Christian's death, Aaron is Christian reincarnated. We know Jack was firstborn and Claire second, so if Jack was the first of his generation born after Jacob passed, Jack would be Jacob reincarnated. While this skips over Jack's grandfather, we do not yet know if he is alive or dead.
    • Grandfather Ray has turned out to be alive and well.
  • Christian would clearly be able to speak for Jacob under this theory.
  • Only Locke heard Jacob say "Help me." Now Locke is helping Jack get back to the island. Also, we have no reason to believe that a liar like Ben ever heard Jacob speak to him. We never heard Jacob say anything during Ben's conversation with Locke present. But we heard what Locke did while Ben heard nothing. He could have controlled the Others with this lie which has come unraveled. The cult-like aspects of Jacob such as the brainwashing and the "list" may well be Ben's inventions to maintain control. In other words, questions about how Jack could have guided Ben for years may not be meaningful.
  • Jack landed alone in the jungle after the plane crash, suggesting uniqueness in the very first scene of the series. Immediately upon arrival at the beach he takes charge working in the best interest of the survivors, "his people," the same positive attributes Ben gives to the legendary Jacob.
  • As noted, Jack and Jacob are very similar names.
  • By the end of his life, Jack will be somehow stuck in time by the island or the universe course correction process for trying to change the future. And now he's trying to make his best to change all the mistakes he did to return to normal life.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Аман бре со теорииве.Како не ви е мака.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.641
Да не цитирам од погоре да не биде долг постот без потреба, само нешто околу теоријата Џек - Џејкоб.

Значи тука е претставена теорија дека Џек е Џејкоб. Предходно, пишав за една теорија која вели дека Џек е внук на Џејкоб. Ако ништо друго, 100% сум сигурен дека врска помеѓу овие има, и тоа силна врска. Присуството на таткото и сестрата на Џек во кабината на Џејкоб го потврдува ова. Се разбира, би било многу поспектакуларно ако на крајот испадне дека Џек е Џејкоб, а не негов внук. Од самиот почеток Џек беше лидер па веројатно и се ќе заврши со него.

Исто така сум убеден, не само поради овие Џек-Џејкоб теории, дека паднаа во вода теориите дека Џејкоб не е човек туку нешто друго (време, бог и сл.). Тоа ми дојде откако Лок му кажа на Бен дека сака да го убие Џејкоб а овој остана закопан во место. Што значи, реално, Бен навистина може да го убие Џејкоб.

Мислам дека крајот на сезонава има шанси да ја извади од калта затоа што почна без врска и во поголемиот дел беше за никаде, според мене најлоша сезона до сега. Но последниве две епизоди беа одлични и се надевам на вистинско финале.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Премногу маркетинг книги читале сценаристите.

Па решиле дека со тактика "збунити непријатеља" и тотално дезориентирање на гледачот,ќе можат да си ги решат сценариските тешкотии.

Да доловам пример.
Елоиз го прати Фарадеј, иако знаеше дека он ќе умре.
Сценариски многу драматично.

Проблем.

Логиката не води сами да заклучиме дека, иако она знаеше дека ќе умре, знаела и дека тоа е единствениот начин да она поверува и да одат со Џек да сменат нешто.
Но, ако ја развиеме и понатаму оваа теорија...

Како по ѓаволите она знаела дека ќе сменат нешто, ако она е од таа несменетата иднина?

Ако она знаела нешто, тоа е само дека ќе го застрела Даниел, дека ќе оди со Џек и дека што и да направат, пак исто срање ќе искочи.
Бидејќи нели, она е од нашата, несменета иднина.

И како може она со стратегија what happened, let's repeat it...да смени нешто?

Дали е она глупа како лик, сценаристите се глупи, или ние конечно дозволивме да не мрдне серијата?

Чекам ваши гледишта за изнесеново, ми се смачи да читам само теории.
Да правиме малце контра-теории.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Ако бараш дупки во time travel ќе најдеш многу, затоа е филм.

Член од
4 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
3
Премногу маркетинг книги читале сценаристите.

Па решиле дека со тактика "збунити непријатеља" и тотално дезориентирање на гледачот,ќе можат да си ги решат сценариските тешкотии.

Да доловам пример.
Елоиз го прати Фарадеј, иако знаеше дека он ќе умре.
Сценариски многу драматично.

Проблем.

Логиката не води сами да заклучиме дека, иако она знаеше дека ќе умре, знаела и дека тоа е единствениот начин да она поверува и да одат со Џек да сменат нешто.
Но, ако ја развиеме и понатаму оваа теорија...

Како по ѓаволите она знаела дека ќе сменат нешто, ако она е од таа несменетата иднина?

Ако она знаела нешто, тоа е само дека ќе го застрела Даниел, дека ќе оди со Џек и дека што и да направат, пак исто срање ќе искочи.
Бидејќи нели, она е од нашата, несменета иднина.

И како може она со стратегија what happened, let's repeat it...да смени нешто?

Дали е она глупа како лик, сценаристите се глупи, или ние конечно дозволивме да не мрдне серијата?

Чекам ваши гледишта за изнесеново, ми се смачи да читам само теории.
Да правиме малце контра-теории.
Што? Изгледа заборави дека Фарадеј не ги доби ТИЕ инструкции од мајка му. Фарадеј беше во Ен Арбор во 1977та година, каде што самиот (веројатно истражувајќи) ја добил таа идеја.

Ете го одговорот. Нема никаква дупка во сценарио. Како Елоиз ќе дознае дека не може да се смени минатото/иднината веројатно ќе дознаеме во финалево! (она со бомбата дефинитивно нема да биде успешно, според мое мислење)

Kajgana Shop

На врв Bottom