Најверојатно има поврзаност со стар египет....
И најверојатно египјаните биле први што дошле на островот....
Имено, статуата е најверојатно Анубис, египетски бог, кој е чувар и судија на мртвите....
Привезокот кој беше на вратот на типот(како ли се викаше) е стар египетски симбол за безсмртност....
Хиероглифи можеа да се видат скоро низ целата серија....
Па кажаа дека излезот бил во Тунис (а Тунис е блиску да Египет) ако не се лажам....
Ако истовремено е и излез/влез или слично....
Може овој ќе да е начинот.....
Истовремено се знае дека египјаните биле искучителни морепловци....
Можеби случајно налетале на него....
Како и да е мислам дека ќе има логично објаснување....
Имав јас своја хипотеза дека натписите се всушност египетски хиероглифи но, не останав на тоа. Поради пресудниот ден и одбројувањето залетав накај Маите. Истражував и завршив во ќорсокак. Ја баталив таа претпоставка и си помислив тогаш сигурно станува збор за некоја друга заборавена цивилизација, која ние луѓето не сме ја истражувале доволно бидејќи немаме нити доволно материјални докази кои ќе потврдат дека истата постоела. Зборувам за Атлантида! Сепак и оваа теза паѓа во вода, зошто?
Затоа што налетав на ова.
Броевите 4 8 15 16 23 42 побарајте ги во соодветните поглавја на египетската Книга на Мртвите. Првите четири се патишта кои водат до смртта, а последните две се воскреснувања. Воскреснувањето и пресудниот ден ги среќаваме и во Христијанската религија. Некој треба да се жртвува, да умре па да воскресне за да го спаси светот...
http://www.digitalegypt.ucl.ac.uk/literature/religious/bdbynumber.html
Но тоа не е се, кога сите тие ќе се соберат и ќе се добие бројот 108(познат ни е од претходно поради одбројувачот од окното)... е кајганџии тој број во Книгата на Мртвите е всушност Судниот ден.
Еве нешто за да ја поткрепам тезата.
И сеуште стојам зад ставот дека богот е Хорус, а не Анубис. Хорус е богот на светлината, светлина како онаа од Орхидејата, светлина како вечен живот, светлина како патување низ времето, светлина како порта до други светови, Stargate fan, anyone? =)
Сеуште не наседнавте на оваа теорија?
Huh, well google Horace Smith. Ups Horace, делува познато а богами и самата поема ми е позната од некаде.
On a Stupendous Leg of Granite
In Egypt's sandy silence, all alone,
Stands a gigantic Leg, which far off throws
The only shadow that the Desart knows: -
"I am great OZYMANDIAS," saith the stone,
"The King of Kings; this mighty City shows
"The wonders of my hand." - The City's gone, -
Nought but the Leg remaining to disclose
The site of this forgotten Babylon.
We wonder,- and some Hunter may express
Wonder like ours, when thro' the wilderness
Where London stood, holding the Wolf in chace,