Playstation 3

• Креатор на темата A__
  • Време на започнување

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
утре одам у банка ставам некој денар на картичка и ке пробам за 1в пат да порачам од сендит, ке ја порачам GTA:LCS, се надевам нема да заебам нешто па да ми стаса некое плико со ударна содржина :)
Хехе, не секирај се, ако има проблеми нема да ти земат пари и нема да ти ја пуштат играта :).

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
извадив вчера картичка и ми рекоа утре ќе можам да праам трансакции т.е да купувам... ако неможе ќе им се посерам пред банка...

туку Ерт да те прашам нешто.. во "Delivery Options" има опција да бирам измеѓу

Deliver to my cardholder address
Deliver to the following address

првото дали се мисли да ми ја достават нарачката во Македонска пошта/или банката од кај што ми е картицата, а второто е директно до дома да ми ја донесат??:wtf:

сигурно ќе ми ја регистрираат адресата,улицата,зградата и сите тие податоци :toe:

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
извадив вчера картичка и ми рекоа утре ќе можам да праам трансакции т.е да купувам... ако неможе ќе им се посерам пред банка...

туку Ерт да те прашам нешто.. во "Delivery Options" има опција да бирам измеѓу

Deliver to my cardholder address
Deliver to the following address

првото дали се мисли да ми ја достават нарачката во Македонска пошта/или банката од кај што ми е картицата, а второто е директно до дома да ми ја донесат??:wtf:

сигурно ќе ми ја регистрираат адресата,улицата,зградата и сите тие податоци :toe:
Cardholder's Address е адресата на која е регистрирана картичката (претходно сигурно имаш внесено Billing Address). Втората опција е ако сакаш на друга адреса да ти го пуштат. Селектирај Cardholder's address. Иначе, чим денеска си извадил, нормално дека ќе ти дава Error и нема да ти се комплетира трансакцијата, сеуште не е активирана картицата.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Cardholder's Address е адресата на која е регистрирана картичката (претходно сигурно имаш внесено Billing Address). Втората опција е ако сакаш на друга адреса да ти го пуштат. Селектирај Cardholder's address. Иначе, чим денеска си извадил, нормално дека ќе ти дава Error и нема да ти се комплетира трансакцијата, сеуште не е активирана картицата.
Billing Address?
шо е па сеа ова...
добро, нема везе видов сеа и во опции дека кај што се внесува твојата домашна/работна адреса пишува cardholder adress, значи на тоа се мисли, малце ме збуни...

и како тоа директно на врата ќе ми ја достават играта?
преку пошта иде тоа, поштар ќе ми ја достави?

знам дека те замарам, уште ова второ прашање и крај :wink:

многу го сретнувам терминот шипинг, на пример ако играта е 20 фунти, се плаќа плус тоа и испаѓа 25.
дали тоа претставува некоја врста на данок?

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Billing Address?
шо е па сеа ова...
добро, нема везе видов сеа и во опции дека кај што се внесува твојата домашна/работна адреса пишува cardholder adress, значи на тоа се мисли, малце ме збуни...

и како тоа директно на врата ќе ми ја достават играта?
преку пошта иде тоа, поштар ќе ми ја достави?

знам дека те замарам, уште ова второ прашање и крај :wink:

многу го сретнувам терминот шипинг, на пример ако играта е 20 фунти, се плаќа плус тоа и испаѓа 25.
дали тоа претставува некоја врста на данок?
Не, пекарот ќе ти ја донесе играта :pos2:.
Уживај, никој не е роден сезнајко :). Поштарот ќе ти ја донесе играта дома за околу 7-10 дена. Идиотот кај мене шо носи, претходниот пат мојата игра ја имаше оставено на хаубата од ферарито мое (југото де :) ). Иначе Shipping преведено на македонски значи Поштарина.

Order Shipped - Пратката е пуштена
Order Despatched - Пратката е пуштена :) (истото значи :) ):smir:

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Не, пекарот ќе ти ја донесе играта :pos2:.
Уживај, никој не е роден сезнајко :). Поштарот ќе ти ја донесе играта дома за околу 7-10 дена. Идиотот кај мене шо носи, претходниот пат мојата игра ја имаше оставено на хаубата од ферарито мое (југото де :) ). Иначе Shipping преведено на македонски значи Поштарина.

Order Shipped - Пратката е пуштена
Order Despatched - Пратката е пуштена :) (истото значи :) ):smir:
абе знам дека е пратка-шипинг него тоа го наплаќа сендит или Мак пошта?
ако го наплаќа сендит ќе треба плус некој си 200-300 денари да им се плати на поштата... ако сендит ја наплаќа само играта боље, бар ќе доплатам и за да ми го спакуваат :wink:
и за околу данокот, до која сума и како се плаќа?
на пример ако напраам 4-5 нарачки тоа ќе ме кошта околу 200 евра, ќе треба данок да се плати али незнам у кој износ.

само не ми се веруваше дека е така све добро организирано со нашава пошта... на ниво на федекс и дехаел се :pos2:

и благодариме на помошта... ќе ми треба дополнително консултирање за преку Амазон, таму е покомплицирано.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
абе знам дека е пратка-шипинг него тоа го наплаќа сендит или Мак пошта?
ако го наплаќа сендит ќе треба плус некој си 200-300 денари да им се плати на поштата... ако сендит ја наплаќа само играта боље, бар ќе доплатам и за да ми го спакуваат :wink:
и за околу данокот, до која сума и како се плаќа?
на пример ако напраам 4-5 нарачки тоа ќе ме кошта околу 200 евра, ќе треба данок да се плати али незнам у кој износ.

само не ми се веруваше дека е така све добро организирано со нашава пошта... на ниво на федекс и дехаел се :pos2:

и благодариме на помошта... ќе ми треба дополнително консултирање за преку Амазон, таму е покомплицирано.
Истото е и кај амазон, само што имаат поскап шипинг (поштарина). Иначе во МакПошта ништо не плаќаш, се е платено. Ќе ти земат вкупно колку што си потрошил (со шипинг) од кредитната/дебитната. Шипингот кошта 2.35 фунти во Сендит (околу 150 денари).

Немој да порачуваш повеќе од 3000 денари. Обично сите игри се под 3000 денари, значи нема царинење. Ако сакаш да нарачаш повеќе игри, порачувај ги како посебни пратки и нема да имаш проблеми со царина.

Амазон не пушта игри во Македонија.

T81

The Chosen One
Член од
15 ноември 2009
Мислења
229
Поени од реакции
6
Ако сакаш да нарачаш повеќе игри, порачувај ги како посебни пратки и нема да имаш проблеми со царина.
ова се мисли како посебни пратки но може да бидат и во ист ден порачани така? затоа што адресата е истата на сите пратки

Баже каква картичка извади кредитна дебитна или за интернет трансакции?

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Баже каква картичка извади кредитна дебитна или за интернет трансакции?
иам кредитна али мислам дека не фаќа на интернет, ја користам кога купувам нешто и ми наплаќаат преку кредитна машина.

иначе извадив интернет картица... со оваа неможам да подигам пари преку банкомат или да ми користи ко платежно средство.

али најбоље ќе беше една дебитна да извадам, таа ќе ми користеше и за во двата случаеви :toe:

T81

The Chosen One
Член од
15 ноември 2009
Мислења
229
Поени од реакции
6
иначе извадив интернет картица... со оваа неможам да подигам пари преку банкомат или да ми користи ко платежно средство.
токму таква иам и ја. ти дадоа ли ЦД за полнење од дома? ја бев да ја наполнам денеска за да порачам ама таа квачката ми вика неможе на шалтер само од дома, дојди за 10 дена ке ти биде готово ЦДто и ке си ја наполниш од дома па користи ја, попиздеф утре му одам на тој на шалтер и ако не ми ја наполни не му плаќам рата за кредитната. А инаку иам и ја дебитна ама на неа ми стасуат само пари и си подигам од банкомат незнам дали со дебитната може да се порачуе а и да може не би порачал со неа, оваа интернет картичкава колку ставам толку трошам и да стане нешто повеке од 50 евра нема нанеа...

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
токму таква иам и ја. ти дадоа ли ЦД за полнење од дома? ја бев да ја наполнам денеска за да порачам ама таа квачката ми вика неможе на шалтер само од дома, дојди за 10 дена ке ти биде готово ЦДто и ке си ја наполниш од дома па користи ја, попиздеф утре му одам на тој на шалтер и ако не ми ја наполни не му плаќам рата за кредитната. А инаку иам и ја дебитна ама на неа ми стасуат само пари и си подигам од банкомат незнам дали со дебитната може да се порачуе а и да може не би порачал со неа, оваа интернет картичкава колку ставам толку трошам и да стане нешто повеке од 50 евра нема нанеа...
не, прво ми кажаа дека ти следело цеде али според нов некој принцип не требало.Ми дадоа само тој листот кај што ми го пишува cw2 и некој инструкции за користење....

како бе неможе на шалтер???
па ја пари им дадов на шалтер за да ми стаат на картица.. туку од кај ти е тебе од Стопанска или Тутунска?

во понеделникот ми ја дадоа и сеуште не е активна.

T81

The Chosen One
Член од
15 ноември 2009
Мислења
229
Поени од реакции
6
не, прво ми кажаа дека ти следело цеде али според нов некој принцип не требало.Ми дадоа само тој листот кај што ми го пишува cw2 и некој инструкции за користење....

како бе неможе на шалтер???
па ја пари им дадов на шалтер за да ми стаат на картица.. туку од кај ти е тебе од Стопанска или Тутунска?
тоа cw2 да не е CVV2,инаку мене ми е од стопанска а сеа пред пола саат доагам од банка таа ми вика дека неможам да праам трансакција без цедето најверојатно мислеше дека немозам оти ке нема пари на картичката ама не ми даде да ја наполнам на шалтер, инаку јас ја имам оваа повеке од 1 година сеа само што ми ја обновија и уше 1от пат коа ја земав не ми дадоа цеде, ке ти дадеме и толку беше

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Абе што се замарата со стопанска :), зимајте дебитна од Тутунска и терајте.

Иначе за порачките најдобро ќе биде да ги направиш во различни денови за да не ти ги спојат. Ова до сега го немам пробано (значи никогаш немам купено нешто повеќе од 50 евра).

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
тоа cw2 да не е CVV2,инаку мене ми е од стопанска а сеа пред пола саат доагам од банка таа ми вика дека неможам да праам трансакција без цедето најверојатно мислеше дека немозам оти ке нема пари на картичката ама не ми даде да ја наполнам на шалтер, инаку јас ја имам оваа повеке од 1 година сеа само што ми ја обновија и уше 1от пат коа ја земав не ми дадоа цеде, ке ти дадеме и толку беше
абе сеа ми викаат цеде требало, леле ќе ги заколам!

а знаеш ли зашто служи цедето?

Kajgana Shop

На врв Bottom