Дали учиш зашто те тераат или зашто сакаш?

С

сашенко

Гостин
Учам зашто е прекрасно чуството ДА ЗНАЕШ.Знаењето ме исполнува и ми дава самодоверба.Учам, добивам знаење и станувам свој човек со тоа.Имам нешто со кое можам да му се покажам на светов и да се гордеам со тоа.Без разлика дали школо, факс или читаш нешто бидејки те интересира и го проучуваш се е тоа добро и корисно и кога тогаш во животот ке ти помогне многу.

Член од
14 август 2010
Мислења
5.508
Поени од реакции
5.821
Го одбрав да го учам она што го сакав, па поради тоа ... учам зашто сакам :)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Некои предмети ги учам оти ги сакам,а некои чисто за оценка....

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Учам за оценка. Ама знаењето останува во мене иако не сум свесна. Да, веднаш откако ке напишат пееееееетка заборават 50% од содржината, ако некогаш подоцна некој наставник спомне нешто и ме потсети подготвена сум да кажам и некоои детали кои остануваат во мене благодарение на тоа што учам сликовито. :)):pipi:

M

MacedoniaGirl

Гостин
Оние предмети што ми се допаѓаат ги учам со задоволство. Оние другите ги учам за оценка. Знам дека знаењето е поважно од оценката, но што ако јас несакам хемија на пример? Јас имам поинаква замисла за образовниот систем. Од прво до четврто одделение да се учи основата по сите предмети која е потребна за општа култура, а веќе во петто одделение да си ја избереме насоката. Не вака, зошто да учам нешто што ни 1% не ме интересира? Неможе бе толку обемен материјал и работи кои никогаш нема да ни притребаат во животот да ги учиме! Што сме ние, роботи?
Некогаш и наставникот може да ти створи омраза кон предметот. Јас летото шесто спрема седмо хемија го мислев за интересен предмет и останав на тоа мислење првото полугодие од 7-мо одд, но тука нормално наставничката ги зема работите во свои раце и еве осмо одд сум, несакам да го слушнам зборот хемија.
До каде со ваков наставен кадар?

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Учам затоа што морам...од дома не ме тераат али...сакам свој човек да бидам и да имам знаење..

A

apidrone

Гостин
Учам затоа што морам...од дома не ме тераат али...сакам свој човек да бидам и да имам знаење..
Значи учиш затоа што сакаш да научиш... А инаку само една работа мораш да ја направиш, а тоа е:
да умреш

Г

Господ

Гостин
Студирам бидејќи е мал дел од моите долгорочни планови.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Сакам да си учам :) . Ако е дојдено до терање и туркање од инат, ништо од тоа .. На сила убавина не бидува. Амбициозен сум и ми се гради кариера, уште барем 5 години .. Млад сум многу за да засукам ракави и да работам. :)

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Прво учев затоа што сакав, после од навика, а сега ич не учам! :pos2:

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Јас учам само во последните месеци од школската година... април и мај. А од септември до март си уживам :) !
Вгодина планирам да се запишам на ФОН... па ваљда тогаш ќе учам повеќе. :salut:

--- надополнето ---

Учам оти морам.
И јас исто пријателе... да не морам ни учење ќе се видеше ни училиште ! :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.319
Поени од реакции
15.571
Учам затоа што сакам. Онака, ќе седнам и само учам, читам нешто. Ако не прочитам нешто денеска се чувстувам празно.

Kajgana Shop

На врв Bottom