Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 52: Тотална забрана за продажба и употреба на алкохол освен за медицински потреби и религиозни обреди)

Зошто да не?
Невиноста стана непопуларна и табу само последните неколку години благодарение на холивудски филмови каде со тенденција се исмеваше.
Тој социјален инжинеринг си има автор.
Луѓето секако не е добро да бидат промискуитетни.
Таа тема, во свое време.
Природата не создала за да бидеме промискуитетни.

Како што пишав и погоре еден маж и една жена може да биде рамно само на едно бебе.....

Не за џабе порано имале по 10 деца, некое и да испадне од комшијата голем кур битно да е работоспособно :icon_lol:

Како што пишав и погоре еден маж и една жена може да биде рамно само на едно бебе.....

Не за џабе порано имале по 10 деца, некое и да испадне од комшијата голем кур битно да е работоспособно :icon_lol:
У цел свет и у многу култури луѓето порано имале 10+ деца. Ама тоа биле други времиња.

Денес на Запад имаш култура кога детето ќе наполни 18 се сели од дома и работи некаде, ако е од побогато семејство оди у кампус на Универзитет и се мажи/жени и наоѓа работа или работи у семејната фирма.

Кај нас, живееме со родителите у сеемен стан од нивните родители.

Последно уредено:
У цел свет и у многу култури луѓето порано имале 10+ деца. Ама тоа биле други времиња.

Денес на Запад имаше култура кога детето ќе наполни 18 се сели од дома и работи некаде, ако е од побогато семејство оди у кампус на Универзитет и се мажи/жени и наоѓа работа или работи у семејната фирма.

Кај нас, живееме со родителите у сеемен стан од нивните родители.
Муабетов ми е дека нашето биолошко програмирање не се замара кој век е, има причина зашто на мажите им шетаат очите и сакат да ја попунат секоја дупка. Тоа што го игнорираме ова програмирање е доказ дека мажот може да се издигне над животинскиот мозок.

Но доволно е струја да снема на месец дена да видиш колку брзо светот ќе се врати на тоа што е програмиран, ние сме сепак само животни.

а сега гледаш колку сме олабавени како општество за тие работи? Заостанато било ете сега сме којзнае колку напред. Кога ќе се попушти за нешто, како сега со изневерувањето, шејмувачот е жигосуван за ненормален. :toe:
Да, добра поента. Не можам да барам шејмање да биде казната за изневерувачите а во исто време да сакам да жигосувам ненормални за тоа. :toe: :P Најверојатно барав поблага казна од парично/кривично и тоа ми изгледаше доволно безопасна казна за да најдеме средина. Безопасна бидејќи општеството ќе се осеќа корисно со шејмањето, демек сме свесни што е добро а што лошо и даваме до внимание дека не сме ок со тоа. А во исто време шејманиот може да продолжи да си го живее животот како што тој мисли дека е најдобро за него, без финансискиот импакт. Бракот се базира на обострана согласност на крајот на денот со причина. Убаво е да се потсетиме дека не сме тука само да се размножеме додека опсесирајќи се со демографски проценти. Затоа кога викате дека треба да е кривично дело и дека кривоверците треба да платат, буквално овојпат, мора да има и расположение во дискурсот како: “не ни регистрирам оти баба Рада комшиката обесена на прозор ме видела како ја носам третиот ситуејшншипот дома у 2 сабајле и рекла на Маре". Следно ќе направиме законски многу потешко и бирократски да се разведиш со цел да стимулираме проценти? Кажи ми што мислиш околу тоа и реплицирај кога ќе можеш. Ти посакувам прекрасен викенд. izbrisi go posledniot del so pozdravot. Premnogu e genericki i go rasipuva postot. Во ред — го бришам последниот дел со поздравот за да го поправам постот. Се надевам ова е подобро: Да, добра поента. Не можам да барам шејмање да биде казната за изневерувачите а во исто време да сакам да жигосувам ненормални за тоа. :toe: :P Најверојатно барав поблага казна од парично/кривично и тоа ми изгледаше доволно безопасна казна за да најдеме средина. Безопасна бидејќи општеството ќе се осеќа корисно со шејмањето, демек сме свесни што е добро а што лошо и даваме до внимание дека не сме ок со тоа. А во исто време шејманиот може да продолжи да си го живее животот како што тој мисли дека е најдобро за него, без финансискиот импакт. Бракот се базира на обострана согласност на крајот на денот со причина. Убаво е да се потсетиме дека не сме тука само да се размножеме додека опсесирајќи се со демографски проценти. Затоа кога викате дека треба да е кривично дело и дека кривоверците треба да платат, буквално овојпат, мора да има и расположение во дискурсот како: “не ни регистрирам оти баба Рада комшиката обесена на прозор ме видела како ја носам третиот ситуејшншипот дома у 2 сабајле и рекла на Маре". Следно ќе направиме законски многу потешко и бирократски да се разведиш со цел да стимулираме проценти?

Сакаш да возиш 100 на пат со 50? Казна. Сакаш да крадеш? Бам казна.
Изневери? Jail. Не се појави на закажано на фризер? Straight to jail.

Муабетов ми е дека нашето биолошко програмирање не се замара кој век е, има причина зашто на мажите им шетаат очите и сакат да ја попунат секоја дупка. Тоа што го игнорираме ова програмирање е доказ дека мажот може да се издигне над животинскиот мозок.

Но доволно е струја да снема на месец дена да видиш колку брзо светот ќе се врати на тоа што е програмиран, ние сме сепак само животни.
Da, da.

I dvata pola podednakvo gi laze gjwvolot i podednakvo imaat iskusenija. Mozebi ne istovremeno, ama podednakvo.

Ете бар некој кој е справедлив кон двата пола :)
Sekoj den sekoja zena se kae i naiduva na iskusenija da go ostavi svojot maz rabotnik mozebi ne siromasen ama prosecen za tamu nekoj si pun ko brod.
Sekoj den sekoja zena se oblekuva porazgoleno za da ja zdogleda potencijalen Plan B, dal na internet, dal u zivo.

Sekoj den sekoj maz se zagleduva vo nekoja devojka/zena dal online dal u zivo i ko za belja ke naide na ovaa sto bara Plan B. :)

Sekoj den sekoja zena se kae i naiduva na iskusenija da go ostavi svojot maz rabotnik mozebi ne siromasen ama prosecen za tamu nekoj si pun ko brod.
Sekoj den sekoja zena se oblekuva porazgoleno za da ja zdogleda potencijalen Plan B, dal na internet, dal u zivo.

Sekoj den sekoj maz se zagleduva vo nekoja devojka/zena dal online dal u zivo i ko za belja ke naide na ovaa sto bara Plan B. :)
Нема ништо лошо во загледувањето.. ако е само тоа.
Ама ако ситуација 1, жената потпадне макар еднаш... ризикува за 15мин ќеф да изгуби семејство што го стварала не знам колку време.
Во ситуација 2, да за жал такви се жените!
Патат approval од некоја Ленче што два пати ја видела у живот, или Трајко колегата... и нека.. ако остане на тоа, и ако е доволно свесна дека вистинскиот approval треба да го добие од мaжот!
Нели под услов да не бара навистина план Б, ама тогаш ситуацијата е многу покритична од лајковите... таму возот веќе заминал.

Истото важи и за мажите! Ако ми налета таква план Б, а имам фамилија... треба да сум глуп ко точак за да ја изгубам фамилијата за некоја што баш буквално ја нарекуваме "план Б"!
Автоматски споено мислење:

Da, da.

I dvata pola podednakvo gi laze gjwvolot i podednakvo imaat iskusenija. Mozebi ne istovremeno, ama podednakvo.

Ете бар некој кој е справедлив кон двата пола :)
Па ќе не обвинат дека сме мизогени.. ;)
Вака стај лајк, така е речи.. и уживај :D

Не знам колку години сте, ама троа грешка сте.
Земете пример да речеме од Ферари, они се познати со план А и план Б, особено со Леклерк. И како обично утнуваат во 70% од плановите.
Ова вие што го викате план А или Б, се уствари опции, не и разработени планови. Ако дојде до план, значи отиден е возот.

Немам ниту јас ништо против онака пријателски флерт, чисто за дигање самопоуздање, ама една работи може да доведе до друга и така...

Така е, човек нешто губи, нешто жртвува за да добие нешто друго и на крај краева секој сам си го бира својот избор.
Земете пример да речеме од Ферари, они се познати со план А и план Б, особено со Леклерк. И како обично утнуваат во 70% од плановите.
Ова вие што го викате план А или Б, се уствари опции, не и разработени планови. Ако дојде до план, значи отиден е возот.
Јас само сакав да кажам дека секоја жена е секогаш отворена за нешто ново, разгледува опции или просто се претвора она самата у опција за некој таму.

Точно чичко Фенел!
Поправено!
Дури би рекол и "опција" е премногу, и се, освен некоја фантазија во малиот мозок.

Јас само сакав да кажам дека секоја жена е секогаш отворена за нешто ново, разгледува опции или просто се претвора она самата у опција за некој таму.
Лелееее а шубо почна да не изедначуваш! :rolleyes:

Против третирање неверство како кривично дело. Не е морален акт, се слагаме, али не треба државата да гони некој за неверство и да се меша во интима.

Прво, пошто даночни обврзници со своја пот ќе плаќаат милиони за џандари да шпиунираат што се дешава по комшилук, дали тие што се муваат во клуб се во брак, дали тие што се на кафе сами во град се во швалерај или не. Едноставно не вреди нечија пот и труд дадени на даноци да се конвертира во тоа државниот апарат да губи време на тоа кој е во швалерај, кој со кого искача, кој е верен, место да се грижи за јавна безбедност. Премногу пари за нешто што е скроз небитно. Па замисли тек доказна постапка и судови на што ќе губат време, па вештаци. Подобро полицијата и обвинителството да се фокусираат на организиран криминал, корупција, примена на закон.

Второ, приватни односи се комплексни и нема сенс држава да се меша во интима. Разбирам ако е за семејно насилство, или право на дете (алиментација), каде е загрозено здравје и живот на граѓанин, али швалерај колку и да е морално контроверзна ствар, не е нешто во кое што државата треба да се меша. :cool:

Руските писатели одувек имале добри дела.

А интересна забелешка за нив (Русинки, Белорусинки, Украинки, Молдавинки, Чехињи, Полјакињи и Бугарки) се едни меѓу најнаивните кога станува збор за сексуално искористување и сексуална експлоатација.
Многу лесно се лажат со пари, (а парите можда и фалц), ама ете некоја успеала демек така, и ајде сега сите се продаваат на Германци, на овие, на оние...
И западњачкиве не се поарни. Тие на пари и стабилно општество и работа успеаа да се прелажат да се парат со нигроси и муџи.

И wot! А баш беше оригиналот кул.
Прашај го Ска ако мене не ми веруваш.
Камо среќа него да некој го заменеше, не знаев дека некогаш ќе ми oдмили крипи паста, но ете...

Обои ме изненаден. Ако нешто барем форумот никогаш не потфрла да разочара.
Конзистентноста е преценета ионака, како и самиот брак.

Ми се допаѓа сентиментот, но што со разводи кои траат долго, апстиненција?
Ако така, што има да се разведуваме на прво место... што и да е ќе помине.. (rip guy)

Абе сега, незрели не треба да ни се ни во работен однос. Што треба и што мора се многу далеку едно од друго. Да не (пра)бабите и дедовците ни биле нешто особено зрели на 14-15-16 години? Да не мешаме вредности кои не може да се дефинираат како зрелост за брак, впрочем затоа имаме општо прифатени години за кога се влегува во односи, бракови и останати грешки со причина. Се контраш сама со тоа, ако некој не е работоспособен, ако не е пресметлив, ако не е зрел како би ти било фер да го казниш? Ако било тоа проблем, не требало да се дозволи да се влезе во таков правен однос на прво место.

И... што со љубовта, праша како непоправлив романтичар?
Не мислиш дека некои луѓе се наоѓаат малку подоцна понекогаш како вистинските еден за друг?

Птицата во потпис има: Подобро кошмарен крај, отколку кошмар без крај...
Ниту едно лесно дело нема да промени кај човек да не тргне кај што тргнал.

Ќе те осудат за тоа, после иди извади бугарски да те видам...

Па некоја паметна ќе каже и ретроактивно да важи... ќе опростуваме пола на тој што признава?

Што ако сум бил пијан и не се сеќавам кога @DenaM ми шепнала дека е заљубена во @Red John?

Прегледај го приврзокот 484270

Да не ја комплицираме дополнително љубовта, веќе е доволно комплицирана.

Не.

Не.
Значи сепак чим су ти го одмилил жанрот крипипаста, полека се враќаш во реалноста.
Можеби не си бил заменет само си бил опседнат и демонизиран.
Не за друго и порано беше pain in the ass ама барем имаше поента.

Последно уредено:

Абе ние сме многу големи забанти и сеирџии се додека му се дешава на некои друг. Има една стара поговорка-Сто камшици по ту грб ич не болет. Еден по мојот е рамно на катастрофа. Затоа има и толку пијандури шо си ги малтретираат жените. Поради тој сомнеж-Чиви се пизда им мајчина!

Абе ние сме многу големи забанти и сеирџии се додека му се дешава на некои друг. Има една стара поговорка-Сто камшици по ту грб ич не болет. Еден по мојот е рамно на катастрофа. Затоа има и толку пијандури шо си ги малтретираат жените. Поради тој сомнеж-Чиви се пизда им мајчина!
Пак ќе пишам гледате низ леќата на 2026 година, животот пред 1000 години бил многу поразличен и потежок. А биологијата ни е иста.

Back
На врв Bottom