Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 52: Тотална забрана за продажба и употреба на алкохол освен за медицински потреби и религиозни обреди)

Не играм Дота, ама сто години е џи-џи-вел-плејд
Веројатно се користа фразата и за други игри и вакви иронични ситуации, ама на Дота се користи баш ептен у иронична и не иронична смисла.

Исус џуниор, ти тргна со библискиве пасуси, ќе испадне дека појше Библијата ја знаеш од повеќето верници
Владе ти е Мајкл Џордан на форумов, црниот Исус :D

И ѓаолот ја користи Библијата, ама само против тебе. Како и да беше изреката, не ми текнува... :)

Друго тие шо изневеруваат големи се шансите да му пренесат некоја сексуално пренослива болест на својот брачен партнер. Има доста вакви случаи.
Па тогаш регулирај го само тоа. Ако некој знае или требал да знае дека има стд и дека има шанса да го загрози животот и здравјето на друг, тогаш нека одговара кривично. Тоа треба да стимулира и помалку изневерување по дефулт. Зошто казнување consenting adults кои користат заштита? Не може со закон да ги направиме сите во светот да се добри луѓе. Не функционира тоа така. Во случајот со изневерувањето, да не се прости истото, да биде шејман и осудуван од општеството и околината итн секогаш ќе биде поголема казна која носи повеќе резултати од 100 евра казна, на пола ако ја платиш кога ќе те фатат на лице место паркиран во темно. За сопружниците често се регулира и во предбрачни договори каде имаат подобри услови при развод ако се докаже дека едниот изневерувал и/или е причината за развод итн, што на некој начин веќе го казнува парично престапникот а парите си ги дели државата и отштетената преку цените за постапката.

Ама како што има сега закани: "ќе го лежам" за некој што ти оди на нерви, како што владе еднаш ми се закани дека ќе ме тепал поради неговите тенки нерви, така би имало и: "оваа вреди, би ја платил (казната плус хаха)".

A ako dvata vo isto vreme se neverni, dvata krivicno ke se gonat po sluzbena dolznost, ke si se prefatat ili kako ? :cautious:

Неверство во одбрана. Ако партнерот те изневерил, имаш право еднаш и ти да го изневериш или да побараш исплата. Останува како избор на жртвата. Што и да помага да не се самоубие, тоа.

Ова кривично дело е доста благо речено, не сум сигурен дека доловува колку имаме зијан од курвање наоколу како општество. Казната да биде 12 месеци јавно да се чистат автопати, плоштади од ѓубре, ѓубреџиски активности да помогнат со камиончињата и секакви општокорисни работи. По 16 часа на ден, а тие 8 што се за спиење да се изолирани таму по напуштани касарни што се користеа за време на корона со личности од ист пол, под строг надзор.

Не, сериозно, што е потребата на неверства? Тие што се склони на неверства се најдолниот слој во општеството, како очекуваш од него човек да е утре, одговорен, ако не може да си го контролира сексуалниот нагон. И мажи и жени исто срање се во денешно време, опкружени сме со луѓе со ниски морали и нормално прифаќање на работи како разводи, неверства, како another regular day in the office да е работава. И тоа почнува со пратење погрешни трендови и немање основно воспитување уште пред бракот. Од оние моменти кога овие кокошкиве на кафе се собираат да раскажуваат за сексот од претходната вечер после клуб на пијано некој клошар што ја собрал, па го раскажуваат како средба со кралот, до најситен детаљ, немој случајно сите другарки рошљи да не дознаат колку време дупел ебачот на мама. Овие машкиве уште толку поутепани, ќе дават наоколу совети како демек баки слушај ме ти мене како треба, ќе им пишуваш на 100 една ќе упали, па ќе уфрлаат фрази “курот нема очи“, “ебеш не ебеш курцу време пролази“, и тоа генерално и се квалитетот на муабетите на средбите, џабе го трошиме воздухот, истите тие луѓе од 2та пола утре ќе завршат со некој што рандом го запознале во дискотека, ќе имаат бебе, кое не го сакале, ќе се во брак, во кој не сакале да бидат, затрупани со закон кај што или треба да пријавиш тужба за семејно насилство да се разведеш или да има обострана спогодба, па пазарење како да се пазарат луѓе што не се знаат за кило круши, а не брачни партнери, кој што да добие од имотот, децата. А заборавив да кажам дека рол модели на луѓево се луѓе ко Бака Прасе, кои си фрлаат туциња пари во бесни коли на голи девојки спонзоруши, па ќе си рече маминото синче еј ова сакам и јас да сум кога ќе пораснам. На девојките рол модели им се Кардашиани, Џенери и останати на ботокс, филери, кои преку продажба на своето тело си просперирале во животот. Не помагаат ниту медиумите ниту социјалните мрежи на кои висиме како кабел после невреме и кои не силуваат со овие ликови. Буквално сржта на проблемот е длабока и се е погрешно, од корен треба работите да се менуваат, ова со неверства во брак е само последица на се ова погрешно што спомнав, а и на многу други работи кои не ги спомнав.

Многу е јасно. Кодекс бушидо, чест и верност треба да се пред се. Ако не си спремен да бидеш посветен родител, немој да бидеш. Ако не си спремен за брак, немој да стапуваш во брак, само поради притисок од родителите, општеството. Ако не се контролираш под дејство на алкохол, немој да пиеш. Оправдувањата и изговорите за неверство се смешни, трагикомични, секој може да се тргне од блудот и пороците, алкохолот, дрогата, кафаните, дискотеките, луѓето со ниски морали, ама комфорно ни е да се мешаме со ова, да си имаме некои бекап опции на страна, да ни шета газот. Фразата “еднаш се живее“ само за вакви ниски адреналини и задоволувања сексуален налог ја користиме, не ја користиме за да оставиме нешто корисно зад себе во животот, да бидеме пример за нешто исправно, поразлично.

Последно уредено:
Најјако од све ми е што огромен дел од контроверзните мислења се "XYZ треба да се КАЗНУВА" и во тој стил.
Bitch, живееме во најкорумпирана држава и во најкорумпиран свет можда во историјата на човештвото. Проблемот е баш во КАЗНИВОСТА и како истата се спроведува, проблемот е како на елити им се простува, на елити им се овозможува злостор врз деца, вие овде скокате и фантазирате за некаква казнивост на нешто банално.
Мислам смешно ми е реално. Дури и да бидат нештата кои што се дебатираат - казниви, секогаш системот ќе најде некој грешник некаде како оној со украдените 15 ќебапи кој ќе го јаде, додека илјадници други исповрзани такозвани елитисти ќе си го ладат. Така било од античко време па до сега, верујте вакви работи биле казнувани илјадници години низ историјата, и на крај небитни ликови го кркале за сметка на робовладетели, феудалци или религиски лидери. Мислам дека низ сета историја од египет, преку македонија, грција, рим, византија, инквизиција, отоманство неверството било брутално казнувано, и да верувам дека сите ова го праеле, ама само сељаците го кркале стапот и биле каменувани и посрамотувани на плоштад како серсеи или како и да се викаше во ГОТ... SHAME SHAME SHAME.
Најголемиот проблем е баш тоа, казнивоста, неправдата, неправдината... На хартија можеш да забраниш и казниш милион работи, се се сведува на крај на егзекуција на пишаниот закон, кој моментално во светот ретко каде се применува.
Сите имаме индивидуален објективен и субјективен идеал за правда, за да на крај истиот преку колективната ни свест во даден момент се трансферира во пишано законодавство на една држава.
Мислам темава за контроверзни мислења е океј овака за хехенце муабети, ама гледам многу луѓе се сериозни во ова, па ептен се влага у некој sci-fi фантастичен надреализам, требало да се казни неверство... ви се молам.

И да, ја сфаќам поентата на темава и дека не е толку сериозна, ама ептен се иде у фантазија на моменти.
Ме чуди колку од луѓево легитимно би живееле во инквизиционо радикално наци општество, каде што јавно прдење би било каменувано јавно на плоштад.

Најјако од све ми е што огромен дел од контроверзните мислења се "XYZ треба да се КАЗНУВА" и во тој стил.
Bitch, живееме во најкорумпирана држава и во најкорумпиран свет можда во историјата на човештвото. Проблемот е баш во КАЗНИВОСТА и како истата се спроведува, проблемот е како на елити им се простува, на елити им се овозможува злостор врз деца, вие овде скокате и фантазирате за некаква казнивост на нешто банално.
Мислам смешно ми е реално. Дури и да бидат нештата кои што се дебатираат - казниви, секогаш системот ќе најде некој грешник некаде како оној со украдените 15 ќебапи кој ќе го јаде, додека илјадници други исповрзани такозвани елитисти ќе си го ладат. Така било од античко време па до сега, верујте вакви работи биле казнувани илјадници години низ историјата, и на крај небитни ликови го кркале за сметка на робовладетели, феудалци или религиски лидери. Мислам дека низ сета историја од египет, преку македонија, грција, рим, византија, инквизиција, отоманство неверството било брутално казнувано, и да верувам дека сите ова го праеле, ама само сељаците го кркале стапот и биле каменувани и посрамотувани на плоштад како серсеи или како и да се викаше во ГОТ... SHAME SHAME SHAME.
Најголемиот проблем е баш тоа, казнивоста, неправдата, неправдината... На хартија можеш да забраниш и казниш милион работи, се се сведува на крај на егзекуција на пишаниот закон, кој моментално во светот ретко каде се применува.
Сите имаме индивидуален објективен и субјективен идеал за правда, за да на крај истиот преку колективната ни свест во даден момент се трансферира во пишано законодавство на една држава.
Мислам темава за контроверзни мислења е океј овака за хехенце муабети, ама гледам многу луѓе се сериозни во ова, па ептен се влага у некој sci-fi фантастичен надреализам, требало да се казни неверство... ви се молам.

И да, ја сфаќам поентата на темава и дека не е толку сериозна, ама ептен се иде у фантазија на моменти.
Ме чуди колку од луѓево легитимно би живееле во инквизиционо радикално наци општество, каде што јавно прдење би било каменувано јавно на плоштад.
Се согласувам, но сепак е форум и е интересно да го пуцаме ветрот ко што викаат Америте, да дебатираме. Мене ми е интересно затоа што таквите дебати се социјален експеримент на прима виста како би реагирале луѓе на ваков-онаков закон или режим.

Se resava i to. Ke mu davas na partnerot 7 dena sumamed rastvoren vo sokot, onaka mal znak na vnimanie, da se osvezi vo zeskoto. I site zdravi, srekni i veseli :D
Aman be se treba da vi se crta :sneaky:
Проблем ќе му направиш, сумамедот не се пие 7 дена.

Апсолутно се согласувам со ова. Неправедност и корумпираност се нешта коишто тешко дека ќе се искоренат некогаш ако погледнеме у минатото.
Кога веќе спомна турско, тука имало и девојки казнувани што доброволно се мажеле со турци како 10та жена негова, па имаме и такви хероини кои не се давале на турците. У Холандија ми се чини беше, Холанѓаните ги шишале ќелави сите жени што спиеле доброволно со Германците за време на војната.
Ама тоа биле војни и ропства и други околности. Сепак казни имало, како што викаш за најсиромашните, за ботатите оргии.

Веќе многу работи се опфатени кога ќе дојде моментот за развод и за тоа на кого судот ќе му додели старателство на децата, одговорност за плаќање алиментација и слично, ама за неверство како причина за развод сулудно е да бараш некој да одговара кривично, а ете делумно ќе одговара прекршчно у суштина со сите судски трошоци, алиментации, издржувања, поделба на имоти стекнати не стекнати у брак итн...

A од друга страна имаме и социјални случаи на кои социјалните служби ќе им ги земат децата и ќе ги однесат у некој вошкарски хепатитен дом за деца, кадешто никој нема ниту да ги посвои.

И, да, коа веќе спомна ГОТ, заборави на Црвената што правеше пичкини магии, како што овде некој на форумов ги нарекува. :)

Последно уредено:
Биџи, не е проблем што муслиманките се фукаат, колку што нашиве почнаа да се фукаат со муслимани!
Порано се знаело, па дури и курва имала некој кодекс.
Денес апла им е нормализирано у тие пет кура што им ги пишал Господ, и еден сечен бар да има..
А кај пет таму и пеесет..

Те чул господ за ова.
И самиот знаеш во други теми на форумов пред неколку месеци пишував за каурките како се чукаат со рамковните.

Поголем морал имаат во Амстердам отколку ваквите барем е таква мојата перцепција.
Автоматски споено мислење:

Se ebat kako kravi sekoja treta smena i dezurstvo, mora da se najde nacin da se opravda. Sto ne ti e jasno..:cautious:

Парче се прават во ноќните смени.
Посебна приказна е болницата во Куманово во одделенијата каде ја има ноќната смена.
Да го фати човек језиво чувство кога ќе помисли дека лежи на кревет каде порано во ноќните смени се плескале сестрите и докторите во болниците.

Проблем ќе му направиш, сумамедот не се пие 7 дена.
Eto zosto pozelno e da imas doktorka svalerka :toe:
Zdrav prav i navremeno servisiran.
A ne ke se zaaka nekoj so nekoja od smetkovodstvo ili IT, i ete ti belja :D

Back
На врв Bottom