KSC #380 - Семплање, Крадење и Останати итроштини

• Креатор на темата Креатор на темата dragonsky
  • Време на започнување Време на започнување

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.753
Поени од реакции
86.119
1785111522627.png

Време е за ЗБО едицијата на Кајгана Сонг Контест темите.

За разлика од претходната тема, овој пат добивате либерална тема.

Темата е "sampled songs" или за тие што не знаат англиски "brat ovaa kradena mu e stoposto, drugar gleal na internet"

Нема да ве замарам да морате да го споделите и семплот... АМА би ми значело ако сепак во коментар пишете што е "оригиналот" или барем што е копија на копија на копија што излегла пред вашата песна.

Би претпочитал ако темава се држи до малце 'поконкретни и битни' семплови, односно до песни каде што главен дел од песната е семплан (не треба да ви е тешко, ако сте слушале радио во последниве година-две-три сигурно сте приметиле песни што ве натерале да кажете "Еееј која јака песн.....чек, од кај сеа Дејвид Гета, што е ова Бебе Рекса бе, од кај излезе ова, не беше ова една песна од моето детство?!" - Беше. Сега е дел од друго детство, repackaged and ready for quick digestion.

Нема да давам ептен примери за да не ви крадам потенцијални идеи, ама еве чисто еден пример.
Убавината во темава е што очекувам да има диверзитет на жанрови па така од едно парче како:

Можете да добиете:

И така му натаму јајца

ФАК:

"Е, ја сакам да постирам една песна што е цела музика крадена, само малце е сменет текстот, ама крадена е од еден Србин Бугар Турчин Македонец Американец Јапанец Човек, може???" - Би претпочитал да е нешто повеќе како примериве што ги дадов, т.е. да е семпл, ама Да, можеш, ако не ти текне нешто друго.

"Сакав да постирам семпл од [песна] ама еден друг постирал друга трака што ја семпла истата песна како и мојава.. може да постирам?" - Може!

"Се мислам дали да постирам песна каде што семплот не е толку 'in your face' и е малце посуптилен ваму и таму, шо да праам?" - Ако тоа ти е твој избор и не најдеш нешто поконкретно - Постирај. Ама елаборирај.

"Еднаш у кафана ми кажа еден другар дека онаа на [пејач/ка] му е крадена таму негде од Косовска некоја народна, не можам сега да најдам на интернет, ама сто посто е вистина, никад ме нема излажено!" - Реков дека не мора да се постира оригиналот, ама... Ајде сепак да задржиме некои правила колку-толку, не би било лошо барем да пишете име на тоа што е семплано, пошто во спротива секој може се да постира. Така да... би било добро да постирате песна и да пишете во текст "Inaku ova refrenov e izvaden od [pesna], mozete da ja najdete na internet, ke vidite, isti se"

"Не баратам ептен со интернет, ама песнава еднаш ја слушав и ептеееен ме потсеќа на една друга." - Пак ќе кажам, постирај, ама подобро е да прочепкаш малце да видиш. Ама ако, не би било лошо да има и некоја таква дебата..... Ако правилата на форумов дозволуваат разговори за изборите на луѓето, не знам, се извинувам на модераторите на подфорумов, нека објаснат тие дали е ок да има разговори или не : )

"Eeee gore si postiral nekoja pesna od Elena, ama jas ja znam ovaa ko pesna na Kuku Lele, wtf koja e ovaa Elena??" - Качи се на кур па ви... а не, тоа за Лидија беше. Овај... Да. Може да постираш кавер на песна што веќе е постирана, бидејќи кавер на семплана песна делува ко да е поентава на темава.

(Едит: Заборавив ова првично, ама муабетов за Лидија ме потсети - песната "Лидија" колку што јас знам, 'семпла' шега/разговорен муабет. Така да ако сака некој да ја постира со муабет "Ова семпла виц што сите го знаеме" - не се важи, мора да биде музичко дело, референци и имитирање на стилови не се важат за темава)

Како што гледам од другиве теми тука... Може да се пријавувате до... петок вечер или нешто така.

Со среќа!
И запаметете - сите ваши постови на кајгана се само некаков ремикс со семплање на делчиња од песнава

Последно уредено:
Кога почнавме со 1001 Albums... предизвикот, уште во првите 100 ми се појави албум на еден бенд кој прави електронска музика, од Австралија, The Avalanches. Нивната музика не е еден семпл, туку милион семплови! И не само семплови од музика, туку звуци од природата, семплови од реклами, реплики од филмови... буквално се има во музиката освен actual музика. Дури има и посебен термин за овој „жанр“, plunderphonics. И што е најинтересно, не звучи како какофонија, туку баш интересно. Се сеќавам колку уживав во албумот, дури и го оценив со 5/5 оценка. Еве ја насловната од тој албум:

Jas ako sfativ koj se uslovite i pravilata, ete tuka da me otepas.
More druze ne se site so sredno i fakultet.
Daj vo krarki crti, vaka vaka i vaka e rabotata, ova i ova se bara, ova ne, ne tuka referati si mi iznapisal, ko diplomska da branis.
Бара оригнал и копија или обратно кој го знае. Семпл се максимум 4 акорди врз кои се базираат многу поп песни, повеќе од тоа е плагијат. Многу помалку е застапено во хард рок (поп рок е лејм) или метал музиката, најмалку во народната бидејќи во овие жанрови секогаш индивидуализмот е водич, независно дали е удирачки или жичан инструмент, нешто мора да води и да е уникатно па на тоа се надоврзуваат другите музички елементи.

Пример подолу за 4 акорди.

@dragonsky

И мене ме мрзеше искрено цел текст да го читам. Се важи ова?

Бидејќи не слушам нова музика, и слабо стојам со електроника, поп и денешни срања...
Ќе идам со една класика ;)

Child in time со доџи да остаримо заједно од Шабан :D
Се надевам ја трефнав темава?

Не разбрав дали темава е преработка на песни или само земен дел од песна?

Ја сфатив темава како повеќето главни семплови да се веќе од постоечка песна али ипак за сосема друга песна да станува збор, не класичен кавер. Нешто како нумерава каде главната носечка мелодија/семпл е од Eiffel 65 - Blue (Da Ba Dee) али ипак песната е скроз друга, друга лирика итн.

Семпл, преработка (кавер) и плагијат не е исто. Змејскиот не е јасен со темата затоа што семплингот не е крадење, секогаш се кредитира авторот, освен во земјите од втор и трет свет.

Бара оригнал и копија или обратно кој го знае. Семпл се максимум 4 акорди врз кои се базираат многу поп песни, повеќе од тоа е плагијат.
Ова што го имаш постирано со најчестата прогресија не е семпл.

@dragonsky

И мене ме мрзеше искрено цел текст да го читам. Се важи ова?

Оригиналот: Eric Burdon & The Animals - When I Was Young

Ова е веќе целосна преработка, не е само семпл.

Семпл е Hung up од Мадона на Gimme, gimme, gimme од АББА или U can't touch this на Super Freak.

Бара оригнал и копија или обратно кој го знае. Семпл се максимум 4 акорди врз кои се базираат многу поп песни, повеќе од тоа е плагијат. Многу помалку е застапено во хард рок (поп рок е лејм) или метал музиката, најмалку во народната бидејќи во овие жанрови секогаш индивидуализмот е водич, независно дали е удирачки или жичан инструмент, нешто мора да води и да е уникатно па на тоа се надоврзуваат другите музички елементи.

Пример подолу за 4 акорди.

So seto postovanje na kreatorot na temata ama stvarno ne mi e do tolku dosadno. Da sakav tolku da se zamaram kojznaj so ke zavrsev dosega. Akordi be. Mene na kolata dizna mi cukase ili pojma nemam so praese gospo znaj kolku vreme pa ne ja setiv duri mehanicarot ne mi kaza, a za drugo ja nosev, ne pak akordi ke lovam dali bile isti, slicni ili pojma nemam so. Pa uste i cetiri.
Nisto terajte, ke go preskoknam ovoj natprevar i ke cekam nekoja poprizemna, user frendly tema :)

So seto postovanje na kreatorot na temata ama stvarno ne mi e do tolku dosadno. Da sakav tolku da se zamaram kojznaj so ke zavrsev dosega. Akordi be. Mene na kolata dizna mi cukase ili pojma nemam so praese gospo znaj kolku vreme pa ne ja setiv duri mehanicarot ne mi kaza, a za drugo ja nosev, ne pak akordi ke lovam dali bile isti, slicni ili pojma nemam so. Pa uste i cetiri.
Nisto terajte, ke go preskoknam ovoj natprevar i ke cekam nekoja poprizemna, user frendly tema :)
Enya - Bodicea
The Weekend - Creepin
Срчај, постирај.

Back
На врв Bottom