KSC #380 - Семплање, Крадење и Останати итроштини

• Креатор на темата Креатор на темата dragonsky
  • Време на започнување Време на започнување
Nejkam taka, sakam sam da si najdam, a ne kolku da ucestvuvam a drug se macel.
Pardon sakav, poke nejkam.
Po pravilo ako treba da potrosam pokje od 2 min za da najdam soodvetna pesna, ne se ni zamaram da baram :toe:
Иди на whosampled, секако те излажа другарот, семпл нема врска со акорди. Ама и драгонскај е крив изфилозофирал ни мене не ми е јасно дали било каков е ок или може и секаков семпл и плагијат и кавер.

Последно уредено:
So seto postovanje na kreatorot na temata ama stvarno ne mi e do tolku dosadno. Da sakav tolku da se zamaram kojznaj so ke zavrsev dosega. Akordi be. Mene na kolata dizna mi cukase ili pojma nemam so praese gospo znaj kolku vreme pa ne ja setiv duri mehanicarot ne mi kaza, a za drugo ja nosev, ne pak akordi ke lovam dali bile isti, slicni ili pojma nemam so. Pa uste i cetiri.
Nisto terajte, ke go preskoknam ovoj natprevar i ke cekam nekoja poprizemna, user frendly tema :)
Ме потсети на едно поглавје од романот „Хотел Вартбург“ од Зоран Жмириќ, сум се смеел ко луд на него. Човекот си има Вартбург, во поранешна Југославија и го сака повеќе од син му. Буквално и спие во него. И еден ден ќе почне да му чука нешто и многу ќе се загрижи. И цело поглавје меѓу другото пишува колку се секирал во што е дефектот. На сред пат застанувал со Вартбургот, гледал од сите страни, што не правел за да најде што чука. И крајот од поглавјето сум се мочал од смеа: застанува типов, сака да го извади со дигалка тркалото, ја вади раткапната и од внатре испаѓа капаче од пивско шише. :pos:

@dragonsky друже, пријави се по ред што не се совпаѓа со твоите барања (иако прилично опширни се), нека се избрише се, и нека останат само песните..

Кој сфатил, сфатил, кој не, више срече следечи пут..
Автоматски споено мислење:

@мкд владе тебе бар капа ти симнувам за искреноста!
Не глумиш лудило ко да си разбрал, а појма немаш ;)

@dragonsky друже, пријави се по ред што не се совпаѓа со твоите барања (иако прилично опширни се), нека се избрише се, и нека останат само песните..

Ti kazav jas, nema laga kaj mene :toe:

Што ѓаол ме тераше да се постирам у другата тема.
Скролнав низ форумов, ја видов темата, си реков "eej aj da vidam koj ja postiral ovaa" - видов никој, постирав, и еве ме сега глава кршам у темава :pos:

А баш мислев убава тема дека направив, шанса да се постираат различни теми, да се покаже убавината на иновацијата (или недостатокот на истата), да се постираат различни жанрови, можеби некој да научи нешто...
Дури и Frequently Asked Questions направив мислејќи дека ептен добро објаснив, и први пар поста ме roast-аат за тоа како катастрофална ми е темата :(
Извинете дечки, стварно пробав :(

Мислам толку сум малер, да напраев темa "Песна од Жена" луѓе ќе ми пишуваа "A zhena avtor ili pejacka?", "A moze nekoj sto bil zhena a sega e mazh?", "A sto e zhena?", "Eee pa i ti, nema megju noze da gi gleam... daj nesto polesno" и слично. Јбг, таква ми е среќата да не ме сфаќаат луѓе :D (не сум ни ироничен со ова, јбг, извинете)

Ајде вака:

Jas ako sfativ koj se uslovite i pravilata, ete tuka da me otepas.
More druze ne se site so sredno i fakultet.
Daj vo krarki crti, vaka vaka i vaka e rabotata, ova i ova se bara, ova ne, ne tuka referati si mi iznapisal, ko diplomska da branis.
Па мислев краток сум бил, ама изгледа не сум :D
Не знам како во кратки црти.

"Песна што содржи дел од друга песна"
Мислам ова у една реченица ваљда е најдобро што можам да објаснам.
Пример ете ислушај ги ако имаш време овие што ги постирав, ќе приметиш дека иако сите песни се различен жанр имаат нешто што е позајмено од друга песна.

Се надевам помага ова.

Семпл, преработка (кавер) и плагијат не е исто. Змејскиот не е јасен со темата затоа што семплингот не е крадење, секогаш се кредитира авторот, освен во земјите од втор и трет свет.

Ова што го имаш постирано со најчестата прогресија не е семпл.

Ова е веќе целосна преработка, не е само семпл.

Семпл е Hung up од Мадона на Gimme, gimme, gimme од АББА или U can't touch this на Super Freak.
Не сум јасен со темата пошто не сакав да ограничувам САМО на семплање, затоа и вака го пишав насловот, знаејќи дека ќе има луѓе што ќе постираат вакви песни.
Дозволени се вакви за мојава тема, сакам малце полиберална да е темава за вакви работи јбг.

Инаку да, ретко се кредитира авторот во земји со балкански менталитет (како на пример земјите од Јужна и Средна Америка :D ) ама не дека е така лесно да докажеш што е семпл, а што "јбг, сам ми текна, од кај да знам дека е слично" - дури и за БУКВАЛНИ семплови има ситуации каде познати уметници си семплале ствари без да добијат дозвола, па после тоа следувало тужење и слично.
Фала што објасни инаку за темиве, сега се пуштам, требаше порано да вратам изгледа на темава..

Ама да, темава ја именував вака за да не биде исклучиво семплање, и може и крадење.

Повеќево спаѓаат во категорија 'крадени' наместо семплани, ама за да задржиме некој ред, мислам во однос на насловот мој сите овие што се постирани спаѓаат.

Јбг, сакав обратен од тебе да бидам со малце слобода, ама изгледа го јадев стапот од редовните членови на подфорумов :pos:
Ја сфатив темава како повеќето главни семплови да се веќе од постоечка песна али ипак за сосема друга песна да станува збор, не класичен кавер. Нешто како нумерава каде главната носечка мелодија/семпл е од Eiffel 65 - Blue (Da Ba Dee) али ипак песната е скроз друга, друга лирика итн.

Да, така е темата, ама ете, за да нема недоразбирања (а и убаво сум мислел, изгледа) решив да не биде само семплањам, нека има и песни ко овие "Koljo sto go vikat pop" и слично, нека има малце повеќе pool на песни, што да не :) Ама да, супер си ја сфатил, буквално на овие и мислев кога ја правев темава :)

Што ѓаол ме тераше да се постирам у другата тема.
Скролнав низ форумов, ја видов темата, си реков "eej aj da vidam koj ja postiral ovaa" - видов никој, постирав, и еве ме сега глава кршам у темава :pos:

А баш мислев убава тема дека направив, шанса да се постираат различни теми, да се покаже убавината на иновацијата (или недостатокот на истата), да се постираат различни жанрови, можеби некој да научи нешто...
Дури и Frequently Asked Questions направив мислејќи дека ептен добро објаснив, и први пар поста ме roast-аат за тоа како катастрофална ми е темата :(
Извинете дечки, стварно пробав :(

Мислам толку сум малер, да напраев темa "Песна од Жена" луѓе ќе ми пишуваа "A zhena avtor ili pejacka?", "A moze nekoj sto bil zhena a sega e mazh?", "A sto e zhena?", "Eee pa i ti, nema megju noze da gi gleam... daj nesto polesno" и слично. Јбг, таква ми е среќата да не ме сфаќаат луѓе :D (не сум ни ироничен со ова, јбг, извинете)

Ајде вака:

Па мислев краток сум бил, ама изгледа не сум :D
Не знам како во кратки црти.

"Песна што содржи дел од друга песна"
Мислам ова у една реченица ваљда е најдобро што можам да објаснам.
Пример ете ислушај ги ако имаш време овие што ги постирав, ќе приметиш дека иако сите песни се различен жанр имаат нешто што е позајмено од друга песна.

Се надевам помага ова.

Не сум јасен со темата пошто не сакав да ограничувам САМО на семплање, затоа и вака го пишав насловот, знаејќи дека ќе има луѓе што ќе постираат вакви песни.
Дозволени се вакви за мојава тема, сакам малце полиберална да е темава за вакви работи јбг.

Инаку да, ретко се кредитира авторот во земји со балкански менталитет (како на пример земјите од Јужна и Средна Америка :D ) ама не дека е така лесно да докажеш што е семпл, а што "јбг, сам ми текна, од кај да знам дека е слично" - дури и за БУКВАЛНИ семплови има ситуации каде познати уметници си семплале ствари без да добијат дозвола, па после тоа следувало тужење и слично.
Фала што објасни инаку за темиве, сега се пуштам, требаше порано да вратам изгледа на темава..

Ама да, темава ја именував вака за да не биде исклучиво семплање, и може и крадење.

Повеќево спаѓаат во категорија 'крадени' наместо семплани, ама за да задржиме некој ред, мислам во однос на насловот мој сите овие што се постирани спаѓаат.

Јбг, сакав обратен од тебе да бидам со малце слобода, ама изгледа го јадев стапот од редовните членови на подфорумов :pos:

Да, така е темата, ама ете, за да нема недоразбирања (а и убаво сум мислел, изгледа) решив да не биде само семплањам, нека има и песни ко овие "Koljo sto go vikat pop" и слично, нека има малце повеќе pool на песни, што да не :) Ама да, супер си ја сфатил, буквално на овие и мислев кога ја правев темава :)
Уживај па ти... живот иде даље ;)
Не е твоја грешка!
Ајде нека се направи pool било како да помине...
У секој случај не е катастрофа како "аларми" и современи македонски..

@FilipMKD007 еве ја уште сега, благодарение на тебе имам идеа за тема ако победам :rolleyes:
ќе бираме најубави девојчиња во публика, ама пссссстттт :zloo:

Чим е за семплување, мислам тоа е најзастпено во рап песните, каде што и целта е да се семплува нешто, да се спојат повеќе исечоци. Некои легално го прават тоа, некои не, некои во голема доза го копираат оригиналот, други го модификуваат. Еден пример каде што и семплуваната песна е позната, а и песната во која е употребен семплот е позната, е токму овој, така да со оваа песна се пријавувам на местото на Чорба:

Оригиналот е Индекси - Балада.

У секој случај не е катастрофа како "аларми" и современи македонски..

Друже но офенс ама кењаш.

Како што сам гледаш 380та едиција е.

Се можно и неможно е превртено досега.

За мене глупости биле и многу други теми или жанрови за кои не сум знаел дека постојат па не сум коментирал едноставно сум прескокнувал.

Во обид за нешто што до сега немало (семплање - Злате) или (аларми - јас) наоѓате маани.

Друже но офенс ама кењаш.

Како што сам гледаш 380та едиција е.

Се можно и неможно е превртено досега.

За мене глупости биле и многу други теми или жанрови за кои не сум знаел дека постојат па не сум коментирал едноставно сум прескокнувал.

Во обид за нешто што до сега немало (семплање - Злате) или (аларми - јас) наоѓате маани.
No offense taken ;)

Back
На врв Bottom