- Член од
- 25 ноември 2010
- Мислења
- 599
- Поени од реакции
- 1.624
Има перцепција дека во мејнленд Кина наталитетот е успорен поради политика на едно дете, али не е точно дека тоа е изворот. Тајван и Хонг Конг ја немала истата политика, а стапката на наталитет им е пониска од мејнленд Кина. Во Азија наталитетот е најнизок, тек после е западот.Кина намерно го успори наталитетот. Феминизмот, ЛЏБТ либерализам и други срања се најголемиот причинител на нискиот наталитет. Порано девојките се мажеле на свои 20сет години во најплодните години кога телото е во најдобра форма. сега поради феминизмот и модернизмот срамота е некоја да се мажи на 20. Па после ќе се мажат на 40 па ќе се влечкаат по клиниките за плодност каде шо ќе ги тилтуваат со хормони за да го задржат плодот. Ево ти дај друго објаснување зошто кај белците наталитетот е најнизок?За Кина ти кажав.
Зошто Азија и Европа/Америка има низок менталитет? Погоре е објаснето (спарување, немање финансиска независност и пазарни прилики), али поопширно за дете да ти просперира во западен систем треба многу да инвестираш во него, а тоа е доста скапо. Најдобрите основни школи на запад како Велингтон и Филипс Ексетер ти се меѓу 50.000$ и 70.000$ по година. Од градинка до факс, ова ќе те кошта милион како од шала. Овие цени и за милионери се солени. Дури и да не идат во вакви школи, инвестирање во јазици, курсеви за програмирање, спорт, скапа работа е, а тек па за 5 деца. Па тек стан да им земеш. Двајцата родители мора да работат. Најголем дел размислуваат вака: боље да имам едно или две деца што ќе живеат удобно, него 5 да рмбаат ко робови и да се мачат цел живот.
Друго, Кореа, Јапонија, и другиве развиени земји имаат низок наталитет али луѓето им живеат најдолго (живеат во просек до 85 години) додека во Нигерија и Мали, просек ти е 55 години. До други зборови, развиени земји = долг живот и низок наталитет. Земји во развој = пократок живот и висок наталитет.
Можеш и сам да се запрашаш: не си ЛГБТ ни феминист, што те спречува да имаш 5 деца? Исто прашање и за @Ron Burgundy
Ти давам податоци од луѓе што живот посветиле на ова, ти ми викаш “како не, појма немаат, чекај ја да ти кажам”. Ај ако не да си измишљаме факти пошто не ни се свиѓаат овие?Mozi i da se podatoci i od sevisniot licno, apsolutno nisto ne mi znacat.
Се мисли на врска или дејтање.Prvo sto podrazbiras pod sparuvanje, nesto kako od denes sme vo vrska ili taka nesto ?![]()
Просек е во прашање. Не викаат дека нема спарување, него дека има многу помалку од предходно. Се мери тоа статистички (број на склучени бракови, прашалници, интервјуа, цели методологии има и луѓе што тоа им е работа да го пратат). Овој дел не е толку спорен. Се спори околу извори на низок наталитет. По тебе, еве кај нас зошто нема наталитет како во Нигерија на пример?I pobitno, kako se najdvat ovie za klecanje da se isklecat ako ( ova se tvoi zborovi ili zborovi na toj ekspertot sto si go citiral ) помалце трошење време на реална комуникација (барање партнер) ako ne komuniciraat i ne se vidat vo zivo. Si kleckal dosega , valjda znaes deka za toa treba i da se dogovoris i da se vidis vo zivo. Vo slucaj da nemas klecano pa mlatis prazna slama, da bas taka odi postapkata dali toa bilo za zenska za ozbilno , svalerka, za edna vecer ili kako sakas .

Последно уредено: