Брука во КАМ маркетите

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
ме интересира како ќе се постави овде у поглед на крадење. Некако читав дека америчките ритејл бизниси губеле милијарди годишно од крадачи. А знаејќи нашиов народ колку му фаќа раката не верувам да трае долго.

Тинекс ги утепаа крадејќи, овде ќе биде бетер оти поголема гужва има.

Крадењето е претежно на работи што се мерат, на пример ќе земеш кило авокадо и ќе го пишеш ко кило компир рецимо, другото е многу тешко да се краде, ќе фрчат казни и бруки на почетокот и ќе се реши, но да овошјето/зеленчукот секогаш ќе бидат проблематични.

Крадењето е претежно на работи што се мерат, на пример ќе земеш кило авокадо и ќе го пишеш ко кило компир рецимо, другото е многу тешко да се краде, ќе фрчат казни и бруки на почетокот и ќе се реши, но да овошјето/зеленчукот секогаш ќе бидат проблематични.
Како воопшто функционира овој систем на наплата? Ето тинекс имало одавно...Како ќе се спречи крадење на фстаци, ореви, бадеми и други ситни работи?
Дали некој ја контролира таа каса?

Како воопшто функционира овој систем на наплата? Ето тинекс имало одавно...Како ќе се спречи крадење на фстаци, ореви, бадеми и други ситни работи?
Го иам користено у странција, не во МК. Има камери над касите, не дека ги гледаат според мене, туку малку да те уплашат, ама и сигурно ги гледаат ако има спор. Има обезбедување на крај на касите и по некој вработен што постојано се мота околу касите. Иначе да, тие јатки на мерење пак влагаат у ист стил ко овошје зеленчук, земи си кило бадеми пиши ги кикирики и чао пријатно. Според мене нема целосно фул пруф систем, но тој што е курназ да краде јако ќе краде олд скул, затоа што, се што ќе ти фатат се наплаќа десеткратно, демек 9 пати ако украдеш, лупам, бадеми, 10тиот да те фатат, пак си ги платил и другите, нема смисла.

Сигурно трошокот за крадењето е помал од бруто плата за вработен со сите попратни заебанции.

Сигурно трошокот за крадењето е помал од бруто плата за вработен со сите попратни заебанции.
Премногу се кради во маркети, и тоа што се забележува т.е ако некој биде фатерн..а тие што не ги фаќаат? Компезираат преку вработените со платите...

Претежно крадат аргети, милка, гранд кафе лоповите како програмирани се. Дали ги препродаваат, али претежно тоа, затоа на каса паштети и милка даваат. Со овој систем многу полесно би им било и други ствари како што рековте на мерење да соберат.

Го иам користено у странција, не во МК. Има камери над касите, не дека ги гледаат според мене, туку малку да те уплашат, ама и сигурно ги гледаат ако има спор. Има обезбедување на крај на касите и по некој вработен што постојано се мота околу касите. Иначе да, тие јатки на мерење пак влагаат у ист стил ко овошје зеленчук, земи си кило бадеми пиши ги кикирики и чао пријатно. Според мене нема целосно фул пруф систем, но тој што е курназ да краде јако ќе краде олд скул, затоа што, се што ќе ти фатат се наплаќа десеткратно, демек 9 пати ако украдеш, лупам, бадеми, 10тиот да те фатат, пак си ги платил и другите, нема смисла.
ако вака странство кај нас страшно е да помисли човек како ќе биде....и сега луѓево лажат, со овошје најпојќе имаше проблеми
Автоматски споено мислење:

Претежно крадат аргети, милка, гранд кафе лоповите како програмирани се. Дали ги препродаваат, али претежно тоа, затоа на каса паштети даваат.
Се се кради, посебно поситни работи ама скапи како бадеми и лешници. Све што може в џеб да се стави. Ама и шишиња ракија се крадеше порано и претежно на зима или пролет.

На каса ги ставаат и кога им е при крај рокот или веќе им е поминат. И за тоа има разни финти. Знам за еден маркет каде што лименките со кафе со поминат рок ги продаваа така што го бришеа отпечатениот рок одоздола, за да не се забележи. Не значи дека сите го прават тоа, ама има и такви случаи. Затоа секогаш е паметно да се провери рокот пред да се купи, без разлика дали производот е на каса или на рафт.
А за крадење, секогаш ќе има такви што ќе пробуваат. Знам за случај каде што успеаа да украдат 30 големи Милки и 2 Ленори и искрено не ми е јасно како успеаа да ги изнесат. Имаше голем проблем и со кражби на алкохол, па затоа во многу маркети почнаа да го заклучуваат. Уште колку работи знам ама ај да си поќутам

Во Веро нема самонаплатна каса ама за овошјето, зеленчукот, тие бадемите, кикирики, лешници мора да ти мерат и да ти залепат баркод инаку на каса не може да ти го куцнат и ако не е измерено ќе се направиш гужва на каса.

Во Веро нема сам да си мериш нешто.

Во Веро нема самонаплатна каса ама за овошјето, зеленчукот, тие бадемите, кикирики, лешници мора да ти мерат и да ти залепат баркод инаку на каса не може да ти го куцнат и ако не е измерено ќе се направиш гужва на каса.

Во Веро нема сам да си мериш нешто.
Салати сам си мериш

А што се секираш па ти кога веќе со години не работиш таму? Што те засега ако ги крадат? Толкав buthurt јас во живот не сум видел како овој твојот.

Back
На врв Bottom