Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    34
Нема ништо лошо да си прост, зборам за тебе...лошо е за другите, по некад може да иритираш некого со тоа...."When you are dead, you do not know you are dead, It is only painful for others. The same applies when you are stupid."
Мислиш само ти знаеш мудри мисли да ставаш? Еве и ја знам: "Шики наки, шики наки, мани. Пари немам пари за цигари." - ова е народот после 30 години. А еве и уште една "The best things in life are free, but you can give them to the birds and bees, I want money" - Flying Lizards oва е неофицијална химна на врвот на партиите. :cool:

Не е стварта што некој крадел.....далеку е тоа од вистината. Фората е тоа што психолошки земено се навикнуваат луѓето на све и свашта и никогаш не се благодарни на тоа што го имаат и ги ценат работите само откако ќе ги изгубат.
Вака бившата ми кажа кога ми раскина и да бидам искрен уопште не ми фалеше. Пред некое време ја уапсија, нелегално наплаќала паркинг во Куклица. Добра рибетина беше, али не бевме создадени еден за друг. :pivo2:Зборот ми е: мора да препознаеме кој е изворот на дисфункционалноста на државата (и ранливоста на влијанија од надвор). Изворот е од внатре, оние кои раководат со државата ја користат како личен имот, не јавен систем што треба да ни оствари заеднички интерес. Хронично се избегава одговорност (од поединци, до колектив) и се има аверзија на тоа да се превземе иницијатива и одговорност. Кога ова ќе се смени, државата ќе може да гради сериозен систем и унапредува квалитет на живот.

Мислиш само ти знаеш мудри мисли да ставаш? Еве и ја знам: "Шики наки, шики наки, мани. Пари немам пари за цигари." - ова е народот после 30 години. А еве и уште една "The best things in life are free, but you can give them to the birds and bees, I want money" - Flying Lizards oва е неофицијална химна на врвот на партиите. :cool:

Вака бившата ми кажа кога ми раскина и да бидам искрен уопште не ми фалеше. Пред некое време ја уапсија, нелегално наплаќала паркинг во Куклица. Добра рибетина беше, али не бевме создадени еден за друг. :pivo2:Зборот ми е: мора да препознаеме кој е изворот на дисфункционалноста на државата (и ранливоста на влијанија од надвор). Изворот е од внатре, оние кои раководат со државата ја користат како личен имот, не јавен систем што треба да ни оствари заеднички интерес. Хронично се избегава одговорност (од поединци, до колектив) и се има аверзија на тоа да се превземе иницијатива и одговорност. Кога ова ќе се смени, државата ќе може да гради сериозен систем и унапредува квалитет на живот.
Умре таа идеја дека ќе унапредува државава, единствена можност за тоа беше со таа гарнитура на Груевски....со сите недостатци што ги имаа. Тој ни е капацитетот, требаше да се искористи. Нема никаква филозофија.....не очекувај ти просперитет после државен удар. Не постои ни една држава у светов што видела аир од тоа.

Умре таа идеја дека ќе унапредува државава, единствена можност за тоа беше со таа гарнитура на Груевски....со сите недостатци што ги имаа. Тој ни е капацитетот, требаше да се искористи. Нема никаква филозофија.....не очекувај ти просперитет после државен удар. Не постои ни една држава у светов што видела аир од тоа.

normalno. posle toa ke treba 50 godini da pominat za nekoj da saka i malku da rizikuva i proba nesto.

Корупција секаде има, таа е составен дел на системов....заради таа корупција се борат луѓе за власт. Се фаќате за глупи работи...може ти си мал не се сеќаваш, ама 2006 кога дојде ВМРО на власт имаше невработеност од скоро 40%, за 150 евра се работеше и тешко се доаѓаше до работа. За 10 год. владеење од ВМРО се задолживме негде 3 милијарди евра и се направи што се направи.
СДС за 8 год не задолжи 5 милијарди евра, ни сменија идентитет и продадоа све....да те прашам, што направи СДС за овие 8 год?
Прво, called it, погоре го очекува алиби муабетот ама што направи стај Х тука. Како да ви објаснам, не сум обоен, имам критичка мисла и со информациите што ги имам (колку и да биле точни) и кое ми било нивото задоволство во државата со тогашната владеачка гарнитура, такви изводи сум вадел, иначе да, не сум дејствувал врз нив, нит сум бил шарен, тоа е мојата вина, инертноста. Пробувам цело време да објаснам сум на страна на народот а вие сте се фатиле за тие партии та партии.
Pa pred da se smeni trebase prvo i osnovno da se vidi koj treba da go zameni. Da zamenis ti losi so deset pati polosi od niv i da se opravduvas deka se boris protiv korupcija i kradenje vo najmala raka e retardirano.
E sega koj mislevte deka ke go zameni i sto ocekuvavte od nego e diskutabilno, vsusnost i ne e. Kako sto rekov, samo deca pod 15 godini i retardirani ne zneja koj ke gi smeni i so ke sledva potoa.
Одлично, на теорија, на практика не може цел народ да се собере и да се координира што следно. У тој момент се собира критична маса да собори тоа што не работи, а тоа што сме народ заробен у двопартиски систем и се нема капацитет да се измисли нешто друго, да, не е блага туку силна масова ретардација. Смисол, требаше прво да паднат, и да после да се помисли што да се направи и, најважно, да не се гласа за другите, туку да се измисли нешто трето.
ova se presudi za vreme na komunjarsko sudstvo bez dokazi koj vo niedna demokratska drzava ne bi prosle... placovite na vodno na primer nemaat dopirna tocka deka grujo nesto napravil nego se bazirani na predpostavki. isto i za finansiranjeto na partijata, nalet sto toa ne go ni smetam za problem koga ke vidis kako na zapad se pravi toa.

za vrbite imalo tender. ti ne si apliciral taka? zavrsena rabota. ovde za 50k ne se zamaraat miljardi se u prasanje. nemoze da imas demokratija i javni nabavki preku tender a da osporuvas posle zosto nesto tolku kostalo ako si krenal race i ne si probal da pobedis na tenderot. nema krivicno delo tuka.

ps. zatoa vo idnina nisto ne treba da vi gradat. komunjarite podobro pravat samo ve pljackaat bez nisto da vi izgradat. toa e najgolemata greska na vmro, probuvaat nesto da napravat za narod sto sekako nisto nesaka osven da ne raboti i sedi u kafana...
Автоматски споено мислење:

covek toj osnovni raboti ne sfaka ti go teras da misli...
Ќе почнам од наназад нанапред. Прво ти цртав за врбите да се правиш дека не ми се свиѓало како изгледале до сеа да се правиш многу голем мислител ааа не можам.
Ако пресудите се такви какви што викаш, зашто твојот врховен лидер вика дека се правосудни и Грујо ќе лежи ако се врати?
И тоа одма алибито комуњарите, бла бла, ако не Тито да го вратиме бла бла. Плус и ако е народ што не го сакаш што се тепаш да имаш глас за тука, за народ што нејќе да работи и да седи у кафани? Што пишуваш фермани, кажи факалависта, и онака не ве поштуем ко народ, опрајте се?
Апсолутно никој држава не видела аир од тоа, ете, примери од поново време, што аир видела Романија откако го бутнаа Чаушеску, апсолутно никаква, исто и Полска многу ќар видела од Лех Валенса, измислен херој за човекови права, да си го задржеле подобро претходното. Ко за човек што тврди дека е начитан и гледа од високо, целата шума а не само дрвата, очекував повеќе.

Нели имаше „уметнич
Мала корекција ;) 278 илјади евра чинеше то т.н. проект, по скро 92000 евра each. Три обични врби со контејнери со земја. А една садница до лани чинеше 10-15 евра.

tipce od Stip koj napravil nad milion evra od tenderi glasal ednas nevazesko livce, kupi stan blizu mojata naselba za 400k plus djip 100k se isplateno so makedonski pari od danoci....Tipceto e vistinski pobednik, taka da tie sto glasale sto se vo Mk ili tie od nadvor ne e bitno voopsto dodeka taka mozes da go proebes sistemot koj e supliv, treba malku poveke inteligencija.
Се додека вакви луѓе се гледаат како вистински победници, ќе си тонеме. Се додека визијата за богат човек ни е џип, стан, златен ланец, ќе бидеме паланка. :pivo2:

Има доста примери каде држави од полошо се извлекувале, земи ја Јужна Кореа: после војната со Северна, како држава е во доста тешка положба. Има корупција, кризи на легитимитет, економски се назад, не им иде. Држава посиромашна од некои земји во Африка во тој период (60ти години). Никаков развој, највеќе ради лоша политика и корупција. Војската прави државен удар и става ред: искоренува корупција, ориентира цел систем кон извоз и инвестира масовно во гранки што се просперитетни, образование, стабилност. Фирми како Самсунг што до вчера продавале сушена риба, одеднаш со помош на државата стануваат технолошки гиганти. И тие одлуки даваат плод на долги стази, па така и они стануваат една од најразвиени земји. Без изговори. Поентата ми е дека и од полошо држави се извлекувале.

Околу Груевски: прво, и да станеше близок со Кина/Русија, тоа не би го сменил домашниот начин на владеење што е исклучително корумпиран. Второ, секоја голема сила, без разлика која е, си работи само во свој интерес. Под предпоставката и Кина, и Америка, и Русија да се позади Македонија, да речеме наивно заљубени се во нас, и цел ветер во грб да ни го дадат, без системот од внатре да се смени, луѓето да се фатат за работа, со интегритет, по закон, џабе е се. За крај, и од полошо земји се ваделе, само треба сенс за одговорност кон државата, одговорност кон сограѓаните, работа и закон над се (над партија, пријателства, моќ, криминал). Како држава може да сме супер, само треба да сме реални околу изворот на проблемите.

Мала корекција ;) 278 илјади евра чинеше то т.н. проект, по скро 92000 евра each. Три обични врби со контејнери со земја.
За таа цена, врбиве треба да можат сами да се извадат од саксија и трансфер во АЕК или Фенербахче да направат. :cool:

Ама вие сте шарени, комуњари, нго активисти, предавници, проклети левичари ако се спротивставите на крадењето на таа партија која и не заслужува да го носи името вмро.
За таа цена, врбиве треба да можат сами да се извадат од саксија и трансфер во АЕК или Фенербахче да направат. :cool:
чочек требаше да играат за тие цени.
А гомноскоците посебна приказна, смислени од тешка сељачаана само да се извадат уште пари од буџетот. Не се купуваат станови вили, недвижнини будапест од министерска плата. Или замоци во Чешка.

Се додека вакви луѓе се гледаат како вистински победници, ќе си тонеме. Се додека визијата за богат човек ни е џип, стан, златен ланец, ќе бидеме паланка. :pivo2:

Има доста примери каде држави од полошо се извлекувале, земи ја Јужна Кореа: после војната со Северна, како држава е во доста тешка положба. Има корупција, кризи на легитимитет, економски се назад, не им иде. Држава посиромашна од некои земји во Африка во тој период (60ти години). Никаков развој, највеќе ради лоша политика и корупција. Војската прави државен удар и става ред: искоренува корупција, ориентира цел систем кон извоз и инвестира масовно во гранки што се просперитетни, образование, стабилност. Фирми како Самсунг што до вчера продавале сушена риба, одеднаш со помош на државата стануваат технолошки гиганти. И тие одлуки даваат плод на долги стази, па така и они стануваат една од најразвиени земји. Без изговори. Поентата ми е дека и од полошо држави се извлекувале.

Околу Груевски: прво, и да станеше близок со Кина/Русија, тоа не би го сменил домашниот начин на владеење што е исклучително корумпиран. Второ, секоја голема сила, без разлика која е, си работи само во свој интерес. Под предпоставката и Кина, и Америка, и Русија да се позади Македонија, да речеме наивно заљубени се во нас, и цел ветер во грб да ни го дадат, без системот од внатре да се смени, луѓето да се фатат за работа, со интегритет, по закон, џабе е се. За крај, и од полошо земји се ваделе, само треба сенс за одговорност кон државата, одговорност кон сограѓаните, работа и закон над се (над партија, пријателства, моќ, криминал). Како држава може да сме супер, само треба да сме реални околу изворот на проблемите.

Ќе пробам да дадам пример одговори од некои членови:

Има доста примери каде држави од полошо се извлекувале, земи ја Јужна Кореа: после војната со Северна, како држава е во доста тешка положба. - Не е точно, империјалистичка (читај од нив комунистичка) пропаганда, ако не па Тито да го вратиме да ги смирува :ROFLMAO:
Околу Груевски: прво, и да станеше близок со Кина/Русија, тоа не би го сменил домашниот начин на владеење што е исклучително корумпиран. - Комунистичка пропаганда, ако не па Тито да го вратиме, остај грујо а што направили сдсм фби циа цру :ROFLMAO:

Одговор од мене само на последното: За таа цена, врбиве треба да можат сами да се извадат од саксија и трансфер во АЕК или Фенербахче да направат. - Браво на глас се смејам хаха

Мала корекција ;) 278 илјади евра чинеше то т.н. проект, по скро 92000 евра each. Три обични врби со контејнери со земја. А една садница до лани чинеше 10-15 евра.
E super, go resi problemot
Zato sega si gord severdjan.
Bitno ja otkrivte fintata so vrbite.
Vredese vo sekoj slucaj .
Utre da mozis pak istoto bi go napravil (y)
I posle se ljutite ko ke vi recat deka ste severdjani a ne Makedonci. Dodusa kolku so znam ti ne bese Makedonec ni pred toa, taka za tebe da opravdano.

Одговор од мене само на последното: За таа цена, врбиве треба да можат сами да се извадат од саксија и трансфер во АЕК или Фенербахче да направат. - Браво на глас се смејам хаха
Галатасарај, одма у шампиони :D

I posle se ljutite ko ke vi recat deka ste severdjani a ne Makedonci. Dodusa kolku so znam ti ne bese Makedonec ni pred toa, taka za tebe da opravdano.
ти си уште еден безмозок доказ за она погоре. Браниш исклучиво криминалци и бандити од власта. Дај бе најдете таму некоја нова штапска фраза, досадни сте со северџани, комуњари и шарени.

ти си уште еден безмозок доказ за она погоре. Браниш исклучиво криминалци и бандити од власта. Дај бе најдете таму некоја нова штапска фраза, досадни сте со северџани, комуњари и шарени.
A ti i posle se uste si mislis deka nesto pametno napravivte sto korumpirana vlast zamenivte so desetkratno pokorumpirana iako bevte svesni za posledicite.

I ti mi vikas mene deka sum bez mozok ebate severdjanot glup :facepalm:
I ne fraza tuku e fakt, sarenokurtonski severdjan si. Sam si sakase toa da bidis i ne se prepravaj deka ti preci.

Не бе Владе, не можеш да разбереш дека ако си против едното зло, конкретно у ситуацијава ВМРО не значи дека автоматски си за другото зло - СДСМ или ДУИ или Левица, небитно. Нели низ вашата изместена призма можете да видите дека има луѓе кои не се обоени и на кои неправдите им пречат, особено кога им го јебеле животот? Дека беше полошо под другиве, можеби, у секој случај не е нешто подобро, па затоа паднаа, и тоа јако (пак не гласав), заслужија да паднат. Тоа што луѓе дејствуваат у лице на неправда не ги прави за потсмев, ги прави за пример. Ако последен поголем пример, втората светска војна, не се дигнеле народите да сузбијат фашизмот, ќе сме биле под фашистичка чизма. Или што требало да кажат, ако не па турците да ги вратиме и да не праат ништо?

уште со врбите и палмите се занимаваат шарениве, додека зајко изгради облакодер во дубаи
:facepalm:
Толку од мене, Рон ме порази. Последен коментар ми е ова на темава.

:facepalm:
Толку од мене, Рон ме порази. Последен коментар ми е ова на темава.

брат, да не беа врбите палмите и убавите згради Скопје ќе беше главна дупка на балканот. Но гледаме дека не е, метар квадрат ти е 3000 евра, трчаат од секаде да се сликаат со Скопје 2014. Од тој проект сите имаат фајде, а од облакодерот во дубаи никој освен газдата кои вие го наместивте.

Back
На врв Bottom