Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
Благодарни сме, ама не треба да имате право на глас. И треба дури да ви се забрани да пишувате по социјални мрежи срцепарателни постови за Македонија.

Дојдете тука, ќе се дружиме, ќе се сакаме, ќе се гушкаме и толку. Нема потреба од daily updates за вашата љубов кон Македонија.

Срамота. Ние тука сме неспособни, а вие сте пренајпаметни. Тоа не е патриотизам, тоа е потценување на сопствениот народ. Колку сакаат нека ве засегаат одлуките емотивно, нас не засегаат егзистенцијално бе чоек. Тоа влијае на нашите џебови и на нашите деца, а не на вашите во Аустралија.

За локалните избори очигледно не ме сфати твојата суперинтелигенција.
Принципот е ист и на локално и на парламентарно ниво: Гласа тој што живее таму. Ако за Битола одлучуваат само битолчани бидејќи тие ги трпат последиците, тогаш за Македонија треба да одлучуваат само тие што живеат во Македонија.

Кога ќе се вратиш да живееш тука, твојот глас ќе има иста тежина како мојот. Се друго е нефер кон нас. Патем, истото го мислам и за мене, ако јас утре одлучам да си заминам од Македонија.

jas ne sum patriot, kaj mene zavrsi toa u 2001va. sega me interesira samo nikoj da ne mi go cepka nacionalniot identitet posoto toa go smetam kako osnovno covecko pravo... ako ne ste sposobni a ne ste da go zacuvate toa togas u najmala raka treba da ni se dade pravo da glasame i i nie da ucestvuvame u tie odluki. prilicno prosto e ova.

i ne izvini ne ve zasega toa egzistencijalno, milimetar ne ste mrdnale. na kraj krajeva ako tolku ve zasega, barajte drugi resenija, nemate apsolutno nikakvo pravo da odlucuvate za nas i site predhodni generacii koj umele kako makedonci.

ps. ne e ist. nikoj od ovde neke da odlucuva za vas, ednostavno se pokazavte nesposobni i veke nekeme samo vie da nosite odluki sto ne zasegaat i nas.

pa po logika deka ste nesposobni samostojno da go odbranite identitot. nikoj ne barase pravo na glas u 92ra baravme podocna koga vidovme deka trguvate i so nasite interesi.

izvini ama identitet se cuva i stiti sekade, jas sum makedonec i vo mkd i na mars. problemot e sto tie u parlament sto nosat odluki sto i nas ne zasegaat sakate ekskluzivno da gi birate vie tamu bez da se zeme vo predvid i dijasporata sto e totalno nefer.

ps. po 3 pat, na nikoj ne mu e gajle za lokalni izbori, zborime za parlamentarni.
Автоматски споено мислење:

jas sum kaj sto e toplo vlade...
И на парламентарни, името се промени кога дијаспората имаше право на глас. Да, немаше пратеници затоа што го немаше потребниот број на гласачи, ама со или без дијаспората, името, за жал, се промени. Ова не ти е силен аргумент. Ти гласаш само за еден пратеник, кој нели, може да биде и од шкрт политичка партија ако одредено малцинство предоминира во тој континент. Може и да гласа за промена на името, и тоа однапред не можеш да го знаеш. Дали некој знаеше дека дмпне и коалицијата ќе дадат пратеници да гласаат за промена на името? Не. Не се знаеше ни со тој еден пратеник на сдсм кој отворено го критикуваше Преспанскиот, но тоа не е темата.

Дури и на ваква тема, која е 50/50, нема силни аргументи, затоа што ако го земеме аргументот на Кремче за претставувањето на гласот, политиките за кои си гласал, ако истите бидат во опозиција, тој политички мандат нема да бидат изгласани односно реализирани. Башка гласаш за проекти односно за програмски цели, кои дел ќе се изреализираат, но за законските решенија кои ќе произлезат во тие 4 години, никогаш не си гласал. Врска си немал дека во мандатот ќе се гласа за закон за игрите на среќа или промена на кривичен законик.

Дури и во однос на даноците кои се плаќаат, како данокот на имот, локален данок, стапката ја одлучува советот во рамките на законската маргинска рамка. Ако си сопственик кој е надвор од државава, ќе гласаш за партија која сака пониски даноци односно пониски даночни стапки. Не ти е пресудувачки фактор, многу јасно, но го земам само како пример.

После, одредени политики се рефлектираат и на граѓаните кои живеат надвор од оваа држава, за оданочувањето на одреден приход, двојното оданочување и сл. Или меѓународната правна помош, билатерални договори и сл. Ако си полнолетен државјанин, гласај.

i sto ako dojdam? ke ti ja zemam rabotata i ke dignam ceni kaj tebe u maalo za decava nikad da ne ti kupat stan...

sto eve ti si napavila za da e makedonija uspesna prikazna? radi tebe sme severdzani taka? posto ti od tamu tolku ja sakas "makedonija"
Гледаш ли сега како се расправаш со мене. Наместо да дојдеш тука во Македонија, да си се почастиме, ние да те угостиме, ти да си поминиш убаво, да си се напиеме и најадеме, да си пееме македонски песни, ти одлучи од преку океан да се караш со мене за правото на глас.

Благодарни сме, ама не треба да имате право на глас.
И ти ова го викаш благодарност?

Јас се согласувам иначе, чисто поради тоа што сум иницијатор за масовно враќање

Јас сум и за да се уведе закон за едно државјанство и да раскрстиме со тие што за свој гз си гледаат

И треба дури да ви се забрани да пишувате по социјални мрежи срцепарателни постови за Македонија.
Да живее Македонија
:oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

Дојдете тука, ќе се дружиме, ќе се сакаме, ќе се гушкаме и толку. Нема потреба од daily updates за вашата љубов кон Македонија.
Еее таква благодарност покажа па сега ќе се дружиме... :rolleyes:

Срамота. Ние тука сме неспособни, а вие сте пренајпаметни. Тоа не е патриотизам, тоа е потценување на сопствениот народ. Колку сакаат нека ве засегаат одлуките емотивно, нас не засегаат егзистенцијално бе чоек. Тоа влијае на нашите џебови и на нашите деца, а не на вашите во Аустралија.
Едноставно образованието во Македонија е мизерија невидена, со чест на исклучоци.

Не треба тоа да го сфаќаш како навреда, тоа така е

Гледаш ли сега како се расправаш со мене. Наместо да дојдеш тука во Македонија, да си се почастиме, ние да те угостиме, ти да си поминиш убаво, да си се напиеме и најадеме, да си пееме македонски песни, ти одлучи од преку океан да се караш со мене за правото на глас.

ne mora, pobitno e da sme na ista branova dolzina a toa nekogas podrazbira i karanje, bitno na kraj da se razbereme. :icon_mrgr:

Добро ти и ред други сте едната група, што е со другата која не гласа?
Па нека не гласаат. Нивно право. И тоа е форма на протест, на изразување револт. Може да биде и преку гласање на трета партија, па и поништување на гласачко ливче. Едноставно политичките партии не заслужиле тој поединец да излезе и да гласа. Револт. :)

ne mora, pobitno e da sme na ista branova dolzina a toa nekogas podrazbira i karanje, bitno na kraj da se razbereme. :icon_mrgr:
Сигурна сум дека сме на иста бранова должина. Дојди, ќе се напиеме, ќе јадеме, пиеме и владо ќе го викнеме. Ќе уживаме.

Вечна да е, една е, сите ја сакаме. Добра ноќ сега, и извини денес сум нервозна :D

:oeoeoe:

И на парламентарни, името се промени кога дијаспората имаше право на глас. Да, немаше пратеници затоа што го немаше потребниот број на гласачи, ама со или без дијаспората, името, за жал, се промени.
И ти ли со името..

Името е дел од суверенитетот на државата

им.jpg

Веројатно знаеш што е непренослив така?

Криви се Уставниот суд и Собранието кои дозволија ова на неуставен начин да биде регулирано

Тоа што е неуставно секогаш ќе биде неуставно!

Нели ти правник беше или грешам?

:cautious: Сигурна сум дека сме на иста бранова должина. Дојди, ќе се напиеме, ќе јадеме, пиеме и владо ќе го викнеме. Ќе уживаме.

Вечна да е, една е, сите ја сакаме. Добра ноќ сега, и извини денес сум нервозна :D

:oeoeoe:
Kano ke si dava ? :cautious:
P.s
Pretpostaviv jas uste od sabajle deka tie denovi od mesecot se :D

И ти ли со името..

Името е дел од суверенитетот на државата

Прегледај го приврзокот 479536

Веројатно знаеш што е непренослив така?

Криви се Уставниот суд и Собранието кои дозволија ова на неуставен начин да биде регулирано

Тоа што е неуставно секогаш ќе биде неуставно!

Нели ти правник беше или грешам?
Уставно/неуставно, за жал тоа е новата реалност. :)

Какви даноци плаќаат дијаспорците? Едно е да го помагаш финансиски семејството или да придонесуваш за куќата во која не живееш, а друго е секој ден да ги подмируваш сметките и обрските за истата.

Значи парите на дијаспората не одат за патишта, болници и образование, туку само и исклучиво за полагоден живот на нивните семејства.

Не треба да имаат право на глас зошто нема да живеат со последиците од сопствениор глас.
Не сум многу за да гласаат од странство, ама овој став не ти држи. Значи ако помагаат, праќаат пари во Мк. Тука што прават нивните роднини, ги диплат под перница? Не, одат во оптек, купување храна, стоки, сметки, на кое државата си зема данок. Значи од тие пари се дели дел и за патишта, болници и образование.

Back
На врв Bottom