Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    35
tolku ste nesposobni da nemozete da obezbedite i online glasanje? dobro aj imeto, znameto, identititetot sve unistivte. objasni zosto togas da vi se veruva so bilo sto?

ako vi e tesko da spovedete online glasanje, pustete ne nie ke sredime.

nego drugo e problemot taka?
пријателе јас не учествувам во циркусот наречен избори ни под точка разно,
туку ај да бидеме реални бидејќи иселениците не ги еб@т ни под точка разно таму каде што се па си имаат комплекси и сакаат да кажуват таму од каде славеле кога си заминале,
братче излезе ли низ вратата кој те ебе тука си безгласна буква бе нема што тебе да те прашуваме и ти да кажуваш како да биде тука.

Кои сме ние, не те разбирам?

И што е ова си станал како рандом фејсбук коментатор со вреѓањево?

Ние, вие , тие преку кур више од тоа

Како знаете каде одат парите од дијаспората или рандом си нагаѓате?

ako nekes nie vie togas sprovedi online glasanje pa site da glasaat. prilicno prosto e, drugi go praktikuvaat.

пријателе јас не учествувам во циркусот наречен избори ни под точка разно,
туку ај да бидеме реални бидејќи иселениците не ги еб@т ни под точка разно таму каде што се па си имаат комплекси и сакаат да кажуват таму од каде славеле кога си заминале,
братче излезе ли низ вратата кој те ебе тука си безгласна буква бе нема што тебе да те прашуваме и ти да кажуваш како да биде тука.

prijatele sekade vo svetot nikoj ne se zamara so gluposti i si zivee zivot. ic ne mi e mene gajle dali ke gradite patista ili kupuvate kondomi za kravi tamu. mene mi e bitno da ne mora da objasnuvam zosto imam 2-3 znaminja, zosto vo dokumenti mi pisuva makedonija ama sega e severna itn... sfakas?

a ima li zakon za tie da plakaat pari u budzetot? kakvi beneficii tie bi dobile?

sfakas deka se sto barame e dostoinstveno da se zacuva nasiot identitet koj ocigledno go prodavate kaj stignete.
Па тогаш, по која логика барате право да гласате за закони и влади што ќе ни ги кројат животите НА НАС што сме тука?

Идентитетот на Македонија го чуваат оние кои секој ден се будат тука, кои плаќаат даноци тука, кои работат во овие скршени институции, кои тука си ги растат децата и тука се борат со системот. Идентитет не се чува со патриотизам од далечина од 2.000 километри преку Фејсбук статус, додека уживаш во придобивките на среден германски или швајцарски систем.

Немам ништо против ДИЈАСПОРАТА, i love you all, ама не може од преку океан да ми кажуваш ти како треба да се живее тука.
Зошто жител на Битола не може да гласа на локални избори во Скопје?

Sorry, not sorry.

I Tajlanski, to e mnogu bitno. Uziva vo pridobivkite na tajlandskiot zivot ;)
Сеедно. Ќе ми пишува он мене од Австралија додека си седи на плажа како требало да се сака Македонија. Дојди сакај ја од тука. :D

Па имам и јас роднини во дијаспората што се најпаметни и најгласни за иднината на Македонија. Најголеми патриоти, сликата профилна строго со знамето на Вергина.

Сигурно не ги уплаќате парите во државен буџет, за финансирање на болници и патишта, ами на приватни сметки (ајде да речам чест на исклучоци). Патем постојат официјални статистики за ова, во народна банка.
Дијаспората носи пари во државата, треба да сте благодарни на тоа

Јас на 30 луѓе им предложив да ја посетат Македонија, третина ме послушаа и пак ќе дојдат

На многу начини се носат пари, не само тие кои ви се зацртани

баш така нека ја сака од тука,
а парите убаво ви пишаа погоре ги даваат на своите семејства за да живеат подобар живот.

Сеедно. Ќе ми пишува он мене од Австралија додека си седи на плажа како требало да се сака Македонија. Дојди сакај ја од тука. :D
Imam gledano sliki od tamu. I jas sakam od tamu da ja sakam :свиркам:

Па тогаш, по која логика барате право да гласате за закони и влади што ќе ни ги кројат животите НА НАС што сме тука?

Идентитетот на Македонија го чуваат оние кои секој ден се будат тука, кои плаќаат даноци тука, кои работат во овие скршени институции, кои тука си ги растат децата и тука се борат со системот. Идентитет не се чува со патриотизам од далечина од 2.000 километри преку Фејсбук статус, додека уживаш во придобивките на среден германски или швајцарски систем.

Немам ништо против ДИЈАСПОРАТА, i love you all, ама не може од преку океан да ми кажуваш ти како треба да се живее тука.
Зошто жител на Битола не може да гласа на локални избори во Скопје?

Sorry, not sorry.

pa po logika deka ste nesposobni samostojno da go odbranite identitot. nikoj ne barase pravo na glas u 92ra baravme podocna koga vidovme deka trguvate i so nasite interesi.

izvini ama identitet se cuva i stiti sekade, jas sum makedonec i vo mkd i na mars. problemot e sto tie u parlament sto nosat odluki sto i nas ne zasegaat sakate ekskluzivno da gi birate vie tamu bez da se zeme vo predvid i dijasporata sto e totalno nefer.

ps. po 3 pat, na nikoj ne mu e gajle za lokalni izbori, zborime za parlamentarni.
Автоматски споено мислење:

I Tajlanski, to e mnogu bitno. Uziva vo pridobivkite na tajlandskiot zivot ;)

jas sum kaj sto e toplo vlade...

Како не гласаат, еве јас гласам. Која ти е границата на млади, за мажи, за жени знаеме дека е 30?
Добро ти и ред други сте едната група, што е со другата која не гласа?

i sto ako dojdam? ke ti ja zemam rabotata i ke dignam ceni kaj tebe u maalo za decava nikad da ne ti kupat stan...

sto eve ti si napavila za da e makedonija uspesna prikazna? radi tebe sme severdzani taka? posto ti od tamu tolku ja sakas "makedonija"

A cekajte, nekoj na nekoj mu go skratil pravoto na glas pa kao sega Agdeto se buni nesto ili so imam propusteno :cautious:
I da, konkretno i jas sum protiv dijasporata da glasa ako nema barem minimum 9 meseci postojan prestoj vo republikata do denot na izborite. I fino lepo ke si glasa na svoeto glasacko mesto spored adresa na ziveenje. Nikakvo pravo ne bi im bilo skrateno :toe:

Дијаспората носи пари во државата, треба да сте благодарни на тоа

Јас на 30 луѓе им предложив да ја посетат Македонија, третина ме послушаа и пак ќе дојдат

На многу начини се носат пари, не само тие кои ви се зацртани
Благодарни сме, ама не треба да имате право на глас. И треба дури да ви се забрани да пишувате по социјални мрежи срцепарателни постови за Македонија.

Дојдете тука, ќе се дружиме, ќе се сакаме, ќе се гушкаме и толку. Нема потреба од daily updates за вашата љубов кон Македонија.

pa po logika deka ste nesposobni samostojno da go odbranite identitot. nikoj ne barase pravo na glas u 92ra baravme podocna koga vidovme deka trguvate i so nasite interesi.

izvini ama identitet se cuva i stiti sekade, jas sum makedonec i vo mkd i na mars. problemot e sto tie u parlament sto nosat odluki sto i nas ne zasegaat sakate ekskluzivno da gi birate vie tamu bez da se zeme vo predvid i dijasporata sto e totalno nefer.

ps. po 3 pat, na nikoj ne mu e gajle za lokalni izbori, zborime za parlamentarni.
Автоматски споено мислење:

jas sum kaj sto e toplo vlade...
Срамота. Ние тука сме неспособни, а вие сте пренајпаметни. Тоа не е патриотизам, тоа е потценување на сопствениот народ. Колку сакаат нека ве засегаат одлуките емотивно, нас не засегаат егзистенцијално бе чоек. Тоа влијае на нашите џебови и на нашите деца, а не на вашите во Аустралија.

За локалните избори очигледно не ме сфати твојата суперинтелигенција.
Принципот е ист и на локално и на парламентарно ниво: Гласа тој што живее таму. Ако за Битола одлучуваат само битолчани бидејќи тие ги трпат последиците, тогаш за Македонија треба да одлучуваат само тие што живеат во Македонија.

Кога ќе се вратиш да живееш тука, твојот глас ќе има иста тежина како мојот. Се друго е нефер кон нас. Патем, истото го мислам и за мене, ако јас утре одлучам да си заминам од Македонија.

Back
На врв Bottom