Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Во сите три целта е да се стекне имотна корист, разликата е во тоа како делото е извршено:

Робери (на нашки кажано разбојништво) - има закана од насилство или насилство, пример ако извадиш нож или пиштол, и се заканиш на продавачката со "дај ги марките" ова би било робери (разбојништво). Или некој ако го извадиш од кола на булевар со пиштол на чело и му ја земеш колата. Насилниот елемент е тоа што ги прави овие дела потешки и генерално казните се доста високи.

Шоплифтинг - крадеш нешто од мала вредност, каде нема голема бариера за кражба, најчесто во продавница. На пример, во Тинекс ќе земеш пиво и ќе излезеш без да платиш.

Тефт - е кражба каде нема насилен елемент: провала во стан, крадење на кола кога никој не гледа, провала во банка сред ноќ, и тн. Шоплифтинг е специфичен тип на тефт од мала вредност.

Постојат вакви идиоти и нормално, треба да легнат затвор долги години, али вакви ликови постојат и на екстремното десно (каде белци убиваат малцинства, пред некој ден имаше пукање од екстремен десничар во Сан Диего). По мене дали биле бели-црни-зимзелени е ирелевантно, секој што се огрешил или дава знаци дека оди во таа насока (политички-верски фанатизам и радикализација со елемент на насилство) се тоа треба да се институционализира, и секој што почитува треба да добие почит (реципроцитет).

Околу тоа дека белците се криви, изворот на сето ова е последица од западни политики во земји во развој пред 100тина години, на нашки кажано: колонијализам (кој постои во мека форма до ден денес). На кратко, Европа си ја дели Африка меѓу себе, европските сили убиваат масовно локална популација, ги поробуваат, и ги држат под контрола со генерации. Белгија под Леополд има убиено 10 милиони црнци, ги има осакатувано, линчувано, жени, деца, старци, има ставано деца во кафез во зоолошки меѓу животни практика што постоела до 60ти во Брисел. Цела Европа има темна историја со колонијализам и аргументот е дека Европа се развива историски ради колонизација (така прави пари) а до ден денес некои колонијални лидери се слават на запад и се негира страдањето што го предизвикале. Ова не мислам дека е причината за убиствата погоре, али објаснува зошто земјите во развој се фрустрирани со Европа и малцинствата се чувствуваат фрустрирано.

За крај, никој до сега од Пакистан или Индија, Блиски Исток, Југоисточна Азија или Африка не ми негира постоење како македонец, како нација. За мене, таа негација за жал доаѓа од Европа, континентот од каде што доаѓам. Црнец не ми негира постоење, него тоа доаѓа од луѓе што се декларираат себе како цивилизирани со кои делиме континент. Така да моите симпатии се повеќе за оние кои покажуваат почит кон нас како нација без разлика од каде се, без разлика на боја на кожа, и од каде доаѓаат, ради тоа и многу многу не ми сметаат како појава луѓе од земји во развој, ниту пак величам некој пошто е блед и го сметам за супериорен само затоа што е белец. Дали некој е добар човек или не, е индивидуална работа.

Ti gledas sosema od edna druga strana sto e validna i mozebi poveke realna no za zal ne deluva na sekojdnevniot zivot kaj obicniot belec niz evropa kako sto deluva ova sto jas go kazuvam. Jasno mi e mene deka cela ovaa kriza i preselba na narodite e napravena od belci kapitalisti koi dole gi iskoristuvaat prirodnite bogatsva a tuka dobivaat eftina rabotna snaga go potisnuvaat beliot rabotnik i srednata klasa. No za zal istiot toj bel covek od sredna klasa strada i od ovie dojdenci vo evropa zasto sto prirodnata selekcija ne prostuva, pa taka oni kako luge funkcioniraat vo grupi dodeka belite luge kako poedinci, dodeka nivnite zeni se zastiteni poradi nivnite tradicionalni normi, belite zeni koi se nezavisni i funkcioniraat sami se napagani, siluvani i se nezastiteni, premnogu vakvi slucki se imaat deseno za da mislime deka se samo izolirani nastani, normalno deka ima luge koi kako takvi uspeale da se integriraat vo evropskoto opsestvo no najgolemiot del od istite sepak retko zastanuvaat od stranata na domorodnoto naselnie i sekogas probuvaat da gi odbranat svoite. Razlicni kulturi se vo prasanje i vo modernoto vreme mnogu tesko nekogas da dojde do nekoj mir zatoa sto i od dvete strani vo poslednite nastani se radikalizira naselnie, procitav nekade deka del od kulturata na ovie so turbanite od indija e da nozat nekoj vid na tradicionalni nozevi/maceti sto isto go potvrduva muabetot, ne moze da dojdes vo Evropa i da prodolzis da neguvas vakav tradicija.

Јавна егзекуција на татко на мало девојче со клекнување на врат 9 минути без прекин е исто толкава трагедија како убиство на тинејџер со ладно оружје од психопат.
Бејб, вејк ап, не сме 2020, 2026 сме и обдукцијата покажа дека е умрен од предозираност од фентанил.

@Eisenhorn колку размени на реплики ќе издржиш, додека не увидиш дека комуникацијата со Хари кучето е еднонасочна? Ох ќе прави муабет он до задутре и назад, но кога ќе дојде моментот за споредување на фактите, тогаш ќе видиш дека он живее во друга реалност каде што твоите факти не се факти. Фактите за Хари е либералната наративата.

Така во иста реченица ќе ти каже дека Флојд, џанки дилерот предозиран со фентанил, пропалитет кој паразитира на социјална помош, и глуп нигер кој давал отпор при апсење (па врз него примениле стандардна процедура, стандардна на времето)... Неговата смрт, да ти била „еднаква трагедија“ како смртта на тинејџер кој ни крив ни дужен го коле индијски циган.

Џабе муабети за двојни аршини на полицијата во Британија. Сите факти како на пример anti-racism commitment ти се џабе во дискусија со таквите како @Harry the dog пошто сето тоа лагано се игнорира. Он живее во некоја негова реалност, каде дружи (поточно битисува и комуницира) со луѓе кои сите се тренирани за doubletalk и virtue signalling. За него (за нив) реалноста е дека во светот требало да има еднаквост и кумбаја да се пее со цвеќиња во косата (додека во реалноста жените и ги силуваат а мажи им ги колат, и не секогаш по тој редослед). Крајно Хари е како кучето што седи во куќа што гори, си пие кафе, и си се убедува "this is fine“. Како и сите такви како него.

this-is-fine.jpg

Автоматски споено мислење:

Бејб, вејк ап, не сме 2020, 2026 сме и обдукцијата покажа дека е умрен од предозираност од фентанил.
Воопшто не е сомнително ни тоа што главниот форензичар се изземал пред „наодите“ да се променат.

Поинтересен момент е што тој за пропалитет Флојд, пола држава ја запалија. Сега кога мнозинството се обидува протестира на колење на тинејџер, полицијата ги тепа како кучиња (pun intended @Harry the dog ).

Две работи, околу ова. Прво, не е до "расата" или "етникумот", туку до типот на луѓе кои доаѓаат.
А имаш некои примери за high trust society од под екваторот?

Кеир Стајмер е ултра мега бета мажјак, со 0 тестостерон во него и еден обичен безкичмењак кој се правеше да им се додворува на уга буга племеничарите, а за својот народ кој му ја плаќа платата и животот не му е гајле воопшто. Треба да биде обесен за муда и да виси од тој големиот саат у Лондон све да му изнаебам левичарско што има у него.

premnogu vakvi slucki se imaat deseno za da mislime deka se samo izolirani nastani, normalno deka ima luge koi kako takvi uspeale da se integriraat vo evropskoto opsestvo no najgolemiot del od istite sepak retko zastanuvaat od stranata na domorodnoto naselnie i sekogas probuvaat da gi odbranat svoite.
Прав си, има пораст на криминал поради нелегална миграција и секакви будали што се наметнати од надвор. Се слагам дека треба да се уапсат, затворат и депортираат, до тука се слагаме. По мене, оној кој не чини, треба да се институционализира, додека оној кој го бива и покажува почит, да се интегрира (Сингапур модел). И да се избацат од Европа, проблемите на белецот од таа работничка класа по мене, ќе останат (економијата нема да се подобри ако си отидат мигрантите, ниту пак нешто трошоците за живот ќе се променат, фабриките што се во Азија и Африка нема да се вратат пошто земјите во развој се многу поевтини за бизнисот - ова е изворот на страдањето на Европа). Има проблем со миграција, али не е причината зошто средната класа во Европа (и други делови од западот) стагнира и иде надоле (зошто има толкав песимизам).

Не е точно маче, умрен е поради убиство, фентанил е лажњак муабет, извештајот убаво си кажува што е причина за смрт - убиство: https://apnews.com/article/fact-check-george-floyd-autopsy-new-892530421961

А имаш некои примери за high trust society од под екваторот?
Да, под екваторот има поголема доверба од над екваторот. Еделман (фирма од Англија) го истражува ова како тематика со децении и ако го гледаш глобалното рангирање на доверба за 2026та, најголем дел од општествата каде довербата е висока (во соседите, државата, бизнисот, и тн) е во земјите во развој (голем дел се од глобалниот југ). Ако сакаш да го видиш извештајот, можеш да кликнеш на линков подоле. Главниот заклучок е дека на запад довербата паѓа драстично од година во година, додека на југот од екваторот расте: https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2026-01/2026 Edelman Trust Barometer Global Report_01.21.26_0.pdf

џанки дилерот предозиран со фентанил, пропалитет кој паразитира на социјална помош, и глуп нигер млад татко на мало дете кој давал отпор при непотребно апсење бил убиен (примениле стандардна процедура, стандардна на времето)... Неговата смрт, да ти била „еднаква трагедија“ како смртта на тинејџер кој ни крив ни дужен го коле убиец кој лежи доживотна казна затвор индијски циган.
Мала корекција. :cool: Иди качи се на планина момак да те фати воздух, посети некој концерт, јави и се на класната, честитај и закаснет осми март, јави му се на дилерот и посакај му убав ден, што се преоптеретуваш нервно со глупости не си ми јасен.

Последно уредено:
Прав си, има пораст на криминал поради нелегална миграција и секакви будали што се наметнати од надвор. Се слагам дека треба да се уапсат, затворат и депортираат, до тука се слагаме. По мене, оној кој не чини, треба да се институционализира, додека оној кој го бива и покажува почит, да се интегрира (Сингапур модел). И да се избацат од Европа, проблемите на белецот од таа работничка класа по мене, ќе останат (економијата нема да се подобри ако си отидат мигрантите, ниту пак нешто трошоците за живот ќе се променат, фабриките што се во Азија и Африка нема да се вратат пошто земјите во развој се многу поевтини за бизнисот - ова е изворот на страдањето на Европа). Има проблем со миграција, али не е причината зошто средната класа во Европа (и други делови од западот) стагнира и иде надоле (зошто има толкав песимизам).

Не е точно маче, умрен е поради убиство, фентанил е лажњак муабет, извештајот убаво си кажува што е причина за смрт - убиство: https://apnews.com/article/fact-check-george-floyd-autopsy-new-892530421961

Да, под екваторот има поголема доверба од над екваторот. Еделман (фирма од Англија) го истражува ова како тематика со децении и ако го гледаш глобалното рангирање на доверба за 2026та, најголем дел од општествата каде довербата е висока (во соседите, државата, бизнисот, и тн) е во земјите во развој (голем дел се од глобалниот југ). Ако сакаш да го видиш извештајот, можеш да кликнеш на линков подоле. Главниот заклучок е дека на запад довербата паѓа драстично од година во година, додека на југот од екваторот расте: https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2026-01/2026 Edelman Trust Barometer Global Report_01.21.26_0.pdf

Мала корекција. :cool: Иди качи се на планина момак да те фати воздух, посети некој концерт, јави и се на класната, честитај и закаснет осми март, јави му се на дилерот и посакај му убав ден, што се преоптеретуваш нервно со глупости не си ми јасен.
Ekonomskite problemi se sosema druga tema, bezbednosta e glavniot problem zosto se poveke belci od srednata klasa se far right. Pak ke kazam odredeni grupi na luge i nacii se tie koi pravat problem. Ete zivees vo azija pretostavuvam vo nekoja drzava so naselnie od zoltata rasa, zosto istite se totalno neprimetni na zapad i skoro da nema nikakvi incidenti od nivna strana? Nekoi grupi na luge ednostavno ne treba duri ni turisticki da ja posetuva Evropa, kolku i da zvuci rasisticki, toa e po mene cekor broj eden sto treba da pocne da se primenuva.

Овие сиковите се секташи. Многу полоши од обичните индијци. Тајлер Оливеира снимаше видео околу нив, за малце не доби и он нож од некого.

Последно уредено:
Имаш 31.000 постови. Дали во сите овие постови имаш барем 1 постирано за некаде каде што страдаат муслимани или црнци и каде виновникот е белец?
Така е.
Исто како за Втора Светска кога никој ни солза не пушти, ниту ги архивираше сите оние злосторства извршени од страна на Евреите кон нацистите.

На пример, покушаа да ги отрујат нацистичките затвореници со ставање отров у лебот у еден затвор у Германија, во 1945-та. За малку еден куп луѓе на пат кон социјална и општествена рехабилитација, ќе беа отруени.

Зошто никој тој злостор не го учи у читанки?

А да не почнувам за злосторствата на Коптите врз муслиманите во Египет, или за злосторствата на Јазидите кон Сунитите во Сирија.

Никој тоа не го спомиња. Затоа што еднострано гледаат.

Не спомнав, кажав само Азија. :pivo2:

Ок, пошто живееш главно со цивилизирани азијати предпоставувам источна азија каде (сеуште) нема многу говнокожци.

Јас живеев во Америка и многу често патувам по З.Европа така што со свои очи ја гледав промената.

Ти си човече што прави како што медиумите ќе му кажат да прави и мисли како што медиумите ќе му кажат да мисли.
Ни една независно твоја мисла во твојот цел живот.
Клечи за црните животи.

Кеир Стајмер е ултра мега бета мажјак, со 0 тестостерон во него и еден обичен безкичмењак кој се правеше да им се додворува на уга буга племеничарите, а за својот народ кој му ја плаќа платата и животот не му е гајле воопшто. Треба да биде обесен за муда и да виси од тој големиот саат у Лондон све да му изнаебам левичарско што има у него.
Кеир Стајмер е платеник кој за добри пари обработува за нечиви агенди. Тој решил да се занимава со политика за да намлати пари а не да го подобри животот на Британците. Проблемот е шо не е само тој таков во Европава.

Последно уредено:
Ete zivees vo azija pretostavuvam vo nekoja drzava so naselnie od zoltata rasa, zosto istite se totalno neprimetni na zapad i skoro da nema nikakvi incidenti od nivna strana? Nekoi grupi na luge ednostavno ne treba duri ni turisticki da ja posetuva Evropa, kolku i da zvuci rasisticki, toa e po mene cekor broj eden sto treba da pocne da se primenuva.
Во ред, гледаме различно на ова. По мене економските проблеми се извор на проблемите на европеецот (економииве остаруваат, помалце конкурентни се споредено со земјите во развој). Кога луѓе губат работа, место да се криват политичари што го овозможувале ова, и бизнис групации, фокусот се става на лесна мета - мигранти. За време на големата економска депресија (крај на 20ти години од минатиот век), буквално истово се случувало, политичари криват мигранти (во тоа време: мексиканци, јапонци, кинези, ирци) за нешто што самите го предизвикале. Пак ќе кажам, ова е мое мислење, немора да значи дека е точно, али капирам зошто го пишуваш ова.

Ова е политички постер од пред 100 години за време на нивната криза, што е во политичка реторика и денес:
4aec8335bf57fd6284d5afb1bd6581a8.jpg

Исто како за Втора Светска кога никој ни солза не пушти, ниту ги архивираше сите оние злосторства извршени од страна на Евреите кон нацистите.
Не е адекватна споредба. Пропорцијата на штета од нацистите кон евреите е милиони пати поголема него обратно. Во случајот со малцинствата, најголем дел од растистички дела (насилство, убиство, закани) се кон црнци, белците се најретко жртви (пропорционално на нивната застапеност во САД). Еве ти податоци од ФБИ, можеш да провериш.

Ок, пошто живееш главно со цивилизирани азијати предпоставувам источна азија каде (сеуште) нема многу говнокожци. Јас живеев во Америка и многу често патувам по З.Европа така што со свои очи ја гледав промената.
Југоисточна Азија, така е. Доста културни се, нема криминал, и сите се фокусираат на бизнис/работа (се работат луди саати). Има култура на почит кон закон и нема толеранција многу за забушавање (и како држава, и како култура). Истово однесување го гледам и кај други етникуми/раси како сакаме да ги кажеме, индивидуално е. И ја живеев во САД и западна Европа пред да дојдам во Азија, и не негирам дека има проблеми со миграција, но не го гледам како примарен, туку примарен проблем, по мене примарен проблем е економија (и ако нема мигранти како во Јапонија, главниот извор на проблемите ќе си остане нерешен).

Ти си човече што прави како што медиумите ќе му кажат да прави и мисли како што медиумите ќе му кажат да мисли.
Ни една независно твоја мисла во твојот цел живот.
Клечи за црните животи.
А ти како се информираш за Џорџ Флојд ако не преку медиуми, гледаш на кафе? Се информираш преку медиуми, како сите нас овде. Врз основа на тие информации градиш мислење. Нема друг начин како да дојдеш до информација за Флојд.

Друго, дали Флојд е убиен или не се утврдува од официјален државен орган што врши обдукција како дел од своја должност. Еве ја појма немам што се утврдило, ти слободоумно си пиша дека "предозиран бил". Ја лично мислев дека Флојд е жив и дека живее во населба Тријангла кај што продава шверцана гардероба од Турција. Пошто ни вака, ни така не се утврдува факт, отворив официјален извештај и вика дека бил убиен (од луѓе на кои тоа им е работа). Ја ти постирам тоа што е официјално објавено и пренесено од медиум, што се вика информирано мислење. Ако имаш ти алтернативен начин на конзумирање информации, слободоумен, еве сподели, како некој од тука да се информира за Флојд, ако тоа не се медиуми или јавно достапни информации?

А ти како се информираш за Џорџ Флојд ако не преку медиуми, гледаш на кафе? Се информираш преку медиуми, како сите нас овде. Врз основа на тие информации градиш мислење. Нема друг начин како да дојдеш до информација за Флојд.
Сигурно има уште 1000 криминалци на кои што полиција користи техника на оневозможување со колено на грб, зошто баш Флојд кој во обдукцијата му нашле фентанил и метамфетамин умира од проблеми со срце?
Значи не се ни задушил, туку добил проблеми со срцето, тоа е причината за смрт.
Врз основа на овие информации градам мислење, не на новинари, фала Богу.

Back
На врв Bottom