Ne znam sto filozofiras, tekstot ubavo si precizira sto kako zasto.
Ako ima propusti, zasto da ne se razgledaat, a pritoa tie propusti ovozmozuvaat da bide poveke zagrozena bezbednosta na vozacite na patistata.
Muabetov ti e luzerski iskren da bidam, ajde sudbina, ajde pozhar jebiga, se desavaat nesreki, 50 deca umrele, nemale sreka. I ke ignorirame niza propusti sto pridonele megjudrugoto toa da se sluci. Ne bi mozele da znaeme kako tuka bi se odvivale rabotite, toa ne e ni bitno veke vo momentov, toa sto e bitno e ona sto se slucilo i toa e toa.
A tekstov poveke od jasen ja mislam, i ako nesto e pogresno napraveno, nadleznite treba da reagiraat za da, ko sto rekov, vo idnina kolku tolku se izdejstvuva pogolema bezbdnost na patistata, na krajot od kraistata toa go nalagaat i regulativite, koi ako tuka ne se pocituvale, valjda i treba da se reagira a i da ima odgovornost, ako ima osnova za toa. Ne konkretno za ova sto vcera se slucilo tuku opsto, ako nesto trebalo da bide napraveno na odreden nacin, a istoto ne e napraveno taka.
И тоа минимум H2. Ко што читам у стандардите има и H3, H4а и б, од кои H4б е најиздржлив.
Извадив од стандардот дел од текстот:
The key parameters defined by the standard are:
- Containment level: indicates the barrier’s ability to stop vehicles of different masses, at different speeds and impact angles. For example, an H2 level is capable of stopping a 13-tonne bus, while an N2 level applies to 1.5-tonne cars at intermediate speeds. Each country has mechanisms for selecting the containment level for each type of road and its AADT (Average Annual Daily Traffic) and vehicle type.
- Dynamic deflection (D): defines the maximum distance that the front face of the barrier displaces upon impact.
- Working width (W): defines the maximum distance the barrier displaces backwards during an impact. This is crucial to ensure that the vehicle does not hit obstacles, structures, or pedestrians behind the restraint system.
H4b вели, е доволна да спречи возило со околу 40 тони при голема брзина. Башка на тоа сајтот наведуваат и комбинирани, банкина според EN 1317 и бетонска ограда. Се поставуваат согласно фреквенција, возила и слично. Познавајќи ги нашите (и соседските) возачи, обичен плех нема корист. А ниту има (или не работат) камери ко што имаат да кажеме Франција, Австрија. на пример вели "макс ограничување на автопат во Австрија за возила над 3.5 тони било 80 км/ч, Франција 90". Значи покрај шоферот и неговиот послодавец, луѓето ги изгоре системот.
Но, релативизирањето го имаше и за Ласкарце, го имаше и за загинувањето на 22 лица кај Сингелиќ, Стајковци (највише ради оголување на планината, дивоградби, тесни запушени дренажни канали и пропустите и каналите запушени или лошо димензионирани како најголем виновник за таа несреќа), ќе го има и за оваа несреќа така да ...веројатно некој лапа добри пари за таа разлика во цена за заштитни банкини.
Системот ни е таков, криминален, нема спас од него. Кога Спасовски давал пасоши на тешки криминалци, а влакно не му фали, што повеќе. Не било "чадорот" што го штити него кафанска тенда изгледа.
Или погледни само колку Битола ја има преасфалтирано улицата кај обиколницата и асфалтот каква дебелина е (Чулако има доста постирано за тоа), за само 1 месец почнала да се распукува. Па патот кон скопско Теферич за пола година се расцепи на пола со дупки над метар.
Тоа се огромни суми пари кои се фрлаат или на некомпетентни "свои" фирми или по налог за мито т.н. провизија на локалните власти па и на државните.
Мене ќе ме чуди нешто добро да се направи. Лесна им земја на загинатите.