Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 45: @Menethil - Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.)

Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.

• Вкупно гласачи
    24
Обратно е. Ние немаме ни бројност, ни услови, ни култура и традиција на спортување за популарните групни спортови.
Најпаметно ќе ни биде, со сите сили јако во боречки вештини. Џудо, бокс, карате и од групни спортови ракомет, би било сосема доволно.

Фудбал и баскет за нас се завршена работа. Нема резон фрлање пари таму.

Обратно е. Ние немаме ни бројност, ни услови, ни култура и традиција на спортување за популарните групни спортови.
Најпаметно ќе ни биде, со сите сили јако во боречки вештини. Џудо, бокс, карате и од групни спортови ракомет, би било сосема доволно.

Јас од сите спортови боречки вештини можеби и највеќе ги сакам. Сепак јас викам никаде, тоа ми беше поентата. Што ќар има државата ако Перо е првак во Бокс? Ако е толку добар, парите сами ќе дојдат. Клубовите нека поработат на промоција, нека прават натпревари, да одат луѓе да гледаат. Ако не може само да си опстои, нема што државата да помага. Од државата е да има сали за спортски активности, ама нема што да инвестира во спортовите и клубовите. И тоа без трибини, клубовите нека си прават трибини или да плаќаат за користење, доколку државата ги направила.

Инвестирање во спорт е фрлање пари во бунар. Спортот е луксуз, нека го финансираат тие што го гледаат.

Секој што сере без да се истушира оди со гомна у себе до следно бањање.

Конфучие 554 п.н.е.
" Ако Европска Унија и САД не те тешат дека ќе ти даваат воена опрема и кеш, очигледно е дека ќе ги напуниш гаќите не испосран. "

Зелински 2026 A.D.

• Хаха
Reactions: Mud
Посебно малите и непрофитабилни спортови треба да ги подржува државата.
Фудбалот и сам може да си најде спонзори, пробај најди спонзор за пикадо.

Мислам дека ги имаш помешано лончињата овде, односно немаш убаво објаснето. Во кој дел да не финансира државата? Во инфраструктура? Или директно да вбризгува пари во клубовите? Зашо тоа се две дијаметрално различни работи.

Зошто да не вложува во изградба на сали, игралишта, тренинг центри, базени и слично? Тоа може да е од корист за сите граѓани, не само за децата што тренираат во моментот. Базенот, игралиштето, салата, сеедно, може да генерира приходи од наплата на користењето на истите (кирии) кои треба да се слеат во општинските каси. Е сеа како се користат овие средства кај нас е друга тема, секако широка и болна.

За директно финансирање ок до негде, ама за тоа треба да се донесе закон каде стриктно би се навело дека финансирање во спортот може само од страна на приватни фирми.

За борење слободен стил и ракомет имаме природни предиспозиции и традиција. Тука треба акцентот и помагање. Ама какви сме, а за никаде сме, тоа веднаш ќе го корумпираме!

Посебно малите и непрофитабилни спортови треба да ги подржува државата.
Фудбалот и сам може да си најде спонзори, пробај бајди спонзор за пикадо.
Зашто да го спонзорира? Бескорисна ствар. Тие пари нека одат во развој на науката, во здравство.
Мислам дека ги имаш помешано лончињата овде, односно немаш убаво објаснето. Во кој дел да не финансира државата? Во инфраструктура? Или директно да вбризгува пари во клубовите? Зашо тоа се две дијаметрално различни работи.

Зошто да не вложува во изградба на сали, игралишта, тренинг центри, базени и слично? Тоа може да е од корист за сите граѓани, не само за децата што тренираат во моментот. Базенот, игралиштето, салата, сеедно, може да генерира приходи од наплата на користењето на истите (кирии) кои треба да се слеат во општинските каси. Е сеа како се користат овие средства кај нас е друга тема, секако широка и болна.

За директно финансирање ок до негде, ама за тоа треба да се донесе закон каде стриктно би се навело дека финансирање во спортот може само од страна на приватни фирми.
Абе до некаде и во двете, иако повеќе ми беше за клубови, затоа реков треба да ги има игралиштата за рекреација, ама во професионалниот спорт нема што државата да инвестира. Ако државата нема ќар, не треба да се фрлаат пари во тоа.

@Io Sono Interista те молам тргни го делот со малите спортови од насловот, вака ми се фаќаат за тоа, не го читаат целиот пост, и се нервирам да ја објаснувам поентата на сите поединечно. Ако можеш и за сега и за во иднина на темава би било добро воведното мислење да е пиннато.

Апсолутно сум против. Државата треба да вложува во спортски сали и игралишта за децата, наместо да ни никнуваат казина и кладилници на секој агол. Подобро парите да одат за здрав развој на младите и за вистински вредности, отколку во пороци.

Имам толку многу што не знам ни со кое попрво да одам. :D

Немам многу време да го составам убаво текстот, ама се надевам ќе ме разберете. Еве нека биде следново:

Државата не треба да инвестира во професионален спорт, а посебно не во мали непопуларни спортчиња.

Секојдневно гледам луѓе се жалат државата не инвестирала доволно во спортот. Па некој Петре освоил злато во аматерски турнир индиско таеквондо и слично, па читаме срамота државата не го поддржала и слични жалопојки. Се жалат и за популарни спортови како не се инвестирало доволно итн. Според мене државата не треба ич да инвестира во ПРОФЕСИОНАЛЕН спорт. Потенцирам професионален бидејќи сметам дека е добро да се има игралишта каде луѓето ќе се рекреираат со спортски активности, но тоа е сосема друга тема на која нема да разговараме и ве молам не ја носете темата дека спортот е добар за телесен развој, седења пред екрани и други вакви делумно поврзани работи. Тука зборуваме за инвестиции на државата од милиони евра во нешто што е општествено непотребно како професионален спорт т.е луксуз. Нема што моите пари од даноци да одат на спортски клубови, големи стадиони итн. Спортистите во популарните спортови земаат премногу пари, зашто јас како обичен клошар да плаќам за нивниот луксуз? Нека си градат големи стадиони клубовите од спонзорства, нека најдат начин да се продадат како што треба, а не да плачат на државата. Исклучително сум против и државни спонзорства на клубови. Највеќе па што ме нервира е моите пари да идат за некој странец. Зашто јас да давам пари за да ФК/РК/КК Дељадровце увезе некој црњо и да му плаќа илјадници евра?

Друго ова што спомнав важи и мали спортчиња што никој не ги гледа, државата да инвестирала. Што има државата да инвестира во нешто што никој жив не го боли кур? Победил во некој небитен спорт, голем ташак. Салата полу празна, роднини и другари не сакаат да го гледаат, ама бил шампион во индиско таеквондо и државата да го спонзорирала. Ова е како оние од WNBA што сакаат иста плата со ЛеБрон. Направете нешто, промоција, спонзори, инвестирајте во маркетинг, ако е интересно и гледаат луѓе ќе направите пари. Ако немате финансии и сметате дека нема да се исплати инвестицијата, не заслужува ни да постои.
Се согласувам со ова 100%. Да, за инфраструктурата, не за директна поддршка на тимовите. Дури и кај инфраструктурата, на пример MetLife Stadium, каде ќе се игра финалето на светското првенство, името доаѓа од MetLife фирмата, која плати околу 400 милиони долари за правото да го носи името во период од 25 години. По истекот на договорот, правото на именување може да го преземе друга компанија или бренд.

Не треба повторно да го измислуваме тркалото, вакви финансиски модели веќе постојат во други држави. На пример, United States Soccer Federation е приватна организација, а државата САД не обезбедува директно финансирање за националниот фудбалски тим.

SourceApprox %
Sponsorships / commercial40–55%
Ticketing & matches15–25%
Donations15–20%
FIFA money5–15%
Other5–10%
U.S. Government0%

Државата не е за да спонзорира хоби.

Ќе видите колку народ ќе има во Белград за УФЦ евентот

Имаме 4 екипи во ракометот и во истите треба да се вложува за понатамошен успех, ама нееее нека не вложува државата

Ко за инат ги пишувате глупостиве :tapp:

Апсолутно сум против. Државата треба да вложува во спортски сали и игралишта за децата, наместо да ни никнуваат казина и кладилници на секој агол. Подобро парите да одат за здрав развој на младите и за вистински вредности, отколку во пороци.
Say you didn’t read the original post without actually saying you didn’t read it.

Буквално со болд е во постот: Потенцирам професионален бидејќи сметам дека е добро да се има игралишта каде луѓето ќе се рекреираат со спортски активности

Имам толку многу што не знам ни со кое попрво да одам. :DНемам многу време да го составам убаво текстот, ама се надевам ќе ме разберете. Еве нека биде следново: Државата не треба да инвестира во професионален спорт, а посебно не во мали непопуларни спортчиња.
Секојдневно гледам луѓе се жалат државата не инвестирала доволно во спортот. Па некој Петре освоил злато во аматерски турнир индиско таеквондо и слично, па читаме срамота државата не го поддржала и слични жалопојки. Се жалат и за популарни спортови како не се инвестирало доволно итн. Според мене државата не треба ич да инвестира во ПРОФЕСИОНАЛЕН спорт. Потенцирам професионален бидејќи сметам дека е добро да се има игралишта каде луѓето ќе се рекреираат со спортски активности, но тоа е сосема друга тема на која нема да разговараме и ве молам не ја носете темата дека спортот е добар за телесен развој, седења пред екрани и други вакви делумно поврзани работи. Тука зборуваме за инвестиции на државата од милиони евра во нешто што е општествено непотребно како професионален спорт т.е луксуз. Нема што моите пари од даноци да одат на спортски клубови, големи стадиони итн. Спортистите во популарните спортови земаат премногу пари, зашто јас како обичен клошар да плаќам за нивниот луксуз? Нека си градат големи стадиони клубовите од спонзорства, нека најдат начин да се продадат како што треба, а не да плачат на државата. Исклучително сум против и државни спонзорства на клубови. Највеќе па што ме нервира е моите пари да идат за некој странец. Зашто јас да давам пари за да ФК/РК/КК Дељадровце увезе некој црњо и да му плаќа илјадници евра?

Друго ова што спомнав важи и мали спортчиња што никој не ги гледа, државата да инвестирала. Што има државата да инвестира во нешто што никој жив не го боли кур? Победил во некој небитен спорт, голем ташак. Салата полу празна, роднини и другари не сакаат да го гледаат, ама бил шампион во индиско таеквондо и државата да го спонзорирала. Ова е како оние од WNBA што сакаат иста плата со ЛеБрон. Направете нешто, промоција, спонзори, инвестирајте во маркетинг, ако е интересно и гледаат луѓе ќе направите пари. Ако немате финансии и сметате дека нема да се исплати инвестицијата, не заслужува ни да постои.
... ако ти не си со спортски дух има кои се - и те како треба државата да инвестира во спортски објекти каде ќе биде и за рекреација на граѓаните и такви како тебе љубоморни на индивидуални успеси на уан мен спортиски преставник (таеквондо), ама и за развивавње на таленти кои истите ќе не преставуваат надвор на меѓународно и светско ниво, можеше да напишеш да инвестира подеднакво за сите спортови, а не пак да не инвестира, мора да ги има сите спортски терени, фудбалски игралишта-стадиони, сали, базени, тенис игралишта, авто рели патека, скии патеки, па и хиподром за тренинг со коњи.

Screenshot 05-04-2026 17.09.06.png Screenshot 05-04-2026 17.09.52.png

...најважно, барем овие последни години што државата им овозможува на приватните компании дел од данокот на добивка да го пренасочат директно кон спортските клубови, со што државата поттикнува побајаги прилив на приватен капитал во спортот, да не ги набројувам „Алкалоид“, „Еурофарм“, „Металски завод Тито“, „ Ренова“ со своите „инвестициски спортски екипи“,

images.jpgоо.jpg Screenshot 05-04-2026 17.11.34.png

... подигање на јавно здравје и најдобри навики кај децата да се спортува и секој ученик кој е првенец во некој спорт во своето училиште треба да биде повластен и во оценување и во негово оправдано отсуство, да биде пример за тие ученици, кои не се криви, поради антиспортисти родители, па затоа нивните деца имаат „две леви нозе“ или една топка не можат да фатат со раце!

... инвестиции во градење на сите спортски објекти за сите спортови што постојат, не постои професионален и државен спорт за државата која се промовира во двата случаеви, само треба контрола да нема злоупотреба за давање спортски награди или фаворизирање на некој спортист пред другиот само затоа што некој ВИП го заштитува да се пробие пред тој другиот подобар спортист!

Последно уредено:
Say you didn’t read the original post without actually saying you didn’t read it.

Буквално со болд е во постот: Потенцирам професионален бидејќи сметам дека е добро да се има игралишта каде луѓето ќе се рекреираат со спортски активности
Ако државата не вложува во спортски сали и основни услови, автоматски го уништува и професионалниот спорт во иднина. Тие деца што денес се рекреираат на маалските игралишта се истите оние кои утре треба да станат професионалци и да ја претставуваат државата. Без системско вложување во секој сегмент, спортот ни пропаѓа.

За борење слободен стил и ракомет имаме природни предиспозиции и традиција.
Природни предиспозиции и традиција во увоз на узбекистанци и срби.. :rolleyes:

@Aceso де те молам потсети ме оние pump tracks што секоја општина ги крадеше, пардон градеше по паркови и слични места што упропастуваше..
Кој спорт е тоа? И како допринесе за развој на младите..?

Back
На врв Bottom