Имам толку многу што не знам ни со кое попрво да одам.
Немам многу време да го составам убаво текстот, ама се надевам ќе ме разберете. Еве нека биде следново:
Државата не треба да инвестира во професионален спорт, а посебно не во мали непопуларни спортчиња.
Секојдневно гледам луѓе се жалат државата не инвестирала доволно во спортот. Па некој Петре освоил злато во аматерски турнир индиско таеквондо и слично, па читаме срамота државата не го поддржала и слични жалопојки. Се жалат и за популарни спортови како не се инвестирало доволно итн. Според мене државата не треба ич да инвестира во
ПРОФЕСИОНАЛЕН спорт.
Потенцирам професионален бидејќи сметам дека е добро да се има игралишта каде луѓето ќе се рекреираат со спортски активности, но тоа е сосема друга тема на која нема да разговараме и ве молам не ја носете темата дека спортот е добар за телесен развој, седења пред екрани и други вакви делумно поврзани работи. Тука зборуваме за инвестиции на државата од милиони евра во нешто што е општествено непотребно како професионален спорт т.е луксуз. Нема што моите пари од даноци да одат на спортски клубови, големи стадиони итн. Спортистите во популарните спортови земаат премногу пари, зашто јас како обичен клошар да плаќам за нивниот луксуз? Нека си градат големи стадиони клубовите од спонзорства, нека најдат начин да се продадат како што треба, а не да плачат на државата. Исклучително сум против и државни спонзорства на клубови. Највеќе па што ме нервира е моите пари да идат за некој странец. Зашто јас да давам пари за да ФК/РК/КК Дељадровце увезе некој црњо и да му плаќа илјадници евра?
Друго ова што спомнав важи и мали спортчиња што никој не ги гледа, државата да инвестирала. Што има државата да инвестира во нешто што никој жив не го боли кур? Победил во некој небитен спорт, голем ташак. Салата полу празна, роднини и другари не сакаат да го гледаат, ама бил шампион во индиско таеквондо и државата да го спонзорирала. Ова е како оние од WNBA што сакаат иста плата со ЛеБрон. Направете нешто, промоција, спонзори, инвестирајте во маркетинг, ако е интересно и гледаат луѓе ќе направите пари. Ако немате финансии и сметате дека нема да се исплати инвестицијата, не заслужува ни да постои.