Случај: Велосипедист на Водно vs планинар + феномен мемиња со кумата

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMKD007
  • Време на започнување Време на започнување

На чива страна сте во случајот?

• Вкупно гласачи
    150
На тоа видеото јас што го спомнав кај што анализира детето, има снимка и после случката кај што он и се јавува на мајка му и и кажува дека го сопрел рандом човек.

Бај д веј, од кај да знае човек дека е малолетен? На чело му пишува? Носи кацига, наочари, облека по долги, не може унапред да знаеш дали е малолетен.
Па се гледа бе Стефан. Детето прозбори некој збор, сврза некоја реченица, се гледа дека е исплашено и вознемирено.

И мене вака да ми застани рандом лик во планина и да ме кара, и јас ќе се исплашам искрено. Ниту го знаеш, ниту го познаваш, in the middle of nowhere, од кај знаеш дали е нормален, дали не е агресивен лик, дали не е некој сомнителен лик? Мене прво тоа ќе ми се заврти во глава.
Автоматски споено мислење:

Отвори на минута 9:22
Тоа е таткото.

Сите што го браните " детево " заради претрпен страв и што ти ја знам таму глупости па уште и лекарско да вадел да тужи, па "не се сите исти" релативизации, да ве потсетам само дека вака шиптaрите ја земаа државава.
Додека не заигра пендрек од орган на ред и бокс и клоца од улична правда до тогаш ќе биде вака.
А вие играјте си демократија и цивилизирано општество.

Не ме цитирате со ватабаутизми.

Само проблем од ова може да искочи, точкари против планинари и циркузи по планини, ќе се тепаат и расправаат чиви се патеките

Секоја чест нема што

Па се гледа бе Стефан. Детето прозбори некој збор, сврза некоја реченица, се гледа дека е исплашено и вознемирено.

И мене вака да ми застани рандом лик во планина и да ме кара, и јас ќе се исплашам искрено. Ниту го знаеш, ниту го познаваш, in the middle of nowhere, од кај знаеш дали е нормален, дали не е агресивен лик, дали не е некој сомнителен лик? Мене прво тоа ќе ми се заврти во глава.
Кај се гледа? Ти искача пред тебе точак кој го вози човек со кацига и наочари, од кај да знаеш дека е малолетен? Отпосле откако прозборе да, се виде дека е дете и горе доле сите овде рековме дека изреагира бурно Кристијан, дури вчера на поткастот се извини 20 пати за тоа, али секако истото не го амнестира детево од глупоста што ја направи и веројатно ја правел претходно.

Подобро некој да изреагира вака и да се крене свеста отколку да загине некој па после да викаш тука дека детево немало грижа од родителите, невоспитано бла бла бла.

Треба да одговори некој надлежен за ова и да се реши циркузов, има пациенти за инат ќе идат со точаци и може до тепање да дојде работава

Само проблем од ова може да искочи, точкари против планинари и циркузи по планини, ќе се тепаат и расправаат чиви се патеките

Секоја чест нема што
Па како што прават поделби на секташи и нормални ништо чудно.

Отвори на минута 9:22

И дегенов откако се врати назад, само што си замина пак се спушти по пешачка патека, охрабрен од родителите дома!

Јас да сум МВР би им опнал на родителите казна за загрозување на сигурноста пошто гледаме дека никаков проблем немаат нивното дете да лета спуст по пешачки стази

Овие за некоја година ке викаат на суд исто како таткото на Васил што ја прегази Фросина, ние не му го дававме автомобилот, сам го зимаше.

Не бладај, ако некој е себичен тоа си ти и таквите како тебе, затоа е и толкава наталожена омраза према вас генерално гледано у цел свет, како култ се понашате, буквално, значи не зборам за Македонија него генерално 1 тон омраза има према вас, точкарите, баш ради вакви ко тебе, реков, не треба да се генерализира ама у таков свет живееме све се става у ист пакет, и ради такви ко тебе сите го јадат. За многу вакви мило ми било кога ќе видам како цигани им ги украле точаците, се сладам и мљацкам и убаво ми е на душата, нарочито кога квичат низ интернетов како џукаци.

Види се што пишуваш, ние себични сме биле, а вие сакате даунхил ВО МОМЕНТОВ да терате на нерегулирани терени каде одат пешаци, и кој е тука себичниот, 90% од луѓето што одат нагоре цел живот наспроти тие 10-5% колку и да сте што идете по козјите патеки со точаци, со превозно средство, кое при голема брзина буквално може и да убие човек, Како тоа ние тука сме себични, идеме по тесни козји патеки се искачуваме, пеш, ти по истите сакаш точак како стока разјарена надоле да возиш зашто законот тоа ти го дозволува, и да претставуваш опасност и за себе и за сите други, и ние сме себичните.

Планински велосипедизам возете си таму каде што тоа ви е регулирано, даунхил и остали спустови фуриозни не можеш да ги тераш моментално на Водно, на повеќе локации, освен на онаа стаза што е прецизирана за тоа, во моментов условите на Водно тоа ти го диктираат, зашто по сите други патеки имаш многу луѓе што одат пеш нагоре. Или да ти упростам, таму каде што на Водно може да се движат луѓе нагоре, легално, според сите закони и прописи, НЕМА ЕБАНИ УСЛОВИ за даунхил и брзи спустови какви што пар ретардирани бараби практикуваат. Толку.

А ако сакаш да си го гураш точакот надоле или да се влечеш како пужав, и тоа ти претставува некое задоволство, терај си така, ни ја неам ништо против тоа да го праиш, зашто знам дека не можеш нит мене да ме повредиш нит ти самиот себе да се докривиш.
Ќе се согласиме дека нема да се согласиме.

Моја препорака, се додека не се регулира е следна:

Сите што се движат на Водно знаат кои патеки најмногу ги користат велосипедистите: Карпи и пензионерска .. и гунда, ама таа повеќе ја користат за качување.

Сите планинари што се чувствуваат небезбедни, можат привремено да се воздржат од тие стази, има доволно други на кои што многу помалку или воопшто нема велосипедисти.

За поголема безбедност, Цветкова, Олимписка, Новогодишна, Полициска... има избор.

Доколку видите некој дека се спушта на овие последниве, или се спушта без памет, викајте ме, ќе ги караме/тепаме заедно.

Доколку таквите се деца помали од 16 години, викајте го кумашинот да им се заканува дека ќе ги дави, нека лечи малку фрустрации.

Во меѓувреме, нека се врши притисок во сите федерации да се воведе стриктна регулација. Што е до мене, две се доволни, другите нека бидат сите планинарски. Ќе ги почитуваме.

Ете таквите како мене, пробуваат да дојдат до некој концензус во духот на планинарскиот соживот, кој што впрочем си функционираше одлично се додека не се појавија фејсбук планинарите.

Мое мислење е дека ова е фер и оптимално засега, затоа што, како што кажа и некој погоре, за ваша жал, велосипедистите можат да снoсат последица само доколку предизвикаат штета. Моментално нема механизам што може да ограничи и санкционира движење на велосипеди се додека стриктно не се регулира на ниво на ФПСМ и државата.

А и да не се регулира, да иде на преќутен договор, 2 наспроти 18 личи дека е ОК опција, да има за сите по нешто.

Лично не сметам дека е тој соодносот меѓу планинари и велосипедисти, но ете, и со тоа верувам дека би биле задоволни.

Последно уредено:
Друже, ова е скрос горе. Ајде кажи реално, кога си видел некој да иде со точак по Олимписка или по Цветкова? Ако има такви бараби, јас прв ги осудувам.
Па ова е скроз горе, по олимписка патека. Го гледаше видеото? Не ја препозна патеката? Ете, гледај го интервјуто кај Ландов, ќе ти кажат и таму за која патека се работи. Што има врска дали е горе или долу, олимписката патека е - тоа е патека од Средно Водно до Крстовар, а не до асфалтот.

Добро да, обележано, во право си.

Му ја сфаќам јас поентава на човекот, ама какво и да е детето е сепак дете. Пристапот е погрешен.
Ако пристапеше со убаво, демек детево немаше да се спушти пак, а? Па го виде ли што направи отпосле? И ти пак го оправдуваш. Плус, зборувате за културата на детето, а истото вели: "за кур ќе ми се фати". Стварно не те разбирам, @Aceso .

конСензус, друже. Првиот пат преќутев, ама по втор пат - ми боде очи.

Тоа е таткото.
Ако правиш глупости треба и да те тресне од земја.
Откако овие морални начела се сменија од тогаш сите почнаа да се мислат дека се курац ипол.
Пред да почнеш да судиш деца што малтретирале друго дете, 19 годишни со кола што возле 200 км на саат и " kade otide mladinava" ситуации, сети се прво
дека си бранела такво дебилче у покушај.

Кај се гледа? Ти искача пред тебе точак кој го вози човек со кацига и наочари, од кај да знаеш дека е малолетен? Отпосле откако прозборе да, се виде дека е дете и горе доле сите овде рековме дека изреагира бурно Кристијан, дури вчера на поткастот се извини 20 пати за тоа, али секако истото не го амнестира детево од глупоста што ја направи и веројатно ја правел претходно.

Подобро некој да изреагира вака и да се крене свеста отколку да загине некој па после да викаш тука дека детево немало грижа од родителите, невоспитано бла бла бла.
Дечково се извинувал што на копиленцето му одржал лекција ? :eek: :pos:
Дечково не треба да се извини додека копиленцето не научи дека на пешачка патека нема што да бара со точак и да се извини што возел и да вети дека нема да му се повтори. Додека не го направи тоа секој пат кога на водно пак ќе иде со точак секој треба да го тресе вака да му смрзне говното.
Ја на дечково ќе му замерам што у денешново време на камери и милијарда технологии за снимање, лоцирање ... не му ја откорнал камерата од кацига пред да му одржи лекција за да сега не го прават подвижна реклама и меме сензација.

Последно уредено:
Ако правиш глупости треба и да те тресне од земја.
Откако овие морални начела се сменија од тогаш сите почнаа да се мислат дека се курац ипол.
Пред да почнеш да судиш деца што малтретирале друго дете, 19 годишни со кола што возле 200 км на саат и " kade otide mladinava" ситуации, сети се прво
дека си бранела такво дебилче у покушај.
Што сум ти јас крива, зошто мене ми се истураш? :D

Дечково не треба да се извини додека копиленцето не научи дека на пешачка патека нема што да бара со точак и да се извини што возел и да вети дека нема да му се повтори. Додека не го направи тоа секој пат кога на водно пак ќе иде со точак секој треба да го тресе вака да му смрзне говното.
Копиленцето не само што не го научил тоа, туку вика, го цитирам: „што ќе ми направат, за кур ќе ми се фатат“.

Копиленцето не само што не го научил тоа, туку вика, го цитирам: „што ќе ми направат, за кур ќе ми се фатат“.
Затоа ќе треба секад да јаде васпитни кога ќе се обиде да прекрши правило.

Што сум ти јас крива, зошто мене ми се истураш? :D
Сама си даде личен пример "jas ako napravam vaka" и јас ти одговорив на личниот пример што треба да те снајде ако направиш така. :icon_mrgr:

Секоја чест нема што

Би платил да гледамЗ

Back
На врв Bottom