Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 44: @Con Artist - Да се поместат морално-етичките граници во науката со цел забрзан прогрес на човештвото)

Да се поместат морално-етичките граници во науката со цел забрзан прогрес на човештвото

• Вкупно гласачи
    13
Да не сакаш и црвен килим да ти постелиме :D

Нема чекање до вечер до мечер. Или постави или не.
Ако @PticaSelica сака да одстапи место, имам резервна тема (нелегална во 2 држави и една непризнаена територија). :cool:

Ајде бе јас многу имам време да читам правила

Самата се исфрли со постот :)

Од @Ska Maniac доволно е само да намали со shitposting, не мора да отвора теми :cautious:
Ако нејќеш да ми читаш шитпостинг дојди у темите за Иран, Израел и Украина да дебатираме.

Мое контроверзно мислење (а за кое верувам и многумина други го имаат, но поради деликатноста не го изразуваат јавно)... е
Да се укине инклузијата во училиштата!

Под инклузија се мисли на запишување и одење во редовно училиште на деца со пречки во развојот!
Нешто што ни беше наложено од Мила Царовска и соросоидните поткопувачи на цивилизацијата..

Точно дека дечиња со полесни пречки во развојот, со помош на асистент можат да бидат социјализирани, и онака за учење тука не станува ни збор..

Но да се остави право на родителите сами да одлучуваат..!?! А знаеме која им е одлуката секогаш.. тоа нешто и неморално, и неетички и против уставно!

Секое дете има право на образование и здрава средина! Обично тоа им е изговорот...

Но за жал објективно 9 од 10 деца со пречки, воопшто не се податни ни за најосновна социјализација, или "инклузија по модерно"

Не може психопатски аутисти, церебралчиња (со изгорен мозок нека ми прости Бог), или потешки случаи на ментална ретардација, Даун, шизофрении, биполарни и други комбинирани пречки да бидат инклузирани и мешани со нормални дечиња!!

Пред некој да ме сфати погрешно, апсолутно сум за грижа и заштита на тие дечиња! Но во специјални училишта како и до сега каде специјален кадар (дефектолози) ќе работат со нив!

За жал во пракса училиштата ни станаа лудници.. каде вриштење во училница, ходници е нешто што е нормално да се слуша!
Серење во гаќи/пелени, смрад, физичко насилство, неартикулирани звуци, плукање, вадење на к*р со извинение на час и мавање затоа што на аутистот толку му сече.. или кревање блузи на девојчиња во пубертет кои исто поради пречките не ни знаат за ништо подобро..
Тоа е против-уставно насилство спрема типичните деца, и еден вид на запоставување на децата со посебни потреби кои не се во соодветна средина, со соодветна грижа за нив!

А да бидеме реални, само 1 од 10 деца со пречки, значи поблага форма на заостанување, интелигенција, или нешто ситно од спектарот можат и се успешно социјализирани!

Се друго е лудница која влијае на здравјето, работата и воспитувањето на типичните деца.
И несоодветно згрижување и заштита на 90% од децата со посебни потреби..

Let's go..

вадење на к*р со извинение на час и мавање затоа што на аутистот толку му сече.. или кревање блузи на девојчиња во пубертет кои исто поради пречките не ни знаат за ништо подобро..
Ова го правеа "нормални" деца што учеа со мене.

se slozuvam, za dobroto na site potrebni se specinalni skoli sto mozat pred se da im pomognat na takvite deca, duri bi dodal neka ima poveke za i tamu da ima nekakva selekcija. isto smetam deka treba da ima posebni skoli i za deca sto bile u dom ili se problematicni kade ke im se dade potrebnoto vnimanie i ke se nasocat pravilno.

cesto takvi deca ne se pronaogaat vo drzavnata nastavna programa ali moze da se obrazovaat na drug nacin ili da se nasocat na nesto razlicno sto gi interesira ili imaat talent.

se slozuvam, za dobroto na site potrebni se specinalni skoli sto mozat pred se da im pomognat na takvite deca, duri bi dodal neka ima poveke za i tamu da ima nekakva selekcija. isto smetam deka treba da ima posebni skoli i za deca sto bile u dom ili se problematicni kade ke im se dade potrebnoto vnimanie i ke se nasocat pravilno.

cesto takvi deca ne se pronaogaat vo drzavnata nastavna programa ali moze da se obrazovaat na drug nacin ili da se nasocat na nesto razlicno sto gi interesira ili imaat talent.
Не значи дека сите деца што биле во дом за деца без родители се проблематични деца.

Не значи дека сите деца што биле во дом за деца без родители се проблематични деца.

pod dom mislev kazneno popraven dom, ovie cesto so nedisciplina ja unistuvaat sredinata za drugite. deca od dom za deca bez roditeli se sosema ok.

За жал во пракса училиштата ни станаа лудници.. каде вриштење во училница, ходници е нешто што е нормално да се слуша!
Серење во гаќи/пелени, смрад, физичко насилство, неартикулирани звуци, плукање, вадење на к*р со извинение на час и мавање затоа што на аутистот толку му сече.. или кревање блузи на девојчиња во пубертет кои исто поради пречките не ни знаат за ништо подобро..
Дали е ова така рампантно како што делува од постов?

Дали е ова така рампантно како што делува од постов?
За жал да.. и не прашуј од каде знам..

едит: @kano ако може да се задржиме на проблемот на децата со пречки во развојот, а проблематичните и сите останати да ги оставиме за некоја друга тема!

Исто и биполраните порано ги сметаа за нормални и не учеа во посебни школи.
Не сум ни заел за биполарност тогаш, најверојатно немало такви деца. Ама имаше со даунов во други грнерации. Иначе овие што ги спомнав беа без дијагноза, нормални, ама разгалени деца.

Back
На врв Bottom