Салатите и овошјето како високоризичен извор на храна за пренесување на паразитски болести

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Според мене, не е проблем во самата храна, туку во тоа колку внимание обрнуваме кога ги спремаме за јадење. Често ги јадеме на брзина без убаво да ги измиеме, а токму тука е ризикот.
Затоа мислам дека не треба да се избегнуваат, туку само да се внимава повеќе на хигиената. Искрено, од се ова горе наведено марулата најмногу ја мразам и ретко ја земам, затоа што кога ќе видам што се има во неа, џабе и 20 пати да ја измијам кога ми се одјадува. :D

Според мене, не е проблем во самата храна, туку во тоа колку внимание обрнуваме кога ги спремаме за јадење. Често ги јадеме на брзина без убаво да ги измиеме, а токму тука е ризикот.
Затоа мислам дека не треба да се избегнуваат, туку само да се внимава повеќе на хигиената. Искрено, од се ова горе наведено марулата најмногу ја мразам и ретко ја земам, затоа што кога ќе видам што се има во неа, џабе и 20 пати да ја измијам кога ми се одјадува. :D
... важен витамин К има, луѓе кои им излегуваат точкици од крварење по телото со три четири дена јадење салата се средува е сега важно е миењето, остранување на тие паразити, а не да не се јаде!

scale_2400.jpgpetehije.jpg

Ne beee, nikogas nemas jadeno jagotki od centrala so se veli ?
Sigurno nemas ni cresi kradeno, oti mislam stvarno bezveze na tugja cresa, vo tugj dvor da provervas crvcinja dali imat cresite so gi kradis :D .
Inaku vo 90% imat, onaka cisto informativno ;)
Не знам како им е жал на веганите да јадат или да ги дават црвчињата, и тоа се живи суштества. Онака, пливаат на површината од водата, беспомошни, се дават, дел веќе се удавени, а после они се гоштеваат во украдените цреши/вишни. Тоа црвче не знае што го снашло, во еден момент, среќно, весело, има дом, има храна, а во следен момент се наоѓа во леген со вода, и еве сода. Низ кои трауми минува тие неколку секунди од животот. И на крај завршува во лавабо, во одвод, директ во канализација. Ни гајда, ни бутур, за испраќање. :(

Сливи, грашок, јаболко, марулка се оние каде има најмногу црвчиња, па и некое полжавче, а замисли да го промаши и да го голтне, да го изеде, па каде ќе им оди душата! Веројатно кај Ска и друштвото, на сепарето! :(

пи.ес. Како им се качи со коментариве, ко циганче на цреша!

krlez-2-696x464.jpg

... сега не се смета дека секоја марула или зелка може да е загадена со паразити или тении како ехинокок, како што и крлежот ќе се префрли во кожа дојден од било каде, најчесто од куче, ќе се острани на лекар и никому ништо, но што ако има Лајмската борелиоза паразит и го пренесе крлежот, а никој не внимава на тоа да се прегледа по телото после контакт и оп Лајмска болест после 36ч боцнат хранејќи со крвта го пренесува и паразитот во телото на човекот?

images (5).jpeg

Ако така размислувате подобро ич да не живеете. Ризик е и улица да пројдеш, па сите проаѓаат.
Јас двапати од кикирики душа ќе испуштев.
Релакс, мијте, чистете, ама ако тоа ви е поважно од тоа што јадете, налет!
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 475301

... сега не се смета дека секоја марула или зелка може да е загадена со паразити или тении како ехинокок, како што и крлежот ќе се префрли во кожа дојден од било каде, најчесто од куче, ќе се острани на лекар и никому ништо, но што ако има Лајмската борелиоза паразит и го пренесе крлежот, а никој не внимава на тоа да се прегледа по телото после контакт и оп Лајмска болест после 36ч боцнат хранејќи со крвта го пренесува и паразитот во телото на човекот?

Прегледај го приврзокот 475302
Мене пред 3 години еден ваков под мишка ми се залепил. Имав папиломи и мислев се воспалила. Го мачкав со маст да намалам воспалението, кога еден ден гледам си отишол, сетики гостин бил.
Добро што насила не го вадев!

Ако така размислувате подобро ич да не живеете. Ризик е и улица да пројдеш, па сите проаѓаат.
Јас двапати од кикирики душа ќе испуштев.
Релакс, мијте, чистете, ама ако тоа ви е поважно од тоа што јадете, налет!
Може да е и професионална деформација. I dont know. Не се гнасам од многу гнасливи работи, искрено. Ама тоа што знам дека има паразити на марулата што може да ме уништат, или воопшто за другиот зеленчук не можам да го надминам.

Пример еве, јајцата од Велигден, строго ги чувам во фрижидер и тоа максимум до четири дена можам да ги јадам, повеќе не.

Знам дека ако толку го тупам не треба да одам ниту кафе да испијам во кафич, или па да не зборам за спиење по хотели. И таму имам ритуал да го исчистам тоалетот пред да го користам. Не знам, морам да го поминам со свој дезинфициенс :D

Не мислам дека сум ненормална во ова, едноставно така функционирам.

Може да е и професионална деформација. I dont know. Не се гнасам од многу гнасливи работи, искрено. Ама тоа што знам дека има паразити на марулата што може да ме уништат, или воопшто за другиот зеленчук не можам да го надминам.

Пример еве, јајцата од Велигден, строго ги чувам во фрижидер и тоа максимум до четири дена можам да ги јадам, повеќе не.

Знам дека ако толку го тупам не треба да одам ниту кафе да испијам во кафич, или па да не зборам за спиење по хотели. И таму имам ритуал да го исчистам тоалетот пред да го користам. Не знам, морам да го поминам со свој дезинфициенс :D

Не мислам дека сум ненормална во ова, едноставно така функционирам.
Нее бе дејче, далеку од тоа.И јас си имам дома една што прелистува апчиња, витамини, суплементи, вежби..... :cool:
Кога ќе седне после мене на компјутер, само опрема и инструменти начекува, стално приговара :)
Ама си дојдовме до заеднички заклучок: секој си е луд на свој начин:ROFLMAO:

Исто ги ставам во сад со сода бикарбона да отстојат. Па после ги јадам со растопено чоколадо, или па ги ставам во смути. :D
Шансите да си наштетиш од милката ти се поголеми од ризикот детално да не си ги премиела јаготките.

Само на еден начин можам да те замислам кога збориш за јаготки и растопено чоколатце. :love:

Ризикувам опасен спаринг за коментарот. :boksix:

Шансите да си наштетиш од милката ти се поголеми од ризикот детално да не си ги премиела јаготките.

Само на еден начин можам да те замислам кога збориш за јаготки и растопено чоколатце. :love:

Ризикувам опасен спаринг за коментарот. :boksix:
150 кила, јадам јаготки со чоколадо.

Убаво ме замислуваш.

Ах не, моите мисли се повалкани.
Како марула во биртија.
Барем си искрен дека мислите не ти се измиени од 1987. Ете пишав како оди дезинфекцијата, можеш да прочиташ.

Барем си искрен дека мислите не ти се измиени од 1987. Ете пишав како оди дезинфекцијата, можеш да прочиташ.
Многу помлад сум од тоа, а и свежи се, сабајле од рафт. Не ги пипкај од околу скептично како лебови во маркет, тоа може да ја открие повеќе за тебе.

Тоа што ти си многу анална во дезинфекцијата е тоа што ги валка моите мисли на таков ретро начин. Мене дури ми е кринџ јаготки и чоколадо како предигра, но ќе преголтам за тебе, ако си човек што враќа услуги. Помладите, прсканите генерации само прават дезинфекција oтпосле, што е повеќе фокус на живеење одошто пазење.

Ти од ковид времињата ли си толку претпазлива? Фобии се надминуваат со соочување, а поканата за моите мисли стои отворена. Можеби и ќе заборавиш дека јаготките воопшто не биле измиени, покрај останатото?

Јагода

images.jpgлко.jpg images.jpgсдер.jpg

... јагодите како овошје ако добро не се измиени можат да содржат неколку паразити (протозои и хелминти -црви), кои можат да предизвикаат сериозни болести кај луѓето, овие паразити обично се внесуваат од почвата, контаминираната вода за наводнување или животинскиот измет (особено од мачки, лисици и глодари).
Паразити пронајдени на јагоди :
Протозои: Entamoeba spp. (вклучувајќи E. histolytica, предизвикувајќи амебијаза), Cryptosporidium spp. (предизвикува дијареја), Giardia lamblia (џардијаза), Toxoplasma gondii (токсоплазмоза) и Cyclospora cayetanensis.
Хелминти (црви): Ascaris lumbricoides (кружен црв), Toxocara spp., кукави црви (Ancylostomatidae) и Hymenolepis nana (тенија).
Други површински штетници: Грини, лисни вошки и „шарени змиски стоногалки“ (Blaniulus guttulatus).

... затоа треба јагодите добро да се измијат една по една под млаз на обичната вода не помалку од 1 мин, а ако се смета дека се понечисти тогаш може да се потопат во вода измешана со бел оцет или сок од лимон или сода бикарбона 2-3 минути со што се убиваат бактериите и се отстрануваат на тврдокорните паразитски цисти.

... често пати на јагодите се забележани ларви на мувата Spotted Wing Drosophila, но обично се безопасни за луѓето ако се проголтани, бидејќи не се човечки паразити, откако женката на мувата ќе положи јајца на јагодите кои созреваат, јајцата ќе се изведат и ларвите се хранат со овошјето и тогаш тоа не е веќе за јадење, мувата е чест штетник и за боровинки, капини, малини и цреши, како резултат на тоа, управувањето со штетници се фокусира на мониторинг и превентивни тактики за контрола за елиминирање на возрасни муви, па често се вклучуваат чистење на заразените растенија и употреба на инсектициди за заштита на плодот.

ar-cutting-peeling-strawberries-GettyImages-1158284805-4x3-41422ff626ca497fac26218b54576f1d.jpghq720.jpg

...затоа што јагодата расте на отворено и природно да се закачуваат разни инсекти, како од воздух, така и од почвата, па пред примена добро треба да се измијат една по една да се истријат под млаз вода, а секоја оштетен плод од јагода да не се јаде, после миењето (се остранува лиснатиот дел со дршката) добро е да се држи извесен период во воден раствор со што ќе се остранат или „излезат“ од плодот несаканите паразити или подобро веќе исчистените јагоди да се пресечат напречно на пола и така да се држат малку во солена вода.

923ad1d440d9000b735894562a5ebfd4.jpgimages.jpgdjk.jpg08c21add-e4d3-4436-bdd7-4f1e43906cb6--2020-0327_bacon-lettuce-strawberry-sandwich-process_3x2_...jpg

... јагодите се посебно корисни за јадење посебно ги ценам и редовно ги јадам поради содржината на јод (покрај другото), затоа што хипотиреозата е многу застапена на Балканот и пошироко токму поради невнесување на доволно јод во организмот и штитната жлезда не функционира како што треба,
вакви исчистени јагоди се спремни за јадење!

Infographic-Strawberry-1024x683.jpgimages.jpgуио.jpg

Последно уредено:
Ај да не ви кршам филм со јагодите! Јадете си наздравје нека ви е!

Се знае дека овошје, зеленчук треба да се измие пред јадење.

Абе порано на цреша, на слива се качувавме, од цветовите на багремот јадевме, и единствено нешто што добивме е дрскосерец.
Ако не е добро за црвот, не е ни за човекот.
Сеа да земам да чмаам в градина за лисицата да не ми се измоча на марулката...

Џизс Крајст...

Back
На врв Bottom