98 американски филмски награди (Оскари 2025)

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Кој филм треба да земе Оскар за најдобар филм за 2025?

• BUGONIA - Јоргос Лантимос

Гласови: 0 0,0%
  • F1 - Џозеф Косински

• HAMNET - Клои Жао

• MARTY SUPREME - Џош Сафди

• ONE BATTLE AFTER ANOTHER - Пол Томас Андерсон

• THE SECRET AGENT - Клебер Мендонса Фиљо

• SENTIMENTAL VALUE - Јоаким Триер

• SINNERS - Рајан Куглер

• Вкупно гласачи
    2
  • Гласањето е завршено на .
Lol, Една по друга битка и тој го гледав.
Не ми се веруе како може тој филм да добие било што.

Sinners за сценарио?

пресмешно
не се нормални идиотиве

Уште еднаш се покажува како срање манифестација кога еден OBAA го изнакитија со награди, а кој било филм од останатите 9 во категорија би бил позаслужен за наградата.

Единствено Sentimental Value заслужено и старкана од Weapons за споредна улога.
Автоматски споено мислење:

Циганчицата од ОBAA урлала пошто ја допрел некој. Стално некој циркус со обоените.
Не е толку дека Оскарите "забегале" колку што често пати го прават ова, кога на некој режисер ќе испуштат да му дадат награда за претходни филмови, како што беше случај со PTA, и после тоа компензираат за некој филм што е во најмала рака просечен, или како во овој случај, и лош. Фина идеја, лоша реализација. Полош беше од најмалку половина од останатите филмови, а во секој случај полош од Sinners кој што му беше најголем конкурент и кој што оправдано се закити со Оскар за оригинално сценарио. Теана Тејлор не ја можам човече, каква петарда од човек.

Lol, Една по друга битка и тој го гледав.
Не ми се веруе како може тој филм да добие било што.

Sinners за сценарио?

пресмешно
не се нормални идиотиве
Не го задевај Sinners за сценарио, меша жанрови како ретко кој филм досега и испорачува одлична порака на крај. Партали направи во кината, со од старт лоша медиумска кампања против него бидејќи режисерот се договори за 25 години прават за филмот да преминат во негови раце а тоа на газдите на студијата воопшто не им се допаѓа.

Само Sinners и One Battle... ги гледав и не е можно тие да се најдобрите филмови таму. Никако.
Sinners имаше добра кинематографија. Се гледа дека најбољите леќи му ги дале на црнецон, да снима и он како белците со убави леќи, а не срање да му бидат.

Само Sinners и One Battle... ги гледав и не е можно тие да се најдобрите филмови таму. Никако.
Sinners имаше добра кинематографија. Се гледа дека најбољите леќи му ги дале на црнецон, да снима и он како белците со убави леќи, а не срање да му бидат.
Епа гледај ги сите останати, па дади суд. Мене само Sentimental Value, Marty Supreme, и Train Dreams не ми се гледани. Sinners е подобар од сите останати во секој случај. Secret Agent е најблиску со квалитет до него.

1773660423564.png

18/20 погодени. Вака се прогнозира, @Setsuko :pipi:

Не е толку дека Оскарите "забегале" колку што често пати го прават ова, кога на некој режисер ќе испуштат да му дадат награда за претходни филмови, како што беше случај со PTA, и после тоа компензираат за некој филм што е во најмала рака просечен, или како во овој случај, и лош.
@Анде Јанков , свесен си дека 11 000 луѓе има во АМПАС, 11 000 луѓе од цел свет гласаат (меѓу нив и Тамара Котевска од Македонија)? Ако мнозинството од 11 000 луѓе „компензираат“, ко што викаш, мислам дека тоа би било најјакото компензирање во историјата на компензирањата. :D Јас сум потполно свесен што се поминува nowadays, ама и со Оскарите како и со скоро се друго било така отсекогаш, само што веројатно повеќето тука тек сега созреале за да сфатат. Само еден пример кој маестрално го доловува ова: Citizen Kane кој е ремек дело на светската кинематографија и еден од најдобрите филмови снимени во историјата на филмот го има изгубено Оскарот од филмот How Green Was My Walley за кој повеќето тука не ни слушнале. Ова се случува во 1941, пред точно 85 години! Доволно е ова за илустрација дека не победува секогаш најдобриот, ама секогаш победува оној за кој мнозинството филмаџии во тој момент сметале дека е најдобар. А пообјективно од тоа не верувам дека може да биде. И мене не ми се допаѓаат многу од добитниците особено во изминативе 15-20 години, ама не тврдам дека „најдобриот“ таа година не добил, туку дека „тој што мене најмногу ми се допаднал“ не добил. А категоријата „тој што мене најмногу ми се допаднал“ е далеку од најобјективната на светот. ;)

Му ја искрши кичмата на белиот расист, оскар обавезно :kafence:

Инаку, за Sinners и хејтањето - 4/16 е само 25%. ;) Сите добитници на Оскар годинава имаат повисок процент на освоени награди од тој дебакл. :P

Најголем губитник испадна еврејскион Марти Суприм.
Па се поеба сам Шаламе со глупостите за операта и балетот. За само една недела од лидер на листата кандидати за Оскар, падна на под 25% и тоа баш во време кога траеше гласањето. Од еден Стивен Спилберг кога доживеа јавно да биде плукан, се знае што следува по тоа. Мислам дека и оваа трета номинација за Оскар за него ќе биде веројатно и последна.

Требаше и повеќе ремет да јаде од Конан О'Брајан, а он само спомна и после во еден сегмент му го плескаа газот со пинг понг палки во оркестарот. :pos:

Вчера се помочав од смеа на ова:

1773661942263.png

Во последниве 5 години ова е првпат да утнам прогноза во некоја од главните категории. За останатите искрено не следам толку, не ми се ни важни.

За International категоријата се премислив во последна секунда, некако мислев дека латиноамериканското лоби ќе надвладее над Скандинавците, доста се форсираат уште од Суперболот, па затоа некако ме влечеше накај нив. А секако повеќе бев за Sentimental Value и мило ми е што победија.

Во главна машка Тимоти си даде автогол последниве 10 дена си ги намали шансите со глупоста што ја тресна и ќе му остане дамка за век и веков.

Другите ги погодив. :pipi:

Најмногу се радувам за Џеси Бакли, растури во Hamnet. :noze:

За International категоријата се премислив во последна секунда, некако мислев дека латиноамериканското лоби ќе надвладее над Скандинавците, доста се форсираат уште од Суперболот, па затоа некако ме влечеше накај нив. А секако повеќе бев за Sentimental Value и мило ми е што победија.
Да, ама имај на ум дека Бразил лани го освои Оскарот во таа категорија и беше изненадување нели, зашто Emilia Perez беше фаворит. Не верувам дека две години по ред би дале на Бразил.

Плус, не знам дали се сеќаваш на претходниот филм на овој Клебер Мендоса Фиљо, Bacurau од 2019 - он освои Златна палма во Кан и уште десетици други награди, а за Оскар не беше ни номиниран (а нашиот Honeyland беше таа година :P ). Значи не го сакаат баш од Академијата.

И исто така - најтиња беше филмот од сите годинава, мора да се признае! Дури и за странски, Sirat и Hind Rajab не ги изгледав, ама од другите 3 исто беше најслаб.

Прегледај го приврзокот 472327

@Анде Јанков , свесен си дека 11 000 луѓе има во АМПАС, 11 000 луѓе од цел свет гласаат (меѓу нив и Тамара Котевска од Македонија)? Ако мнозинството од 11 000 луѓе „компензираат“, ко што викаш, мислам дека тоа би било најјакото компензирање во историјата на компензирањата. :D Јас сум потполно свесен што се поминува nowadays, ама и со Оскарите како и со скоро се друго било така отсекогаш, само што веројатно повеќето тука тек сега созреале за да сфатат. Само еден пример кој маестрално го доловува ова: Citizen Kane кој е ремек дело на светската кинематографија и еден од најдобрите филмови снимени во историјата на филмот го има изгубено Оскарот од филмот How Green Was My Walley за кој повеќето тука не ни слушнале. Ова се случува во 1941, пред точно 85 години! Доволно е ова за илустрација дека не победува секогаш најдобриот, ама секогаш победува оној за кој мнозинството филмаџии во тој момент сметале дека е најдобар. А пообјективно од тоа не верувам дека може да биде. И мене не ми се допаѓаат многу од добитниците особено во изминативе 15-20 години, ама не тврдам дека „најдобриот“ таа година не добил, туку дека „тој што мене најмногу ми се допаднал“ не добил. А категоријата „тој што мене најмногу ми се допаднал“ е далеку од најобјективната на светот. ;)
Сентиментот за филмот OBAA е тој, така што јас не спорам дека тие 11.000 луѓе не гласале за него, не е ова Македонија, туку дека едноставно PTA имал далеку подобри филмови од овој па не добивал за нив, а реално и според rotten tomates i metacritic кога ќе се собере, Sinners го води за нијанса, плус и кога ќе додадеме публиката како ги прифати двата филма различно (OBAA загуби дебела пара, а Sinners направи дебела пара), доаѓаме до тоа што сакам да го кажам. Самиот PTA кога го зема Оскарот на крај, од што беше најочигледно годинава дека е форсиран во говорот кажа нешто што звучеше апологетски - дека често пати не може да се споредуваа филмови (преку пример од номинираните филмови од 1975 година) и дека едноставно Академијата морала да се одлучи за еден. Проблемот со овој филм е тоа што како што кажав погоре е полош од половина од останатите финалисти, а секако послаб од Sinners, што се познаваше и по реакцијата на публиката на неговите победи и реакцијата на победите на Sinners. Али тоа е што е. За вкусови не се расправа.

Sinners ја заврши церемонијата како втор најнаградуван филм и огромна победа за жанрот, заедно со победата на Amy Madigan за Weapons.

а реално и според rotten tomates i metacritic кога ќе се собере, Sinners го води за нијанса, плус и кога ќе додадеме публиката како ги прифати двата филма различно (OBAA загуби дебела пара, а Sinners направи дебела пара), доаѓаме до тоа што сакам да го кажам.
Avengers: Endgame знаеш колкава дебела пара има направено? Скоро 3 милијарди долари!

Sausage Party има 82% скор на Rotten Tomatoes. Leave no Trace од 2018 има 100% скор. Други филмови со повисок скор од Sinners се: The Many Adventures of Winnie the Pooh, Stop Making Sense, Portrait of Jason, Toy Story 2... Сите се со по 100% скор. Weapons од лани има поголем скор од Sinners, зошто Weapons не е најдобриот, тогаш?

Ни тоа, ни тоа не се мерило за добар филм, ниту пак имаат некаква врска со Оскарите. Ти викаш дека Sinners бил најдобриот. Субјективно е тоа.

Проблемот со овој филм е тоа што како што кажав погоре е полош од половина од останатите финалисти, а секако послаб од Sinners
Субјективно е и тоа. Од кој е полош? Немој да ми кажеш Licorice Pizza.

Avengers: Endgame знаеш колкава дебела пара има направено? Скоро 3 милијарди долари!

Sausage Party има 82% скор на Rotten Tomatoes. Leave no Trace од 2018 има 100% скор. Други филмови со повисок скор од Sinners се: The Many Adventures of Winnie the Pooh, Stop Making Sense, Portrait of Jason, Toy Story 2... Сите се со по 100% скор. Weapons од лани има поголем скор од Sinners, зошто Weapons не е најдобриот, тогаш?

Ни тоа, ни тоа не се мерило за добар филм, ниту пак имаат некаква врска со Оскарите. Ти викаш дека Sinners бил најдобриот. Субјективно е тоа.

Субјективно е и тоа. Од кој е полош? Немој да ми кажеш Licorice Pizza.
За од овогодинашните филмови финалисти зборувам. А споредено со претходните филмови на PTA, Phantom Thread i There Will be Blood се секако далеку поквалитетни од ова right-wing propaganda што ја сервираше сега.

Епа гледај ги сите останати, па дади суд. Мене само Sentimental Value, Marty Supreme, и Train Dreams не ми се гледани. Sinners е подобар од сите останати во секој случај. Secret Agent е најблиску со квалитет до него.
Lol, да ги гледам кандидатите за Оскар у денешно време?
Не знам за каков ме мислиш ти...
Неам друга работа, ќе гледам нарачки кои исполнуваат идеолошки квоти... Ако не па да земам да видам што има напраено државната филмска индустрија на Северна Кореја? Чак и таму сигурно ќе најдам иделошки помалку корумпирана уметност од оваа смрдена гомнарска пропаганда што денес покушаваат ко уметност да ни ја протнат.

Овие два ги глеав затоа што ги даваа на телевизија.

Како и да е, сто посто сум сигурен, на невидено, дека не може, у останатите, да нема филм што е бољи од Sinners. На рандом, да земам да изберам пет филма (не од кандидативе за Оскар, него од сите филмови на светот), барем два ќе бидат бољи.
На Леонардо филмот е полош и од Sinners, кој барем има кинематографија солидна и светло, али beats ме како е уопште номиниран за сценарио или за музика. Музиката е посебно лошо избрана.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom